od
do
od
do
od
do
od
do

Víno nielen na pitie

Víno nielen na pitie

V slovenskej kuchyni sa stretávame s vínom hlavne v omáčkach. Je však škoda nevyužiť ho aj inak, nechajte sa nami inšpirovať. A milovníci vína žiadny strach. Nechceme vás presvedčiť o tom, aby ste víno viac nepili. Naopak, chceme vám otvoriť cestu k tomu, ako si možno víno vychutnať aj v jeho ďalších a nemenej zaujímavých podobách.

Tip: Víno, ktoré použijete pri varení odráža svoj charakter aj vôňou v chuti jedla. Preto voľte tie kvalitnejšie, lacným „krabicovým“ vínam sa radšej vyhnite.

Vínne menu

Prezradíme vám, ako si môžete víno vychutnať vo všetkých krokoch vášho menu – v studenej polievke, vegetariánskom hlavnom chode aj v hriešne dobrom dezerte.

 

Rajčinová polievka s vínom

pripravte si: 500 g rajčinového pyré, 1 cibuľa, 300 ml zeleninového vývaru, 1 strúčik cesnaku, 100 ml červeného vína, bazalka, korenie, soľ, cukor

  1. Nadrobno nakrájanú cibuľu osmažte na oleji, pridajte drvený cesnak a krátko opražte.
  2. Zeleninový základ podlejte vínom a krátko povarte, pridajte rajčinové pyré a zamiešajte.
  3. Pripravenú polievku zrieďte podľa potreby zeleninovým vývarom. Dochuťte cukrom, korením a nasekanou čerstvou bazalkou.
  4. Polievku podávajte studenú.

 

Dyňové rizoto s vínom

pripravte si: 1,5 l zeleninového alebo mäsového vývaru (podľa chuti), 1 kg dyne, 300 g guľatozrnnej ryže, 250 ml bieleho vína, 120 g mascarpone, 100 g parmezánu, 70 g masla, 1 cibuľu, soľ a čerstvo namleté korenie

  1. Olúpte a nakrájajte dyňu, nadrobno nakrájajte cibuľu.
  2. Na rozohriatom masle nechajte cca 5 minút mäknúť cibuľu. Následne vložte do panvice dyňu a opekajte asi 10 minút.
  3. Do zmesi vsypte ryžu a prilejte víno. 2-3 minúty premiešajte do momentu, kedy je časť vína odparená.
  4. Vývar prilievajte postupne (ideálne po 2,5 dl), varte 20-25 minút za neustáleho miešania, až kým je ryža uvarená al dente.
  5. Dochuťte najemno nastrúhaným parmezánom, podľa chuti pridajte soľ, korenie. Podávajte s mascarpone.

 

Hrušky pošírované v červenom víne

pripravte si: 4 väčšie hrušky, 1 citrón, 1 pomaranč, 7 dl červeného vína, 2 rolky škorice, 3 klinčeky, 5 guliek červeného korenia, kúsok zázvoru, 140 g cukru

  1. Hrušky olúpte a odstráňte jadrovníky, stopku nechajte.
  2. Olúpte kôru z citrusov a vymačkajte z nich šťavu, ktorú zmiešajte s vínom.
  3. Zmes priveďte k varu, pridajte korenie, citrusovú kôru a cukor.
  4. Vložte hrušky, uberte plameň a nechajte pošírovať (udržovať pod bodom varu) približne 15 minút do zmäknutia.
  5. Odložte z plameňa, nechajte schladnúť. Hrniec s nálevom a ovocím uložte cez noc do chladničky.
  6. Nálev preceďte a zvarte na sirup, ktorým polejte hrušky tesne pred podávaním.
Cenové rozpätie
od 3
do 23
Na stránke
Zoradiť podľa

/vino-nielen-na-pitie
Na sklade
Nie je na sklade
Akcia
€ 22,00 (vrátane DPH)
€ 17,60 (vrátane DPH)
Na sklade
Akcia
€ 22,00 (vrátane DPH)
€ 17,60 (vrátane DPH)
-20 %
Kúpiť
Na sklade
Akcia
€ 16,90 (vrátane DPH)
€ 11,80 (vrátane DPH)
-30 %
Kúpiť
Na sklade
Akcia Video
€ 30,80 (vrátane DPH)
€ 22,10 (vrátane DPH)
-28 %
Kúpiť
Na sklade
Akcia Video
€ 15,40 (vrátane DPH)
€ 12,00 (vrátane DPH)
-22 %
Kúpiť
Na sklade
Akcia Video
€ 3,90 (vrátane DPH)
€ 3,10 (vrátane DPH)
-20 %
Kúpiť
Zobrazených 12 produktov v tejto kategórii