7. kolo - Technická výzva - Rožok

Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.

Technická výzva, ako už býva zvykom, opäť priniesla jeden recept s presným technologickým postupom, avšak 7 rôznych výsledkov v podobe rožkov. Recept od porotkyne Jožky priniesol vôňu rána ako z pravej pekárne a porotkyne sa napokon zhodli, že najlepšie ich upiekla pekárka Tánička.

Ak ani vy nedáte dopustiť na vôňu a chuť čerstvých rožkov, tento recept musíte vyskúšať.

Petra Tóth prekvapila finalistov pekárskej šou Pečie celé Slovensko a ako technickú výzvu im v 7. epizóde dala obyčajný rožok. Ako prezradila, práve tento na prvý pohľad jednoduchý recept preverí ich pekárske zručnosti.

Tu sa môžu stať chyby skoro všade,“ vysvetlila Petra. Upozornila, že pri pečení rožkov si treba dať pozor na správnu veľkosť aj tvarovanie, aby rožky nemali tvar smajlíka.

Pri tvarovaní je dôležité dodržať postup – urobíte si trojuholník, ktorý následne pevne a jemne zatočíte.

Ak rožky pred pečením a tesne po upečení postriekate vodou, získajú lesklú chrumkavú kôrku a vnútri budú vláčne a jemné.

Rožok od Jožky

Ingrediencie

Cesto

  • 7 g suchého droždia
  • 500 g hladkej múky
  • 12 g soli
  • 290 ml vlažnej vody
  • 60 g mäkkej masti

Postup

  1. Droždie, múku a soľ dajte do misy od mixéru s hákom. Pridajte vodu a dobre premiešajte.
  2. Pridajte masť a miešajte na pomalom stupni, kým sa suroviny nespoja, cesto nebude jemné a bude sa oddeľovať od stien nádoby - cca 5 - 10 min.
  3. Nechajte vykysnúť v rúre na 30 stupňov cca 45 min., kým cesto nezdvojnásobí objem.
  4. Vyhrejte rúru na 220 stupňov, teplý vzduch.
  5. Rozdeľte na 10 častí. Vytvarujte guličky.
  6. Prikryté nechajte kysnúť 5 - 10 min.
  7. Vytvarujte trojuholníky a zatočte od najširšej strany k špicu.
  8. Posprejujte a nechajte podkysnúť 15 minút.
  9. Na spodok rúry si dajte menší pekáč.
  10. Postriekajte rožky vodou, vložte do rúry, do menšieho plechu vlejte hrnček horúcej vody. Pečte 7 minút.
  11. Vyberte spodný plech a dopekajte 8-13 min alebo do zlatista.
  12. Po vybratí ihneď postriekajte vodou.

Komentáre

Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.

Zaregistrovať sa