V slovenskej kuchyni sa stretávame s vínom hlavne v omáčkach. Je však škoda nevyužiť ho aj inak, nechajte sa nami inšpirovať. A milovníci vína žiadny strach. Nechceme vás presvedčiť o tom, aby ste víno viac nepili. Naopak, chceme vám otvoriť cestu k tomu, ako si možno víno vychutnať aj v jeho ďalších a nemenej zaujímavých podobách.
Tip: Víno, ktoré použijete pri varení odráža svoj charakter aj vôňou v chuti jedla. Preto voľte tie kvalitnejšie, lacným „krabicovým“ vínam sa radšej vyhnite.
Vínne menu
Prezradíme vám, ako si môžete víno vychutnať vo všetkých krokoch vášho menu – v studenej polievke, vegetariánskom hlavnom chode aj v hriešne dobrom dezerte.

Rajčinová polievka s vínom
pripravte si: 500 g rajčinového pyré, 1 cibuľa, 300 ml zeleninového vývaru, 1 strúčik cesnaku, 100 ml červeného vína, bazalka, korenie, soľ, cukor
- Nadrobno nakrájanú cibuľu osmažte na oleji, pridajte drvený cesnak a krátko opražte.
- Zeleninový základ podlejte vínom a krátko povarte, pridajte rajčinové pyré a zamiešajte.
- Pripravenú polievku zrieďte podľa potreby zeleninovým vývarom. Dochuťte cukrom, korením a nasekanou čerstvou bazalkou.
- Polievku podávajte studenú.

Dyňové rizoto s vínom
pripravte si: 1,5 l zeleninového alebo mäsového vývaru (podľa chuti), 1 kg dyne, 300 g guľatozrnnej ryže, 250 ml bieleho vína, 120 g mascarpone, 100 g parmezánu, 70 g masla, 1 cibuľu, soľ a čerstvo namleté korenie
- Olúpte a nakrájajte dyňu, nadrobno nakrájajte cibuľu.
- Na rozohriatom masle nechajte cca 5 minút mäknúť cibuľu. Následne vložte do panvice dyňu a opekajte asi 10 minút.
- Do zmesi vsypte ryžu a prilejte víno. 2-3 minúty premiešajte do momentu, kedy je časť vína odparená.
- Vývar prilievajte postupne (ideálne po 2,5 dl), varte 20-25 minút za neustáleho miešania, až kým je ryža uvarená al dente.
- Dochuťte najemno nastrúhaným parmezánom, podľa chuti pridajte soľ, korenie. Podávajte s mascarpone.

Hrušky pošírované v červenom víne
pripravte si: 4 väčšie hrušky, 1 citrón, 1 pomaranč, 7 dl červeného vína, 2 rolky škorice, 3 klinčeky, 5 guliek červeného korenia, kúsok zázvoru, 140 g cukru
- Hrušky olúpte a odstráňte jadrovníky, stopku nechajte.
- Olúpte kôru z citrusov a vymačkajte z nich šťavu, ktorú zmiešajte s vínom.
- Zmes priveďte k varu, pridajte korenie, citrusovú kôru a cukor.
- Vložte hrušky, uberte plameň a nechajte pošírovať (udržovať pod bodom varu) približne 15 minút do zmäknutia.
- Odložte z plameňa, nechajte schladnúť. Hrniec s nálevom a ovocím uložte cez noc do chladničky.
- Nálev preceďte a zvarte na sirup, ktorým polejte hrušky tesne pred podávaním.