Vianočné tortové lízanky

Dátum zverejnenia 19.12.2016

Foodblogerka Míša z blogu Víkendové pečenie má odskúšané, že jej tortové lízanky často zožnú väčší úspech u dospelých než u detí. Pokiaľ o nich počujete prvýkrát, začítajte sa do jej sladkého vianočného receptu. 

Recept na tortové lízanky

 

Na 16-18 tortových lízaniek:
160 g detských piškót
70 g vlašských orechov
2 lyžičky kakaa
štipka škorice
80 g masla
3-4 lyžice rumu
práškový cukor

 

Piškóty a orechy spoločne rozmixujte, ku koncu pridajte kakao a škoricu. Zmes presypte do misky, pridajte na kúsky nakrájané ľahko zmäknuté maslo a rum. Rukami vypracujte jemné a vláčne cesto. V prípade potreby pridajte viac rumu alebo naopak mleté piškóty. Pokiaľ sa vám zdá cesto málo sladké, môžete pridať trochu cukru.
Cesto dajte na chvíľku stuhnúť do chladničky, aby sa s ním lepšie pracovalo.
Na lízanky použite Tvorítka na cake pops DELÍCIA, kde máte na výber z niekoľkých tvarov. Na Vianoce sme vybrali hríbik a stromček. 
Do misky si dajte trochu práškového cukru, v ktorom každý kúsok cesta ľahko obaľte. Lepšie sa dajú potom lízanky vybrať z formy.
Vezmite kúsok cesta zodpovedajúce veľkosti a rukami vytvarujte do šišky. Zľahka obaľte v práškovom cukre a do stredu zapichnite tyčku, koncom kde je očko. Toto očko je mimochodom skvelá vec, vďaka nemu zostane lízanka hore na svojom mieste a nezíde časom nadol :)
Cesto aj s tyčkou vložte do tvorítka, stlačte a hotovú lízanku opatrne vyberte. Neťahajte príliš za tyčku, skôr odlúpnite cesto z formy. Zapichnite do tácky a pokračujte do spotrebovania cesta. Môžete si urobiť rôzne tvary alebo zostať iba pri jednom.
Lízanky dajte do chladničky poriadne stuhnúť, pokojne aj do druhého dňa.

 

Dokončenie lízaniek

 

cca 150 g bielej čokolády
cca 150 g horkej čokolády
cukrové zdobenie
 

Množstvo použitej čokolády je orientačné, môžete pokojne použiť iba jeden druh. Berte do úvahy, že lepšie sa rozpúšťa väčšie množstvo, než len pár gramov a zostávajúcu čokoládu môžete uchovať na neskoršie použitie.
Čokoládu si nasekajte alebo použite tú v kôstkach. Asi 2/3 čokolády dajte do misky a nechajte vo vodnom kúpeli rozpustiť. Vyberte ju z kúpeľa a k nej pridajte zvyšnú tretinu čokolády. Miešajte do úplného rozpustenia a vychladenia. Odporúčam čokoládu preliať do čistej (studenej) misky, rýchlejšie potom chladne. Pre lízanky je totiž zásadná správna teplota čokolády, ktorá by mala mať cca 28 stupňov pri horkej a cca 30 stupňov pri bielej. 
Majte po ruke cukrové zdobenie a stojanček s hotovými lízankami.

Akonáhle má čokoláda správnu teplotu, namočte do nej celú lízanku. Nechajte chvíľku odkvapkať, prípadne zľahka poklepte, aby prebytočná čokoláda stiekla. Akonáhle začne čokoláda schnúť (matnúť), ozdobte ju cukrovými dekoráciami a zapichnite do stojančeka. Rovnakým spôsobom pokračujte so všetkými lízankami. 
Obidva druhy čokolády použite postupne, nerozpúšťajte ich naraz. Pri hríbikoch som najskôr celú lízanku namočila do bielej čokolády a potom klobúčik do horkej. Tá dvojitá čokoláda na jednej lízanke je skvelá :)
Lízanky skladujte v chlade, pred servírovaním nechajte pár minút pri izbovej teplote. Trvanlivosť je obdobná ako u iných nepečených cukroviniek. 

Originálny recept nájdete TU.
 

Komentáre

Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.

Zaregistrovať sa


Súvisiaci tovar

€ 12,60 (vrátane DPH)
Akcia Video
€ 9,40 (vrátane DPH)
-25 %