3. kolo - osobná výzva - Chleby

Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.

V treťom kole čakal na súťažiacich v osobnej výzve chlieb. Ako sa s touto tradičnou pochúťkou súťažiaci vysporiadali si môžete pozrieť v receptoch.

Cesnakový chlieb od Alenky

Ingrediencie

Chlieb

  • 500 g hladkej múky T650
  • 3 čajové lyžičky soli
  • 1 polievková lyžica cesnakového prášku
  • 2 polievkové lyžice octu
  • 400 ml teplej vody
  • 2 čajové lyžičky cukru
  • 22 g čerstvého droždia

Cesnakovo – syrová nátierka s orechmi a pažítkou

  • 1 ks nátierkového syra
  • 1 ks tavený syr v črievku
  • 100 g tvrdý syr
  • 5 polievkových lyžíc šľahačkovej smotany
  • 4 ks vlašské orechy
  • pažítka
  • 4 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • čierne korenie

Postup

  1. V teplej vode rozpustíme cukor a droždie. V mise zmiešame múku, soľ, cesnak a ocot. Pridáme kvások a premiešame tak, aby sa cesto spojilo / nemiesime/. Prikryjeme a necháme hodinu kysnúť
  2. Vykysnuté cesto presunieme na pomúčenú dosku a poprekladáme ho. Potom ho zložíme tak, že kraje cesta preložíme do stredu. Bochník otočíme tak, aby bol spoj cesta na spodnej strane a preložíme ho na plech s papierom na pečenie
  3. Zakryjeme utierkou a necháme podkysnúť cca. 20 minút. Pred pečením vložíme do rúry nádobu s horúcou vodou a chlieb pečieme 15 minút pri teplote 210 stupňov a potom ešte 30 minút pri teplote 180 stupňov. Po upečení necháme vychladnúť na mriežke
  4. Podávame s cesnakovou nátierkou
  5. Nátierka - orechy nasekáme a zmiešame ich s ostatnými surovinami a vymiešame hladký krém, ktorý natrieme na chlieb

Bein pšeničný chlieb

Ingrediencie

Cesto

  • 600 g pšeničnej chlebovej múky
  • 70 g teplej (nie horúcej) vody
  • 20 g čerstvého droždia
  • 15 g kryštálového cukru
  • 320 g vlažného polotmavého nealkoholického piva
  • 30 g rastlinného oleja + na mazanie dosky pri spracovaní cesta
  • 18 g soli
  • 9 g drvenej rasce
  • 40 g tekvicových semienok
  • Na vysypanie ošatky ryžová múka, alebo kukuričný škrob

Nátierka zo syra cottage

  • 1 l plnotučného mlieka
  • 3 PL bieleho vínneho octu
  • 3 - 4 PL kyslej smotany
  • Čerstvú zeleninu /paprika žltá a červená, reďkovka, jarná cibuľka, paradajka, uhorka/
  • Soľ a čerstvo mleté korenie podľa potreby
  • Mleté chilli

Postup

  1. Do misy robota nasypeme múku, do stredu spravíme jamku. Do nej nalejeme vodu, rozdrobíme droždie a premiešame spolu s cukrom. Necháme vzísť kvások
  2. Potom pridáme pivo, olej, soľ, rascu, semienka a hákom pomocou robota vymiesime hladké cesto
  3. Následne si zľahka potrieme olejom pracovnú dosku a ruky a cesto ešte ručne spracovávame
  4. Je potrebné, aby získalo vláčnosť. Necháme na doske cca 20 odpočinúť pod fóliou
  5. Preložíme, vyformujeme do požadovaného tvaru a uložíme do ošatky, vysypanej škrobom, alebo ryžovou múkou. Ošatku vložíme do polyetylénového vrecka a necháme cesto kysnúť
  6. Do rúry vložíme plochý plech na pečenie a necháme ju zohrievať na teplotu 240 stupňov – horný a spodný ohrev
  7. Chlieb po nakysnutí preklopíme na papier na pečenie, ponarezávame povrch a pomocou sádzacej lopaty vložíme do rúry s režimom pary
  8. Takto pečieme 15 minút, potom rúru otvoríme, vyvetráme, teplotu znížime na 220 stupňov a už bez pary dopekáme ďalších 20 – 30 minút do zhnednutia
  9. Chlieb po upečení odložíme chladiť na mriežku
  10. Nátierka – mlieko dáme variť do hrnca s hrubším dnom. Keď začne vrieť, prilejeme vínny ocot a za stáleho miešania spolu prevaríme
  11. O chvíľu sa začne bielkovina zrážať, vtedy zmes odstavíme, necháme chvíľku postáť
  12. Scedíme na sitku cez gázu, po vychladnutí ešte vyžmýkame prebytočnú tekutinu, primiešame kyslú smotanu – tú pridávame postupne podľa chuti do požadovanej konzistencie. Teraz máme pripravený domáci syr cottage
  13. Zeleninu nakrájame na drobné kúsky, z paradajky a uhorky použijeme len dužinu. Pridáme k syru, premiešame a dosolíme a dokoreníme podľa chuti
  14. Poznámka – z tohto množstva mlieka vyjde jedna stredne veľká miska nátierky. Zeleniny je potreba z každého druhu len malé množstvo, no je lepšie, keď je pestrejšia

Chlieb Borodinskij od Ingy

Ingrediencie

Cesto

  • 320g ražná chlebová múka
  • 215g ražná celozrnná múka
  • 105g špaldová celozrnná múka
  • 10g sušené droždie
  • 2cl soľ
  • 3cl sušený koriander
  • 35g sladenka
  • 75g melasa
  • 430g voda

Cviklový tatarák so sleďom

  • 250-300g uvarená cvikla
  • 150-200g crème fraiche
  • Soľ, čierne korenie, čerstvý chren, limetková šťava podľa chuti
  • Sleď 2-3ks z balenia

Postup

  1. Všetko zmiešame, dáme do obdĺžnikovej formy vyslanej papierom na pečenie a necháme kysnúť kým zdvojnásobí objem
  2. Pečieme prvých 15 min. so záparou na 250 stupňov a ďalších 30-35 min. bez zápary na 200-225 stupňov
  3. Cviklu a sleďa nakrájame na 0.5cm kocky, pridáme ostatné suroviny a podávame s chlebom Borodinskij

Celozrnný chlieb s cibuľkou a slnečnicovými semienkami od Julky

Ingrediencie

Cesto

  • 400 g celozrnnej múky
  • 400 g hladkej múky
  • 25 g čerstvého droždia
  • 700 ml vody
  • 1,5 lyžice soli
  • 1 lyžica cukru
  • Rasca
  • 2 dcl oleja
  • 1 lyžica mlieka
  • Slnečnicové semienka
  • Jedna malá cibuľka

Pomazánka

  • 250g hrudkového tvarohu
  • 3 lyžice pochúťkovej smotany
  • Soľ
  • Korenie
  • 50g šunky
  • 25g masla
  • Pažítka
  • Malá cibuľka

Postup

  1. Do 400 ml teplej vody dáme lyžicu cukru a 25g čerstvého droždia. Rozmiešame. Pridáme 1 polievkovú lyžicu vlažného mlieka a zamiešame. Necháme postáť na teplom mieste, kým kvások pekne napučal
  2. Do ďalšej misky si odvážime 400 g celozrnnej múky a 400 g hladkej múky. Pridáme soľ, rascu, olej, a napučaný kvások a opraženú cibuľku, ktorú sme si pripravili na panvičke. Miešajte cca desať minút, nech je cesto poriadne vymiešané
  3. Cesto by malo byť celkom tuhé, hutné, nie riedke. Keď máme cesto vymiešané, necháme v miske kysnúť. Zakryjeme utierkou a necháme v teple, kysne približne hodinu
  4. Keď je cesto vykysnuté, dosku poprášime hladkou múkou a na ňu vylejeme cesto a vytvarujeme do bochníka. Tá múka je tam na to, aby sa nám cesto nelepilo, takže pekne bochník pováľame v múke
  5. Rúru si necháme vyhriať na 250 stupňov a vložíme do nej nádobu s vodou, ktorá tam ostane počas pečenia
  6. Keď je rúra vyhriata, vložíme do nej chlieb, ktorý položíme na plech vystlatý papierom na pečenie
  7. Chlieb ešte pred vložením do rúry natrieme slanou vodou a posypeme semienkami
  8. Rúru stiahneme na 220 stupňov a pečieme 45 minút
  9. Po upečení chlieb vyberieme z rúry a hneď ho natrieme slanou vodou. Zakryjeme ho čistou utierkou a necháme vyhladnúť
  10. Pomazánka - tvaroh, maslo a pochúťkovú smotanu mixerom poriadne vymiešame. Pridáme soľ, korenie a nakrájanú cibuľku a šunku. Poriadne zmiešame a servírujeme

Katkin tigrí chlieb s pivom od Katky

Ingrediencie

Chlieb

  • 650g špaldovej chlebovej múky
  • 100g ražnej celozrnnej múky
  • 2 malé lyžičky soli
  • 1 malá lyžička cukru
  • 200ml pivo teplé
  • 250ml voda teplá
  • 1 a pol balíček sušeného droždia
  • Chlebové korenie
  • Ľanové semiačka
  • 100g pečených gaštanov
  • 2 lyžičky rasce
  • 1 lyžica masti

Chrumkavá vrstva

  • 30g ryžovej múky
  • 30g vody
  • 1 lyžica cukru
  • 1 malá lyžička soli
  • 1 malá lyžička sezamového oleja

Nátierka

  • 100g syr gorgonzola
  • 30g syr niva
  • 40g maslo
  • 40g creamcheese natur
  • 30g celé vlašské orechy
  • 1 sladká hruška
  • Cesnakové korenie
  • Soľ
  • Med
  • Figové balsamico
  • Čerstvý tymian

Ozdoby

  • Jedlé kvety

Postup

  1. Do robota si nasypeme múky, droždie, cukor, soľ, chlebové korenie, ľanové semiačka, rascu, nasekané gaštany, prilejeme vodu a pivo a pridáme masť. Všetko spolu prepracujeme na hutné cesto
  2. Vytvarujeme bochník a dáme do formy na 30 minút podkysnúť
  3. Zapneme rúru na 220 stupňov, na chlebík vylejeme chrumkavú vrstvu a vložíme do rúry. Pečieme približne 40 minút
  4. Hotový chlebík postriekame vodou a dáme vychladiť na mriežku
  5. Nátierka – gorgonzolu, nivu, maslo a creamcheese si spolu ponorným mixérom vyšľaháme, pridáme sušený cesnak, nasekané orechy a trošku soli
  6. Nátierku natrieme na chlebík pridáme dva plátky hrušky a posypeme orechami. Celé to ešte jemne polejeme medom a zakvapneme balsamicom
  7. Na vrch dáme čerstvý tymian a dozdobíme kvietkami

Ražno-pšeničný kvet s tuniakovou nátierkou od Lucky

Ingrediencie

Cesto

  • 450g pšeničná chlebová múka
  • 100g ražná chlebová múka
  • 100g ražná celozrnná múka
  • 1/2 droždie
  • 350g voda
  • 11g soľ
  • Čierny sezam

Nátierka

  • 2 konzervy tuniaka
  • 100g tavený syr
  • 1ks šalotka
  • 50g krájané olivy
  • 50g malé kapary v náleve
  • Korenie, soľ
  • Polievkové bylinky

Postup

  1. V hnetacej mise zmiešať 300g vody so všetkou múkou, hnietiť cca 5 min. Prekryť a nechať prebiehať autolýzu cca 15min.
  2. Zarobiť si vo zvyšku vody a droždia kvások a 5 min. ho nechať aktivovať. Pridať do zamieseného cesta a miesiť cca 5 min. Prekryť na cca 15 min.
  3. Pridať soľ a opäť hnietiť. Preložiť do mierne vymastenej misy, prekryť a nechať kysnúť na teplom mieste cca 45 min.
  4. Nátierka – scedíme tuniaka, pridáme nakrájanú na drobno šalotku, nakrájané olivy, kapary, tavený syr a poriadne premiešame, okoreníme a osolíme. Dáme do chladu
  5. Zapneme rúru na 230 stupňov, 2 plechy necháme predhriať
  6. Po vykysnutí cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rozdelíme na 10 rovnakých dielov (odvážime). Jeden diel vytvarujeme do gule, jemne pokropíme a vyvaľkáme v čiernom sezame, odložíme mierne podkysnúť. 9 dielov vyvaľkáme do rovnakého tvaru lúčov a umiestnime na papier na pečenie tak, že sezamová guľa bude stred a od nej pôjde 9 lúčov, tie postupne zatáčame jedným smerom, aby sa vytvorila špirála. Lúče pomúčime cez sitko a sezamovú guľu cez šablónu vytvoríme vzor
  7. Ak ostane čas, necháme ešte pár minút podkysnúť
  8. Keď je rúra predhriata, vytiahneme horný plech a rýchlo naň preložíme chlebík s papierom, vložíme do rúry a do spodného plechu nalejeme vriacu vodu. Necháme piecť 10 min. Potom plech s vodou vyberieme, znížime teplotu na 210 stupňov a necháme piecť ďalších cca 20 min. Po dopečení necháme vychladnúť na mriežke

Miňov chlieb so sušenými paradajkami

Ingrediencie

Chlieb

  • 200g hladká chlebová múka
  • 200g hladká múka
  • 100g polohrubá múka
  • 7g sušené droždie
  • 280ml teplá voda
  • 1 lyžička cukru
  • 2 lyžičky soli
  • 100g sušené paradajky bez oleja (nie v oleji)
  • 1 lyžička bazalky
  • 50g slnečnicové semiačka
  • 50g tekvicové, lúpané jadierka
  • 200g uvarené zemiaky v šupke (ošúpané)

Tapenáda zo sušených paradajok

  • 100g sušené paradajky (v oleji)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 50g parmezán (strúhaný)
  • 1 PL kapary
  • 1 KL sušený tymian
  • soľ (podľa chuti)
  • korenie (podľa chuti)

Postup

  1. Chlieb – všetky sypké suroviny si dáme do misy na miesenie
  2. Zohrejeme si vodu. Ošúpané, uvarené zemiaky si nastrúhame na jemno a pridáme tiež do misy. Pridáme vlažnú vodu
  3. V robote miesime cesto cca 10–15 min. Po vymiesení cesto zakryjeme fóliou a necháme kysnúť v rúre rozohriatej na 40 stupňov asi 30 minút
  4. Po vykysnutí si cesto zľahka spracujeme na pomúčenej doske a preložíme do ošatky vysypanej múkou. Necháme podkysnúť asi 15 minút
  5. Medzitým si rúru vyhrejeme na 250 stupňov a vložíme na spodok rúry plech s vriacou vodou
  6. Cesto vyklopíme z ošatky na plech vystlaným papierom na pečenie alebo podložkou na pečenie a narežeme ľubovoľné tvary. Rozprašovačom postriekame vodou a dáme piecť
  7. Pečieme pri teplote 250 stupňov 15 minút, potom znížime teplotu na 190 stupňov a pečieme ďalších 35 minút. Počas pečenia ešte asi dva až trikrát postriekame vodou, a taktiež keď chlieb vyberieme z rúry
  8. Po upečení nám musí chlieb po zaklopaní na spodok, vydávať dutý zvuk. Necháme vychladnúť na mriežke
  9. Tapenáda – sušené paradajky si dáme do mixéru, pridáme kapary, soľ, korenie, tymian a cesnak. Všetko spolu dobre vymixujeme
  10. Na koniec pridáme strúhaný parmezán. (Podľa chuti a hustoty). Preložíme do misky a ozdobíme bylinkami

Marekov chlieb z amarantovej a pohánkovej múky

Ingrediencie

Chlieb

  • 180g hladká múka pšeničná
  • 180g špaldová hladká múka
  • 80g bio pšeničná celozrnná hladká múka
  • 60g amarantová múka
  • 60g pohánková múka
  • 20g sušené droždie
  • 16g soľ
  • 1čl kryštálový cukor
  • 30ml olej
  • Cca 500ml vlažná voda
  • 60g vlašské orechy
  • 2 ks rozmarín
  • ½ čl. drvená rasca
  • 1 bal. sezamové semienka

Nátierka

  • 3 veľké mrkvy
  • 80g nastrúhaná mozzarella
  • 1 syr v črievku
  • 250ml tatárskej omáčky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Trocha čierneho korenia
  • Soľ

Tatárska omáčka

  • 2 vajcia
  • 2-3 kyslé uhorky
  • 1 malá cibuľa
  • 1 čl. horčice
  • 1 čl. octu
  • Štipku soli, cukru a mletého korenia na dochutenie
  • Olej podľa potreby
  • 50g kyslá smotana

Postup

  1. Chlieb – zapneme rúru na 45 stupňov
  2. Do približne 200ml vlažnej vody dáme polovicu droždia a kryštálový cukor, aby sme najrýchlejšie mohli naštartovať množenie kvasiniek
  3. Do misky navážime, špaldovú a pšeničné múky, amarantovú a pohánkovú múku, ktoré preosejeme do misky od robota
  4. Pridáme zvyšok suchého droždia ako aj už naštartovaný kvások, soľ, a asi 200 ml vody
  5. Cesto ešte domiesime na pracovnej doske
  6. Vetvičky rozmarínu trocha postláčame tupým nástrojom, aby sme uvoľnili vonné oleje a spolu s trochou oleja vymažeme formu
  7. Cesto vložíme do formy, posypeme sezamovými semienkami, prikryjeme naolejovanou fóliou a vložíme do rúry, kde je už 45 – 50 stupňov. Asi za 20 min. vyberieme
  8. Prestavíme rúru na 280 stupňov
  9. Keď máme rúru dobre rozohriatu, odstránime naolejovanú fóliu, urobíme pár zárezov do cesta a vložíme do rúry
  10. Pečieme asi 25 min. pri 260 stupňoch, a potom asi 20 min. pri 200 stupňoch
  11. Nátierka – mrkvu očistíme a nastrúhame do misky na jemnom strúhadle. Nastrúhanú mrkvu trocha postláčame a uvoľnenú mrkvovú šťavu scedíme
  12. Do mrkvy pridáme pretlačený cesnak cez lis a zvyšné suroviny
  13. Dobre premiešame, ak treba dochutíme
  14. Dáme schladiť do chladničky
  15. Tatárska omáčka – hneď na začiatku vyberieme vajcia a olej skôr z chladničky, aby mali rovnakú teplotu
  16. Do mixovacej nádoby od robota dáme dve vajcia a postupne pridávame olej, aby sme dostali dostatočne hustú majonézu. Pridáme nakrájanú uhorku, cibuľu, horčicu, soľ, korenie, a kyslú smotanu. Ak je potrebné dochutíme octom
  17. Takúto tatársku omáčku môžeme použiť do mrkvovej nátierky

Nadin chlieb s pekanovými orechmi a figami

Ingrediencie

Chlieb

  • 600 g hladkej pšeničnej múky
  • 100 g hladkej celozrnnej pšeničnej múky
  • 100 g žitnej celozrnnej múky
  • 400 ml vody
  • 1 polievková lyžica medu
  • 42 g droždia
  • Troška cukru
  • 4 čajové lyžičky soli
  • 100 g sušených fíg (mäkkých)

Domáca paštéta

  • 200 g kačacie pečienky
  • 50 ml šľahačka
  • 75 g maslo
  • 1 lyžica koňak
  • 1 vetvička tymianu
  • 1/2 šalotky
  • soľ
  • korenie
  • rozpustené maslo
  • guľôčky ružového korenia na ozdobu

Postup

  1. Chlieb – z teplej vody, trošky cukru a droždia si necháme vzísť kvások. Medzitým si v rúre opečieme orechy na 8 – 10 minút pri 150 stupňoch
  2. Zmiešame si spolu všetky múky, pridáme soľ, med a kvások. Vypracujeme hladké cesto do ktorého nakoniec pridáme nasekané orechy a figy. Necháme 40 minút kysnúť
  3. Následne spracujeme bochník chleba, ktorý opäť necháme ďalšiu polhodinku vykysnúť. Zľahka pomúčime a žiletkou ozdobne nakrojíme
  4. Rúru rozohrejeme na 250 stupňov, v spodnej časti necháme starší plech. Vložíme náš chlebík a do staršieho plechu vylejeme 150 ml teplej vody. Ihneď zavrieme, stiahneme teplotu na 235 stupňov a pečieme 15 minút
  5. Následne teplotu stiahneme na 200 – 210 stupňov a dopekáme ďalšiu polhodinu. Po zaklepaní na korku musí zvoniť. Ihneď dáme na mriežku vychladnúť
  6. Domáca paštéta – Na troche masla restujeme šalotku do zlatista. Potom pridáme očistené a na kocky nakrájane pečienky, tymian a pár minút restujeme
  7. Koňak necháme vyvariť. Osolíme, okoreníme. Zalejeme šľahačkou a minútu povaríme
  8. Ešte horúce rozmixujeme a po kúskoch pridávame maslo

Taliansky chlieb od Viliama

Ingrediencie

Chlieb

  • 710g hladká múka
  • 3ČL soľ
  • 42g čerstvé kvasnice
  • 450g voda
  • štipka práškového cukru
  • 1ČL drvená rasca
  • Štipka kmína (celý kmín)
  • Olivový olej

Mrkvová Pomazánka

  • 3x mrkva
  • 25g olivový olej
  • Soľ
  • Korenie
  • 3g mäta
  • 5g petržlenová vňať
  • ½ limetka
  • 80g grécky jogurt

Avokádová pomazánka

  • 1ks avokádo
  • 40g mandle
  • Tymian(čerstvý)
  • Soľ
  • Korenie
  • Olivový olej

Postup

  1. Chlieb – trúbu si rozohrejeme na 250 stupňov.
  2. Vytvoríme si kvások – 1/3 voda (40 stupňov), kvasnice a práškový cukor zmiešame spolu a necháme na cca 15 minút odležať
  3. V mixéri si zmiešame múku, soľ a kvások, cesto miešame pomocou háku cca 10 minút na strednej rýchlosti
  4. Vymiešame cesto necháme kysnúť pri 30-40 stupňoch na 30-45 minút
  5. Pečieme na 165 stupňov približne 25-30 minút
  6. Vykysnuté cesto preložíme na plech vyložený papierom a vytvarujeme do tvaru chleba
  7. Chlieb môžeme potrieť pred pečením olivovým olejom
  8. Chlieb pečieme 10 minút, potom pridáme na prázdny plech vodu a dáme do rúry
  9. Chlieb dopečieme
  10. Mrkvová nátierka – mrkvu uvaríme a necháme vychladnúť
  11. Petržlen a mätu nakrájame a zmiešame spolu z uvarenou mrkvou, pridáme zvyšok ingrediencií a poriadne zmiešame ponorným mixérom
  12. Nátierku dáme poriadne vychladnúť
  13. Avokádová nátierka – mandle si rozdrvíme
  14. Všetky suroviny poriadne zmiešame a pomixujeme ponorným mixérom

Všetky recepty sú použité so súhlasom RTVS - Pečie celé Slovensko.

Komentáre

Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.

Zaregistrovať sa