8. kolo - osobná výzva - Baked Alaska
Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.
Mrazivo horúci recept
Dá sa upiecť zmrzlina? To by asi veľmi nevyšlo, no obaliť dva druhy domácej zmrzliny v korpuse a pokryť ju talianskym meringue, to už znie ako mimoriadne zaujmavý recept.
Šesť pekárov sa pokúsilo pripraviť Pečenú Aljašku a výsledky boli viac ako obdivuhodné.
Pekárka Anči v osobnej výzve vytasila zbrane v podobe vlastnej rozmarínovo-pekanovej zmrzliny a marhuľového sorbetu. Svoju Pečenú Aljašku servírovala v podobe pníka.
Pekárka Janka do Ohnivej gule ukryla marakujovú zmrzlinu a ten najlepkavejší a najlahodnejší karamel.
Na netradičné chute stavil svoju kartu v osobnej výzve pekár Ďoďo a odvážne pripravil bryndzovú a čučoriedkovú zmrzlinu s cviklovým korpusom.
Pekárka Lucka si zase legendárny recept, ktorý vznikol údajne na oslavu pripojenia Aljašky k Amerike, predstavovala ako kvet ruže. Spojila v nej chute vanilkovej a malinovej zmrzliny s červeným vínom, aj korpus vymyslela po svojom - upiekla rýchlu roládu, ktorá nepraská.
Pekárka Tánička vsadila skôr na zaujímavé chuťové kombinácie ako na celkový dizajn, jej skala z Aljašky mala chuť jahodovej a pistáciovej zmrzliny a korpusom bolo sladké blondie.
Pekár Tomáš v sebe nezaprel dlhoročné barmanské skúsenosti a do dezertu v tvare ananásu ukryl kokosovú a ananásovú zmrzlinu.
Pozrite si originálne recepty od šiestich súťažiacich:
Pečená aljaška s rozmarínovo pekanovou zmrzlinou a marhuľovým sorbetom od Anči
Ingrediencie
Korpus
- 4 vajcia
- 100 g kryštálového cukru
- 80 g hladkej múky
- 25 g kakaa
- 20 g mandľovej múky
Rozmarínovo – pekanová zmrzlina
- 1 šálka masla
- 1 a ½ šálky mlieka
- čerstvý rozmarín
- 165 g hnedý cukor
- 6 žĺtkov
- 1 ČL soľ
- 1 ČL vločkovej morskej soli
- 2 šálky 40 % šľahačkovej smotany deluxe
- 1 ČL vanilkovej pasty
- 1 šálka opečených pekanových orechov
Marhuľový sorbet
- 500 g pyré z marhulí
- 130 g kryštálového cukru
- 1 PL vanilkovej pasty
Taliansky meringue
- 5 bielkov
- 300 g kryštálového cukru
- 100 g vody
Postup
- Rozmarínovo-pekanová zmrzlina - maslo spustíme v hrnci až dohneda. V inej panvici zohrejeme mlieko a vetvičku rozmarínu, necháme 5 minút lúhovať. Kým je mlieko teplé, nie horúce, zamiešame hnedý cukor, kým sa nerozpustí. Keď je maslo vychladnuté, zašľaháme žĺtky a intenzívne šľaháme, kým sa nespoja. Nalejeme vaječnú zmes do panvice s mliekom a cukrom a dáme na nízky oheň. Gumenou stierkou neustále miešame a stierame dno natoľko, aby pokrylo zadnú stenu stierky. Odstránime z ohňa a prefiltrujeme cez sito, aby sa odstránili hrudky. Prišľaháme hustú smotanu a vanilku, prikryjeme a necháme vychladnúť, až kým nebude veľmi studená – potom dáme do zmrzlinovača. V miske si zmiešame nasekaný rozmarín, vločkovú morskú soľ a opečené pekanové orechy. Minútu pred koncom nasypeme do zmrzliny a premiešame.
- Marhuľový sorbet - pyré zmiešame s cukrom a vanilkou a dáme do zmrzlinovača na sorbetový program.
- Taliansky meringue - cukor rozvaríme vo vode na teplotu 118 stupňov. Bielky našľaháme a pomaly do nich vmiešame cukrový rozvar. Mal by tiecť pomaly po stene misky (nie po metličke). Zvýšime rýchlosť a šľaháme približne 5 minút.
- Korpus - rúru si vyhrejeme na 180 stupňov. Bielky vyšľaháme s 2/3 cukru do pevného snehu. Žĺtky vyšľaháme so zvyšnou 1/3 cukru do peny. Obe hmoty spojíme, pridáme preosiatu múku s kakaom, mandľovou múkou. Cesto pečieme na 220 stupňov 8 minút. Z kakaového plátu si vykrojíme kruh o priemere misky 20 cm, ktoré bude tvoriť dno dezertu. Misku vyložíme fóliou a kúskami kakaového plátu. Naplníme marhuľovou zmrzlinou a do stredu čokoládovú zmrzlinu. Uzavrieme piškótovým plátom a dáme mraziť
Ohnivá guľa od Janky
Ingrediencie
Zmrzlina
- 750 ml 33% smotany na šľahanie
- 600 ml mlieka
- 4 žĺtky
- 1 ks vanilkového lusku
- 100 g medu
- 250 g hnedého cukru
- 300 ml marakujového pyré
- Oranžové potravinárské farbivo
Karamel
- 250 g kryštálového cukru
- 0,5 dcl vody
- 200 ml 33% smotany na šľahanie
- 150 g pekanových orechov
- 80 g masla
Korpus
- 500 g polohrubej múky
- 3 vajcia
- 95 g kryštálového cukru
- 20 g kakaa
- 30 g pekanových orechov
- 3 PL vody
Sneh
- 4 bielky
- 250 g práškového cukru
- Vanilková pasta
Postup
- Do hrnca dáme mlieko, šľahačku, med, cukor, žĺtky a rozrezaný, vydlabaný vanilkový lusk. Dobre premiešame a dáme variť. Nesmie to celkom vrieť. Odstavíme a necháme vychladnúť. Vychladnutú zmes vlejeme do zmrzlinovača a necháme pracovať. Keď ju máme na polovicu hotovú, začneme vlievať pyré a necháme vypracovať až do tuhej podoby.
- Karamel - cukor dáme do hrnca s vodou a zahrievame, pokiaľ nemá svetlohnedú farbu. Následne prilejeme šľahačku a necháme chvíľku variť. Pridáme maslo a nasucho opražené a posekané orechy. Ešte povaríme - vzniknehustejšia zmes, ktorú necháme vychladnúť.
- Žĺtky vyšľaháme s cukrom a vodou, bielky so štipkou soli. Do žĺtkovej zmesi pridáme všetky suché suroviny zamiešame, pridáme sneh premiešame a dáme do okrúhlej formy s priemerom 18 cm. Korpus pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov približne 25 až 30 minút. Necháme vychladnúť.
- Do misky dáme potravinársku fóliu a začneme vrstviť zmrzlinu, ktorú si rozdelíme na tri časti. Do druhej a tretej pridáme farbivo podľa toho. akú intenzitu chceme. Prvú a druhú dáme na seba. Ak je trochu roztopená dáme do mrazničky stuhnúť. Ďaľšia vrstva bude karamelová a na koniec tretia vrstva zmrzliny. Na vrch položíme korpus a dáme do mrazničky.
- Bielková pena - do mixéru dáme bielky s trochou soli a začneme miešať. Po častiach pridávame cukor a miešame do tuhej peny. Pred koncom pridáme vanilkovú pastu podľa chuti.
- Zmrzlinovú tortu si preložíme na podnos a nastriekame sneh. Následne flambovacou pištolou opálime snech.
Netradičná torta od Ďoďa
Ingrediencie
Cviklový korpus
- 250 g uvarenej cvikly
- 100 g masla
- 200 g 70 % čokolády
- 1 vajce
- 75 g trstinového cukru
- 50 g hladkej múky
- 100 g polohrubej múky
- ½ kypriaceho prášku do pečiva
- 1,5 PL kakaa
- ½ balenia škoricového a vanilkového cukru
Čučoriedková zmrzlina
- 190 g čučoriedok
- 37 g kryštálového cukru
- 1,5 PL vody
- 370 ml smotany na šľahanie
- 300 g kondenzovaného mlieka
Bryndzová zmrzlina
- 187 g bryndze
- 370 ml smotany na šľahanie
- 300 g kondenzovaného mlieka
Taliansky sneh
- 4 bielky
- 266 g cukru
- 133 g vody
Postup
- Horúcu cviklu mixujeme s maslom a čokoládou na hladkú kašu. Tú necháme vychladnúť.
- V inej miske mixujeme vajcia s cukrom do peny a po vyšľahaní pridáme cviklovú zmes. Pridáme múky, kypriaci prášok do pečiva, kakao, škoricový a vanilkový cukor. Nalejeme do oválnej formy a pečieme pri teplote 180 stupňov 45 minút.
- Čučoriedkovú zmrzlinu pripravíme varením čučoriedok s cukrom a vodou, ich rozmixovaním a prepasírovaním. Následne si vyšľaháme smotanu a pridáme kondenzované mlieko s vychladenou čučoriedkovou zmesou. Zmrzliny pripravujeme v zmrzlinovači na programe gellato.
- Bryndzovú zmrzlinu pripravíme vyšľahaním smotany, pridaním kondenzovaného mlieka a rozšľahanej bryndze. Rovnako pripravujeme v zmrzlinovači na programe gellato.
- Keď je zmrzlina pripravená dáme do misky, ktorej vrchný priemer sedí s veľkosťou korpusu a naplníme vrstvami zmrzliny v poradí na dno čučoriedka, bryndza.
- Pečená Aljaška je spojená so zapečeným bielkovým snehom, ktorý pripravíme šľahaním bielkov nie do tuhej špičky, do ktorých prilejeme cukrový rozvar o teplote 118 stupňov. Sneh je lesklý a túhy. Časť snehu zafarbíme na čučoriedkovú farbu.
- Tortu finalizujeme nasledovne: na korpus vyklopíme vrstvy zmrzliny z misky a nanesieme ozdobnou špičkou sneh. Pomocou ručnej pištole opálime a podávame. Netreba sa báť, snehová pokrývka zmrzlinu ochráni pred teplom z pištole.
Alaska torta od Lucky
Ingrediencie
Vanilková zmrzlina
- 3 žĺtky
- 150 g kryštálového cukru
- 750 g smotany na šľahanie
- 1 vanilkový lusk
Malinová zmrzlina s červeným vínom
- 250 g kryštálového cukru
- 200 g kvalitného červeného vína
- 350 g malinového pyré
Rýchla roláda, ktorá nepraská
- 5 vajec
- 2 PL kryštálového cukru
- 3 PL hladkej múky
- ½ kypriaceho prášku do pečiva
- 1 PL kakaa
Taliansky meringue
- 4 bielky
- 200 g cukru
Postup
- Vanilková zmrzlina - všetko spolu povaríme na 84 stupňov, odstavíme a necháme vychladnúť. Vyberieme vanilku, premixujeme a dáme do zmrzlinovača.
- Malinová zmrzlina s vínom - víno s cukrom prevaríme , aby sa uvoľnil a vyprchal alkohol. Spojíme s pyré, premixujeme a necháme vychladnúť. Dáme do zmrzlinovča.
- Rýchla roláda - bielky vyšľaháme na polotuhý sneh, následne pridáme cukor a došľaháme do tuha. Do snehu pridáme žĺtky, zašľaháme, a potom už len ručne metličkou primiešame múku, kakao a kypriaci prášok do pečiva. Pečieme na papieri na pečenie, ktorý postriekame olejom a pečieme na 180 stupňov 8 – 10 minút. Vychladnutý plát natrieme domácim malinovým lekvárom, stočíme do rolády a nakrájame.
- Taliansky meringue - bielky s cukrom nad parou rozpustíme, aby sme medzi prstami necítili kryštáliky cukru. Dáme do mixéra a šľaháme do hustej peny.
- Skladanie torty - misku si vystelieme potravinovou fóliou a vyložíme ju roládkami. Navrstvíme zmrzliny do plna a na vrch pokladáme znovu roládky. Dáme zatuhnúť do mrazničky. Zamrazenú tortu potierame meringom a môžeme pre efekt zvýrazniť ešte flambovacou pištoľou.
Pečena Aljaska od Táne
Ingrediencie
Blondie
- 128 g bielej čokolády + 100 g na posyp
- 2 vajcia
- 42 g kryštálového cukru
- 70 g hladkej múky
- 58 g masla
- Štipka soli
- 20 g sladkého kondenzovaného mlieka
- 40 g mandľových plátkov
- Likér
Pistáciova zmrzlina
- 2 žĺtky
- 80 g mlieka
- 75 g kryštálového cukru
- 250 g 33% smotany na šlahanie
- 80 g pistáciovej pasty
Jahodova zmrzlina
- 250 g jahôd
- 55 g kryštalového cukru
- 50 ml vody
- 38 g glukózy
- 4 g kukuričného škrobu
- 50 g 33% smotany na šlahanie
- Lístky bazalky
Meringue
- 2 bielky
- 140 g kryštálového cukru
- 50 g vody
Želé
- 380 ml hroznového džúsu
- 8 - 10 g agar - agaru
- 500 g kryštálového cukru
- Čerstvý zázvor
Postup
- Korpus - roztopíme bielu čokoládu a maslo. V miske mixéra vyšľaháme vajcia, soľ a cukor. Pridáme rozpustenú čokoládu, dobre premiešame. Na záver pridáme múku, soľ a likér (aký?). Znova dobre premiešame, nalejeme do pripravenej formy s priemerom 20 cm. Posypeme bielou čokoládou a lupienkami mandlí. Pečieme vo vyhriatej rúre 20 minút pri teplote 180 stupňov. Po upečení necháme vychladnúť.
- Pistáciová zmrzlina - do hrnca nalejeme polovicu mlieka a pridáme vanilkový lusk, položíme na sporák, do druhej polovice pridáme žĺtky a cukor, dobre pomiešame. Hneď, ako sa mlieko zohreje, odstránime vanilku a vlejeme do vaječnej zmesi. Vrátime na sporák a varíme do zhustnutia, maximálne však do 80 stupňov. Ochlaďte a pridajte do šľahačky. Preložíme do zmrzlinovača.
- Jahodova zmrzlina - nalejeme vodu do panvice, pridáme cukor, škrob a glukózu, varíme 2 minúty. Pridáme lístky bazalky a necháme vychladnúť. Jahody umyjeme a rozmxujeme. Sirup precedíme cez sitko, pridáme k jahodám. Potom vyšľaháme vychladnutú šlahačku a tiež pridáme k jahodám. Preložíme do zmrzlinovača.
- Želé - do hrnca nalejeme džus, pridáme cukor a agar agar, varíme 7 minut. Pridáme modrú farbu.
- Meringue - do misky mixéra nalejeme bielky – šľaháme. Medzitým dáme variť sirup - nalejeme vodu do hrnca, pridáme cukor a varíme do teploty 118 stupňov. Nalejeme tenkým prúdom do bielkov a šľahame, kým nevychladnú.
- Z upečeného piškótového cesta vykrojíme 18 cm kruh, na ktorý dáme pistaciovú zmrzlinu, potom jahodovu . Navrchu prikryjeme bielkami a oflambujeme ich. Okolo nalejeme žele.
Piňa Colada zmrzlinová torta od Tomáša
Ingrediencie
Korpus
- 3 vajcia
- 90 g kryštálového cukru
- 75 g hladkej múky
- 15 g kakaa
- 3 PL oleja
- Štipka soli
Kokosová zmrzlina
- 1 malá konzerva kokosového mlieka - 200 ml
- 500 ml 33% sladkej smotany
- 100 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
Ananásová zmrzlina
- 1ks konzerva ananásu (500g)
- 500 ml mlieka
- 1 ks pudingového prášku
- 5 PL práškový cukor
- 100 ml 33% smotany na šľahanie
Bielková poleva
- 4 bielky
- 200 g kryštálového cukru
- 80 g vody
Postup
- Korpus - do misy oddelíme bielky, žĺtka dáme bokom. Do bielkov pridáme soľ šľaháme na najvyššom stupni. Keď sa šľahá sneh, postupne pridávame cukor a poriadne ďalej šľaháme aspoň 5 minút. Po vyšľahaní prepneme šľahač na mierne otáčky a pridávame postupne žĺtky a olej na striedačku. Poriadne prešľaháme a misu dáme bokom. Na záver preosejeme múku s kakaom a poriadne, ale zľahka premiešame metličkou, aby sa všetko dobre spojilo. Cesto dáme do 2formy (dvoj?), opatrne prelievame a hlavne dávame pozor, aby sme s ním nebúchali a dáme piecť do rúry na 170 stupňov na 25 minút.
- Kokosová zmrzlina - do hrnca dáme kokosové mlieko. Pridáme práškový a vanilkový cukor. Varíme pomalým varom na miernom ohni, kým sa cukor nerozpustí. Zmes necháme úplne vychladnúť. Smotanu ušľaháme do tuha a primiešame do nej osladené kokosové mlieko. Dáme zmes na 30 minút do mrazničky. Vyberieme a znova prešľaháme a vrátime späť do mrazničky. Tento postup opakujeme, kým nevznikne krásne krémová zmrzlina.
- Ananásová zmrzlina - v polovici studeného mlieka rozmiešame dohladka vanilkový puding. V druhej polovici studeného mlieka rozmiešame dohladka práškový cukor a varíme, kým sa cukor nerozpustí. Keď mlieko príde do varu, prilejeme rozmiešaný puding a varíme spolu asi 2 minúty. Ananás scedíme, necháme dobre odkvapkať, dáme do nádoby a rozmixujeme dohladka. Pridáme do uvareného pudingu, zmiešame a necháme úplne vychladnúť. Do vychladnutej zmesi prilejeme sladkú smotanu a znovu premixujeme a vložíme mraziť do mrazničky. Zmes každú pol hodinu premiešame vidličkou, aby sa mrazila rovnomerne a nevytvorili sa kryštáliky.
- Bielková poleva - vodu a cukor dáme variť a spravíme rozvar. Varíme na teplote 118 stupňov. Bielky dáme šľahať a postupne primiešavame po okraji misky cukrový rozvar.
- Zo zeleného fondánu spravíme listy, ktoré spojíme dokopy, aby to vyzeralo ako vrch ananásu.
- Do misky na spodok si dáme potravinársku fóliu. Postupne budeme ukladať zmrzlinu a medzi to korpus, a následne: kokosová zmrzlina, ananásová zmrzlina, čokoládový korpus a opakujeme celé ešte raz. Na záver dáme celé do mrazničky stuhnúť.
- Po stuhnutí vyberieme s mrazničky, dáme na podnos a na záver si nastriekame bielkovú polevu, ktorú na záver opálime flambovacím zapaľovačom.
Prečítajte si tiež

Pečie celé Slovensko - recepty 1. séria 2021

s02 - 1. kolo - osobná výzva - Koláče na plechu

s02 - 1. kolo - kreatívna výzva - Nedeľné torty

s02 - 1. kolo - technická výzva - Karamelový veterník

s02 - 2. kolo - osobná výzva - Tiramisu

s02 - 2. kolo - kreatívna výzva - Palacinková torta

s02 - 2. kolo - technická výzva - Praclík od Petry

s02 - 3. kolo - osobná výzva - Chlebíčky

s02 - 3. kolo - Technická výzva - Slonia slza

s02 - 3. kolo - kreatívna výzva - Penové torty

s02 - 4. kolo - osobná výzva - Cupcakes

s02 - 4. kolo - kreatívna výzva - Rozprávková torta

s02 - 4. kolo - technická výzva - Donut

s02 - 5. kolo - osobná výzva - Pirohy

s02 - 5. kolo - kreatívna výzva - Medovníky

s02 - 5. kolo - technická výzva - Pagáč

s02 - 6. kolo - osobná výzva - Bonboniéra

s02 - 6. kolo - kreatívna výzva - Kytica z ovocia v čokoláde

s02 - 6. kolo - technická výzva - Sacher torta

s02 - 7. kolo - Osobná výzva - Plnená lístková roláda

s02 - 7. kolo - Kreatívna výzva - Kysnutý zážitok

Komentáre
Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.
Zaregistrovať sa