9. kolo - kreatívna výzva - 3D torta

Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.

Výkony ako od profesionálnych pekárov

Kreatívna výzva a jej výsledky vyrazili dych. Pekári vytvorili hodnoverné verzie jedál, za ktoré by sa nemuseli hanbiť ani profesionálni cukrári.

3D torta v podobe syra ementálu aj myškami degustátorkami potešila porotkyne  - jej autorkou bola pekárka Anička.

Miska ázijských rezancov s levitujúcimi paličkami a koláčikmi šťastia patrila zase pekárke Lucke.

Veľký zmrzlinový pohár s tromi druhmi zmrzlín, kornútkom a polevou zase vykúzlila pekárka Tánička.

Pekár Ďoďo vytvoril svoje obľúbené jedlá - slovenské korýtko bolo plné pirohov, šúľancov aj pareničiek.

Vrcholom kreatívnej výzvy bolo pečené prasiatko s oblohou od pekárky Janky, pri ktorom padli sánky porotkyniam aj moderátorom. Jankina prasiatková prvotina jej priniesla titul Pekárka týždňa.

Po štvrťfinálovom kole plnom ilúzií skončil pred bránami semifinále posledný muž v hre - pekár Ďoďo.

Syr ementál od Aničky

Ingrediencie

Cesto

  • 8 vajec
  • 8 PL práškového cukru
  • 6 PL oleja
  • 8 PL polohrubej múky
  • 4 PL kakaa
  • 1 PL kypriaceho prášku
  • 400 g mrazených višní
  • višňový džem na potretie

Krém

  • 500 ml mlieka
  • 1 ks pudingového prášku
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 250 g masla
  • 150 g práškového cukru
  • 450 g gaštanového pyré
  • 250 g ricotty
  • 250 g mascarpone

Modelovanie

  • 1 kg poťahovej hmoty na tortu
  • Farby žltá, oranžová, hnedá
  • Farby sivá, čierna, baby ružová

Postup

  1. Korpus - žĺtky s cukrom vyšľaháme na penu, pridáme olej, potom múku, kakao, kypriaci prášok a premiešame.
  2. Z bielkov vyšľaháme sneh a zľahka ho vmiešame do žĺtkovej masy. Pripravené cesto rozdelíme na polovicu a vylejeme do dvoch foriem (priemer 20 cm) vystlaných papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov asi 35minút. Po 20 minútach korpusy prikryjeme papierom na pečenie.
  3. Višne necháme rozmraziť. Šťavu z nich použijeme na poliatie korpusov, aby boli vláčnejšie.
  4. Po úplnom vychladnutí korpusov, každý prerežeme na dve časti. Prvý korpus pokropíme višňovou šťavou a potrieme višňovým džemom. Následne nanášame krém a poukladáme višne. Postup zopakujeme dvakrát a posledný korpus a tortu potrieme zvyšným krémom. Z vychladnutej torty odrežeme trojuholník a obtrieme krémom.
  5. Tortu potiahneme poťahovou modelovacou hmotou, ktorú sme zafarbili na žlto. Potom nanesieme druhú vrstvu, ktorú sme zafarbili žltou, oranžovou farbou. Do hmoty povykrajujeme otvory rôznych priemerov imitujúcich otvory v syre ementál. Výsledný efekt zvýrazníme prifarbením jemne hnedou farbou.
  6. Z modelovacej hmoty si vymodelujeme sivé myšky, myšky uložíme do dier v syre ementál a okolo torty.
  7. Postup krém. Z mlieka, pudingového prášku a kryštálového cukru uvaríme puding. Povrch pudingu zakryjeme potravinárskou fóliou, aby neobschol a necháme vychladnúť.
  8. Maslo necháme zmäknúť a ricottu dáme do sitka, aby odtiekla prebytočná tekutina.
  9. Zmäknuté maslo vyšľaháme s práškovým cukrom do peny a potom doň dôkladne po častiach zašľaháme vychladnutý puding izbovej teploty. Do krému zašľaháme opatrne ricottu a mascarpone a zmäknuté gaštanové pyré.

 

Pečené prasiatko od Janky

Ingrediencie

Korpus I

  • 9 vajec
  • 220 g polohrubej múky
  • 70 g kakaa
  • 9 PL vody
  • 290 g kryštálového cukru

Korpus II

  • 9 vajec
  • 220 g polohrubej múky
  • 70 g mletých orechov
  • 9 PL vody
  • 290 g kryštálového cukru

Ovocný vklad

  • 500 g lesného ovocia
  • mletý klinček
  • 100 g hnedého cukru
  • 50 g pudingového prášku

Kokosový vklad

  • 500 g kokosu
  • 250 g rastlinného tuku na pečenie
  • 200 ml mlieka
  • 300 g kryštálového cukru

Krém

  • 6 vajec
  • 400 g kryštálového cukru
  • 100 g kakaa
  • 500 g masla
  • 200 g 70% čokolády

Na vrch

  • 2 kg bielej poťahovej hmoty

Postup

  1. Vajcia oddelíme a dáme miešať žĺtky aj bielky každé s polovicou cukru. Do žĺtok prilejeme vodu. Po vymiešaní prisypeme múku s kakaom, zamiešame a pridáme bielky, Vlejeme na plech a dáme piecť na 170 stupňov cca 30 minut.. Rovnaký postup zopakujeme aj pri druhom ceste.
  2. Ovocie dáme do hrnca a privedieme do varu. Pridáme klinček, cukor a prevaríme. Potom pridáme pudingový prášok, povarime a odstavíme.
  3. Mlieko, cukor, rastlinný tuk na pečeniedáme variť. Následne pridáme kokos, chvíľku povaríme, odstavíme a necháme vychladnúť.
  4. Krém – vajcia s cukrom šľaháme nad parou do zhustnutia. Pridáme kakao aj čokoládu a ešte chvíľku šlaháme. Necháme vychladnúť. Maslo premiešame a pridávame k nemu postupne čokoládovú zmes.
  5. Navrstvíme na seba korpusy s plnkami a dáme stuhnúť. Vykrojíme požadovaný tvar, obtrieme krémom a dáme stuhnúť. Na záver prekryjeme poťahovou hmotou a nastriekame farbami nahnedo.

Slovenské korýtko od Ďoďa

Ingrediencie

Orechový korpus

  • 8 vajec
  • 300 g práškového cukru
  • 200 ml vlažnej vody
  • 400 g polohrubej múky
  • 200 g mletých orechov
  • 1 kypriaci prášok do pečiva s vinným kameňom
  • 150 ml vaječného koňaku
  • 50 ml bieleho rumu
  • 1,5 zaváraninového pohára marhuľového džemu

Kávovo-karamelová plnka

  • 400 ml kávy (400 ml vody + 3 PL instantnej kávy)
  • 300 g kryštálového cukru
  • 2 ks pudingového prášku
  • 400 ml mlieka
  • 740 g masla

Na prípravu halušiek, pirohov, šúľancov, korbáčikov, pareníc a poťahov potrebujeme

  • 2 kg mandľovej hmoty
  • Farbivo zelené, červené, čierne
  • Hnedá prášková farba (tmavá čokoláda, mliečna čokoláda)
  • 20 g maku
  • 50 g bielej čokolády

Plnky

  • Do pirohov – 4 PL jemného tvarohu, 4 PL sušených brusníc
  • Do šúľancov – 15 ks sušených datlí, 1 PL vaječného likéru

Postup

  1. Žĺtka vyšľaháme s práškovým cukrom do peny, pridáme vlažnú vodu a múku. Neskôr pridáme mleté orechy a kypriaci prášok do pečiva. Nakoniec masu zmiešame s vyšľahanými bielkami so štipkou soli. Pečieme 40 minút pri teplote 180 stupňov.
  2. Plníme krémom pripraveným nasledovne: v hrnci upálime cukor na karamel a zalejeme kávou. Miešame, pokiaľ sa karamel nerozpustí, a potom pridáme v mlieku vymiešaný pudingový prášok. Varíme dovtedy, pokiaľ nedosiahneme konzistenciu pudingu, zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme a postupne pridávame vychladnutý krém. Dáme do chladničky.
  3. Vychladnutý korpus rozrežeme na 3 časti. Na spodný korpus nanesieme metličkou alkoholovú zmes a nanesieme vrstvu marhuľového džemu. Nanesieme krém. Rovnaký postup opakujeme aj pri druhom korpuse. Nakoniec na korpusy nanesieme zvyšný krém a dáme vychladiť. Potom tvarujeme do tvaru korýtka. Do hmoty, ktorú vydlabeme pridáme rum, mascarpone (?) a tvarujeme hrany korýtka.
  4. Následne pripravujeme pirohy, halušky a šúľance. Mandľovú poťahovú hmotu pri pirohoch plníme rozmixovaným tvarohom a brusnicami. Šúľance plníme mixovanými datľami a vaječným likérom. Z mandľovej hmoty tvarujeme aj známe halušky, ktoré obalíme v roztopenej bielej čokoláde (čo pripomína bryndzu). Zdobíme s kvázi pažítkou a slaninkou. Pripravujeme aj korbáčiky a pareničky.
  5. Vychladené korpusy plnené krémom potiahneme bielou hmotou, ktorú pred obťahovaním prejdeme valčekom a dečkou, aby vznikla imitácia obrusu. Perníkové korýtko obalíme rovnako poťahovacou hmotou a imitáciu dreva rovnako zabezpečíme pretlačením vzoru na hmotu. Korýtko následne farbíme práškovou farbou tmavej a mliečnej čokolády. Rovnaké farbenie používame aj na drevenú lyžicu a krčah, ktorý je plnený talianskym bielkovým krémom.
  6. Tortu finalizujeme tým, že jednotlivé imitácie jedál ukladáme na korýtko. Krčah s mliekom a lyžicu položíme na tortu. Ako lepidlo môžeme použiť bielko alebo čistú vodu.

Ázijské rezance podľa Lucky

Ingrediencie

Jedlo torta

  • 12 vajec
  • 360 g práškového cukru
  • 330 g hladkej múky
  • 2 kypriace prášky do pečiva
  • 30 g kakaa
  • 120 ml oleja
  • štipka soli

Plnka I

  • 500 g masla
  • 200 g mletých orechov
  • 200 g práškového cukru
  • 150 ml horúceho mlieka
  • Vanilková pasta
  • 0,5 dcl whisky

Plnka II

  • 400 g horkej čokolády
  • 200 g 40% šľahačkovej smotany
  • 1 PL želatíny
  • 30 g glukózy

Ostatné

  • 200g domáce orieškového praliné

Na ozdobu

  • 1,5 kg poťahovej hmoty bielej farby
  • Jedlé fixky /červená, čierna
  • Potravinové farby/ hnedá, červená, zelená, čierna

Postup

  1. Vajcia oddelíme, v mixéri vyšľaháme bielky s cukrom do tuhej peny a následne pridáme žĺtky a olej, zapracujeme. Mixér vypneme a ručne primiešame všetky sypké suroviny , ktoré sme preosiali. Rozdelíme do dvoch foriem a pečieme cca 45 min-50 min na 150 stupňov. Vychladnuté korpusy rozkrojíme na 3 časti - máme 6 korpusov.
  2. Plnka I - nastrúhané orechy zalejeme vriacim mliekom a necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme vanilku, orechy a nakoniec whisky.
  3. Plnka II - šľahačku s glukózou rozpustíme, pridáme napučanú želatínu. Rozpustíme, zalejeme ňou čokoládu a vymixujeme ponorným mixérom. Dáme schladiť a následne vyšľaháme do krému.

Zmrzlinová miska od Táne

Ingrediencie

Korpus

  • 3 vajcia
  • 450 g kryštálového cukru
  • štipka soli
  • 150 g oleja
  • 300 g mlieka
  • 450 g hladkej múky
  • 15 g kypriaceho prášku do pečiva
  • 100 g kakaa
  • 1,5 ČL sódy
  • 150 g vriacej vody

Francúzske palacinky

  • 50 g masla izbovej teploty
  • 50 g práškového cukru
  • 50 g bielkov
  • 50 g hladkej múky

Krém

  • 500 g mliečnej čokolády
  • 400 g 33% smotany na šlahanie
  • 50 g arašidovej pasty

Čerešňová cukrovinka

  • 450 g čerešní
  • 23 g kukuričného škrobu
  • 120 g krupicového cukru
  • 3 g želatíny + 18 g studenej vody

Chrumkavá vrstva

  • 200 g tmavej čokolády
  • 200 g rojaltin
  • 50 g arašidovej pasty
  • 50 g nasekaných arašidov

Ganache z tmavej čokolády

  • 350 g tmavej čokolády
  • 150 g masla

Ganache z bielej čokolády

  • 500 g bielej čokolády
  • 200 g masla
  • 100 g 33% smotany na šľahanie

Iné

  • Mletá škorica
  • Pistáciový prášok
  • Mak
  • Malinový prášok

Postup

  1. Korpus - vajcia vyšľaháme s cukrom. Pridáme olej a mlieko. Zvlášť pripravíme všetky suché suroviny a pridáme k zmesi. Dobre vymiešame a pridáme vriacu vody. Vylejeme na plech a pečieme v predhratej rúre do 180 stupňov 45 minút.
  2. Francúzske palacinky - maslo zmiešame s cukrom, pridáme bielky, dobre premiešame. Pridáme múku a natrieme tenkú vrstvu na pergamen - pečieme 2-3 min. Necháme vychladnuť.
  3. Zohrejeme smotanu, nalejeme na čokoládu, pridáme arašidovú pastu a rozmixujeme tyčovým mixérom. Prikryjeme fóliou a dáme do chladničky na stabilizáciu.
  4. Čerešňová cukrovinka - čerešne s cukrom dáme do hrnca, povaríme, pridáme vo vode rozpustený škrob. Varíme do zhustnutia. Odložíme zo sporáka, pridáme želatínu a necháme vychladnúť.
  5. Chrumkavá vrstva - rozpustíme čokoládu, do ktorej pridáme oplátky, orechy a arašidovú pastu.
  6. Ganasche z bielej čokolády. Do čokolády prilejeme zohriatu smotanu a maslo. Zamiešame a dame chladiť.
  7. Ganache z tmavej čokolády. Do čokolády prilejeme zohriatu smotanu. Zamiešame a necháme vychladnúť.
  8. Vykrojíme korpusy potrebnej veľkosti, potrieme ich chrumkavou vrstvou a krémom, do stredu dáme čerešne, potom navrstvíme krém a všetko opakujeme.
  9. Vytvarujeme misku a natrieme ganache z tmavej čokolády. Potiahneme poťahovacou hmotou. Vymodelujeme v hornej časti kornútka kopčeky zmrzliny zo zvyšku korpusu a plnky.
  10. Ganache z bielej čokolády rozdelíme na 4 časti, do každej pridáme inú príchuť: mletú škoricu, pistáciový prášok, mak a malinový prášok. Natrieme kopčeky. Z modelovacej hmoty urobíme kornútok a višne. Dozdobíme nimi zmrzlinu.

Komentáre

Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.

Zaregistrovať sa

Prečítajte si tiež

Pečie celé Slovensko - recepty 1. séria 2021

Pečie celé Slovensko - recepty 1. séria 2021

29. 10. 2021 | Prečítané 23733x