6. kolo - osobná výzva - Bonboniéra

Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.

Jedni ju milujú, druhí nenávidia. Pred osmičkou amatérskych pekárov a pekárok stala ako veľká výzva: jej veličenstvo čokoláda. Osobná výzva 6. kola v podobe čokoládovej bonboniéry opäť odhalila nielen zručnosti pekárov, ale aj niečo z ich súkromia. Každý totiž svoju ručne robenú bonboniéru venoval sebe blízkej téme. V bonboniére museli byť podľa zadaní porotkýň rôzne druhy bonbónov, praliniek či truffles s plnkami a súťažiaci mali pripraviť 20 sladkých kúskov. Ako to súťažiaci zvládli si pozrite nižšie.

Liečivé pralinky od Anči

Pekárka Anči opäť stavila na zdravšiu verziu výzvy. Jej pralinky mali vďaka levandule, zázvorovému shotu a kurkumy liečivú moc. Na jednej strane mali pomocou levandule upokojiť a vďaka zázvoru a kurkume posilniť imunitu. Porotkyne nešetrili chválou a Anči im celú bonboniéru venovala.

Ingrediencie

Upokojujúce pralinky

  • 100 ml šľahačkovej smotany 33%
  • 100 g mrazeného lesného ovocia
  • 10 g sušenej levandule
  • 2 kvapky levanduľového extraktu
  • 200 g ruby čokolády
  • 300 g tmavej belgickej čokolády (min. 52%)
  • Farba na čokoládu

Posilňovače imunity

  • 100 ml šľahačkovej smotany 33%
  • 50 g masla
  • 50 g marakujového pyré
  • 30 g zázvorového shotu
  • 1 citrón
  • 1 ČL kurkumy
  • 1 ČL sušeného zázvoru
  • 250 g bielej belgickej čokolády
  • 30 g prášku z lyofilizovaných malín

Postup

  1. Šľahačkovú smotanu privedieme k varu spolu s lesným ovocím a sušenou levanduľou. Odstavíme precedíme, zalejeme ruby čokoládou a miešame, kým sa čokoláda nerozpustí. Na záver pridáme dve kvapky levanduľového extraktu. Necháme vychladnúť.
  2. Urobíme si druhú náplň, smotanu privedieme do varu, pridáme marakujové pyré, zázvorový shot, kôru z jedného citrónu, zázvor a kurkumu. Precedíme a zalejeme nalámanú bielu čokoládu a maslo. Zakryjeme potravinovou fóliou a dáme do chladničky vychladiť.
  3. Náplň do praliniek nesmie mať pri plnení vyššiu teplotu ako 30 stupňov, inak by sa čokoláda začala topiť.
  4. Nafarbíme si polykarbonátovú formu na pralinky, farbu rozpustnú v tukoch si najskôr zahrejeme na 45 stupňov, potom si ju vytemperujeme na 27 stupňov a následne opäť zahrejeme na 30 stupňov. Farbíme pomocou žiniek.
  5. Keď nám farba zaschne, dáme si približne 80% z celkového množstva čokolády zohriať vo vodnom kúpeli.
  6. Nasleduje fáza zohrievania čokolády, aby bola čokoláda hladká, lesklá a pri zahryznutí chrumkala, musíme sledovať jej teplotu pri spracovaní. Tmavá čokolády by nemala presiahnuť viac ako 44 stupňov.
  7. Po zahriatí nasleduje fáza temperovania, ochladzovania na pracovnú teplotu. Do rozohriatej čokolády pridáme postupne zvyšok tuhej čokolády. Tuhá čokoláda sa začne rozpúšťať, roztopená časť mierne ochladzovať a hustnúť. Opatrne čokoládu miešame. Vo výsledku by mala mať horká čokoláda 32 stupňov.
  8. Čokoládu môžeme nalievať do pripravenej formy, pracujeme veľmi rýchlo, aby nestuhla, aby sme sa zbavili prebytočných bublín, formu s čokoládou niekoľkokrát buchneme o pracovný stôl. Potom čokoládu vylejeme do misky, povrch očistíme a dáme zachladiť.
  9. Stuhnutú čokoládu plníme vychladnutou levanduľovou plnkou asi milimeter pod okraj a necháme opäť tuhnúť v chladničke.
  10. Nasleduje fáza uzatvárania pralinky. Znovu rozpustíme zvyšnú čokoládu, necháme ju temperovať ako v úvode a hotovú čokoládu nalejeme do formy. Stierkou zotrieme zvyšnú čokoládu z formy a znova dáme pralinky zachladiť.
  11. Približne po 20 minútach je celý proces na konci. Pralinky môžeme vybrať z formy.
  12. Vychladnutú zázvorovú zmes vyberieme a pomocou lyžičky rýchlo tvarujeme guličky, ktoré obaľujeme v prášku z lyofilizovaných malín.

Farebné bonbóny od Janky

Pekárka Janka do elegantnej pánskej bonboniéry vykúzlila farebné bonbóny s kandizovaným pomarančom a mandľami a truffles.

Ingrediencie

Suroviny

  • 200 g bielej čokolády
  • 100 g kakaového masla

Plnka I

  • 100 g kryštálového cukru
  • 0,5 dl vody
  • 0,1 l smotany na šľahanie 33%
  • 50 g kandizovaného pomaranča
  • 50 g mandlí

Plnka II

  • 125 g čokolády 70%
  • 150 ml smotany na šľahanie 33%
  • Farby do čokolády (modrá, zelená, červená)

Postup

  1. Čokoládu nalámeme a dáme do vodného kúpeľa. Keď sa rozpustí odstavíme a necháme chvíľku vychladnúť. Zoberieme si formu na bonbóny, štetcom potrieme steny zmiešaným kakaovým maslom s farbami a lyžičkou nalejeme čokoládu do vnútra. Rozotrieme po celej forme a dáme do chladničky. Zopakujeme postup ešte raz.
  2. Plnka I - do hrnca dáme cukor a zalejeme ho vodou. Zahrievame, pokiaľ sa nevytvorí karamel. Do karamelu vlejeme smotanu, chvíľku povaríme, pridáme mandle a kôru (?). Premiešame a necháme vychladnúť.
  3. Plnku II - začneme zahriatím smotany, ktorou potom prelejeme čokoládu. Premiešame a necháme vychladnúť.
  4. Bonbóny plníme prvou plnkou a na ňu dáme druhú. Nechajte miesto na zatvorenie bonbónu čokoládovou. Vložíme do chladničky cca hodinku a môžeme degustovať.

Svadobná krabička od Ďoďa

Ďoďo si zaspomínal na svoju svadbu a pripravil bonboniéru ako darček pre svadobčanov aj s odkazom od neho a jeho manželky Kristínky. Svadobná škatuľka ukrývala pralinky s levanduľou, malinové aj makovo-višňové kúsky, nechýbali ani truffles s mascarpone a malinovým likérom.

Ingrediencie

Tmavé škrupinky a uzatvorenie

  • 300 g čokolády 70,5 %

Biele škrupinky a uzatvorenie

  • 200 g čokolády 28 %

Náplň do levanduľových praliniek

  • 200 ml smotany na šľahanie 33%
  • 1 PL sušenej levandule
  • 100 g bielej čokolády
  • 1/2 PL medu
  • 20 g marcipánu

Náplň do malinových praliniek

  • 3 PL trstinového cukru
  • 5 PL malín
  • 50 ml smotany na šľahanie 33%
  • 85 g bielej čokolády

Náplň do makovo-višňových praliniek

  • 40 g mletého maku
  • 200 ml mlieka
  • 25 g kryštálového cukru
  • 15 g masla
  • 1 ČL rumu
  • 25 g višňového lekváru
  • Zlatý prášok s kvapkou alkoholu

Truffles s mascarpone

  • 100 g čokolády 52 %
  • 50 g mliečnej čokolády 28%
  • 65 g mascarpone
  • 1 PL ovocného likéru (malina)
  • Zlatý prášok s kvapkou alkoholu
  • Lyofilizované maliny

Čokoládové truffles

  • 150 g čokolády 75 %
  • 100 ml smotany na šľahanie 33%
  • 15 g masla
  • Kakao na obalenie

Dekorácia

  • Jedlé kvety bielej, žltej a ružovej farby
  • Gypsomilka
  • Šalvia
  • Materina dúška

Postup

  1. V prvom rade budeme temperovať čokoládu. Najskôr si 80 % hmotnosti čokolády roztopíme nad parou do teploty 45 -50 stupňov. Položíme mimo pary a pridáme zvyšných 20 % čokolády. Miešame, pokiaľ čokoláda nedosiahne 27 stupňov, pričom po tomto schladení znova položíme nad paru a zahrejeme do pracovnej teploty 32 stupňov.
  2. Takto pripravenú tmavú čokoládu s vysokým obsahom kakaa nalejeme do pripravených silikónových formičiek. Prebytočnú čokoládu necháme odkvapkať a zarovnáme (použijeme ju na ďalšiu prípravu). Plníme dva tvary tmavou čokoládou a jeden tvar bielou čokoládou. Jeden tvar tmavej čokolády pred naliatím škrupinky maľujeme zlatým práškom.
  3. Rovnaký postup volíme aj pri príprave bielej čokolády. Privedieme do teploty 45 stupňov, schladíme na 27 stupňov. Pracovná teplota pri bielej čokoláde je nižšia na úrovni 29 stupňov.
  4. Levanduľová náplň - do hrnca dáme smotanu na šľahanie, do ktorej pridáme sušenú levanduľu a pomaly zahrievame, aby sa levanduľa vylúhovala. Následne levanduľu scedíme a zalejeme ňou nalámanú bielu čokoládu. Premiešame po dvoch minútach a dáme do chladu. Plníme vrecúškom na zdobenie s malým otvorom. Do 1/3 dáme levanduľovú plnku a do ďalšej marcipán. Vrch zakryjeme čokoládovým viečkom z tmavej čokolády pracovnej teploty 32 stupňov. Na záver nanesieme bielu čokoládu ako ozdobu.
  5. Makovo-višňová náplň - mak, cukor a mlieko varíme asi 5 minút. Po tejto dobe dáme dole zo sporáka, pridáme maslo a rum a necháme vychladnúť v chladničke. Pralinky z tmavej čokolády plníme najskôr višňovým lekvárom a neskôr makovou náplňou. Vrch zakryjeme čokoládovým viečkom z tmavej čokolády pracovnej teploty 32 stupňov.
  6. Náplň do malinových praliniek z bielej čokolády plníme zmesou, ktorú pripravíme rozvarením malín a cukru, ktoré prepasírujeme. Pridáme ich do smotanou zaliatej a rozpustenej čokolády a zachladíme. Vrch zakryjeme čokoládovým viečkom z bielej čokolády pracovnej teploty 29 stupňov.
  7. Mascarponeé truffles pripravíme roztopením čokolády nad parou, pričom po jej roztopení pridáme mascarpone a ovocný likér. Necháme schladiť a tvarujeme guličky, ktoré obalíme v lyofilizovaných malinách a pretrieme zlatým práškom.

Nežné pralinky od Lenky

Lenka v nežných pralinkách pre najlepšiu kamarátku spojila chute rafaella, piňa colady a pistáciovo-malinovú.

Ingrediencie

„Rafaello“

  • 75 g kokosu
  • 20 g masla
  • 100 g mascarpone
  • 50 g bielej čokolády
  • 20 ks mandlí

Pina colada pralinky

  • 300 g kvalitnej bielej čokolády
  • 20 g kokosu
  • 20 g ananásového pyré
  • 40 ml kokosového likéru
  • 90 g smotany na šľahanie 40%

Pistáciovo-malinové košíčky

  • 200 g kvalitnej mliečnej čokolády
  • 80 g bielej čokolády
  • 80 g smotany na šľahanie 40%
  • 5 g pistáciovej pasty
  • Štipka soli
  • 5 g pistácii
  • 5 g lyofilizovaných malín
  • 10 ks malín

Postup

  1. Na rafaello guličky si zmiešame všetko suroviny okrem mandlí. Z hmoty vytvarujeme guličky. Do každej guličky dáme mandľu.
  2. Pina colada pralinky – zohrejeme 60 g smotany. Do nádobky si dáme 80 g bielej čokolády, kokos a rum. Konzistencia musí byť hustejšia, ak sa zdá riedke, pridáme kokos. Dáme zachladiť do chladničky alebo do mrazničky.
  3. Temperovanie - formičky si dobre vyčistíme alkoholom. Čokoládu si roztopíme a zahrejeme na zhruba na 48 stupňov. Následne ju miešaním schladíme na 27 stupňov. Následne čokoládu znova zahrejeme na asi 31°C. Vtedy je čokoláda pripravená na použitie.
  4. Naplníme formičky, pobúchame aj s formičkou, aby sme sa zbavili vzduchu v čokoláde a otočíme nad papier na pečenie alebo iný čistý povrch. Odlejeme prebytočnú čokoládu. Stierkou očistíme a dáme do chladničky zatuhnúť.
  5. Plnka - 30 g zohriatej smotany zmiešame s 60 g bielej čokolády. Pridáme pyré. Plnku premiestnime do zdobiaceho vrecka. Vytiahneme z chladničky vyliatu formu s čokoládou a naplníme asi do 1/3 plnkou. Do stredu pichneme malú guličku z kokosovej plnky, ktorú sme dali zachladiť. Takto naplnené košíčky zalejeme temperovanou čokoládou. Stiahneme stierkou, aby sme formu očistili a dáme do chladničky zatuhnúť. Po zatuhnutí vyklepeme z formy a pralinky sú hotové.
  6. Pistáciovo-malinové košíčky - formu vyčistíme alkoholom. Tentokrát temperujeme mliečnu čokoládu. Zahrejeme ju na 45 stupňov, následne schladíme na 27 stupňov a znovu zahrejeme na 30 stupňov. Vylejeme do formy, pobúchame, otočíme a znovu necháme stiecť. Takto pripravené formičky dáme do chladničky. Po vychladnutí búchaním vyklopíme z formy. Na spodok košíčka si dáme roztlačené maliny.
  7. Pistáciová plnka - zahrejeme smotanu a zalejeme ňou čokoládu s pistáciovou pastou a štipkou soli. Túto plnku nalejeme do praliniek. Ozdobíme pomletými pistáciami a lyofilizovanými malinami.

Bonboniéra od Lucky

Šperkovničku plnú sladkých bonbónov postavila pred porotkyne pekárka Lucka . Chutné čokoládové šperky mali chuť kávy s rumom a jahôd s ginom.

Ingrediencie

Suroviny

  • 1 kg mliečnej kvalitnej čokolády
  • 100 g kakaového masla
  • Farby na čokoládu

Kávová plnka s rumom

  • 150 g bielej čokolády
  • 75 g smotany na šľahanie 33%
  • 75 g masla
  • 1 PL instantnej kávy
  • 20 g rumu

Jahodová plnka s ginom

  • 150 g bielej čokolády
  • 50 g masla
  • 50 g smotany na šľahanie 33%
  • 10 g lyofilizovaných jahôd
  • 20 g ginu

Postup

  1. Čokoládu si vytemperujeme v mikrovlnke na 45 stupňov a následne schladíme na pracovnú teplotu.
  2. Kakaové maslo si rozpustíme a zmiešame s farbou.
  3. Formy si dekorujeme farebným maslo, každú vrstvu necháme zatuhnúť.
  4. Vytemperovanú čokoládu nalejeme do formy, vytrasieme bublinky a čokoládu vylejeme. Vo forme nám zostane čokoládová škrupinka, ktorú necháme zatuhnúť.
  5. Kávová plnka s rumom - smotanu s maslom a kávou prevaríme a nalejeme na čokoládu. Ponorným mixérom vymixujeme, pridáme rum a hotovú plnku dáme schladiť.
  6. Jahodová plnka s ginom - smotanu s maslom prevaríme, nalejeme na čokoládu, vymixujeme, pridáme gin a rozdrvené jahody. Necháme vychladnúť.
  7. Plnenie - vychladnutú plníme do 2/3 výšky pralinky a znovu necháme jemne zatuhnúť. Pralinky uzatvárame vytemperovanou čokoládou a špachtľou stiahneme prebytočnú vrstvu.

Netradičná Bonboniéra od Táne

Tánička sa pri bonboniére vybrala cestou nezvyčajných chutí, jednou z nich bola zaručene gorgonzola v spojení s bielou čokoládou a vlašskými orechami. Doplnila ich truffles s pistáciami a malinami a čučoriedkovými cheesecakeom.

Ingrediencie

Truffle gorgonzola, biela čokoláda a oriešok

  • 75 g + 100 g bielej čokolády
  • 30 g smotany na šľahanie 33%
  • ¼ vanilkový struk
  • 5 g glukózy
  • 50 g gorgonzoly
  • 40 g vlašských orechov na posypanie

Truffle pistácia malina

  • 75 g + 80 g bielej čokolády
  • 55 g smotany na šľahanie 33%
  • 15 g pistáciovej pasty
  • 18 g masla
  • Štipka soli
  • 50 g pistáciového prášku

Plnka

  • 70 g malinového pyré
  • 11 g glukózy
  • 25 g cukru

Cheesecake čučoriedka

  • 125 g bielej čokolády
  • 150 g smotanového syra
  • 70 ml smotany 33%

Plnka

  • 150 g čučoriedkového pyré
  • 10 g (1) + 5 g (2) cukru
  • 4 g pektínu

Na pokrytie

  • 200 g ruby čokolády
  • Jedlé zlato

Lieskové oriešky „baileys“

  • 150 g bielej čokolády

Plnka

  • 100 g smotany na šľahanie 33%
  • 150 g mliečnej čokolády
  • 70 g lieskových orieškov
  • 35 g krémového likéru

Ozdoba

  • 40 g kakaového masla
  • Jedlé kvety
  • Jedlé zlato
  • Jedlá farba pre čokoládu biela a čierna

Postup

  1. Gorgonzolovo čokoládové truffles - nalejeme smotanu a glukózu do hrnca, privedieme do varu a miešame. Pridáme čokoládu a dobre premiešame. Na záver pridáme gorgonzolu. Necháme stuhnúť. Vlašské orechy vysušíme v rúre pri teplote 160 stupňov cca 10-15 minút. Potom ich rozdrvíme. Po ustálení čokolády formujeme cukríky s hmotnosťou 13 g. Roztopíme bielu čokoládu. Vyvaľkáme v nej cukríky. Posypeme nasekanými orechmi.
  2. Pistáciovo malinové truffles - v hrnci zohrejte smotanu, nalejte 75 g čokolády, dobre premiešame. Potom pridáme pistáciovú pastu a soľ, znova premiešajte. Pri 35-40 stupňoch pridáme maslo. Všetko rozšľaháme tyčovým mixérom. Odložíme vychladnúť.
  3. Ovocná plnka - zmiešame všetky ingrediencie. Varíme 8 - 10 minút, kým nezhustne. Preložíme do cukrárskeho vrecka.
  4. Pistáciovú ganache nalejeme do formy pologulí, dovnútra dáme malinovú plnku, necháme vychladnúť. Roztopíme 80 g bielej čokolády. Spojíme dve polovice, namočíme do bielej čokolády a obalíme do pistáciového prášku.
  5. Cheesecake čučoriedka - v miske zmiešame vychladnutú smotanu a smotanový syr, dobre premiešame. Pridáme rozpustenú čokoládu, opäť dobre premiešame a rozotrieme do formy s rozmermi 16 x 16 centimetrov.
  6. Na náplň zmiešame čučoriedkové pyré a 10 g cukru, dáme zohriať, pridáme pektín s 5 g cukru. Dobre premiešame a varíme 2-3 minúty, kým nezhustne. Vychladíme a nalejeme na cheesecake. Po stuhnutí nakrájame na kocky 3 x 3 cm.
  7. Roztopíme ruby čokoládu a namočíme do nej cukríky. Ozdobíme jedlým zlatom.
  8. Lieskové oriešky - kakaové maslo temperujeme, zohrejeme na 40 stupňov a ochladíme na 28 stupňov. Kvety namočíme do kakaového masla a naukladáme do formy. Potom temperujeme bielu čokoládu. Prihrejeme ju v mikrovlnnej rúre do teploty 40-45 stupňov, ochladíme na teplotu 25-26 stupňov a znovu zohrejeme do teploty 27-28 stupňov. Vyplníme formu vylejeme zvyšky. Necháme stuhnúť.
  9. V rúre vypražíme lieskové orechy pri teplote 160 stupňov počas 10-15 minút. Rozdrobíme.
  10. Pripravíme si plnku. Rozpustite mliečnu čokoládu a smotanu na šľahanie, pridáme nasekané lieskové orechy a krémový likér. Preložíme do cukrárskeho vrecka.
  11. Naplníme cukríky plnkou. Potom znova temperujeme bielu čokoládu a prikryjeme ňou cukríky.

Bonboniéra na Valentína od Tomáša

Tomáš sa pohral s pálivou chuťou a do bonboniéry na Valentína ukryl bonbóny s mletým čili aj údenou paprikou.

Ingrediencie

Suroviny

  • 250 g bielej čokolády
  • Štipka soli
  • 200 g čili čokolády
  • 70 g trstinového cukru
  • 20 g masla
  • 200 ml smotana na šľahanie 33%
  • 1 ČL mletej údenej papriky
  • 1 ČL mletého čili
  • 50 g horkej čokolády

Ostatné

  • Biele farbivo
  • Červené farbivo
  • Zlatý prášok
  • Sušené lupienky kvetov

Postup

  1. Plnka - v hrnci si rozpustíme cukor s maslom, a potom pridáme 150 ml smotany. Necháme chvíľu povariť a pridáme troška soli, a potom dáme chladiť. Ak sa trocha vychladí, pridáme 50 g bielej čokolády.
  2. Bonbón – 150 g bielej čokolády dáme roztopiť nad vodným kúpeľom na 45 stupňov, potom dáme misku preč a pridáme 50 g bielej čokolády a poriadne premiešame.
  3. Silikónovú formu si nachystáme a natrieme si vnútro bielim farbivom a troška posypeme zlatým práškom.
  4. Keď čokoláda trocha vychladla, tak ju premiešame a odmeriame teplotu, musí mať cca 28 stupňov. Potom čokoládu nalejeme do formy a necháme trocha stuhnúť cca 2 minúty. Formu obrátime, vyklopíme zvyšnú čokoládu a dáme chladiť. Po vychladnutí naplníme formy karamelom a zase dáme stuhnúť. Na záver si formy zalejeme čokoládou a poslednýkrát dáme chladiť. Po vyklopení ozdobíme sušeným lupeňom.
  5. Čili bonbón – 50 ml smotany si dáme ohriať, pridáme mletú údenú papriku a mleté čili, poriadne premiešame, pridáme 50 g horkej čokolády, poriadne premiešame a dáme chladiť.
  6. 150 g čili čokolády dáme roztopiť nad vodným kúpeľom na 45 stupňov, potom dáme misku preč, pridáme 50 g čili čokolády a poriadne premiešame.
  7. Silikónovú formu si nachystáme a natrieme si vnútro bielo-červeným farbivom.
  8. Keď je čokoláda trochu vychladená, tak ju premiešame a odmeriame teplotu, musí mať cca 28 stupňov. Potom čokoládu nalejeme do formy a necháme trocha stuhnúť cca 2 minúty. potom si formu obrátime, vyklopíme prebytočnú čokoládu a dáme chladiť. Po vychladení naplníme formy čili plnkou a zase dáme stuhnúť. Na záver si formy zalejeme čokoládou a poslednýkrát dáme chladiť.
  9. Na záver si dáme bonbóny do košíčkov a naukladáme do krabičky.

Bonboniéra pre bosorky od Zuzky

Pekárka Zuzka venovala bonboniéru všetkým bosorkám. Do bonbónov ukryla nezvyčajnú chrumkavú mätovo – quinoovú plnku, pekanové praliné s whisky a griotkový kaviár. Magické, čo poviete?

Ingrediencie

Čokoládová škrupinka

  • 300 g horkej čokolády Callebaut 54,5%
  • 300 g zlatej karamelovej čokolády Callebaut
  • 10 g kakaového masla
  • Štipka červenej práškovej potravinárskej farby
  • Śtipka zelenej práškovej potravinárskej farby
  • Štipka bielej práškovej potravinárskej farby
  • Štipka čiernej práškovej portravinárskej farby
  • Strieborný potravinársky sprej
  • Zlatý potravinársky sprej

Chrumkavá mätovo quinoa plnka

  • 20 g puffovanej quinoi
  • 50 g kryštálového cukru
  • 2-3 kvapky créme de menthe príchute

Pekanové praliné s whiskey

  • 150 g pekanových orechov
  • 112,5 g kryštálového cukru
  • 2 PL vody
  • Štipka soli
  • 60 ml whiskey

Griotkový kaviár

  • 100 ml griotky (višňového likéru)
  • 80 g višňového pyré
  • 1 balíček VEGE gélu
  • 250 ml studeného rastlinného oleja

Kokosový karamel

  • 100 g kryštálového cukru
  • 2 PL vody
  • 60 ml kokosového krému
  • 45 g kokosového tuku
  • 30 g strúhaného kokosu
  • 1 ČL kokosovej arómy

Postup

  1. Na pekanové praliné rozohrejeme rúru na 180 stupňov a pečieme pekanové orechy cca 8 minút.
  2. V hrnci zmiešame cukor s vodou, privedieme k varu. Keď začne hnednúť, pridáme pekanové orechy a soľ a orechy dobre obalíme v karameli. Hneď ich vylejeme na silikónovú podložku alebo papier na pečenie. Necháme vychladnúť
  3. Pekany s karamelom nalámeme do mixéra a mixujeme, kým sa nevytvorí rovnomerná pasta. Primiešame whiskey a dáme do cukrárskeho vrecúška.
  4. Na chrumkavú quinou v hrnci zmiešame cukor s vodou a privedieme k varu. Keď sa cukor trošku zredukuje na sirup, pridáme quinou a miešame, kým sa cukor neskryštalizuje. Necháme vychladnúť a pridáme mätovú arómu. Quinou trošku podrvíme, aby sa lepšie dávkovala do praliniek
  5. Na griotkový kaviár zmiešame pyré s griotkou v hrnci spolu s vege gélom. Postupujeme podľa návodu na prípravu vege gélu. Necháme trochu vychladnúť a prelejeme do dávkovacej fľaše. Do veľmi studeného oleja postupne kvapkáme griotkovú zmes, občas premiešame, aby sa guľôčky nezlepili. Kaviár scedíme a prepláchneme vodou, necháme úplne odkvapkať.
  6. Na kokosový karamel skaramelizujeme cukor s trochou vody, pridáme kokosový tuk, chvíľku povaríme a pridáme kokosový krém. Na záver pridáme strúhaný kokos a arómu, necháme vychladnúť.
  7. Rozpustíme si kakaové maslo, zafarbíme ho práškovou farbou a štetcom ho nanesieme do pripravených pralinkových formičiek. Formy prestriekame zlatou a striebornou farbou.
  8. 200 g horkej čokolády vo vodnej kúpeli zohrejeme na 47-50 stupňov, kým sa úplne nerozpustí. Odstránime z kúpeľa a pridáme 100 g tej istej čokolády, dôkladne rozmiešame a schladíme na 27 stupňov za občasného miešania.
  9. Čokoládu zohrejeme na 34 stupňov a naplníme ňou pralinkové formičky. Formu pár krát pobúchame, aby sme sa zbavili bubliniek. Prebytok čokolády vylejeme a formu pootáčame, aby sa vytvorila škrupinka. Necháme vytuhnúť.
  10. Škrupinky naplníme plnkami a zalejeme čokoládou. Zarovnáme špachtľou a necháme znova vytuhnúť.
  11. Zopakujeme so zlatou čokoládou, temperujeme ju ale na teplotách 45, 27 a 31 stupňov.
  12. Keď pralinky vytuhnú, môžeme ich jednoducho vyklopiť z foriem.

Komentáre

Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.

Zaregistrovať sa

Prečítajte si tiež

Pečie celé Slovensko - recepty 1. séria 2021

Pečie celé Slovensko - recepty 1. séria 2021

29. 10. 2021 | Prečítané 22631x