Tvorítko na šišky DELÍCIA: Dolka jedna ako druhá!

Dátum zverejnenia 9.8.2011

História smaženého dolku 

Výroba šišky, šišiek, doliek, kraplí siaha do 13. storočia, kedy bola zaznamenaná vôbec prvá zmienka o oslave hodov v slovanských krajinách. Sýte pečivo, plnené marmeládou, makom alebo lekvárom, smažili gazdinky vo vysokej vrstve toho najlepšieho oleja a vlastnej príprave venovali nemalú pozornosť. Na výdatných šiškách si potom pochutnávala celá chasa, vrátane maškár, ktoré prechádzali dedinou za bujarého veselia. Okrem bohatej náplne sa do šišiek pridávali aj rôzne bylinky, napr. žerucha alebo šalvia.
Šiška dnes
Bylinky sú minulosťou, zato rozmanitosť náplní rastie raketovou rýchlosťou! Desiatky marmelád, lekvárov, nugát alebo čokolád strieda puding alebo lahodné čučoriedky a dokonca aj vzhľad doznal výrazných zmien. Šišky sa skrátka prispôsobili moderným chutiam a ich obľuba (čo na tom, že nepatria medzi diétne pokrmy)stále rastie. Príprava domácich doliek je relatívne prácna, čo prizná nejedna gazdinka. Počnúc spracovaním cesta, vpravenie náplne a starostlivého stráženia procesu smažením končiac. Napriek tomu môže byť výroba jednoduchá a rýchla – vďaka unikátnemu tvorítku na šišky DELÍCIA.

Chytrý zvon

Tvorítko DELÍCIA je kombináciou inteligentného zvonu v špeciálnej matnej úprave (šiškové cesto sa naň nelepí a navyše je opatrený malým otvorom, ktorý odvádza vzduch), a komfortnú rukoväť.
Príprava šišiek v domácich podmienkach je tak viac než jednoduchá a výsledkom je doslova celý regiment šišiek, ktoré sú si podobné ako… vajce vajcu.

Recept na tvarohové šišky

A aby sme vás navnadili k výrobe domácich šišiek, tu je recept na tvarohové šišky.
Ingrediencie (cca 12 až 15 kúskov): balenie mäkkého tvarohu, 3 vajcia, 5 polievkových lyžíc polotučného mlieka, 5 polievkových lyžíc rumu, vrecko vanilkového cukru, vrecko kypriaceho cukru, 250 g polohrubej múky, 1 dl rastlinného oleja (aj viacej)
 
Uvedené suroviny, okrem oleja, starostlivo premiešajte a vytvorte z nich cesto, ktoré necháte chvíľu uležať. Cesto rozváľajte na výšku troch až štyroch milimetrov – váľanie urýchli nastaviteľný valček DELÍCIA – tvorítkom na šišky DELÍCIA si šišky „vyrazte“, do stredov rozmiestnite náplne podľa vlastného uváženia, prekryte ďalším plátom cesta a pomocou tvorítka vykrojte finálne šišky, ktoré usmažíte v oleji. Po vybraní ešte teplé šišky obaľte v cukru a servírujte!

Komentáre

Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.

Zaregistrovať sa


Súvisiaci tovar

€ 4,60 (vrátane DPH)
Akcia Video
€ 2,90 (vrátane DPH)
-36 %