Veľkonočný špeciál

Radi pečiete, takže je vám baranček na Veľkú noc málo? Skúste tento rok chrumkavé kešu sušienky, krémový veniec alebo delikátne perníky k sviatkom jari! Zo slaných tipov pre vás máme neodolateľnú jarnú plnku alebo nátierku "ako chren", v ktorej zužitkujete veľknočné vajíčka. Tak neváhajte a urobte si z Veľkej noci gastronomickú udalosť!

Chrumkavé kešu sušienky

budete potrebovať

  • 100 g mäkkého masla
  • 100 g krupicového cukru
  • vanilkový extrakt podľa chuti
  • 1 žĺtok
  • 150 g hladkej múky
  • 50 g jemne mletých kešu orieškov

 

Všetky suroviny zmiešajte a vypracujte cesto, ktoré necháte chvíľu odpočinúť.  Potom  ho vyvaľkajte a vykrajujte aj pečiatkujte ľubovoľné tvary. Pečte približne 10 minút na 180 stupňov Celzia.

Veľkonočné perníčky s vôňou kardamónu

Budete potrebovať

  • 400 g hladkej múky
  • 200 g trstinového cukru
  • 150 g masla
  • 3 lyžice tekutej melasy
  • 1 lyžica mletého zázvoru
  • 1 lyžica škorice
  • 1/2 lyžice mletého klinčeka
  • 1 lyžička mletého kardamónu
  • 1/2 lyžice jedlej sódy
  • 100 ml vody

Zmiešajte rozpustené maslo, vodu, cukor a melasu. Pridajte preosiatu múku s korením, soľ, sódu a spracujte cesto, ktoré necháte cez noc odležať v chladničke. Druhý deň cesto vyvaľkajte na tenký plát, vykrajujte tvary a položte na plech vyloženým papierom na pečenie DELÍCIA. Pečte asi 5 minút na 200 °C.

Jahodový veľkonočný veniec

Na cesto budete potrebovať:

  • 250 ml vody
  • štipka soli
  • 3 lyžičky cukru kryštálového cukru
  • 88 g masla
  • 150 g bezlepkovej múky
  • 5 stredne veľkých vajec
  • 20 g mandľových lupienkov na posypanie

na cukrársky krém

  • 500 ml mlieka
  • 1 vanilkový struk
  • 100 g cukru
  • 4 žĺtky
  • 40 g kukuričného škrobu

na šľahačkový krém

  • 170 g smotany na šľahanie
  • 170 g mascarpone
  • 80 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor + vanilka

na čokoládovú ganache

  • jahody
  • 70 g horkej čokolády
  • 70 g šľahačkovej smotany
  • práškový cukor na posypanie

Na prípravu cesta a krémov vám príde vhod robot PRESIDENT:

 

Príprava cukrárenského krému: Dáme variť mlieko, do ktorého sme pridali vnútro vanilkového struku. Medzitým vyšľaháme žĺtky s cukrom, pridáme škrob, zalejeme vriacim mliekom, pridáme do hrnca a povaríme. Necháme vychladiť prikryté potravinovou fóliou a nakoniec vyšľaháme dohladka.

Príprava šľahačkového krému: Vyšľaháme šľahačku s mascarpone, vanilkou, cukrom a vanilkovým cukrom.

Príprava ganache krému: Čokoládu zalejeme horúcou smotanou, necháme rozpustiť a máme hotovú čokoládovú ganache.

 

Postup:

Na odpaľované cesto dáme variť vodu, maslo, cukor a soľ. Do vriacej zmesi primiešame múku a necháme povariť pokiaľ sa cesto neodliepa od stien hrnca. Do vychladnutej zmesi zapracujeme po jednom vajci. Na papier na pečenie nanesieme cesto do tvaru venca s priemerom 20 cm a posypeme ho mandľovými lupienkami. Použijeme 2/3 pripraveného odpaľovaného cesta. Pečieme pri teplote 180 stupňov Celzia asi 24 minút a následne ešte 12 minút dopečieme pri teplote 170 stupňov Celzia. Zo zvyšného cesta rovnakým spôsobom  pripravíme tenší veniec rovnakého priemeru.

Upečený hrubší veniec prekrojíme a spodnú časť naplníme cukrárskym krémom.  Na krém položte spodnú časť prekrojeného tenkého venca, naplňte ho čokoládovou ganache, hore poukladajte kúsky jahôd a prikryte hornú časť tenkého venca. Šľahačkový krém nanášajte pomocou vrecka na vrch a boky tenkého venca. Nakoniec prikryte hornú časť hrubšieho venca a posypte práškovým cukrom.

Čo vám ešte príde na Veľkú noc vhod?

Veľkonočná plnka

Velikonoční nádivka

Ingrediencie:

  • 320 g údeného mäsa
  • 160 g bieleho chleba bez okraja
  • 100 g listov medvedieho cesnaku
  • 20 ml olivového oleja
  • 5 vajec
  • 1 cibuľa
  • 1 lyžička najemno nasekaného čerstvého tymiánu
  • 1 lyžička celého koriandru
  • 1 lyžička celého fenikla
  • muškátový oriešok podľa chuti
  • maslo na vymastenie formy na pečenie
  • soľ, korenie
  • kvety hluchavky, fialky vonnej, medvedieho cesnaku a sedmokrásky

 

Postup:

Z plátkov chleba odstráňte okraje, nakrájajte na menšie kocky a dajte do misy. Údené mäso nakrájajte na menšie kúsky a pridajte k chlebu. Cesnak nasekajte na malé kúsky a vsypte do misy k ostatným surovinám. Cibuľu nakrájajte nadrobno, orestujte na oleji spolu s čerstvým tymiánom a pridajte do misy. K zmesi pridajte vajcia, dochuťte soľou, čiernym korením, muškátovým orieškom a nasucho opraženým koriandrom s feniklom, ktoré ste rozdrvili v mažiari najemno. Všetky suroviny premiešajte a vložte do maslom vymastenej formy na pečenie. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C po dobu cca 30 minút. Upečenú plnku posypte niekoľkými kvetmi hluchavky, fialky vonnej, cesnaku a sedmokrásky.

Chrenovo-vajíčková nátierka

Čo budete potrebovať

  • 200 g čerstvého krémového syra
  • 2–3 lyžice čerstvého chrenu, jemne strúhaného
  • 1 vajce uvarené na tvrdo
  • lyžička citrónovej šťavy
  • soľ podľa chuti
  • čerstvo mleté korenie
  • semienka čierneho sezamu


Postup

Vajcia olúpte a najemno nastrúhajte, pridajte k nemu chren, čerstvý syr, osoľte, okoreňte a dolaďte citrónovou šťavou.

Náš tip: Nátierka chutí skvele s čerstvým pečivom, ale aj s hriankami!
 

Veľkonočný stôl

Aby vaše veľkonočné dobroty vynikli ako sa patrí, nezabudnite štýlovo naaranžovať sviatočný stôl Pomôže vám k tomu napríklad naše prestieranie v pastelových farbách alebo etažérka, ktorá šetrí miesto na stole a využijete ju po celý rok. 

Komentáre

Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.

Zaregistrovať sa