Upečte si na Veľkú noc dobroty, ktoré návštevám vyrazia dych

Jahodový veľkonočný veniec, plnené nepečené koláčiky, chrumkavé kešu sušienky alebo len tradičného barančeka, ktorý však vyzerá ako živý? Urobte tento rok z Veľkej noci udalosť s pomocou vychytávok a receptov od TESCOMY.

Jahodový veľkonočný veniec

Na cesto budete potrebovať:

  • 250 ml vody
  • štipku soli
  • 3 lyžičky kryštálového cukru
  • 88 g masla
  • 150 g bezlepkovej múky
  • 5 stredne veľkých vajec
  • 20 g mandľových lupienkov na posypanie

na cukrársky krém

  • 500 ml mlieka
  • 1 vanilkový lusk
  • 100 g cukru
  • 4 žĺtky
  • 40 g kukuričného škrobu

na šľahačkový krém

  • 170 g smotany na šľahanie
  • 170 g mascarpone
  • 80 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor + vanilka

na čokoládový ganache

  • jahody
  • 70 g horkej čokolády
  • 70 g šľahačkovej smotany
  • práškový cukor na posypanie

 

Príprava cukrárskeho krému: Dáme variť mlieko, do ktorého sme pridali vnútro vanilkového lusku. Medzitým vyšľaháme žĺtky s cukrom, pridáme škrob, zalejeme vriacim mliekom, pridáme do hrnca a povaríme. Necháme vychladnúť prikryté potravinovou fóliou a nakoniec vyšľaháme dohladka.

Príprava šľahačkového krému: Vyšľaháme smotanu s mascarpone, cukrom a vanilkovým cukrom.

Príprava ganache krému: Čokoládu zalejeme vriacou smotanou, necháme rozpustiť a máme hotový čokoládový ganache.

 

Postup:

Na výrobu odpaľovaného cesta dáme variť vodu, maslo, cukor a soľ. Do vriacej zmesi primiešame múku a necháme povariť, pokiaľ sa cesto neodlepuje od stien hrnca. Do vychladenej zmesi zapracujeme po jednom vajci. Na papier na pečenie nanesieme cesto do tvaru venca s priemerom 20 cm a posypeme ho mandľovými lupienkami. Použijeme 2/3 pripraveného odpaľovaného cesta. Pečieme pri teplote 180 stupňov Celzia. Zo zvyšného cesta rovnakým spôsobom pripravíme tenší veniec rovnakého priemeru.

Upečený hrubší veniec prekrojíme a spodnú časť naplníme cukrárskym krémom. Na krém položíme spodnú časť prekrojeného tenkého venca, naplníme ho čokoládovým ganache, navrch poukladáme kúsky jahôd a prikryjeme hornou časťou tenkého venca. Šľahačkový krém nanesieme pomocou vreciek navrch a na boky tenkého venca. Nakoniec prikryjeme hornú časť hrubšieho venca a posypeme práškovým cukrom.

Chrumkavé kešu sušienky

budete potrebovať

  • 100 g mäkkého masla
  • 100 g krupicového cukru
  • vanilkový extrakt podľa chuti
  • 1 žĺtok
  • 150 g hladkej múky
  • 50 g jemne mletých kešu orieškov

 

Všetky suroviny zmiešame a vypracujeme cesto, ktoré necháme chvíľu odpočinúť. Potom ho vyvaľkáme a vykrajujeme aj pečiatkujeme ľubovoľné tvary. Pečieme približne 10 minút na 180 stupňoch Celzia. 

Recept na veľkonočné plnené koláčiky (cca 60 ks)

Plnená časť:

  • 300 g mletých vlašských orechov
  • 300 g práškového cukru
  • 1 vaječný bielok
  • 1 lyžica tmavého rumu

Ingrediencie zmiešame, vymiesime cesto, necháme v chladničke vychladnúť a potom pomocou formičky a tvorítka pripravíme duté koláčiky.

Krémová náplň tradičná:

  • 200 g masla
  • 1 vanilkový cukor (13 g)
  • 2 vajcia
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 1 lyžica rumu

Maslo vyšľaháme s vanilkovým cukrom. V horúcom vodnom kúpeli šľaháme vajcia s kryštálovým cukrom do zhustnutia, potom odstavíme zo sporáku a šľaháme až do vychladnutia. Oba polotovary zľahka zmiešame a pridávame rum. Podľa chuti pridáme hŕstku mletých orechov alebo drvených piškót. Koláčiky plníme pripraveným krémom pomocou lyžičky.

Tip: do špičky koláčika dajte pred plnením krému trochu ríbezľovej marmelády.

Krémová náplň s pudingom:

  • 125 g masla
  • 100 g cukru
  • vanilkový puding pripravený z 250 ml mlieka a 100 g cukru
  • 2-3 lyžice tmavého rumu

Maslo vyšľaháme s cukrom a potom zľahka vmiešame vychladnutý puding a rum. Koláčiky plníme pomocou zdobičky. Kolieska (linecké cesto): 140 g hladkej múky, 100 g masla, 40 g práškového cukru, 1 žĺtok. Vypracujeme hladké cesto, zabalíme ho do potravinovej fólie a dáme na hodinu odležať do chladničky. Potom z cesta vyvaľkáme plát vysoký cca 3 mm, z ktorého vykrojíme kolieska. Pečieme v rúre do ružova, vychladnutými kolieskami uzavrieme naplnené koláčiky.

Tradičný veľkonočný baranček

Ingrediencie:

  • 200 g krupicového cukru
  • 2 vajcia
  • 4 žĺtky
  • 1 vanilkový cukor
  • lyžica citrónovej šťavy
  • nastrúhaná kôra z 1 citróna
  • sneh zo 4 bielkov
  • 240 g polohrubej múky

Z krupicového cukru, vajec, žĺtkov, vanilkového cukru, citrónovej šťavy a nastrúhanej kôry z 1 citróna pripravíme penu, do ktorej postupne vmiešame bielkový sneh a polohrubú múku. Formu vystriekame Olejom do foriem na pečenie DELÍCIA  alebo dôkladne vymažeme pokrmovým tukom a vysypeme polohrubou múkou. Cesto prelejeme do formy a v rúre predhriatej na 180 °C pečieme cca 45 minút. Hotového barančeka prenesieme vo forme nad vhodnú podložku, otočíme hore dnom  a vyklopíme.

Dobrý tip: Pokiaľ barančeka nejde po upečení vyklopiť, prikryte formu vlhkou utierkou a po cca 10 minútach formu z barančeka zložte.

Komentáre

Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.

Zaregistrovať sa


Súvisiaci tovar

Video
€ 4,20 (vrátane DPH)
Video
€ 12,60 (vrátane DPH)
€ 2,00 (vrátane DPH)
Video
€ 22,60 (vrátane DPH)
Video
€ 2,70 (vrátane DPH)
Odporúčame Video
€ 27,80 (vrátane DPH)