2. kolo - kreatívna výzva - Tartaletky

Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.

V druhom kole relácie sa súťažiaci popasovali v kreatívnej výzve s tartaletkami. Pozrite si kreatívne recepty všetkých súťažiacich.

Portské tartaletky podľa Alenky

Ingrediencie

Cesto

  • 300 g maslo
  • 150 g práškový cukor
  • 130 g žĺtka
  • 450 g hladká múka
  • Štipka soli

Višňová plnka

  • 400 g mrazených višní
  • 100 lyžica kryštálového cukru
  • 80 ml portské víno
  • 1 polievková lyžica
  • Šťava z polovičky citróna

Krém patisserie

  • 6 ks žĺtka
  • 5 PL zarovnaná hladká múka
  • 2 ks vanilkový lusk
  • 115 g práškový cukor
  • 225 g smotana na šľahanie
  • 225 g mlieko
  • 50 g maslo
  • 100 g čokolády 70 %

Ganache z bielej čokolády

  • 150 ml šľahačky
  • 200 g bielej čokolády

Na ozdobenie

  • maliny
  • čučoriedky

Postup

  1. Všetky ingrediencie spolu zmiešame, urobíme vláčne cesto, ktoré necháme cca. 30 minút odležať v chladničke. Potom naplníme formičky a upečieme do zlatista pri teplote 170 stupňov
  2. Plnka - višne s cukrom privedieme do varu , keď zmäknú, pridáme k ním polovičku vína a povaríme 5 minút
  3. Potom ponorným mixérom chvíľku pomixujeme, avšak nie veľmi, aby nám ostali kúsky višní. Pridáme Zlatý klas zmiešaný so zvyšným vínom a uvaríme krém
  4. Necháme vychladiť
  5. Krém - mlieko so smotanou a vanilkovým luskom privedieme do varu, vypneme a necháme prikryté postáť
  6. Medzi tým si vyšľaháme žĺtka s cukrom na penu, pridáme múku a dobre prešľaháme. Z mlieka vyberieme vanilkové lusky a mlieko vlejeme k žĺtkom a prešľaháme
  7. Celú hmotu vrátime do hrnca a uvaríme z nej puding. Uvarený krém odstavíme z ohňa a primiešame maslo. Prelejeme do misky a necháme vychladnúť
  8. Povrch prikryjeme fóliou, aby sa na kréme nevytvorila kožka
  9. Z krému odoberieme štvrtinu a vmiešame do neho roztopenú čokoládu
  10. Ganache - Šľahačkovú smotanu zahrejeme, vložíme do nej bielu čokoládu a necháme rozpustiť
  11. Do vychladených tartaletiek vlejeme višňovú plnku, potom dáme krém a povrch ozdobíme čerstvým ovocím
  12. Tartaletky vrstvíme v poradí - ganache, višňová plnka a patisserie krém. Ozdobíme ovocím

Beine tartaletky s avokádovym krémom

Ingrediencie

Cesto

  • 270 g hladkej múky
  • 100 g práškového cukru
  • Štipka soli
  • 120 g studeného masla, nakrájaného na kocky
  • 2 vajíčka
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • Podľa potreby studenú vodu

Avokádový krém

  • 3 väčšie zrelé avokáda
  • 1/3 šálky čerstvej limetkovej šťavy
  • 1/3 šálky agáve sirupu
  • 2 ČL limetkovej kôry
  • 2 PL kondenzovaného mlieka
  • 50 g creme fraiche 36%

Karamelizovaný ananás

  • 1 väčší zrelý očistený ananás
  • ¼ ČL morskej soli
  • 1 PL agáve sirupu + podľa potreby
  • podľa potreby citrónová šťava

Limetkový curd

  • 2 vajíčka
  • 1/3 šálky kryštálového cukru
  • Šťava z jednej limetky
  • Kôra z jednej limetky
  • 80 g chladeného masla

Na ozdobenie

  • nesolené opražené arašidy
  • mätu

Postup

  1. V mise robota miesiacim hákom prepojíme suché ingrediencie. Potom pridáme maslo, zapracujeme
  2. Po jednom vlejeme vajíčka a nakoniec citrónovú šťavu. Je potrebné dosiahnuť kompaktné pružnejšie cesto, preto ak sa nám zdá husté, pridáme jednu – dve PL studenej vody
  3. Hotovú hmotu zabalíme do strečovej fólie a odložíme na chvíľu do chladu
  4. Teplovzdušnú rúru rozohrejeme na 170 stupňov
  5. Cesto rozvaľkáme a tvarujeme do formičiek na tartaletky. Popicháme vidličkou a opäť vložíme do chladu na cca 20 minút
  6. Takto pripravené pečieme do zahnednutia
  7. Upečené korpusy vyberieme z rúry, necháme chvíľu odpočinúť na mriežke, potom ich vyklopíme a necháme úplne vychladiť
  8. Avokádový krém – avokádo očistíme, prekrájame a vložíme do nádoby blendera, okamžite zakvapkáme šťavou z limety, aby na povrchu nezhnedlo
  9. Pridáme ostatné suroviny a rozmixujeme do hladkého krému
  10. Pozn. suroviny na dochutenie pridávame radšej postupne a priebežne ochutnávame, keďže výslednú chuť do značnej miery ovplyvňuje stupeň zrelosti avokáda
  11. Keď sme s chuťou spokojní, hmotu našľaháme do hladkej krémovej konzistencie. Hotový krém odložíme do chladu
  12. Karamelizovaný ananás – ananás nakrájame na brunoise (malé kocky) a rovnomerne nasolíme. Necháme chvíľu odpočinúť
  13. Opekáme na rozohriatej panvici a keď je povrch skaramelizovaný, ochutíme podľa potreby agáve sirupom a citrónovou šťavou. Množstvo použitých ochucovadiel závisí od zrelosti/intenzity sladkosti ananásu
  14. Do hrnca dáme variť vodu na parný kúpeľ. Vajíčka, cukor, šťavu a kôru spojíme v kovovej alebo sklenenej mise metličkou. Umiestnime nad paru a šľaháme do zhustnutia
  15. Zmes okamžite precedíme a do teplej primiešame na kocky nakrájané chladné maslo. Prelejeme do plastovej dávkovacej fľašky a odložíme do chladu
  16. Do každého korpusu na dno nalejeme limetkový curd, naň malou lyžičkou rozložíme rovnomerne kocky ananásu a nakoniec ozdobnými špičkami nastriekame avokádový krém
  17. Nakoniec môžeme posypať presekanými arašidmi a zapichneme snietku mäty

Čokoládové tartaletky s marakujovým pudingom od Ingy

Ingrediencie

Cesto

  • 140g práškový cukor
  • 300g hladká múka
  • 30g kakao
  • 200g maslo
  • 2 vajíčka

Chrumkavá vrstva

  • 50g mliečna čokoláda
  • 20g olej
  • 110g mandľové lupienky

Marakuja karamel

  • 130g cukor
  • 250g šľahačka
  • 50g pyré z marakuje
  • 50g maslo

Ganache z mliečnej čokolády

  • 100g šľahačka
  • 200g mliečna čokoláda

Šľahané ganache z mliečnej čokolády

  • 3g želatína
  • 195g šľahačka 33% A
  • 195g mliečna čokoláda
  • 245g šľahačka 33% B

Postup

  1. V kuchynskom robote zmiešať suché ingrediencie, pridať maslo a vymiešať. Potom pridať vajíčka a miešať do momentu až sa cesto spojí
  2. Dať do potravinárskej fólie a vychladiť
  3. Vychladené cesto vyvaľkať, vykrojiť krúžky a formovať tartaletky
  4. Vychladiť
  5. Piecť na 150 – 160 stupňov 20 – 25min
  6. Chrumkavá vrstva – čokoládu s kakao maslom roztopiť a zmiešať s ostatnými surovinami. Vyložíme na spodok upečených tartaletiek a do chladničky schladiť
  7. Maracuja karamel – cukor skaramelizovať. Šľahačku zohriať a deglazovat karamel. Pridať pyré. Nechať vychladnúť, nakoniec pridať maslo
  8. Ganache z mliečnej čokolády – šľahačku zohriať. Hneď vyliať na čokoládu
  9. Šľahané ganache z mliečnej čokolády – želatínu zalejeme studenou vodou 1:6. Šľahačku A privedieme k varu, primiešame želatínovú masu, vylejeme na čokoládu a pridáme zbytok šľahačky. Necháme vychladnúť a vyšľaháme

Julkine tartaletky s granátovým jablkom

Ingrediencie

Cesto

  • 250g hladkej múky
  • 100g práškový cukor
  • 2 lyžice kakaa
  • 20g podrvených mandlí
  • Štipka soli
  • 140g zmäknutého masla
  • 1 vajíčko

Plnka

  • 200ml smotany na šľahanie
  • 150g čokolády na varenie
  • 200g práškový cukor
  • 200g masla

Džem z granátového jablka

  • 2,5 granátové jablka
  • 200g kryštálového cukru
  • Citrón

Vrstva mandlí

  • 200g mandlí
  • Čokoláda na varenie

Granátová „poleva“

  • Pol granátového jablka
  • 2dcl vody
  • 2 lyžice kryštálového cukru

Ozdoby

  • Mandle
  • Granátové jablko
  • Čokoláda
  • Medovka

Postup

  1. Všetky ingrediencie postupne zmiešame dokopy
  2. Mandle zalejeme vrelou vodou a necháme približne 3 min. variť. Potom ich olúpeme a nasekáme na drobno a pridáme do rozpracovaného cesta a necháme ho odložené približne 10 – 15 min. v chladničke, aby stuhlo
  3. Potom si ho cez potravinársku fóliu rozvaľkáme a pohárom o trošku väčším ako priemer tartaletky vyrezávame kolieska
  4. Zarovnáme tartaletky a dáme piecť do rozohriatej rúry na 180 stupňov na približne 15 min.
  5. Plnka – nad parou necháme za stáleho miešania rozpustiť čokoládu, smotanu a cukor. Zmes je nad parou dovtedy kým nie je hladká a pomaly nezačína tuhnúť. Potom ju necháme chladiť. Keď zmes dostatočne vychladne šľaháme mixérom a postupne pridávame zmäknuté na kocky pokrájané maslo. Znovu necháme tuhnúť
  6. Džem – vydlabeme granátové jablko a pomocou sitka sa snažíme získať čo najviac šťavy. Potom prelejem šťavu do kastrólika a pridáme cukor a citrón podľa chuti. Varíme dovtedy kým nám džem nezhustne a cukor sa úplne nerozpustí
  7. Vrstva mandlí – mandle opražíme, posekáme na väčšie kúsky a obalíme v čokoláde
  8. Granátová „poleva“- šťavu z granátového jablka zmiešame s vodou a cukrom a čakáme do nie úplného zhustnutia
  9. Zdobenie – vo vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu a následnej rozotrieme na papier na pečenie a necháme stuhnúť, po stuhnutí budeme vykrajovať kolieska
  10. Prvé zdobenie – na spodok košíčka dáme džem z granátového jablka, potom pridáme plnku a nakoniec posekané mandle, na ktoré položíme kolieska z čokolády. Následne budeme tieto kolieska zohrievať na najnižšom ohreve flambovacej pištole, až kým sa všetky mandle do čokolády neobalia
  11. Druhé zdobenie – na spodok košíčka dáme mandle v čokoláde, potom vrstvu džemu, vrstvu krému a zalejem granátovou polevou. Na vrch dáme kúsky granátovým jablka, medovku a rozdrvené oriešky
  12. Tretie zdobenie – na spodok košíčka dáme mandle v čokoláde, potom vrstvu džemu, vrstvu krému a zalejem granátovou polevou. Do zdobiaceho vrecúška nalejeme rozpustenú čokoládu a kreslíme okolo obvodu košíčka kruhy. Následne dozdobíme granátovým jablkom

Katkine nugátové tartaletky

Ingrediencie

Cesto

  • 250g hladká múka
  • 30g mleté mandle
  • 20g mak celý
  • 100g práškový cukor
  • 130g maslo
  • 1 vajce
  • Štipka soli

Frangipane

  • 70g práškový cukor
  • 70g maslo
  • 35g mletý mak
  • 35g mleté mandle
  • 10g sekané lieskovce
  • 1 vajce
  • 1 PL mandľového likéru

Malinový gél

  • 300ml malinové pyré
  • 250g maliny čerstvé
  • 2PL škrobového zahusťovadla
  • 4 plátky želatíny

Krém

  • 200ml smotana na šľahanie 33%
  • 300g nugátová čokoláda
  • 100g mliečna čokoláda
  • 50g maslo
  • 1 cream cheese natur

Na ozdobenie

  • 125g maliny čerstvé
  • 20g maliny lyofilizované
  • 5ks jahody čerstvé
  • 20g čučoriedky čerstvé
  • 20g mleté lieskovce
  • 20g celé lieskovce
  • Mäta
  • Jedlé kvietky
  • 20g horká čokoláda
  • Jedlé zlato alebo farba

Postup

  1. Rozohrejeme si rúru na 180 stupňov
  2. Krém - šľahačku zohrejeme a nalámeme do nej mliečnu a nugátovú čokoládu. Premiešame a pridáme maslo. Spojíme na hladkú ganache. Dáme zachladiť
  3. Frangipane - mandle, mak, lieskovce, maslo, cukor a amareto vymiešame a pridáme jedno vajce, ktoré tam vpracujeme.
  4. Následne si vypracujeme krehké cesto. Múku, mandle, cukor, soľ maslo dáme do robota a pustíme na malé otáčky s káčkovým hákom a krátko vypracujeme cesto. Do vypracovaného cesta zapracujeme celý mak
  5. Cesto si rozvaľkáme a vykrojíme do formičiek. Hotové tartaletky dáme na chvíľu schladiť a potom ich naplníme frangipane, popicháme vidličkou a dáme ich piecť na 180 stupňov asi na 15 minút
  6. Malinový gél - uvaríme si malinové pyré, pridáme do neho škrobové zahusťovadlo a povaríme do zhustnutia. Plátky želatíny si namočíme a po zmäknutí ich pridáme do gelu a krátko necháme prevrieť
  7. Vychladnuté tartaletky naplníme gélom, pridáme čerstvé maliny a necháme zatuhnúť
  8. Pripravíme si finálny krém. Stuhnutú nugátovú ganache prešľaháme mixérom a pridáme do neho creamcheese. Krém si prenesieme do zdobiaceho vrecka a plníme s ním tartaletky.
  9. Nakoniec dozdobíme

Tartaletky Piňa Colada od Lucky

Ingrediencie

Cesto

  • 90g cukor krupica
  • 25g kakao extra brutt
  • 120g maslo
  • 2g soľ
  • 30g mandľovej múky
  • 50g vajce
  • 210g múka

Plnka ananasový curd

  • 250g ananásové pyré
  • 2 žĺtky
  • šťava z limety
  • 1 lyžica kukuričný škrob
  • 2 lyžice máslo
  • 1 lyžica cukor

Kokosová plnka

  • 120g kokosové pyré
  • 80g šľahačky
  • 200g biela čokoláda
  • 50g kokos plátky (nie strúhaný)

Meringue krém

  • 50g bielka
  • 100g cukor krupica

Ovocný kaviár

  • 100g pyré z ananásu
  • 50g citrónová šťava
  • 1g agar agar
  • 500ml veľmi studený olej
  • Žlté farbivo

Ananásové chutney

  • 100g ananás čerstvý
  • Kokosový likér
  • Mäta
  • 1 lyžica cukor kr.
  • 1 plátok želatína
  •  

Dekorácia

  • 100g tmavá čokoláda
  • 100g biela čokoláda
  • Kokos čerstvý, celý orech rozpolený
  • 100ml kokosový likér
  • Baby ananás
  • Farby na čokoládu
  • Prach z lyofil. ovocia
  • Nasekané pistácie

Postup

  1. Kakaové korpusy na tartaletky - do mixéra so stierkou dáme cukor, kakao, maslo a mandľovú múčku. Jemne premixujeme, pridáme vajce, premixujeme a potom múku a premixujeme. Rozvaľkáme medzi dvoma papiermi a dáme do mrazáku na cca 30 min. stuhnúť
  2. Dekorácia kokosy - malé balóniky nafúkneme a namočíme do roztopenej čokolády. Necháme chladiť a skryštalizovať. Opakujeme 3x, aby sa vytvorila hrubšia škrubina. Bude prebiehať postupne popri príprave plniek. Necháme dobre vychladnúť. Balónik praskineme a vyberieme. Vonkajšiu stranu trochu poškrabeme, aby sme vytvorili štruktúru, akú má kokosový orech. Do vnútornej strany umiestnime kokosovú masu - rozmixovaný kokos s likérom a cukrom. Necháme chladiť
  3. Dekorácia ananásový list - štetcom natrieme roztopenú bielu čokoládu na ananásové listy a necháme v chladničke kryštalizovať. Postup opakujeme 2-3x, kým sa nevytvorý hrubšia vrstva. Bude prebiehať popri príprave plniek. Necháme chladiť a potom zlupneme z listu. Air brushom zafarbíme na žlto-zeleno, dáme chladiť.
  4. Zapneme rúru na 170 stupňov. Vyberieme stuhnuté vyvaľkané cesto a vykrajujeme tartaletky prstencami a dorobíme okraje. Dáme piecť na plechu s perforovanou podložkou na 15 min. Po upečení necháme chladiť aspoň 15 min.
  5. Ananasový curd - ananásové pyré dáme do hrnca, pridáme cukor, limetkovú šťavu, 2 žĺtky, škrob a všetko premiešame. Za stáleho miešania privedieme do varu, 1min varíme. Stiahneme z plameňa a prilejeme rozpustené máslo. Necháme chvíľku chladiť a ešte tekuté nalejeme do tartaletkových korpusov, dáme chladiť, kým nestuhne. Zvyšok curdu preložíme do inej nádoby a dáme chladiť
  6. Dekorácia kaviár - suroviny povaríme a dáme do striekačky a do vychladnutého oleja postupne kvapkáme. Necháme chvíľu pôsobiť a potom vyberieme z oleja precedíme a prepláchneme vodou
  7. Kokosová plnka - pyré a šľahačku zohrejeme, nalejeme na čokoládu. Prípadne premixujeme ponorným mixérom, pridáme rozmixovaný kokos. Ihneď nalejeme do vychladnutej tartaletky a dáme opäť chladiť aspoň 30min.
  8. Ananásové chutney - nakrájame ananás na maké kocečky, dáme redukovať s džúsom, pridáme kokosový likér, nadrobno nasekanú mätu, cukor, chvíľu povaríme a pridáme želatínu, ktorá bola dopredu na 5min namočená. Necháme vychladiť
  9. Meringue krém - nad vodným kúpelom miešame bielky s cukrom a zahrievame na 70 stupňov, kým sa cukor nerozpustí. Potom dáme do mixéra a vymiešame na tuhú penu, kým nevychladne cca 5min.
  10. Vychladnuté tartaletky zdobíme merinque krémom a dekoráciami. 3 rôzne zdobenia

Magdine jablkové tartaletky

Ingrediencie

Košíky

  • 300 g hladká múka
  • 110 g práškový cukor
  • 150 g maslo
  • 1 PL mandľová múka
  • 3 žĺtky
  • soľ
  • 2PL kakaa

Náplň jablková

  • 1 červené jablko
  • 1 PL práškového cukru
  • 125 g masla
  • Štvrť kávovej lyžičky škorice
  • jablko čerstvé na tenké pásiky nakrájané, na dozdobenie vrchu tartaletky

Náplň s krokantom

  • krokant – 70g vlašských orechov
  • 70g kryštálového cukru
  • 2 PL vody

Slaný karamel na všetky verzie tartaletiek

  • 150 g kryštálový cukor
  • 1,5 PL med
  • 1,5 PL vody
  • 120 ml smotany
  • 0,5 KL soli
  • 2 PL maslo

Náplň malinová

  • Malinové pyré 2 PL
  • Slaný karamel
  • Čokoladová ganache – 50 g čokolády
  • 50 g smotany na šľahanie
  • Maliny na ozdobenie 8 ks
  • Olúpané lieskové oriešky 8 ks na ozdobenie
  • lístok mäty 10ks
  • lyofilizované maliny 20 g

Postup

  1. Košíky – múku preosieme (aj mandľovú), pridáme cukor, soľ, maslo, kakao, po jednom žĺtky a spracoujeme. Dame schladiť. Následne vkladáme do formičiek 12 + 4 hviezdičky (z cesta na ozdobenie). Dáme piecť 160 stupňov na 15 minút
  2. Slaný karamel – cukor, med skaramelizujeme, pridáme vodu, soľ, maslo a zalejeme smotanou. Rýchlo miešame a zredukujeme smotanu. Necháme vychladnúť
  3. Náplň jablková – jablko pokrájame na kocky, do hrnca dáme maslo, cukor a jablko udusíme, pridáme škoricu. Túto zmes nalejeme do košíčkov a zalejeme slaným karamelom. Ozdobíme čerstvým jabĺčkom
  4. Krokant – cukor dáme do hrnca, zalejeme vodou, premiešame a dáme variť. Bez miešania necháme rozpustiť cukor, pokiaľ neskaramelizuje. Pridáme orechy, premiešame ešte chvíľu, necháme prevrieť a vylejeme na mokrý plech a necháme vychladnúť. Rozlámeme na menšie kúsky a zomelieme nadrobno
  5. Plníme karamelom, jahodovým pyré a krokantom. Zdobíme lineckou hviezdičkou
  6. Náplň malinová – zahrejeme smotanu, zalejeme čokoládu, premiešame a necháme vychladiť
  7. Do košíčka dáme malinové pyré a zalejeme slaným karamelom. Do stredu urobíme koliesko s čokoládovým ganache, do stredu tartaletky vložíme oriešok, 2 maliny, lístky mäty a dozdobíme lyofilizovanými malinami

Miňove karamelové tartaletky

Ingrediencie

Cesto 1

  • 250g hladká múka
  • 50g mandľová múka
  • 2 žĺtka
  • 200g maslo
  • Štipka soli
  • 100g práškový cukor

Marcipán

  • 100g mandľová múka
  • 100g práškový cukor
  • 1 bielko

Čokoládový mousse

  • 400ml smotana 33%
  • 200g čokoláda 52%
  • 3 plátky želatíny

Vložka do tartaletiek

  • 50g mandle (nelúpané)
  • 50g kryštálový cukor

Plnka

  • 150g maslo
  • 80g kryštálový cukor
  • 80g práškový cukor
  • 5cl smotana 33%

Čokoládová ganáž

  • 200g čokoláda 74%
  • 200ml smotana 33%
  • 50g maslo

Na ozdobenie

  • 200g kryštálový cukor (na karamel)
  • 150g lúpané, sekané mandle

Postup

  1. Cesto – suroviny si zmiešame a vytvoríme kompaktné cesto. Vykrajujeme väčšie kolieska a vkladáme do ráfikov - košíčkov na tartaletky, ktoré následne pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov asi 15-18 minút.
  2. Marcipán – medzi pečením tartaletiek si spravíme marcipán, zmiešaním všetkých surovín na marcipán, a zabalíme do fólie
  3. Cukor si rozpálime na karamel, mandle si nasekáme nahrubo, zalejeme karamelom a necháme potom vychladnúť
  4. Vyberieme tartaletky a necháme tiež vychladnúť
  5. Čokoládový mousse – smotanu vyšľaháme do polovice, pridáme rozpustenú čokoládu a šľaháme kým nám nezhustne
  6. Ku koncu primiešame želatínu, ktorú sme si nechali napučať 10 min. v studenej vode a potom zohriali, aby sa nám rozpustila
  7. Celú túto zmes nastriekame do pripravených formičiek a necháme v mrazničke asi 1 hodinu tuhnúť
  8. Zoberieme karamelizované mandle, tie si nasekáme nadrobno
  9. Plnka do tartaletiek – cukor rozpustíme na karamel, pridáme smotanu, necháme dobre rozpustiť
  10. Vyšľaháme si maslo s cukrom a po troche pridávame do karamelu so smotanou, aby sa nám to celé spojilo na karamelový krém
  11. Na dno pripravených tartaletiek dáme nasekané, karamelizované mandle, a zalejeme karamelovým krémom (plnkou)
  12. Rozvaľkáme si natenko marcipán, a vykrojíme požadované tvary, ktoré následne uložíme na plnku
  13. Čokoládová ganáž – smotanu privedieme do varu a odstavíme. Pridáme čokoládu a miešame, kým sa všetko nespojí. Nakoniec pridáme maslo
  14. Do tejto zmesi namáčame mousse a zdobíme s nasekanými, olúpanými mandľami
  15. Prenesieme na hotovú tartaletku a dozdobíme

Marekove gaštanové tartaletky

Ingrediencie

Sušienkové cesto

  • 250g maslo
  • 500g hladká múka
  • 220g práškový cukor
  • 2 vajcia

Suroviny na náplne a mirror polevu

  • 450g mrazené záhradné ovocie, prípadne zmes malín, jahôd, višní, čučoriedok a ríbezlí
  • 310g mliečnej čokolády
  • 210g kryštál cukor
  • 1 cukrárske želé – agar
  • 375ml šľahačka min. 35%
  • 2 lyžice rumu
  • 175g biela čokoláda
  • 100g kondenzované sladené mlieko
  • 80g opražené lieskové orechy
  • 100g kryštálový cukor na karamel
  • Jedlý zlatý prach, jedlé gélové farby

Postup

  1. Zapneme rúru na 175 stupňov
  2. Navážené potrebné množstvo múky, masla a cukru zmiešame v miske od robota a postupne pridáme vajcia
  3. Cesto spracujeme a dáme ho schladiť približne na 20 min. do chladničky
  4. Cesto rozvaľkáme a vykrajujeme zvolenými ráfikmi. Položíme na papier a ešte z cesta doplníme okraje tartaletiek, ktoré nožom zarovnávame, aby mali pekný tvar
  5. Cesto vidličkou poprepichujeme, aby sa nám nestalo, že sa nám tartaletky začnú deformovať
  6. Môžeme využiť aj to, že do tartaletiek dáme papier a vysypeme vnútro fazuľou alebo inou strukovinou. Asi po 15 minútach odstránime fazuľu a dopečieme do zlatista
  7. Tartaletky necháme odpočívať a po miernom vychladnutí, preložíme na mriežku alebo iný plech
  8. Náplň – ovocná zmes – do hrnca si vysypeme mrazenú zmes ovocia, z ktorej vyberieme pár malín a ríbezlí. Zvyšnú zmes zahrievame spolu so 60g kryštálového cukru. Keď je zmes dobre prehriata, rozmixujeme ju ponorným mixérom a pridáme 8g agaru. Dobre premiešame a pridáme ovocie, ktoré sme si na začiatku oddelili. Zmes necháme prevrieť. Vychladenú ovocnú zmes natierame na tartaletky
  9. Náplň – mliečno-čokoládová ganache – v hrnci si zahrejeme 125ml šľahačky, ktorú nalejeme na 250g mliečnej čokolády, premiešame, necháme vychladnúť a môžeme nanášať ako druhú vrstvu na ovocnú zmes
  10. Náplň – gaštanová pena – do nádoby od robota si navážime 250g gaštanového pyré, ktoré sme si vopred vytemperovali na izbovú teplotu, pridáme 40g práškového cukru, 1 polievkovú lyžicu rumu, vymiešame do peny. Z 250ml šľahačky a 20g práškového cukru vyšľaháme do polotuha a následne postupne pridávame do gaštanovej časti. Dobre premiešame a gaštanovú penu vložíme do cukrárskeho vrecka, ktorou vypĺňame silikónové formy. Formy prekryjeme fóliou a dáme zmraziť najlepšie na -30 stupňov. Zvyšnú penu si zatiaľ odložíme, lebo ju budeme potrebovať na zdobenie podlhovastých tartaletiek. Dobre zmrazenú gaštanovú penu vyberieme z foriem a polievame mirror polevou, ktorú si pripravíme. Alebo čokoládou, prípadne striekame čokoládou, aby sme získali zamatový (velúr) vzhľad
  11. Rôzne druhy zdobenia – opečené lieskové orechy – lieskové orechy si dáme na panvicu a mierne ich opečieme. Zbavíme ich hnedej šupky. Časť z nich nasekáme a časť obalíme v zlatom prášku
  12. Čokoládové ozdoby – v mikrovlnke si zohrejeme asi 60g mliečnej čokolády. Miešame do potrebnej teploty a hustoty. Na papier robíme lístky a so zmrazenou pečiatkou vytláčane akoby čokoládové pečate na listy
  13. Čerstvé maliny – tie použijeme ako ozdobu na podlhovasté tartaletky
  14. Na ozdobenie použijeme čerstvé jedlé kvety

Nadine vanilkovo-čokoládové tartaletky

Ingrediencie

Cesto

  • 250 g hladkej múky
  • 125 g práškového cukru
  • 125 g studeného masla
  • 1 vajce
  • štipka soli

Krém

  • 250 ml mlieka
  • 40 g žĺtok
  • 63 g cukru krupice
  • 25 g vanilkového pudingu
  • 25 g masla
  • 1/2 ks vanilkového lusku
  • 100 g masla
  • rum

Čokoládová ganáž

  • 100 g vysokopercentnej čokolády
  • 100 g šľahačky
  • 25 g masla

Orechová griláž

  • 100 g orechov
  • 150 g cukru
  • Soľ

Na ozdobenie

  • maliny
  • jahody
  • čučoriedky
  • lístky mäty
  • jedlé kvety
  • karamel

Postup

  1. Cesto – múku, cukor, maslo a soľ miešame v robote do konzistencie mokrého piesku, potom pridáme vajíčko a už len rýchlo zapracujeme do spojenia
  2. Necháme chvíľu odpočívať v chlade
  3. Následne vyvaľkáme, naplníme formičky. Dáme do chladničky na pár minút a potom hneď pečieme cca 10 minút na 180 stupňov
  4. Krém –  z mlieka, pudingu, cukru, žĺtkov a vanilkového lusku a 50g masla uvaríme hustú kašu, ktorú po vychladnutí vyšľaháme s povoleným maslom a rumom
  5. Čokoládová ganáž – smotanu zohrejeme spolu s maslom a touto zmesou zalejeme na kúsky nasekanú čokoládu
  6. Orechová griláž – orechy opečieme v rúre na 150 stupňov cca 8-10 minút
  7. Z cukru urobime karamel, prisypeme orechy a soľ
  8. Vylejeme na plech a necháme vychladnúť
  9. Následne rozmixujeme na požadovanú veľkosť

Viliamove tartaletky s lieskovcovým praliné

Ingrediencie

Tartaletkové cesto

  • 218g maslo (studené)
  • 150g práškový cukor
  • 105g žĺtok
  • 435g polohrubá múka

Čokoládová ganache (54%)

  • 220g čokoláda (callebaut)
  • 250g smotana 30%
  • 50g maslo

Karamel

  • 188g kryštálový cukor
  • 188g smotana 30%
  • 90g maslo

Lieskovo oriešková praliné

  • 300g opečené lieskové orechy
  • 200g kryštálový cukor
  • 50g voda

Lieskovo-oriešková šlahaná ganache

  • 245g smotana 30%
  • 40g invertný cukor
  • 210g biela čokoláda
  • 370g smotana 30% (studená)
  • 100g lieskovo-orieškovej praliné

Ozdoba

  • lieskovo-oriešková praliné
  • opečené lieskové orechy
  • 200g kakaové bôby

Postup

  1. Tartaletkové cesto – vymiešame práškový cukor s maslom, pridáme žĺtka znova premiešame a nakoniec pomocou pretínačky vmiešame múku
  2. Cesto si vyvaľkáme medzi dvomi pečiacimi papiermi a dáme ho poriadne vychladiť do chladničky
  3. Do vychladeného cesta vyrežeme požadovaný tvar a znova dáme na chvíľu schladiť
  4. Schladené cesto tvarujeme do tartaletky, pripravené tartaletky dáme zamrznúť
  5. Pečieme na 165 stupňov približne 25-30 minút
  6. Čokoládová ganache (54%) – čokoládu a maslo si dáme do misky
  7. smotanu si dáme variť do bodu varu
  8. horúcu smotanu vylejeme k čokoláde a maslu, ktorú najskôr zmiešame ručne a potom ponorným mixérom
  9. ganache si dáme vykryštalizovať do chladničky
  10. Karamel – cukor pomaly roztopíme na karamel, medzi tým si nahrejeme smotanu na cca 50 stupňov
  11. Smotanu deglazujeme s karamelom na dva až trikrát
  12. Na záver pridáme maslo na zjemnenie chute a pomocou ponorného mixéra sa uistíme, že karamel je spojený so smotanou
  13. Karamel dáme schladiť do chladničky
  14. Lieskovo-oriešková praliné – lieskovce si opečieme v trúbe na 160 stupňov a pečieme približne 15-20 minút
  15. Vodu a kryštálový cúkor zmiešame a dáme variť, následne pridáme opečené lieskovce a karamelizujeme na 188 stupňov
  16. Skaramelizované lieskovce necháme stuhnúť
  17. Stuhnuté lieskovce rozomeleme v mixéri na pastu
  18. Lieskovo oriešková šlahaná ganache – čokoládu a praliné si dáme do misky
  19. Smotanu (245g) s invertným cukrom nahrejeme do bodu varu a pomaly, za stáleho miešania, prilievame do zmesi čokolády. Smotanu prilievame na dvakrát
  20. Smotanu (370g) vymiešame na padnuté vrcholy, keď bude mať ganache menej než 32 stupňov, primiešame vymiešanú smotanu
  21. Takto pripravenú ganache dáme schladiť a neskôr vymiešame na nadýchaný krém

Všetky recepty sú použité so súhlasom RTVS - Pečie celé Slovensko.

Komentáre

Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.

Zaregistrovať sa


Súvisiaci tovar

Video
2,90 € (vrátane DPH)
4,90 € (vrátane DPH)
Akcia Video
3,90 € (vrátane DPH)
-20 %
8,20 € (vrátane DPH)
Akcia Video
6,50 € (vrátane DPH)
-20 %
11,30 € (vrátane DPH)
Akcia Video
9,00 € (vrátane DPH)
-20 %