8. kolo - technická výzva - Fraisier
8. kolo - technická výzva - Fraisier
Jahodová precíznosť
Ôsme kolo šou Pečie celé Slovensko sa nieslo v znamení inšpiratívneho pečenia.
Technická výzva zaviala finalistov do Francúzska, ktoré je vychýrenou gurmánskou veľmocou. Výzvu si pre súťažiacich tentokrát pripravila samotná Natacha Pacal. Cukrárka s francúzskymi koreňmi zvolila skutočne luxusný dezert – jahodovú tortu Fraisier so žĺtkovou penou.
Nielen piškótový korpus rozdelený na dve časti, naplnený žĺtkovým maslovým krémom, pokrytý jahodovým sirupom a jahodovým coulis potrápil súťažiacich. Dokonalé spojenie vanilky a jahôd si môžete pripraviť aj vy.
Vyskúšajte recept Natache Pacal
Fraisier
Ingrediencie
Piškótový korpus - génoise
- Vajcia - 4 ks
- Cukor práškový - 125 g
- Múka hladká – 125g
- Prášok do pečiva – 2g
- Maslo – 50g
- Citrón – 1ks
- Maslo na vymastenie formy
Jahodový sirup
- Jahody na drobno nakrájané – 80g
- Cukor práškový – 80g
- Voda – 70g
- Pomarančový likér – 1 pol. lyžica
- Šťava z polovice citróna
Crème Mousseline – žĺtkový krém maslový
- Plnotučné mlieko - 670 ml
- Vanilkový struk – 1 ks
- Vajcia - 4ks
- Pomarančový likér – 1 pl.
- Kukuričný škrob – 72g
- Cukor práškový – 120g
- Maslo – 250g
Jahodové coulis
- Jahodové pyré 200g
- Kryšt. cukor 20g
- Pektín 3,5g
Skladanie a zdobenie
- Jahody – 500g
Postup
- Piškótový korpus - génoise – Pripravíme si tortovú formu s priemerom 22cm, môžeme ju vystlať papierom na pečenie, okraje potrieme rozpusteným maslom. Rúru predhrejeme na 160°C. Bielky a cukor práškový vyšľaháme na tuhý sneh. Žĺtky vymiešame s rozpusteným maslom, ktoré nesmie byť horúce, a pridáme veľmi jemne nastrúhanú citrónovú kôru. Vymiešané žĺtky opatrne vmiešame do bielkového snehu. Zľahka vmiešame preosiatu múku s kypriacim práškom. Pečieme pri teplote 160°C približne 25 – 30 minút. Upečený tortový korpus necháme na mriežke vychladnúť, potom ho rozkrojíme na dve polovice.
- Jahodový sirup – Všetky ingrediencie okrem pomarančového likéru zmiešame v malom hrnci, zohrievame, kým zmes nezovrie. Stíšime oheň a varíme 5 minút, necháme vychladnúť, precedíme tak, aby vznikla čistá tekutina. Na záver pridáme pomarančový likér.
- Crème Mousseline – žĺtkový krém maslový – Najprv si pripravíme Crème pâtissière - pozdĺžne rozrežeme vanilkový struk, vyškrabeme semienka a spolu s mliekom dáme pomaly variť. Vaječné žĺtky, cukor a škrob rozmiešame. Postupne prilievame precedené zohriate mlieko, potom zmes vrátime do hrnca a miešame do zhustnutia. Varíme 4 – 5 min. Odstavíme, pridáme pomarančový likér, premiešame, krém preložíme a rozmiešame polovicu masla. Prikryjeme fóliou, aby krém neosychal, necháme vychladnúť. Po vychladnutí rozšľaháme a pridáme zvyšné zmäknuté maslo. Vyšľaháme hladký krém.
- Jahodové coulis – Jahodové pyré jemne zohrejeme. Do pyré primiešame kryšt. cukor zmiešaný spolu s pektínom. Varíme do zovretia
- Skladanie a zdobenie – Korpus rozkrojíme na polovicu. Formu vystelieme fóliou, spodnú časť korpusu vložíme do formy. Korpus potrieme jahodovým sirupom. Rozpolíme si jahody a poukladáme ich rozkrojenou stranou smerom na okraj formy. Pripravený krém pomocou cukrárskeho vrecka nastriekame najskôr okolo jahôd smerom k forme, pomocou paletového noža zarovnáme smerom k forme, krém zatlačíme, aby sa vyplnili medzery medzi jahodami. Pokračujeme v striekaní krému a zarovnávaní, prekladáme vrstvou nadrobno nakrájaných jahôd, krémom, tak aby vrstvy boli rovnomerné. Časť krému odložíme na zarovnanie vrchnej časti korpusu. Plníme po okraj formy, zarovnáme, priložíme druhú časť korpusu. Zatlačíme, tak aby bol povrch rovný , potrieme silnou vrstvou jahodového sirupu. Zarovnáme zvyšným krémom, dáme dobre zachladiť. Povrch polejeme jahodovým coulis, dozdobíme plátkami jahôd dookola.
Prečítajte si tiež

Pečie celé Slovensko - recepty 1. séria 2021
29. 10. 2021
| Prečítané 24345x

s02 - 4. kolo - osobná výzva - Cupcakes
24. 10. 2022
| Prečítané 420x

s02 - 4. kolo - kreatívna výzva - Rozprávková torta
24. 10. 2022
| Prečítané 348x

s02 - 4. kolo - technická výzva - Donut
24. 10. 2022
| Prečítané 371x

s02 - 5. kolo - osobná výzva - Pirohy
31. 10. 2022
| Prečítané 294x

s02 - 5. kolo - kreatívna výzva - Medovníky
31. 10. 2022
| Prečítané 484x

s02 - 5. kolo - technická výzva - Pagáč
31. 10. 2022
| Prečítané 702x

s02 - 6. kolo - osobná výzva - Bonboniéra
7. 11. 2022
| Prečítané 232x

s02 - 6. kolo - kreatívna výzva - Kytica z ovocia v čokoláde
7. 11. 2022
| Prečítané 212x

s02 - 6. kolo - technická výzva - Sacher torta
7. 11. 2022
| Prečítané 458x

s02 - 7. kolo - Osobná výzva - Plnená lístková roláda
14. 11. 2022
| Prečítané 244x

s02 - 7. kolo - Kreatívna výzva - Kysnutý zážitok
14. 11. 2022
| Prečítané 235x

s02 - 7. kolo - Technická výzva - Rožok
14. 11. 2022
| Prečítané 388x

s02 - 8. kolo - osobná výzva - Baked Alaska
21. 11. 2022
| Prečítané 223x

s02 - 8. kolo - kreatívna výzva - Croquembouche
21. 11. 2022
| Prečítané 214x
Komentáre
Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.
Zaregistrovať sa