8. kolo - osobná výzva - Baked Alaska

Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.

Mrazivo horúci recept

Dá sa upiecť zmrzlina? To by asi veľmi nevyšlo, no obaliť dva druhy domácej zmrzliny v korpuse a pokryť ju talianskym meringue, to už znie ako mimoriadne zaujmavý recept.

Šesť pekárov sa pokúsilo pripraviť Pečenú Aljašku a výsledky boli viac ako obdivuhodné.

Pekárka Anči v osobnej výzve vytasila zbrane v podobe vlastnej rozmarínovo-pekanovej zmrzliny a marhuľového sorbetu. Svoju Pečenú Aljašku servírovala v podobe pníka.

Pekárka Janka do Ohnivej gule ukryla marakujovú zmrzlinu a ten najlepkavejší a najlahodnejší karamel.

Na netradičné chute stavil svoju kartu v osobnej výzve pekár Ďoďo a odvážne pripravil bryndzovú a čučoriedkovú zmrzlinu s cviklovým korpusom.

Pekárka Lucka si zase legendárny recept, ktorý vznikol údajne na oslavu pripojenia Aljašky k Amerike, predstavovala ako kvet ruže. Spojila v nej chute vanilkovej a malinovej zmrzliny s červeným vínom, aj korpus vymyslela po svojom - upiekla rýchlu roládu, ktorá nepraská.

Pekárka Tánička vsadila skôr na zaujímavé chuťové kombinácie ako na celkový dizajn, jej skala z Aljašky mala chuť jahodovej a pistáciovej zmrzliny a korpusom bolo sladké blondie.

Pekár Tomáš v sebe nezaprel dlhoročné barmanské skúsenosti a do dezertu v tvare ananásu ukryl kokosovú a ananásovú zmrzlinu.

Pozrite si originálne recepty od šiestich súťažiacich:

Pečená aljaška s rozmarínovo pekanovou zmrzlinou a marhuľovým sorbetom od Anči

Ingrediencie

Korpus

  • 4 vajcia
  • 100 g kryštálového cukru
  • 80 g hladkej múky
  • 25 g kakaa
  • 20 g mandľovej múky

Rozmarínovo – pekanová zmrzlina

  • 1 šálka masla
  • 1 a ½ šálky mlieka
  • čerstvý rozmarín
  • 165 g hnedý cukor
  • 6 žĺtkov
  • 1 ČL soľ
  • 1 ČL vločkovej morskej soli
  • 2 šálky 40 % šľahačkovej smotany deluxe
  • 1 ČL vanilkovej pasty
  • 1 šálka opečených pekanových orechov

Marhuľový sorbet

  • 500 g pyré z marhulí
  • 130 g kryštálového cukru
  • 1 PL vanilkovej pasty

Taliansky meringue

  • 5 bielkov
  • 300 g kryštálového cukru
  • 100 g vody

Postup

  1. Rozmarínovo-pekanová zmrzlina - maslo spustíme v hrnci až dohneda. V inej panvici zohrejeme mlieko a vetvičku rozmarínu, necháme 5 minút lúhovať. Kým je mlieko teplé, nie horúce, zamiešame hnedý cukor, kým sa nerozpustí. Keď je maslo vychladnuté, zašľaháme žĺtky a intenzívne šľaháme, kým sa nespoja. Nalejeme vaječnú zmes do panvice s mliekom a cukrom a dáme na nízky oheň. Gumenou stierkou neustále miešame a stierame dno natoľko, aby pokrylo zadnú stenu stierky. Odstránime z ohňa a prefiltrujeme cez sito, aby sa odstránili hrudky. Prišľaháme hustú smotanu a vanilku, prikryjeme a necháme vychladnúť, až kým nebude veľmi studená – potom dáme do zmrzlinovača. V miske si zmiešame nasekaný rozmarín, vločkovú morskú soľ a opečené pekanové orechy. Minútu pred koncom nasypeme do zmrzliny a premiešame.
  2. Marhuľový sorbet - pyré zmiešame s cukrom a vanilkou a dáme do zmrzlinovača na sorbetový program.
  3. Taliansky meringue - cukor rozvaríme vo vode na teplotu 118 stupňov. Bielky našľaháme a pomaly do nich vmiešame cukrový rozvar. Mal by tiecť pomaly po stene misky (nie po metličke). Zvýšime rýchlosť a šľaháme približne 5 minút.
  4. Korpus - rúru si vyhrejeme na 180 stupňov. Bielky vyšľaháme s 2/3 cukru do pevného snehu. Žĺtky vyšľaháme so zvyšnou 1/3 cukru do peny. Obe hmoty spojíme, pridáme preosiatu múku s kakaom, mandľovou múkou. Cesto pečieme na 220 stupňov 8 minút. Z kakaového plátu si vykrojíme kruh o priemere misky 20 cm, ktoré bude tvoriť dno dezertu. Misku vyložíme fóliou a kúskami kakaového plátu. Naplníme marhuľovou zmrzlinou a do stredu čokoládovú zmrzlinu. Uzavrieme piškótovým plátom a dáme mraziť

Ohnivá guľa od Janky

Ingrediencie

Zmrzlina

  • 750 ml 33% smotany na šľahanie
  • 600 ml mlieka
  • 4 žĺtky
  • 1 ks vanilkového lusku
  • 100 g medu
  • 250 g hnedého cukru
  • 300 ml marakujového pyré
  • Oranžové potravinárské farbivo

Karamel

  • 250 g kryštálového cukru
  • 0,5 dcl vody
  • 200 ml 33% smotany na šľahanie
  • 150 g pekanových orechov
  • 80 g masla

Korpus

  • 500 g polohrubej múky
  • 3 vajcia
  • 95 g kryštálového cukru
  • 20 g kakaa
  • 30 g pekanových orechov
  • 3 PL vody

Sneh

  • 4 bielky
  • 250 g práškového cukru
  • Vanilková pasta

Postup

  1. Do hrnca dáme mlieko, šľahačku, med, cukor, žĺtky a rozrezaný, vydlabaný vanilkový lusk. Dobre premiešame a dáme variť. Nesmie to celkom vrieť. Odstavíme a necháme vychladnúť. Vychladnutú zmes vlejeme do zmrzlinovača a necháme pracovať. Keď ju máme na polovicu hotovú, začneme vlievať pyré a necháme vypracovať až do tuhej podoby.
  2. Karamel - cukor dáme do hrnca s vodou a zahrievame, pokiaľ nemá svetlohnedú farbu. Následne prilejeme šľahačku a necháme chvíľku variť. Pridáme maslo a nasucho opražené a posekané orechy. Ešte povaríme - vzniknehustejšia zmes, ktorú necháme vychladnúť.
  3. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a vodou, bielky so štipkou soli. Do žĺtkovej zmesi pridáme všetky suché suroviny zamiešame, pridáme sneh premiešame a dáme do okrúhlej formy s priemerom 18 cm. Korpus pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov približne 25 až 30 minút. Necháme vychladnúť.
  4. Do misky dáme potravinársku fóliu a začneme vrstviť zmrzlinu, ktorú si rozdelíme na tri časti. Do druhej a tretej pridáme farbivo podľa toho. akú intenzitu chceme. Prvú a druhú dáme na seba. Ak je trochu roztopená dáme do mrazničky stuhnúť. Ďaľšia vrstva bude karamelová a na koniec tretia vrstva zmrzliny. Na vrch položíme korpus a dáme do mrazničky.
  5. Bielková pena - do mixéru dáme bielky s trochou soli a začneme miešať. Po častiach pridávame cukor a miešame do tuhej peny. Pred koncom pridáme vanilkovú pastu podľa chuti.
  6. Zmrzlinovú tortu si preložíme na podnos a nastriekame sneh. Následne flambovacou pištolou opálime snech.

Netradičná torta od Ďoďa

Ingrediencie

Cviklový korpus

  • 250 g uvarenej cvikly
  • 100 g masla
  • 200 g 70 % čokolády
  • 1 vajce
  • 75 g trstinového cukru
  • 50 g hladkej múky
  • 100 g polohrubej múky
  • ½ kypriaceho prášku do pečiva
  • 1,5 PL kakaa
  • ½ balenia škoricového a vanilkového cukru

Čučoriedková zmrzlina

  • 190 g čučoriedok
  • 37 g kryštálového cukru
  • 1,5 PL vody
  • 370 ml smotany na šľahanie
  • 300 g kondenzovaného mlieka

Bryndzová zmrzlina

  • 187 g bryndze
  • 370 ml smotany na šľahanie
  • 300 g kondenzovaného mlieka

Taliansky sneh

  • 4 bielky
  • 266 g cukru
  • 133 g vody

Postup

  1. Horúcu cviklu mixujeme s maslom a čokoládou na hladkú kašu. Tú necháme vychladnúť.
  2. V inej miske mixujeme vajcia s cukrom do peny a po vyšľahaní pridáme cviklovú zmes. Pridáme múky, kypriaci prášok do pečiva, kakao, škoricový a vanilkový cukor. Nalejeme do oválnej formy a pečieme pri teplote 180 stupňov 45 minút.
  3. Čučoriedkovú zmrzlinu pripravíme varením čučoriedok s cukrom a vodou, ich rozmixovaním a prepasírovaním. Následne si vyšľaháme smotanu a pridáme kondenzované mlieko s vychladenou čučoriedkovou zmesou. Zmrzliny pripravujeme v zmrzlinovači na programe gellato.
  4. Bryndzovú zmrzlinu pripravíme vyšľahaním smotany, pridaním kondenzovaného mlieka a rozšľahanej bryndze. Rovnako pripravujeme v zmrzlinovači na programe gellato.
  5. Keď je zmrzlina pripravená dáme do misky, ktorej vrchný priemer sedí s veľkosťou korpusu a naplníme vrstvami zmrzliny v poradí na dno čučoriedka, bryndza.
  6. Pečená Aljaška je spojená so zapečeným bielkovým snehom, ktorý pripravíme šľahaním bielkov nie do tuhej špičky, do ktorých prilejeme cukrový rozvar o teplote 118 stupňov. Sneh je lesklý a túhy. Časť snehu zafarbíme na čučoriedkovú farbu.
  7. Tortu finalizujeme nasledovne: na korpus vyklopíme vrstvy zmrzliny z misky a nanesieme ozdobnou špičkou sneh. Pomocou ručnej pištole opálime a podávame. Netreba sa báť, snehová pokrývka zmrzlinu ochráni pred teplom z pištole.

Alaska torta od Lucky

Ingrediencie

Vanilková zmrzlina

  • 3 žĺtky
  • 150 g kryštálového cukru
  • 750 g smotany na šľahanie
  • 1 vanilkový lusk

Malinová zmrzlina s červeným vínom

  • 250 g kryštálového cukru
  • 200 g kvalitného červeného vína
  • 350 g malinového pyré

Rýchla roláda, ktorá nepraská

  • 5 vajec
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 3 PL hladkej múky
  • ½ kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 PL kakaa

Taliansky meringue

  • 4 bielky
  • 200 g cukru

Postup

  1. Vanilková zmrzlina - všetko spolu povaríme na 84 stupňov, odstavíme a necháme vychladnúť. Vyberieme vanilku, premixujeme a dáme do zmrzlinovača.
  2. Malinová zmrzlina s vínom - víno s cukrom prevaríme , aby sa uvoľnil a vyprchal alkohol. Spojíme s pyré, premixujeme a necháme vychladnúť. Dáme do zmrzlinovča.
  3. Rýchla roláda - bielky vyšľaháme na polotuhý sneh, následne pridáme cukor a došľaháme do tuha. Do snehu pridáme žĺtky, zašľaháme, a potom už len ručne metličkou primiešame múku, kakao a kypriaci prášok do pečiva. Pečieme na papieri na pečenie, ktorý postriekame olejom a pečieme na 180 stupňov 8 – 10 minút. Vychladnutý plát natrieme domácim malinovým lekvárom, stočíme do rolády a nakrájame.
  4. Taliansky meringue - bielky s cukrom nad parou rozpustíme, aby sme medzi prstami necítili kryštáliky cukru. Dáme do mixéra a šľaháme do hustej peny.
  5. Skladanie torty - misku si vystelieme potravinovou fóliou a vyložíme ju roládkami. Navrstvíme zmrzliny do plna a na vrch pokladáme znovu roládky. Dáme zatuhnúť do mrazničky. Zamrazenú tortu potierame meringom a môžeme pre efekt zvýrazniť ešte flambovacou pištoľou.

Pečena Aljaska od Táne

Ingrediencie

Blondie

  • 128 g bielej čokolády + 100 g na posyp
  • 2 vajcia
  • 42 g kryštálového cukru
  • 70 g hladkej múky
  • 58 g masla
  • Štipka soli
  • 20 g sladkého kondenzovaného mlieka
  • 40 g mandľových plátkov
  • Likér

Pistáciova zmrzlina

  • 2 žĺtky
  • 80 g mlieka
  • 75 g kryštálového cukru
  • 250 g 33% smotany na šlahanie
  • 80 g pistáciovej pasty

Jahodova zmrzlina

  • 250 g jahôd
  • 55 g kryštalového cukru
  • 50 ml vody
  • 38 g glukózy
  • 4 g kukuričného škrobu
  • 50 g 33% smotany na šlahanie
  • Lístky bazalky

Meringue

  • 2 bielky
  • 140 g kryštálového cukru
  • 50 g vody

Želé

  • 380 ml hroznového džúsu
  • 8 - 10 g agar - agaru
  • 500 g kryštálového cukru
  • Čerstvý zázvor

Postup

  1. Korpus - roztopíme bielu čokoládu a maslo. V miske mixéra vyšľaháme vajcia, soľ a cukor. Pridáme rozpustenú čokoládu, dobre premiešame. Na záver pridáme múku, soľ a likér (aký?). Znova dobre premiešame, nalejeme do pripravenej formy s priemerom 20 cm. Posypeme bielou čokoládou a lupienkami mandlí. Pečieme vo vyhriatej rúre 20 minút pri teplote 180 stupňov. Po upečení necháme vychladnúť.
  2. Pistáciová zmrzlina - do hrnca nalejeme polovicu mlieka a pridáme vanilkový lusk, položíme na sporák, do druhej polovice pridáme žĺtky a cukor, dobre pomiešame. Hneď, ako sa mlieko zohreje, odstránime vanilku a vlejeme do vaječnej zmesi. Vrátime na sporák a varíme do zhustnutia, maximálne však do 80 stupňov. Ochlaďte a pridajte do šľahačky. Preložíme do zmrzlinovača.
  3. Jahodova zmrzlina - nalejeme vodu do panvice, pridáme cukor, škrob a glukózu, varíme 2 minúty. Pridáme lístky bazalky a necháme vychladnúť. Jahody umyjeme a rozmxujeme. Sirup precedíme cez sitko, pridáme k jahodám. Potom vyšľaháme vychladnutú šlahačku a tiež pridáme k jahodám. Preložíme do zmrzlinovača.
  4. Želé - do hrnca nalejeme džus, pridáme cukor a agar agar, varíme 7 minut. Pridáme modrú farbu.
  5. Meringue - do misky mixéra nalejeme bielky – šľaháme. Medzitým dáme variť sirup - nalejeme vodu do hrnca, pridáme cukor a varíme do teploty 118 stupňov. Nalejeme tenkým prúdom do bielkov a šľahame, kým nevychladnú.
  6. Z upečeného piškótového cesta vykrojíme 18 cm kruh, na ktorý dáme pistaciovú zmrzlinu, potom jahodovu . Navrchu prikryjeme bielkami a oflambujeme ich. Okolo nalejeme žele.

Piňa Colada zmrzlinová torta od Tomáša

Ingrediencie

Korpus

  • 3 vajcia
  • 90 g kryštálového cukru
  • 75 g hladkej múky
  • 15 g kakaa
  • 3 PL oleja
  • Štipka soli

Kokosová zmrzlina

  • 1 malá konzerva kokosového mlieka - 200 ml
  • 500 ml 33% sladkej smotany
  • 100 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor

Ananásová zmrzlina

  • 1ks konzerva ananásu (500g)
  • 500 ml mlieka
  • 1 ks pudingového prášku
  • 5 PL práškový cukor
  • 100 ml 33% smotany na šľahanie

Bielková poleva

  • 4 bielky
  • 200 g kryštálového cukru
  • 80 g vody

Postup

  1. Korpus - do misy oddelíme bielky, žĺtka dáme bokom. Do bielkov pridáme soľ šľaháme na najvyššom stupni. Keď sa šľahá sneh, postupne pridávame cukor a poriadne ďalej šľaháme aspoň 5 minút. Po vyšľahaní prepneme šľahač na mierne otáčky a pridávame postupne žĺtky a olej na striedačku. Poriadne prešľaháme a misu dáme bokom. Na záver preosejeme múku s kakaom a poriadne, ale zľahka premiešame metličkou, aby sa všetko dobre spojilo. Cesto dáme do 2formy (dvoj?), opatrne prelievame a hlavne dávame pozor, aby sme s ním nebúchali a dáme piecť do rúry na 170 stupňov na 25 minút.
  2. Kokosová zmrzlina - do hrnca dáme kokosové mlieko. Pridáme práškový a vanilkový cukor. Varíme pomalým varom na miernom ohni, kým sa cukor nerozpustí. Zmes necháme úplne vychladnúť. Smotanu ušľaháme do tuha a primiešame do nej osladené kokosové mlieko. Dáme zmes na 30 minút do mrazničky. Vyberieme a znova prešľaháme a vrátime späť do mrazničky. Tento postup opakujeme, kým nevznikne krásne krémová zmrzlina.
  3. Ananásová zmrzlina - v polovici studeného mlieka rozmiešame dohladka vanilkový puding. V druhej polovici studeného mlieka rozmiešame dohladka práškový cukor a varíme, kým sa cukor nerozpustí. Keď mlieko príde do varu, prilejeme rozmiešaný puding a varíme spolu asi 2 minúty. Ananás scedíme, necháme dobre odkvapkať, dáme do nádoby a rozmixujeme dohladka. Pridáme do uvareného pudingu, zmiešame a necháme úplne vychladnúť. Do vychladnutej zmesi prilejeme sladkú smotanu a znovu premixujeme a vložíme mraziť do mrazničky. Zmes každú pol hodinu premiešame vidličkou, aby sa mrazila rovnomerne a nevytvorili sa kryštáliky.
  4. Bielková poleva - vodu a cukor dáme variť a spravíme rozvar. Varíme na teplote 118 stupňov. Bielky dáme šľahať a postupne primiešavame po okraji misky cukrový rozvar.
  5. Zo zeleného fondánu spravíme listy, ktoré spojíme dokopy, aby to vyzeralo ako vrch ananásu.
  6. Do misky na spodok si dáme potravinársku fóliu. Postupne budeme ukladať zmrzlinu a medzi to korpus, a následne: kokosová zmrzlina, ananásová zmrzlina, čokoládový korpus a opakujeme celé ešte raz. Na záver dáme celé do mrazničky stuhnúť.
  7. Po stuhnutí vyberieme s mrazničky, dáme na podnos a na záver si nastriekame bielkovú polevu, ktorú na záver opálime flambovacím zapaľovačom.

Komentáre

Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.

Zaregistrovať sa

Prečítajte si tiež

Pečie celé Slovensko - recepty 1. séria 2021

Pečie celé Slovensko - recepty 1. séria 2021

29. 10. 2021 | Prečítané 23733x