11. kolo - kreatívna výzva - Svadobná torta

Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.

V kreatívnej výzve posledného kola sa dievčatá popasovali s trojposchodovou svadobnou tortou a môžeme povedať, že všetky tri predviedli veľkolepé výkony.

Víťazkou sa však mohla stať iba jedna. Lucia, Anči aj Janka v uplynulých týždňoch dokázali, že svoje miesto si vo finále skutočne zaslúžia.

Na základe rozhodnutia odbornej poroty sa nakoniec Majsterkou pekárkou druhej série Pečie celé Slovenskou stala Lucka. Srdečne gratulujeme!

Minimalistická torta od Aničky

Ingrediencie

Orechový korpus

  • 960 g hladkej múky
  • 960 g práškového cukru
  • 22 vajec
  • 24 PL repkového oleja
  • 30 g kypriaceho prášku do pečiva
  • 200 g mandľovej múky

Kávový krém

  • 1 500 g mascarpone
  • 750 g tučného tvarohu
  • 500 g práškového cukru
  • 150 g mandľového cukru
  • 650 ml 33% šľahačkovej smotany
 
  • 1 kg čučoriedok
  • 500 g mandľových lupienkov
  • 250 g kryštálového cukru
  • čučoriedkové pyré

Maslový krém

  • 5 bielok
  • 300 g kryštálového cukru
  • 400 g masla

Na ozdobenie

  • Špeciálna cukrová hmota na tvarovanie (izomalt)
  • Oplátkový papier
  • Ružová gélová farba

Postup

  1. Korpus - bielky vyšľaháme s cukrom do peny a medzitým zmiešame olej so žĺtkami. Pridáme do vyšľahaných bielkov s cukrom. Nakoniec už len zľahka a ručne primiešame múku s kypriacim práškom a cesto rozdelíme do tortových foriem. Pečieme pri 160 stupňov 45-50 minút.
  2. Kávový krém- ručne rozmiešame mascarpone s tvarohom, primiešame cukor a zľahka kávu.
  3. Mandľový krokan - mandľové lupienky opečieme, v druhej panvici skaramelizujeme kryštálový cukor a karamelom zalejeme mandľové lupienky. Necháme vychladnúť. Vychladnuté rozsekáme.
  4. Maslový krém - bielky s cukrom rozpustíme nad parou, vyšľaháme a postupne pridávame maslo.
  5. Plnenie - korpus si pokropíme čučoriedkovým pyré, navrstvíme krém, čerstvé čučoriedky a mandľový krokan, takto opakujeme každé poschodie. Naplnenú tortu dáme zachladiť a obtrieme švajčiarskym maslovým krémom. Medzi poschodia uložíme izomaltové disky (rozpustený izomalt s ružovou gélovou farbou) a na tortu aplikujeme čipku z jedlého papiera. Papier si rozmixujeme s vodou a vyprážame na panvici.

Exotická svadobná torta podľa Janky

Ingrediencie

Korpusy 1/2/3

  • 320 g / 225 g/ 160 g polohrubej múky
  • 320 g / 225 g / 160 g kryštálového cukru
  • 10 / 7/ 5 vajec
  • 10 PL / 7 PL / 5 PL vody

Krém

  • 1 500 ml kokosového mlieka
  • 6 žĺtkov
  • 2 vanilky
  • 120 g škrobu
  • 750 g masla
  • 500 g práškového cukru

Plnka

  • 500 g ananásu
  • 500 g manga
  • 100 g hnedého cukru
  • 50 g pudingového prášku

Švajčiarsky krém

  • 7 bielkov
  • 520 g kryštálového cukru
  • 700 g masla

Ostatné

  • 1,5 kg poťahovej hmoty bielej
  • Zlatá farba

Postup

  1. Vajíčka rozklepneme a oddelíme od seba bielky a žĺtky. Bielky šľaháme spolu s cukrom do tuhej peny, do ktorej pridáme vodu. Šľaháme ešte chvíľku a pridáme žĺtky, premiešame ešte pár sekúnd. Do zmesy si opatrne zapracujeme múku.vlejeme do formy vystlanej papierom a dáme piect na cca 1 hodinu do rúry, ktorá má 170 stupnov.Takto postupujeme pri všetkých korpusoch.
  2. Pripravíme krém - kokosové mlieko, žĺtky, vanilku, škrob dáme do hrnca, dobre premiešame a uvaríme hustý krém, ktorý prikryjeme foliou a necháme vychladnúť. Maslo dáme do robotu a šľaháme do peny. Následne pridáme cukor a necháme šľahat ešte cca pár minút. Následne po častiach pridávame krém a dobre zapracujeme. Hotovú zmes odložíme na chladné miesto.
  3. Ovocný vklad sa robí jednoducho - ovocie nakrájame a mixujeme na kašu. Zmes dáme do hrnca primiešame pudingový prášok s cukrom a privedieme do varu. Chvíľku povaríme a dáme vychladnúť.
  4. Skladanie torty. Korpusy prerežieme na tri časti a začneme vrstviť, Na korpus natrieme tenšiu vrstvu krému, do stredu dáme vklad a po bokoch so špičkou krém. Zakryjeme druhým korpusom a postup zopakujeme. Takto naplníme všetky tri. Obtrieme krémom a dame poriadne vychladiť.
  5. Na obter torty použijeme švajčiarsky krém - bielky v miske zmiešame s cukrom a dáme nad paru do rozpustenia cukru. Prelejeme do mixéru a šlaháme 15 minút do vychladnutia. Po častiach pridávame maslo izbovej teploty. Vznikne krásny biely krém.
  6. Vyberieme korpusy a krémom každý do hladka obtrieme a vrátime do chladničky stuhnúť. Schladené korpusy dáme na seba, ale až potom, ako si korpusy vystužíme - inak by torta spadla. Vrátime do chladničky a ideme tvarovať akoby lupene a hlavu páva. Ak máme dostatočné množstvo lupeňov dvoch veľkostí, začneme tvarovať perie páva až do vrchu torty. Do stredu vrchnej časti zapichneme vytvarovanú hlavu. Dookola obvodu dáme bordúrku, ktorú natrieme nazlato.

Luckina vysnívaná svadobná torta

Ingrediencie

Korpusy (3 korpusy od najväčšieho po najmenší)

  • 7/5/3 vajcia
  • 210/150/120 g práškového cukru
  • 3 kypriace prášky do pečiva
  • 210/150/120 g hladkej múky
  • vanilková pasta
  • 10/8/5 g kakaa
  • 40/30/10 g rastlinného oleja
  • 20/15/5 g vlažnej vody

Na plnenie trojposchodovej torty

  • 0,5 kg mrazených malín
  • 3x 125 g čerstvých malín
  • 1 kg čerstvých jahôd
  • 500 ml malinového pyré

Plnka

  • 12 žĺtkov
  • 300 g práškového cukru
  • 200 g čokolády na varenie
  • 1 dcl presso kávy
  • 100 g holandského kakaa
  • 600 g masla

Plnka / krém trojposchodovej torty

  • 2x pudingový prášok
  • 1x prášková želatína + 1dcl vody
  • 400 g kryštálového cukru
  • 1,5 l mlieka
  • 500 g mascarpone
  • 1,5 l 33% šľahačkovej smotany

Švajčiarsky krém na trojposchodovú tortu

  • 1,5 kg masla
  • 15 ks bielkov
  • 1100 g kryštálového cukru

Na ozdobu

  • 3 kg poťahovej hmoty
  • 1 kg modelovacej hmoty bielej saracino
  • Zelená farba tyrkysova gelová
  • Prášková farba zlatá a strieborná
  • Drotiky biele č.22
  • Biela floristicka páska
  • Tortove výstuže drevenne alebo umele

Postup

  1. Korpusy – bielky s práškovým cukrom vyšľaháme do peny. Pridáme žĺtky s olejom a vodou a zašľaháme. Potom už len ručne primiešame múku s kypriacim práškom do pečiva a kakaom - nakoniec pridáme vanilkovú pastu.
  2. Plnka - želatínu necháme napučať vo vode. Uvaríme mlieko s pudingovým práškom a cukrom. Do horúceho pridáme želatínu a miešame, kým sa nerozpustí. Prikryjeme na dotyk a necháme vychladnúť. Šľahačku vyšľaháme do polotuha a spojíme ju s pudingom a mascarpone.
  3. Švajčiarsky krém - bielky s cukrom nad parou rozpustíme a následne vyšľaháme do tuhej peny. Pridávame na kocky nakrájané maslo a šľaháme do hladka.
  4. Korpusy si rozkrojíme na 4 časti. Každý jeden pokropíme pyré, navrstvíme krém a pridáme mrazené aj čerstvé ovocie. Necháme zachladiť a potom potrieme švajčiarskym krémom a uhladíme.

Komentáre

Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.

Zaregistrovať sa

Prečítajte si tiež

Pečie celé Slovensko - recepty 1. séria 2021

Pečie celé Slovensko - recepty 1. séria 2021

29. 10. 2021 | Prečítané 23733x