Valentínske čarovanie

Dátum zverejnenia 3.2.2017

Nech to znie ako klišé, láska skutočne prechádza žalúdkom. Určite teda nestupte vedľa, keď tento rok „valentínsky“ darček bude jedlý, a ešte lepšie keď ho pripravíte sami a s magickými ingredienciami…


Skryté afrodiziaká  

Pokiaľ máte radi pikantné až ostré jedlá, máte vyhraté. Korenie aj chilli sa od staroveku používajú ako súčasť elixíru lásky, spôsobujú totiž prekrvenie celého organizmu. Rovnaké účinky majú aj cesnak, kardamom, škorica a zelerové semienka.

files/2017/03/09-valentin-1.jpg

Pikantné syrové sušienky

 

Ingrediencie

250 g hladkej múky, 250 g tvrdého syra (jemne nastrúhaného), 1 lyžička mletej sladkej papriky, 160 g masla, 1 lyžička soli, 2 žĺtky, 2 bielky, cesnak a mleté chilli (každému podľa chuti)

Postup

  • Múku zmiešajte so soľou, paprikou a zmäknutým maslom a všetko spracujte rukou, pokiaľ nevznikne zmes podobná mrveničke. Potom do zmesi prisypte syr a premiešajte. Pridajte žĺtok, spracujte cesto a dajte ho odpočinúť na pol hodiny do chladničky.
  • Cesto rozvaľkajte na 3–4 mm a vykrajujte srdiečka. Položte ich na papier na pečenie, prepichnite vidličkou, potrite bielkom a pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 12 minút, pokiaľ nebudú mať zlatistú farbu.

Dobrý tip: polovicu sušienky pred pečením posypte sezamovými semienkami.

files/2017/03/09-valentin-2.jpg

Tulipány z cherry paradajok

 

Ingrediencie

10 cherry paradajok, 10 stoniek pažítky, čerstvý krémový syr, soľ podľa chuti, mleté korenie podľa chuti

Postup

  • Paradajky dobre umyte a osušte. Paradajky na opačnej strane, než bola stopka, narežte do kríža zhruba do 3/4 plodu a opatrne vyberte dužinu so semienkami.
  • Paradajky naplňte pomocou zdobiaceho vrecka čerstvým krémovým syrom (podľa chuti osoľte a okoreňte, môžete pridať posekanú zelenú petržlenovú vňať alebo pažítku).

Na tanier položte stonky pažítky ako stonky tulipánov a dole ich steblom zviažte. Naaranžujte plnené paradajky tak, aby vytvorili tulipánové kvety.

Čokoláda plná vášne 

 

Dôležitú úlohu vo valentínskom dare môže zohrať tiež čokoláda. Tá okrem svojej lahodnej chuti ponúka taktiež kyselinu L-Tryptofan, ktorá sa v tele zmení na sérotonín, takzvaný hormón šťastia, ktorý nielen uvádza telo a ducha do pohody, ale hlavne násobí pocity blaha.

files/2017/03/09-valentin-3.jpg

Torta svätého Valentína


Ingrediencie na korpus

200 g roztopenej čokolády, 80 g masla, 100 g múky 00, 130 g cukru, 100 g pomarančovej marmelády, 5 vajec, štipka soli

Ingrediencie na polevu

100 g rozpustenej čokolády, 100 ml smotany

Postup

  • Pri nízkej teplote rozpustite čokoládu vo vodnom kúpeli, potom pridajte maslo a miešajte, pokiaľ sa obe zložky nespoja. Oddeľte žĺtky od bielkov. Bielky vyšľahajte s trochou soli na pevný sneh. Žĺtky v inej miske vyšľahajte s cukrom a pridajte k nim múku, vychladnutú zmes masla a čokolády a dobre premiešajte. Nakoniec do zmesi zľahka vmiešajte sneh z bielkov.
  • Formu v tvare srdca vyložte papierom na pečenie, vlejte do nej zmes a upečte korpus v rúre predhriatej na 180 °C približne 40 minút. Po vytiahnutí z rúry ho nechajte vychladnúť.
  • Rozkrojte tortu pozdĺžne na polovicu a vnútro potrite pomarančovou marmeládou. Čokoládu na polevu rozpustite so smotanou (vodný kúpeľ alebo fondue) a nechajte v chladničke schladiť cca 15 minút. Potom ju vyšľahajte ručným šľahačom, pokiaľ nebude spenená a nalejte ju na tortu.
files/2017/03/09-valentin-4.jpg

Rubikova kocka v čokoláde


Ingrediencie

čerstvé ovocie s pevnou dužinou (mango, kivi, ananás, jablká, žltý melón atď.), horká čokoláda s vysokým obsahom kakaového masla


Postup

  • Ovocie nakrájajte na rovnako veľké kocky, cca 2 x 2 cm, a poukladajte ich striedavo do tvaru kocky.

Pri servírovaní jednotlivé kocky namáčajte v rozpustenej čokoláde.

Kvapka na guráž 

 

Kvapka alkoholu na Valentína určite neuškodí, ale naozaj iba kvapka, inak bude z romantického večera nechcené fiasko. Vyskúšajte napríklad efektne brusnice tančiace v bublinkách kvalitného sektu.

 

Tancujúce brusnice

Ingrediencie
sekt, sušené brusnice

Postup

Brusnice prepláchnite vlažnou vodou, zbavia sa tak mastného povlaku. Do pohára typu flauta nalejte sekt a po jednej do neho vhadzujte brusnice (postupne preto, aby príliš nepenil). Na zdravie!

 

Komentáre

Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.

Zaregistrovať sa