Vianočné čokoládové tvorenie

Dátum zverejnenia 21.11.2016

Chystáte sa tento rok darovať jedlé darčeky alebo si vyrobiť vlastný adventný kalendár? Výborné čokoládové bonbóny splnia obe úlohy na výbornú. Aby boli naozaj sviatočné, pripravili sme si pre vás jednoduchý trik, ktorý z „obyčajných“ čokoládok vykúzli zlatisté vianočné cukrovinky

 

Krok číslo jeden – kvalitná čokoláda

Základom je mať tie správne ingrediencie. Na čokoláde rozhodne nešetrite, aj keď ju budete plniť výraznou náplňou, celkový pôžitok dotvára práve chuť čokolády. Tú najkvalitnejšiu v bežnom supermarkete nekúpite, vydajte sa pre ňu do špecializovaného obchodu alebo na internet. Vždy si prečítajte zloženie čokolády, tá kvalitná by nikdy nemala obsahovať rastlinný tuk, vanilín, sušenú srvátku, arómy a dochucovadlá. Neriaďte sa iba podielom kakaovej zložky, vysoko percentné čokolády sú často príliš horké. Najchutnejšie horké čokolády majú obsah kakaa v rozmedzí 60–75 %. Ako sme už naznačili, najpodstatnejšie sú použité ingrediencie. Kvalitná horká čokoláda obsahuje kakaovú sušinu, kakaové maslo, trstinový cukor a vanilku. Jedinou prípustnou umelou prísadou je sójový lecitín pre lepšiu konzistenciu čokolády. Mliečna čokoláda samozrejme obsahuje ešte sušené mlieko.

 

 

Krok číslo dva – náplň

Úžasné na domácich bonboniérach je to, že môžete bez obmedzenia kúzliť kreácie rôznych chutí. Vyrobiť si môžete náplne, ktoré nie sú bežne dostupné, alebo vyberiete iba jednu – svoju najobľúbenejšiu. Pokiaľ nemáte radi experimentovanie, klasická pralinková pasta z mandlí a lieskových orieškov sa dá tiež kúpiť.

 

Recepty – náplne:

Likérové ganache

25 ml smotany 33 %

90 g roztopenej čokolády

15 ml likéru – napr. mandľové Amaretto, pomarančový Grand Marnier

 

Piña Colada

25 ml smotany 33 %

85 g roztopenej bielej čokolády

1 lyžička kokosového oleja

2 lyžičky bieleho rumu

1 lyžička ananásového extraktu

 

Mandľová

80 g nasekaných opražených mandlí

25 ml smotany 33 %

2 lyžičky trstinového cukru

 

Všetky ingrediencie stačí zmiešať do hladkej tekutej zmesi. Pokiaľ by zmes bola príliš suchá, pridajte smotanu, ak príliš riedka, stačí primiešať orechy alebo kokos, prípadne zmes nechať vychladnúť v chladničke. Všetky druhy orieškov je lepšie vždy krátko opražiť na suchej panvici. Zvýrazní sa ich chuť a náplň bude intenzívnejšia.

 

Krok číslo tri – výroba

Čokoládu rozpustite v čokoládovom fondue alebo vo vodnom kúpeli. Pokiaľ použijete bielu čokoládu, môžete ju dofarbiť potravinárskym farbivom a vyhrať sa s farebnými kombináciami. Kým sa bude čokoláda taviť, pripravte si formičky na čokoládu, cukrárske štetce, zdobiace vrecko s plniacou tryskou, jedlý zlatý prach (zoženiete ho v cukrárskych potrebách) a ľubovoľné náplne do bonbónov. Do silikónových formičiek naneste štetčekom zlatý prach a potom ich do polovice zalejte roztopenou čokoládou. Čokoládu vo formičkách nechajte chvíľu stuhnúť (ale nie úplne) a potom rovnomerne naneste aj na steny formičky a nechajte stuhnúť v chladničke.

Náplň do bonbónov si pripravte do zdobiaceho vrecúška s plniacou tryskou. Do pripravenej formičky dajte primerané množstvo náplne tak, aby nepresahovala cez horný okraj, a zalejte zvyškom rozpustenej čokolády. Nechajte cez noc stuhnúť v chladničke a potom miernym tlakom na dno formičky vyklopte. A je to! Výborné čokoládové cukrovinky sú na svete!

Komentáre

Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.

Zaregistrovať sa