10. kolo - osobná výzva - Éclairs
Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.
Desiate kolo sa nieslo v duchu slávnosti, vzájomnej pomoci a posledného vypadnutia.
Oslava ako sa patrí! V podaní štyroch najlepších pekárok sa stan v Bernolákove naplnil tými najvyberanejšími dezertami a tortami a párty nemala podoby.
Štyri pekárky sa zmenili na princezné a upiekli tri výzvy, ktorými sa snažili zabojovať o finále. Tesne pred bránami skončila pekárka Tánička. Pekárkou týždňa sa premiérovo stala Anička.
Aj vojvodkyňa by bola spokojná
Osobnou výzvou boli éclair, alebo aj vojvodkynine pečivo - podlhovastý francúzsky dezert z odpaľovaného cesta. Hoci mali pekárky napĺňať všetkých 6 éclairs jednotnou plnkou, museli zdobiť tromi spôsobmi.
Pekárka Anička si zvolila čokoládovú cestu a do éclairs ukryla čokoládovy krém zo 70%-tnej čokolády a poliala ich čokoládovou polevou. Zdobila jedlým zlatom, čertsvými kvetmi aj sušenými kvetmi nevädze.
Pekárka Janka vytvorila slávnostné éclairs s pistáciovo - malinovou plnkou a zdobením s pistáciami a malinami.
Pekárka Tánička venovala svoje éclairs maminke - stavili pri nich na chuť jahodového krému a gélu z limetky a bazalky.
Pekárka Lucka pred porotkyne postavila klasické francúzke éclairs s karamelovým chantilly krémom a jej legendárnym pekanovým praliné.
Aničkine čokoládové éclairs
Ingrediencie
Odpaľované cesto
- 60 ml mlieka
- 65 ml vody
- štipka soli
- 1 PL kryštálový cukor
- 50 g masla
- 80 g hladkej múky
- 110 g vajec (cca. 2 menšie vajcia)
- práškový cukor na posypanie
Čokoládový krém
- 150 g 70% horkej čokolády
- 115 g plnotučného mlieka
- 240 g 33% smotany na šľahanie
- 2g plátkovej želatíny
Čokoládová poleva
- 150 g 70% horkej čokolády
- 115 g plnotučného mlieka
- 240 g 33% smotany na šľahanie
- 2g plátkovej želatíny
Craquelin
- 85g masla
- 100 g hnedého cukru
- 100 g hladkej múky
Dekor
- plátok jedlého zlata
- 3 kusy čerstvé jedlé kvety (nevädza)
- sušené lístky nevädze
- 1 strapec červené ríbezle
Postup
- Eclairs - rúru predhrejeme na 190 stupňov, plech si vyložíme papierom na pečenie. Vodu, mlieko, soľ, cukor a maslo dáme do hrnca a privedieme k varu. Prisypeme preosiatu múku a premiešame do hladka. Cesto odpaľujeme pri nižšej teplote, pokiaľ nie je hladké a nelepí sa na dnu a steny hrnca, cca. 2-3 minúty. Cesto vyberieme z hrnca a dáme do misy a miešame do mierneho vychladnutia. Vajcia pridávame postupne. Cesto dáme do cukrárenského vrecka s rezanou špičkou o priemere 12mm a na pripravený plech nastriekame banánky o dĺžke cca. 12cm. Banánky poprášime práškovým cukrom a dáme piecť do vyhriatej rúry. Zhruba po 20 minútach znížime teplotu na 170 stupňov a ešte ďalších 10-12 minút dopekáme.
- Krém - želatínu dáme do misky so studenou vodou a necháme napučať. Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli. Mlieko zohrejeme k bodu varu a necháme v ňom rozpustiť napučanú želatínu. Potom ho v dvoch krokoch nalejeme na rozpustenú čokoládu, vždy dobre premiešame. Celú zmes ešte premixujeme tyčovým mixérom. Nakoniec prilejeme studenú smotanu a opäť všetko premixujeme. Zmes nalejeme do misky, zakryjeme fóliou a dáme do chladničky vychladiť. Vychladený krém dáme do vrecka s úzkou špičkou. Do každého banánku urobíme zospodu tri malé otvory špicatým nožom a pomocou vrecka ich naplníme. Dáme do chladničky zachladiť.
- Poleva - čokoládu zalejeme horúcou smotanou, necháme chvíľku odstáť, potom vymiešame do hladka. Za občasného miešania necháme polevu zachladnúť a ľahko zhustnúť. Eclairs máčame v poleve a polovicu posypeme kakaom. Dozdobíme jedlým zlatom.
- Craquelin - z ingrediencií vypracujeme cesto, ktoré vyvaľkáme na mastnom papieri na hrúbku 2 mm. Zamrazíme na chvíľu a vykrojíme obdĺžniky o dĺžke 13 cm. Pred pečením ich položíme na 1/3 eclairs.
Slávnostné éclairs od Janky
Ingrediencie
Cesto
- 250 ml vody
- 50 g masla
- Soľ
- 150 g hladkej múky
- 4 vajcia
- ¼ KL kypriaceho prášku
Plnka
- 500 ml mlieka
- 3 PL cukru
- 1 ks vanilkový struk
- 3 žĺtky
- 3 KL kukuričného škrobu
- 125 g masla
Malinové pyré
- 500 g malinové pyré
- 100 g kryštálového cukru
- 1PL zlatého klasu
Na ozdobenie
- 5 g liofilizovaných malín
- 50 g malín
- Jedlé zlato
- 2 PL pasta pistacia
- 50 g pistácií
- 100 g bielej čokolády
Postup
- Vodu, maslo a soľ si dáme variť do rozpustenia, odstavime a za stáleho miešania vsypeme múku s kypriacim práškom, odpalujeme 3 minúty. Preložíme do mixéru a pár minut premelieme nech sa chladí. Následne po jednom pridávame celé vajíčka. Hmotu preložíme do vrecka a striekame eclears.
- Rúru si predhrejeme na 200 stupňov a vložíme plech.Pečieme cca 25 minút. Plech vytiahneme a necháme vychladnút.
- Do hrnca si dáme všetky suroviny okrem masla,dobre rozmiešame a uvaríme puding,ktorý dame vychladnút .Maslo si v miske vymiešame do peny a počastiach pridávane vychladnutý puding a pistáciovú pastu.
- V hrnci zredukujeme pyré,pridáme cukor a v trochu vode rozpustený zlatý klas.Necháme prevriet.
- Zoberieme eclears a do spodnej časti vstrekneme najprv pyré a potom doplníme krémom.
- Zdobíme čokoládou,krémom a malinami.
Karamelové eclairky podľa Lucky
Ingrediencie
Eclairs
- 60 g vody
- 65 g mlieka
- 50 g masla
- 80 g hladkej múky
- štipka soli
- 8 g kryštálového cukru
- 110 g vajec
- práškový cukor na posypanie
Karamelový chantilly krém
- 100 g cukru
- 500 ml 33% smotany na šľahanie
- štipka soli
Luckine orieškové pekanové praliné
- 150 g pekanových orechov
- 150 g kryštálového cukru
- štipka hrubozrnnej soli
Postup
- Eclairs - do hrnca dáme vodu, mlieko, maslo a privedieme k varu. Pridáme múku a odpaľujeme 12 min. Po jednom pridávame vajce a vymixujeme v mixéri. Nastriekame na papier na pečenie alebo na perforovanou podložku posypeme práškovým cukrom a necháme 30 min. obschnúť, pečieme 180 stupňov 30 - 40 min.
- Karamelový krém – z cukru urobíme karamel a zriedime ho so 100 ml šľahačky a necháme vychladnúť. Zvyšných 400 ml šľahačky vyšľahanej do hustej peny a vmiešame jemne vychladnutý karamel. Dáme do vrecúška a plníme eclairs.
- Pekanové praliné - oriešky pečieme v rúre 10 - 15 minút na 160 stupňov na papieri na pečenie. Z cukru si urobíme karamel, ktorý horúci nalejeme na upečené oriešky a posypeme soľou. Necháme úplne vychladnúť. Vychladnuté nalámeme a v kuchynskom výkonnom mixéry mixujeme na pastu. Skladujeme v chladničke
Táničkine éclairky na Deň matiek
Ingrediencie
Eclairs
- 100 g vody
- 150 g 3,5% mlieka
- 100 g masla
- 3 g soli
- 7 g cukru
- 138 g múky
- 220 - 240 g vajec
Jahodový krém
- 530 g jahodového pyré
- 30 g citrónovej šťavy
- 160 g cukru
- 6 g pektínu NH
- 160 g masla izbovej teploty
- 16 g kukuričného škrobu
Gél z limetky a bazalky
- 200 g limetkovej šťavy
- kôra z 2 limetiek
- 100 g vody
- 4 g agar-agaru 900
- 50 g cukru
- 20-30 g zelenej bazalky
Glazúra
- 95 g mlieka
- 195 g 33-35% smotany na šlahanie
- 250 g cukru
- 65 g glukózového sirupu
- 17 g kukuričného škrobu
- 10 g plátková želatína 180V
- vo vode alebo v tuku rozpustné červené farbivo
Postup
- Odpaľované cesto - vajcia rozbijeme mixérom. V hrnci zmiešame mlieko, vodu, maslo, soľ a cukor. Privedieme do varum pridáme múku a vymiešame cesto dohladka. Vrátime hrniec na oheň a varíme cesto, kým sa na dne hrnca po prejdení drevenou vareškou nevytvorí rovnomerná zamatová kôrka. Cesto preložíme do misky mixéra a pri minimálnej rýchlosti pomocou lopatkového nástavca cesto ochladíme na 50 - 55 °stupňov. Cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme 1-2 hodiny odpočívať pri izbovej teplote. Potom cukrárenským vrecúškom vytvormíne éclair v pásoch 12 - 13 cm. Posypeme práškovým cukrom a pečieme pri 170 stupňov 20 minút, potom pri 160 stupňov 30 minút.
- Príprava jahodového krému - v hrnci zmiešame pyré, citrónovú šťavu a polovicu cukru. Zvyšok cukru zmiešame s pektínom a škrobom. Pyré, cukor a citrónovú šťavu zohrejeme na 40 stupňov vsype,e suché suroviny, privedieme do varu a za stáleho miešania varíme 2 minúty. Ochladíme na 40 stupňov, pridáme maslo a rozšľaháme mixérom. Preložíme do cukrárskeho vrecka.
- Príprava gélu – zmiešame kryštálový cukor s agar-agarom. V hrnci zmiešame šťavu a vodu, nalejeme cukor s agarom. Dáme na strednú teplotu a privedieme do varu, varíme krátko - 10 sekúnd. Ochladíme a rozmixujte mixérom spolu s listami bazalky. Gél dáme do cukrárskeho vrecka.
- Príprava glazúry - zmiešame mlieko, smotanu, glukózový sirup, zmes cukru a škrobu v hrnci. Privedieme do varu a varíme opäť krátko - 15 sekúnd. Pridáme vyžmýkanú namočenú želatínu, farbivá a šľaháme mixérom, kým sa farbivo nerozpustí. Necháme trochu dozrieť. Pracovná teplota by mala byť 24 stupňov.
- Plnenie - v spodnej časti zákusku vytvoríme 3 otvory pomocou okrúhlej cukrovinkovej trysky. Pomocou cukrárskeho vrecka naplníme eclair do 1/3 gélom a potom jahodovým krémom. Dáme na 30 minút do mrazničky, prikryjeme polevou. Jeden koniec zákusku posypte cez sitko mletými lyofilizovanými jahodami.
Prečítajte si tiež

Pečie celé Slovensko - recepty 1. séria 2021

s02 - 1. kolo - osobná výzva - Koláče na plechu

s02 - 1. kolo - kreatívna výzva - Nedeľné torty

s02 - 1. kolo - technická výzva - Karamelový veterník

s02 - 2. kolo - osobná výzva - Tiramisu

s02 - 2. kolo - kreatívna výzva - Palacinková torta

s02 - 2. kolo - technická výzva - Praclík od Petry

s02 - 3. kolo - osobná výzva - Chlebíčky

s02 - 3. kolo - Technická výzva - Slonia slza

s02 - 3. kolo - kreatívna výzva - Penové torty

s02 - 4. kolo - osobná výzva - Cupcakes

s02 - 4. kolo - kreatívna výzva - Rozprávková torta

s02 - 4. kolo - technická výzva - Donut

s02 - 5. kolo - osobná výzva - Pirohy

s02 - 5. kolo - kreatívna výzva - Medovníky

s02 - 5. kolo - technická výzva - Pagáč

s02 - 6. kolo - osobná výzva - Bonboniéra

s02 - 6. kolo - kreatívna výzva - Kytica z ovocia v čokoláde

s02 - 6. kolo - technická výzva - Sacher torta

s02 - 7. kolo - Osobná výzva - Plnená lístková roláda

s02 - 7. kolo - Kreatívna výzva - Kysnutý zážitok

s02 - 7. kolo - Technická výzva - Rožok

s02 - 8. kolo - osobná výzva - Baked Alaska

s02 - 8. kolo - kreatívna výzva - Croquembouche

s02 - 8. kolo - technická výzva - Fraisier

s02 - 9. kolo - osobná výzva - Monodezerty

s02 - 9. kolo - kreatívna výzva - 3D torta

Komentáre
Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.
Zaregistrovať sa