9. kolo - technická výzva - Keksíky šťastia
Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.
Technická výzva šťastia
Netradičná technická výzva v podobe koláčikov šťastia priniesla do stanu horúce chvíle pre súťažiacich. Lámali si hlavu s ich prípravou, pálili prsty pri ich skladaní a zabávali sa pri písaní odkazov pre porotkyne. Nazdobené koláčiky priniesli šťastie pekárke Táničke, ktorá zvládla technickú výzvu na výbornú.
Koláčiky šťastia nepochádzajú z Číny. Ich pôvod vás prekvapí
Koláčiky šťastia si väčšina ľudí spája s čínskymi reštauráciami a čínskou kultúrou. Odkiaľ však naozaj pochádzajú?
Keksíky s ukrytým odkazom sú tradičným zakončením návštevy čínskej či japonskej reštaurácie. Od nepamäti si návštevníci okrem zážitku z dobrého jedla odnášajú aj malú sušienku, ktorá v sebe ukrýva lístok s odkazom či šťastným číslom.
Ak ste koláčik šťastia nepoznali, vďaka 9. epizóde šou Pečie celé Slovensko už iste dobre viete, ako by mal takýto keksík vyzerať.
Porotkyňa Petra totiž zvolila ako technickú výzvu práve tento magický koláčik. Podľa jej receptu si ho môžete pripraviť aj vy.
Koláčiky šťastia prišli z USA
Prvá zmienka o sušienkach s ukrytým odkazom pochádza z Japonska. V 19. storočí sa tu vyrábala sušienka, ktorá v sebe mala odkaz, no od koláčikov šťastia sa líšila farbou aj chuťou.
Koláčiky šťastia, ktoré sa predávajú dnes, sa prvýkrát objavili v Kalifornii koncom 19. alebo začiatkom 20. storočia.
O tom, ktorý pekár upiekol koláčiky šťastia ako prvý, sa dodnes vedú vášnivé diskusie.
Jedna z legiend hovorí, že japonský prisťahovalec, ktorý vlastnil pekáreň v Los Angeles, začal rozdávať drobné keksíky ľuďom bez domova. Aby ich povzbudil, do každého koláčika vložil odkaz s textom z Biblie.
Iná z legiend zase pripisuje vznik koláčikov šťastia japonskému dizajnérovi a záhradníkovi, ktorý chcel vyjadriť vďačnosť svojim priateľom, a tak im daroval koláčiky, do ktorých vložil ďakovný list.
Koláčiky šťastia sa dlhé roky vyrábali ručne. Revolúcia v ich výrobe nastala, keď jeden z ich výrobcov vynašiel stroj na ich hromadnú prípravu.
Ak si chcete pripraviť koláčiky šťastia aj vy, vyskúšajte recept Petry Tóth.
Keksíky šťastia
Ingrediencie
Cesto na 36 kusov
- 165 g bielok
- 3/4 čl mandľového extraktu
- 1/4 čl soli
- 240 g polohrubej múky
- 120 g cukru krupica
- 120 g maslo
Zdobenie
- biela poleva
- Ruby čokoláda
- olej
- sušené lupene
Postup
Cesto na 36 kusov
- Rozohrejte si rúru na teplovzduch 170 stupňov.
- Bielka vyšľahajte do jemnej peny.
- Preosejte múku, soľ a cukor.
- Pridajte roztopené maslo a extrakt.
- Na silikónovú podložku naneste rovnomernú tenkú vrstvu hmoty a rozotrite do priemeru 8 cm pomocou malej kovovej špachtle.
- Robte po pároch na silikónovej podložke. Vždy na studenom plechu.
- Pečte 4-6 minút, hlavne ale musia byť okraje do zlatova a stred bez farby.
- Napíšte text na papierik.
- Okamžite po vybratí, vložte papierik do stredu a prehnite kruh na polovicu.
- Bruško keksíku položte na okraj poháru, tak aby spoj smeroval hore a keksík ohnite špicami dole.
- Dajte ho do formy na muffiny vychladnúť a udržať tvar.
- Keď budete mať všetky, vložte muffinový plech na 10 minút do rúry na 120 stupňov.
- Po vychladnutí ozdobte podľa predlohy.
- Z každého zdobenia po 4ks. Spolu odovzdávate 12ks.
Zdobenie
- Roztopte si polevu a čokoládu samostatne
- V prípade potreby pridajte olej pre jemnejšiu konzistenciu
- Dozdobte podľa predlohy
Prečítajte si tiež

Pečie celé Slovensko - recepty 1. séria 2021

s02 - 5. kolo - osobná výzva - Pirohy

s02 - 5. kolo - kreatívna výzva - Medovníky

s02 - 5. kolo - technická výzva - Pagáč

s02 - 6. kolo - osobná výzva - Bonboniéra

s02 - 6. kolo - kreatívna výzva - Kytica z ovocia v čokoláde

s02 - 6. kolo - technická výzva - Sacher torta

s02 - 7. kolo - Osobná výzva - Plnená lístková roláda

s02 - 7. kolo - Kreatívna výzva - Kysnutý zážitok

s02 - 7. kolo - Technická výzva - Rožok

s02 - 8. kolo - osobná výzva - Baked Alaska

s02 - 8. kolo - kreatívna výzva - Croquembouche

s02 - 8. kolo - technická výzva - Fraisier

s02 - 9. kolo - osobná výzva - Monodezerty

Komentáre
Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.
Zaregistrovať sa