3. kolo - kreatívna výzva - Penové torty

Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.

Kreatívna výzva druhého kola sa niesla v štýle retro tort, konkrétne súťažiaci dostali za úlohu pripraviť originálne penové torty. Tejto úlohy sa zhostili s veľkým elánom a ich výsledky si môžete prezrieť nižšie.

Aničkina torta z detstva

Ingrediencie

Cesto

  • 14 bielkov
  • Štipka soli
  • 505 g kryštálového cukru
  • 505 g práškového cukru

Vanilkový krém

  • 6 žĺtkov
  • 210 g práškového cukru
  • 35 ml bourbon vanilky
  • 200 g masla

Kávový krém

  • 6 žĺtkov
  • 210 g práškového cukru
  • 1,5 PL mletej zrnkovej kávy
  • 200 g masla

Kakaový krém

  • 5 žĺtkov
  • 175 g kryštálového cukru
  • 60 ml espresa
  • 50 g kakaa
  • 100 g tmavej čokolády 65%
  • 250 g masla

Na ozdobenie

  • 100 g tmavej čokolády 52%
  • 100 g fondánu
  • Žltá gélová farba

Postup

  1. Do misy nad paru dáme bielky so štipkou soli. Postupne pridáme krupicový cukor. Šľaháme, kým sneh nebude pekný tuhý. Odstavíme a postupne zašľaháme aj práškový cukor. Šľaháme 15 – 20 minút, až bude sneh krásne lesklý.
  2. Na 4 papiere na pečenie vyznačíme kruhy s priemerom 22 cm. Sneh preložíme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou, na papiere nastriekame 3 plné kruhy a jeden kruh vyplníme len po obvode a stred necháme prázdny.
  3. Sušíme v rúre vyhriatej na 90 stupňov 60 – 90 minút. Korpusy necháme vychladnúť v pootvorenej rúre.
  4. Pripravíme si vanilkový krém. Žĺtky s cukrom vyšľaháme nad parou. Pridáme vanilku a necháme vychladnúť. Po vychladnutí zašľaháme zmäknuté maslo.
  5. Kávový krém si pripravíme rovnako. Žĺtky, cukor a kávu vyšľaháme nad parou. Necháme vychladnúť a zašľaháme zmäknuté maslo.
  6. Kakaový krém - žĺtky s cukrom vyšľaháme nad parou. Za stáleho miešania pridáme vychladnuté espreso a postupne primiešavame preosiate kakao. Nakoniec do hmoty nalámeme čokoládu, rozmiešame a odstavíme. Keď vychladne, zamiešame do nej zmäknuté maslo.
  7. Môžeme poskladať tortu. Korpusy potrieme kakaovým, kávovým a vanilkovým krémom.
  8. Na vrchný korpus vymodelujeme z fondánu ružičky a z čokolády listy.

Penové srdiečko podľa Domi

Ingrediencie

Cesto

  • 10 bielkov
  • 330 g kryštálového cukru
  • 1,5 PL pudingového prášku
  • 1 PL bieleho vínneho octu

Krém

  • 500 g mascarpone
  • 500 ml smotanovej šľahačky 33%
  • 2 PL práškového cukru
  • 500 g čerstvých jahôd
  • 150 ml mangového pyré

Na ozdobenie

  • 600 g bielej čokolády
  • 100 g kakaového masla
  • Červená farba na čokoládu

Postup

  1. Všetky bielky pomaly vymiešame do peny, keď sa začne už vytvárať sneh, pridáme kryštálový cukor. Opäť prešľaháme a pridáme vínny ocot a pudingový prášok.
  2. Keď bude sneh tuhý, premiestnime do cukrárskeho vrecka a tvarujeme na plech tvar srdca. Môžeme si ho na papier na pečenie vopred predkresliť.
  3. Dáme do trúby sušiť na 1,5 hod a 110 stupňov.
  4. Po upečený necháme pootvorené dvierka na trúbe a zatiaľ si pripravíme krém.
  5. Do mixéra dáme všetky suroviny a zapneme ho. Šľaháme, kým nemáme pevný krém.
  6. Jahody si nakrájame na malé kúsky a pripravíme si z bielej čokolády lupene. Bielu čokoládu dáme roztopiť v mikrovlnke a dáme ju do cukrárskeho vrecka. Na špičke spravíme malú dierku.
  7. Na plech si dáme papier na pečenie a vyrobíme si šablónu v tvare listu. Obkreslíme malé lístky na papier a podľa obrysov nanášame bielu čokoládu. Dáme do chladničky stuhnúť.

Jankina svieža torta

Ingrediencie

Cesto

  • 6 bielkov
  • 400 g kryštálového cukru
  • 60 g zemiakového škrobu

Krém

  • 300 ml mlieka
  • 100 ml mangového pyré
  • 60 g pudingového prášku
  • 3 žĺtky
  • 300 g masla
  • 100 g bielej čokolády
  • 150 g práškového cukru
  • Potravinárske farby žltá, oranžová, fialová

Stredová náplň

  • 300 ml mangového pyré
  • 10 g želatíny
  • 100 ml vody

Na ozdobenie

  • 1 mango
  • 2 figy
  • 1 karambola
  • 10 jedlých kvetov

Postup

  1. Do misky si dáme bielky s cukrom a dáme do hrnca nad paru. Miska nesmie byť ponorená, lebo bielky uvaríme skôr ako sa nám cukor rozpustí. Po rozpustení cukru prelejeme bielky do mixéru a šľaháme 15 minút. Pred koncom miešania pridáme škrob, premiešame a vypneme.
  2. Cukrárske vrecko so špičkou naplníme bielkovou zmesou a začneme striekať penu do tvaru šestky. Spravíme dve o rozmere výška 28 cm a šírka 18 cm. Dáme sušiť do rúry, ktorú predhrejeme na 115 stupňov na cca 1 hodinu.
  3. Medzi pečením si pripravíme krém. Do hrnca vlejeme mlieko, pyré, žĺtky a pudingový prášok. Dobre premiešame a dáme variť. Po uvarení pridáme čokoládu, miešame do rozpustenia a vychladíme.
  4. Maslo izbovej teploty dáme do robota a vymiešame do peny. Potom po častiach pridávame cukor. Miešame kým nie je zmes krásne hladká. Vychladnutý krém začneme po malých častiach primiešavať k maslu. Maslo musí byť s pudingom dobre premiešané.
  5. Mangové pyré si pripravíme veľmi jednoducho. Želatínu zalejeme vodou a necháme 10 minút odstáť. Napučanú želatínu dáme do hrnca a pomaličky zahrievame, nesmie sa variť. Pridáme mango pyré a zahrejeme spolu. Dáme vychladiť, zmes nám stuhne.
  6. Bielkový korpus si dáme na podnos na ktorom budeme podávať. Do vrecka so špičkou si dáme krém a začneme zdobiť po obvode. Do stredu torty navrstvíme mangové pyré.
  7. Na vrch položíme druhý korpus a zdobíme krémom žltým, oranžovým, fialovým.
  8. Na krém poukladáme ovocie a jedlé kvety.

Torta Kristínka podľa Ďoďa

Ingrediencie

Cesto (2x dávka)

  • 5 bielkov
  • 250 g kryštálového cukru
  • 150 g práškového cukru

Plnka

  • 10 žĺtkov
  • 200 g kryštálového cukru
  • 100 g holandského kakaa
  • 100 g horkej čokolády
  • 300 ml mlieka
  • 100 g polohrubej múky
  • 500 g masla

Na ozdobenie

  • Zlatý prášok
  • 20 g cukru na karamelové vlasy
  • 6 jahôd
  • 50 g malín
  • 50 g čučoriedok
  • 5 physalisov

Postup

  1. Vo vodnom kúpeli na slabých obrátkach miešame bielka s kryštálovým cukrom. Miešame asi 10 minút. Potom pridáme práškový cukor, zvýšime otáčky a šľaháme ďalších 10 minút. Vodný kúpeľ by nemal veľmi vrieť, ale len mierne zohrievať.
  2. Takto pripravený sneh je lesklý a tuhý. Vložíme ho do cukrárskeho vrecka a pomocou ozdobnej špičky nanášame na mierne maslom natretý papier na pečenie. Sušíme 90 minút pri teplote 90 stupňov. Môžeme sušiť aj dva plechy naraz, ale len pri režime ventilátor.
  3. Krém pripravíme nasledovne. Žĺtky, cukor, kakao, čokoládu, mlieko a múku varíme do hustého pudingu. Ak sa spravia hrudky nezľaknime sa, pri šľahaní krému sa stratia. Vychladnutý krém izbovej teploty pridávame do vyšľahaného masla.
  4. Skladanie torty je trošku náročnejšie na trpezlivosť, lebo pláty sú veľmi krehké. Na plát nanesieme ozdobnou špičkou krém a vrstvíme ďalšie poschodie. Vrch torty nazdobíme ovocím a čokoládkami. Vybrané ovocie poprášime zlatým jedlým práškom.

Farebný jednorožec od Lenky

Ingrediencie

Cesto

  • 7 bielkov
  • 420 g kryštálového cukru
  • Gélové farby (fialová, modrá, ružová)
  • Stužený rastlinný tuk na potretie papiera na pečenie

Krém

  • 300 g mrazených čučoriedok
  • 60 g kryštálového cukru
  • 18 g kukuričného škrobu
  • 45 ml vody
  • 12 ml citrónovej šťavy
  • 250 g masla izbovej teploty
  • 250 g práškového cukru

Postup

  1. Pripravíme si vodný kúpeľ. Bielky si zmiešame s cukrom. Vo vodnom kúpeli si ich chvíľku premiešame metličkou. Následne začneme šľahať ručným mixérom. Šľaháme, kým nám sneh nestuhne a nie je pevný.
  2. Sneh si rozdelíme do štyroch misiek a zafarbíme každý samostatne. Premiešame ručným mixérom, aby sa nám rovnomerne zafarbil. Zafarbené snehy si preložíme do zdobiacich vreciek.
  3. Rúru si predhrejeme na 100 stupňov. Na papier alebo na papier na pečenie si predkreslíme vzor, aký chceme, aby torta mala. Papier na pečenie si potrieme stuženým rastlinným tukom. Pomocou zdobiacich vreciek si nastriekame tri alebo štyri pláty. Plechy dáme do rúry na program ventilátor. Sušíme zhruba 75 – 90 minút. V strede pečenia vymeníme pozície plechov.
  4. Kým sa nám pláty sušia, pripravíme si krém. Rozmrazené čučoriedky dáme na panvičku, zmiešame s kryštálovým cukrom, škrobom a vodou a dáme variť, kým nám čučoriedky nezmäknú. Následne primiešame citrónovú šťavu. Čučoriedky si prepasírujem a dáme vychladiť.
  5. Teraz je vhodný čas na prípravu ozdobných pusiniek, ak ich chceme mať. Nastriekame si ľubovoľné vzory. Ak spojíme všetky farby, vzniknú nám dúhové pusinky. Nastriekame pásy farebného snehu na fóliu, zrolujeme a vložíme do cukrárskeho vrecka s ľubovoľnou ozdobnou špičkou.
  6. Keď nám vychladnú čučoriedky, prichystáme si krém. Poriadne vymiešame maslo s práškovým cukrom do peny. Pridáme asi 2/3 čučoriedok a zmiešame. Krém si premiestnime do zdobiaceho vrecka s hladkou špičkou.
  7. Keď máme pláty vysušené dáme si sušiť ozdoby, sušíme tiež na 100 stupňov asi hodinu.
  8. Vysušené pláty si premiestnime na tanier a vrstvíme s krémom a zbytkom prepasírovaných čučoriedok. Nakoniec ozdobíme pripravenými pusinkami.

Luckina penová nevesta

Ingrediencie

Cesto

  • 16 bielkov
  • 750 g kryštálového cukru
  • 200 g práškového cukru

Na poter

  • 4 bielky
  • 250 g kryštálového cukru

Plnka

  • 12 žĺtkov
  • 300 g práškového cukru
  • 200 g čokolády na varenie
  • 1 dcl presso kávy
  • 100 g holandského kakaa
  • 600 g masla

Na ozdobenie

  • Modelovacia hmota
  • Gélové farby (telová, hnedá, ružová, zelená)
  • Jedlá čipka

Postup

  1. Nad parou rozpustíme kryštálový cukor s bielkami, trvá to približne 2 - 3 minúty. Prelejeme do mixéra a šľaháme asi 5 - 8 min. do tuhej peny. Pridáme preosiaty cukor a zašľaháme. Striekame na papier na pečenie a sušíme podľa potreby cca 60 minút pri 100 stupňoch. Pripravíme si 20, 18, 16, 13, 10, 9 a 5 cm kruhy a kvety.
  2. Žĺtky, cukor, čokoládu, kávu a kakao varíme nad parou približne 10 minút, kým zmes nezhustne. Necháme vychladnúť a potom zašľaháme postupne zmäknuté maslo. Môžeme plniť. Necháme tortu vychladiť a stuhnúť aspoň 1 - 2 hod.
  3. Pri finálnom potere uplatníme postup taký istý ako pri plátoch, len sa výsledná hmota už nesuší, ale potiera na tortu ako konečný poter.
  4. Následne tortu dozdobíme bábikou. Jedlú čipku pripravíme podľa návodu na balení.

Podkova pre šťastie od Mariána

Ingrediencie

Cesto

  • 8 vajec
  • 400 g kryštálového cukru
  • 1 PL kukuričného škrobu
  • 1 PL vínneho octu
  • 3 g soli

Plnka

  • 500 g mascarpone
  • 500 ml smotany 35%
  • 200 g práškového cukru
  • 20 g kakaa
  • 200 g horkej čokolády

Na ozdobenie

  • 250 g malín
  • 125 g čučoriedok
  • Čerstvá mäta

Postup

  1. Oddelíme bielky od žĺtkov. Do bielkov dáme soľ a dáme šľahať. Postupne prisýpame cukor. Šľaháme, pokým nevznikne tuhá hmota. Cukor musí byť úplne rozpustený (skúšame na dlani).
  2. Postupne pridáme vínny ocot (po stene misky) a nakoniec ručne opatrne vmiešame škrob.
  3. Pomocou vrecka s ozdobnou špičkou nastriekame trikrát na plech s papierom na pečenie tvar podkovy. Dáme sušiť na cca 120 stupňov na cca 2 hod.
  4. Šľahačku s mascarpone dáme šľahať a pridávame práškový cukor, kakao a rozpustenú a vychladnutú čokoládu. Vyšľaháme do tuhej peny, ktorú dáme vychladiť.
  5. Na usušenú tortu poukladáme maliny, naplníme plnkou a ozdobíme čučoriedkami a mätou.

Retro torta od Milky

Ingrediencie

Cesto I

  • 140 g polohrubej múky
  • 100 g hladkej múky
  • 120 g kryštálového cukru
  • 50 g mletých vlašských orechov
  • 1/2 prášku do pečiva s vínnym kameňom
  • 1 ČL jedlej sódy
  • 200 g nastrúhanej a vody zbavenej cukety
  • 4 vajcia
  • 100 ml oleja
  • 100 ml vanilkového acidofilného mlieka
  • 1 ČL vanilkovej pasty
  • ¼ ČL soli

Cesto II

  • 4 vajcia
  • 120 g kryštálového cukru
  • 100 ml oleja
  • 200 g nastrúhanej mrkvy
  • 140 g polohrubej múky
  • 130 g hladkej múky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • Citrónová šťava a kôra z 1 citrónu
  • 130 ml vanilkového acidofilného mlieka
  • 1 ČL vanilkovej pasty

Plnka

  • 500 g mascarpone
  • 250 g jemného tučného tvarohu
  • 450 ml šľahačkovej smotany
  • 100 g práškového cukru
  • 1 pudingový prášok do trasených dezertov
  • 300 g mrazených malín
  • 350 g mrazeného bobuľového ovocia
  • 3 PL cukru
  • 1 ČL vega gélu
  • Citrónová šťava a kôra z 1 citrónu

Krém

  • 375 g masla
  • 200 g cukru
  • 75 ml vody
  • 4 žĺtky
  • 2 vajcia

Na ozdobenie

  • 150 g modelovacej hmoty bielej
  • 150 g modelovacej hmoty svetlohnedej
  • 150 g modelovacej hmoty tmavohnedej
  • 150 g modelovacej hmoty zelenej
  • 250 g modelovacej hmoty čiernej
  • 200 g šedej poťahovej hmoty

Postup

  1. Zapneme rúru a predhrievame na 180 stupňov. Do misy robota dáme celé vajcia a cukor. Šľaháme, kým bude objem 3x väčší.
  2. Sypké suroviny zmiešame. Cuketu aj s kožou nastrúhame na jemnom strúhadle, pridáme soľ a chvíľu necháme postáť. Vytlačíme z nej šťavu.
  3. Odvodnenú cuketu pridáme k napeneným vajíčkam. Sypké ingrediencie cez sito pridávame do cesta. Acidofilné mlieko a olej zmiešame a pomaly vmiešame do cesta. Nakoniec vmiešame pomleté orechy. Časť cesta vlejeme do formy na chlieb vystlanej papierom na pečenie. Zvyšok cesta vlejeme do formy o priemere 25 cm rovnako vystlanej papierom na pečenie.
  4. Obe formy pečieme najprv 180 stupňov 10 minút a potom na 160 stupňov cca 20 minút. Chlebovú formu vyberieme skôr. Po dopečení necháme vo forme vychladiť 5 minút, a potom dochladíme na mriežke.
  5. Kým sa pečie 1. korpus, pripravíme druhý. Mrkvu očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme šťavu a kôru z 1 citrónu. Cesto pripravíme rovnako ako cuketové cesto. Cesto vlejeme do foriem ako predtým a upečieme. Obe kruhové cestá vychladíme a rozrežeme na 2 korpusy.
  6. Mascarpone, tvaroh, cukor a pudingový prášok do trasených dezertov vyšľaháme a postupne pridáme šľahačku a vyšľaháme hustý krém.
  7. Ovocie dáme variť s 50 ml vody. Rozmixujeme a pridáme cukor s vega gélom, citrónovú šťavu a kôru.
  8. Každý korpus potrieme džemom, krémom, naň poukladáme maliny, znovu krém a necháme chladiť.
  9. Vodu s cukrom varíme do 118 stupňov na sirup.
  10. Do misy mixéru dáme žĺtky, vajcia a prešľaháme. Postupne zašľaháme cukrový sirup a po vyšľahaní pridávame maslo. Krémom obtrieme tortu a vyhladíme. Tortu necháme chladiť.
  11. Z modelovacej hmoty urobíme zvieratká a slnko. Pomocou airbrush tortu a slnko zafarbíme žltou a červenou farbou. Slnko prilepíme na zápich vystrihnutý z podložky.
  12. Cesto z chlebovej formy naplníme a vytvarujeme do tvaru kameňa. Potiahneme ho fondánom, ktorý sme vyrobili zmiešaním čierneho a šedého fondánu.
  13. Na vrch torty dáme pripravený kameň, slnko dozdobíme listami zo zeleného fondánu.
  14. Z čierneho fondánu povykrajujeme trávu a zvieratká a ozdobíme boky torty. Na kameň prilepíme levíča.

Táničkina Myška Minnie

Ingrediencie

Cesto

  • 10 bielkov
  • 600 g kryštálového cukru
  • 140 g praškového cukru
  • 200 g čierneho kakaa

Plnka

  • 450 g mascarpone
  • 250 g smotany na šľahanie 33%
  • 65 g práškového cukru
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • 300 g čerstvých malín

Na ozdobenie

  • Ryžový papier
  • 10 jahôd
  • 200 g malín
  • 200 g bielej čokolády
  • 5 ruží
  • Jedlé zlato
  • Červená potravinárska gélová farba
  • Červená a biela potravinárska farba na čokoládu

Postup

  • Nalejeme bielka do misky. Pridáme cukor, položíme do vodného kúpeľa.
  • Zmes zahrejeme. Keď sa všetok cukor rozpustí, prelejeme do misky mixéra a začneme šľahať. Bielky vyšľaháme do biela.
  • Rúru predhrejeme na 90 stupňov. Penu preložíme do cukrárskeho vrecka a na pripravenom papieri na pečenie vytvarujeme myšku Minnie, a posypeme čiernym kakaom. Dáme sušiť na 1 – 1,5 hod. Potom postup zopakujeme s tretím korpusom.
  • Na mašľu z ryžového papiera si červené farbivo rozpustime vo vode, namočíme ryžový papier. Vytvoríme mašličku a necháme vyschnúť.
  • Jahody umyjeme a osušíme. Roztopíme čokoládu a namáčame v nej jahody.
  • Všetky ingrediencie na plnku zmiešame, dobre vyšľaháme.
  • Korpus natrieme krémom, pridáme čerstvé maliny, potom to isté zopakujeme, navrch dáme mašľu a dozdobíme ovocím, pridáme kvety a trošku zlata.

Tomášova krabička prekvapenia

Ingrediencie

Cesto

  • 6 bielkov
  • 450 g kryštálového cukru
  • 2 PL octu
  • 2 PL kukuričného škrobu

Ríbezľový krém

  • 400 ml mlieka
  • 6 žĺtkov
  • 1 pudingový prášok
  • 2 ks vanilkového cukru
  • 2 PL práškového cukru
  • 250 g masla
  • 4 PL ríbezľového džemu
  • 200 ml šľahačky 33%

Orechový krém

  • 300 g masla
  • 120 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 180 g mletých orechov
  • 120 ml mlieka
  • 30 ml vaječného likéru

Postup

  1. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh, postupne prišľaháme po lyžiciach cukor. Sneh šľaháme nad vodným kúpeľom kým sa cukor úplne nerozpustí, mixujeme cca 15minút. Keď je cukor rozpustený dáme misku preč a primiešame ocot a na záver zľahka kukuričný škrob s nasekanými orechmi.
  2. Na papier na pečenie si nakreslíme štvorce tak, aby bola medzi nimi dostatočná vzdialenosť. Podľa predkreslených štvorcov lyžicou alebo plniacim vreckom rozotrieme sneh.
  3. Rúru predhrejeme na 120 stupňov, vložíme snehové korpusy do rúry a sušíme cca 40 minút. Rúru počas sušenia neotvárame, ak máme vysušené korpusy, tak ich necháme vo vypnutej rúre.
  4. Korpusy sú krehké preto ich prekladáme opatrne.
  5. Na ríbezľový krém rozmiešame žĺtky a vanilkový cukor v mlieku spolu s pudingovým práškom. Preložíme do vodného kúpeľa a za stáleho miešania zahrievame, kým nevznikne hustá hmota ako puding.
  6. Vezmeme z vodného kúpeľa, pridáme práškový cukor, rum a necháme vychladnúť. V inej miske našľaháme zmäknuté maslo a po lyžiciach vyšľaháme do žĺtkového krému. Na záver prišľaháme ríbezľový džem.
  7. Necháme stuhnúť v chladničke a na koniec primiešame vyšľahanú šľahačku.
  8. Pripravíme si orechový krém. Mlieko a vanilkový cukor uvaríme, pridáme pomleté orechy a vychladíme.
  9. Maslo a práškový cukor vyšľaháme do peny a potom pridáme likér.
  10. Postupne zašľaháme vychladenú orechovú zmes a vyšľaháme na hladký krém.
  11. Na prvý korpus nastriekame striedavo krém. Najprv ríbezľový a potom orechový, na to môžeme dať trošku ríbezľového džemu, prekryjeme druhým korpusom a postup opakujeme. Na vrch ozdobíme ovocím a jedlými čokoládovými kvetmi. Navrch opatrne položíme posledný korpus.
  12. Roztopíme si bielu čokoládu, zafarbíme ju na červeno a spravíme si z nej mašľu, ktorú opatrne položíme na horný korpus.

Halloweenska lebka od Zuzky

Ingrediencie

Cesto

  • 10 bielkov
  • 500 g kryštálového cukru
  • 300 g práškového cukru
  • 1 ČL octu

Základ na krémy

  • 10 žĺtkov
  • 250 g práškového cukru
  • 2 ČL instantnej práškovej kávy

Čokoládový krém

  • 250 g masla izbovej teploty
  • 100 g horkej čokolády 70%
  • 15 g prírodného kakaa
  • 15 g čierneho kakaa
  • 3 PL šľahačkovej smotany
  • Gélové extra čierne farbivo

Slaný karamelový krém

  • 250 g masla izbovej teploty
  • 100 g kryštálového cukru
  • 45 g masla
  • 60 ml smotany na šľahanie
  • Štipka soli

Na ozdobenie

  • 400 g malín
  • 400 g čučoriedok

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 85 - 90 stupňov na teplovzdušnom programe. Prichystáme si tri plechy, na ktoré uložíme papier na pečenie a načrtneme si tvar lebky.
  2. Bielky spolu s kryštálovým cukrom a lyžičkou octu za stáleho miešania zohrejeme nad parou na cca 60 stupňov.
  3. Bielky presunieme do mixéra a šľaháme na najvyšších otáčkach, postupne pridávame práškový cukor. Šľaháme kým nie je snehová zmes lesklá a tvorí pevné špičky.
  4. Vyšľahaný sneh dáme do cukrárskeho vrecka a nanesieme na pripravené papiere na pečenie. Pečieme cca 1,5 – 2 hodiny.
  5. Žĺtky spolu s cukrom a instantnou kávou šľaháme nad parou, kým nevznikne svetlý hustý krém.
  6. Žĺtkovú zmes rozdelíme na dve časti.
  7. Do prvej ešte teplej žĺtkovej zmesi pridáme horkú čokoládu a miešame, kým sa nerozpustí.
  8. Za stáleho šľahania pridávame striedavo preosiate kakao a maslo. V prípade potreby rozriedime šľahačkovou smotanou a dofarbíme potravinárskym farbivom.
  9. Na karamel rozpustíme 100 g kryštálového cukru s trochou vody a necháme skaramelizovať.
  10. Stiahneme z plameňa a vmiešame 45 g masla, vrátime na plameň. Necháme trochu povariť a vmiešame šľahačkovú smotanu, chvíľku varíme za stáleho miešania a dosolíme.
  11. Necháme vychladnúť.
  12. Karamel zašľaháme do druhej žĺtkovej zmesi, potom prišľaháme 250 g masla.
  13. Karamelový krém nanesieme na bielkový plát, prikryjeme druhým plátom, na ktorý nanesieme čokoládový krém a prikryjeme vrchným bielkovým plátom
  14. Dozdobíme ovocím a zbytkom krému.

Komentáre

Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.

Zaregistrovať sa