7. kolo - Kreatívna výzva - Kysnutý zážitok

Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.

Poriadna výzva prišla na záver siedmeho kola – z kysnutého cesta mali pekári vytvoriť svoj zážitok, ktorý mal byť 3D a mal mať plnku. V stane to zavoňalo vianočkovým, brioškovým cestom či škoricovými slimákmi, nechýbali ani foccacie či lokše.

Vďaka Anči sme sa preniesli na gazdovský dvor jej starých rodičov, Janka zase ukázala, ako u nich v rodine slávia Veľkú noc. Ďoďo si zaspomínal na hubačku so svojou starou mamou, ktorá ho pri pečení mnoho naučila. Láska bez slov, ktorú venovala pekárka Lenka všetkým nepočujúcim, sa pred porotkyne dostala aj s Lenkiným láskyplným predstavením práve v posunkovej reči. Morské karety, pri ktorých liahnutí bola pekárka Lucka s rodinou, dostali sladkú podobu a potešili porotkyne. Prepelica ako živá od pekárky Táničky ohúrila porotkyne a ukryla pod seba aj farebné vajíčka, o ktorých si Tánička ako malá myslela, že sa z nich vyliahnu farebné kuriatka. Tomášov farebný glóbus zase ukázal, že jeho najväčším zážitkom pre neho je cestovanie.

Po dopečení sa najviac tešila práve Tánička, ktorá sa znova stala pekárkou týždňa. Čierny Peter padol na usmiatu Lenku.

Gazdovský dvor so zvieratkami u starých rodičov od Anny

Ingrediencie

Tekvicové kysnuté cesto

  • 450 g hladkej múky
  • 45 g kryštálového cukru
  • 5 g instantného droždia
  • 6 g soli
  • 160 g tekvicového pyré
  • 50 g kondenzovaného sladeného mlieka
  • 150 g mlieka
  • 45 g masla

Jedlá hlina

  • 150g masla
  • 100g kryštálový cukor
  • 150 g hladkej múky
  • 37 g kakaa

Vianočkové kysnuté cesto

  • 1 balíček sušeného droždia
  • 175 ml mlieka
  • 200 g hladkej múky
  • 90 g práškového cukru
  • 200 g polohrubej múky
  • 1 vanilkový lusk
  • 80 g masla
  • 2 žĺtky
  • Štipka soli
  • 50 g marcipánu
  • 50g gaštanového pyré
  • 2 mini párky
  • 250 g krémového tvarohu

Na ozdobenie

  • 1 vrecko celé čierne korenie
  • 1 vrecko celé klinčeky
  • 100 g fondánu
  • Oranžová farba
  • ružová farba
  • 50 g tmavej čokolády
  • 4 PL kryštálového cukru

Postup

  1. Z ingrediencií na tekvicové kysnuté cesto si robote vypracujeme cesto, ktoré necháme miesiť 10-12 minút. Po vymiesení necháme jednu hodinu na teplom mieste kysnúť. Po vykysnutí si z cesta vytvarujeme tekvice, vtáčiky a zajačiky, ktoré naplníme gaštanovým pyré. Pečieme pri teplote 170 stupňov 20-30 minút.
  2. Vianočkové cesto si pripravíme zmiešaním všetkých ingrediencií. Necháme 40 minút kysnúť. Na pomúčenej doske z neho tvarujeme zvieratá. Prasiatka a psíka plníme párkom. Ovečku marcipánom a tvarohom. Necháme ešte 15 minút kysnúť na teplom mieste a potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme 10 minút v rúre vyhriatej na 160 stupňov, potom teplotu zvýšime na 180 stupňov a pečieme ešte 20minút.
  3. Jedlá hlina - do misky dáme maslo izbovej teploty a kryštálový cukor. Vymixujeme. Pridáme hladkú múku a premiešame. Pridáme kakao a vypracujeme cesto. Na olejom vymastený plech rovnomerne rozložíme cesto a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 140 stupňov približne 12-15 minút. Po upečení necháme cesto vychladnúť a potom ho rozmrvíme.

Veľkonočný košíček od Janky

Ingrediencie

Cesto

  • 500 g hladkej múky
  • 500 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • 2 žĺtky
  • 250 ml 33% smotany na šľahanie
  • 1 kypriaci prášok do pečenia
  • 500 ml vlažného mlieka
  • 1 a ½ kvasníc
  • Soľ
  • Vanilková pasta
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 200 g bravčovej masti
  • 1 kôra z limetky
  • Vajce na potretie

Puding

  • 300 mlieka
  • 100 g kryštálového cukru
  • 30 g pudingového prášku
  • 130 g maslo
  • Vanilková pasta

Náplň

  • 150 g lieskových orechov
  • 100 g kryštálového cukru
  • 80 g masla

Na ozdobenie

  • 50 g mandľových plátkov
  • 200 g hladkej múky
  • 100 ml vody
  • 1 PL soli

Postup

  1. Do misky si dáme kvasnice jednu lyžicu cukru, polovicu mlieka a necháme vzísť kvások. Keď je vykysnutý, pridáme mlieko, z ktorého si odložíme 100 ml, lebo každá múka je iná, aby cesto nebolo riedke. Následne ostatné suroviny, okrem masti, tú pridáme neskôr. Začneme miesiť približne 10 minút a pri menších otáčkach pridáme masť. Dobre premiešame, konzistencia nesmie byť ani hustá, ani riedka. Vypneme a dáme na teplé miesto odpočívať. Pri takomto množstve to bude cca hodinu.
  2. Puding - do hrnca vlejeme mlieko, pridáme cukor, pudingový prášok a uvaríme puding. Odstavíme a ešte do horúceho zamiešame maslo s vanilkovou pastou (podľa chuti) a necháme vychladnúť.
  3. Cesto po vykysnutí vyberieme na dosku a začneme z neho odoberať časti, ktoré tvarujeme na valčeky a dávame na misku o priemere 14 cm, ktorú sme si z vonku obalili alobalom. Spravíme si 4 dlhšie valčeku o priemere 2 cm a preložíme ich cez stred. Potom si spravíme ešte tri valčeky a tie prepletieme pomedzi. Potrieme vajcom a vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Pečieme približne 25 až 30 minút.
  4. Z ostatného cesta si začneme tvarovať vtáčiky a to tak, že si spravíme valček dlhý 20 cm a ten zaviažeme ako uzol a vytvarujeme hlavičku a chvostík. Na očká použijeme hrozienka. Potom zajačika, vykrojíme si kvetinky 8 ks, ešte aj rúčku košíčku.
  5. Vtáčiky a zajace dáme piecť spoločne a menšie časti. Na kvietky dáme orech. Všetko potrieme vajcom, aby sa do zlatista upiekli. Po vychladnutí vyberieme košík do ktorého zapichneme špajdľami rúčku, ktorú sme takú ohnutú dali piecť. Na vrch košíka dáme kvetinky, ktoré prilepíme čokoládou. Čokoládu zafarbíme a štetcom nanášame na kvety, rúčku, zajace aj vtáčikov.
  6. Do cukrárskeho vrecka s nadstavcom na šišky si dáme krém a ten vstrekneme do zvieratiek.

Hubačka s babkou od Ďoďa

Ingrediencie

Košík a huby (brioškové cesto)

  • 40 g droždia
  • 500 ml mlieka
  • 180 g kryštálového cukru
  • 180 g masla
  • 4 vajcia
  • 1260 g polohrubej múky
  • Vajce na potretie

Orechová plnka (stopky húb)

  • 200 g mletých orechov
  • 200 g kryštálového cukru
  • Citrónovú kôru
  • Škoricu
  • 50 ml vody
  • 1 PL rumu

Maková plnka (klobúčiky húb)

  • 300 ml mlieka
  • 150 g mletého maku
  • 80 g kryštálového cukru
  • 30 g masla
  • Kôru z citróna
  • Citrónový cukor
  • Vanilkový cukor

Foccacia

  • 500 g hladkej múky
  • 400 ml vody
  • 20 g droždia
  • 3 PL olivový olej
  • Olivový olej na cesto
  • Morskú soľ
  • 4 ks šalotky
  • 4 ks červenej cibule
  • 12 ks cherry paradajok
  • 8 ks šampiňónov
  • 20 g lúpanej slnečnice
  • 10 g celého maku
  • 2 červené papriky
  • 4 figy
  • Rozmarín
  • Tymian
  • 2 ks zelenej časti póru

Bielková poleva

  • 200 g práškového cukru
  • 1 vajce

Zemiakové lokše

  • 400 g varených zemiakov
  • 120 g polohrubej múky
  • Soľ
  • Maslo na potretie

Postup

  1. Brioškové cesto - teplé mlieko zmiešame s cukrom a droždím a počkáme, kým droždie nezačne aktivovať. Následne pridáme vajcia, múku, maslo a miesime, pokiaľ sa cesto neodliepa od stien nádoby. Cesto necháme oddychovať a kysnúť asi pol hodinu.
  2. Následne bábovkovú formu obalíme alobalom a pomažeme olejom. Z vykysnutého cesta formujeme vrkoče, ktoré obtáčame okolo bábovkovej formy aby sme vytvorili základ pre košík. Rovnako vytvoríme aj rúčku košíka.
  3. Zvyšné cesto si vyvaľkáme a formujeme nožíčky húb do roliek, ktoré plníme orechovou plnkou. Hlavičky húb vykrajujeme v dvoch rôznych veľkostiach – na menšiu vložíme makovú plnku a prikryjeme väčšou a dáme ich na alobalové guľky, na ktorých sa budú piecť, čím sa vytvoria hlavičky húb. Všetky komponenty z brioškového cesta potierame pred pečením vajíčkom.
  4. Pečieme pri 180 stupňoch 30 - 35 minút. Klobúčiky a nožičky húb spojíme pomocou hustej bielkovej polevy na zdobenie.
  5. Lokše pečieme na suchej panvici. Pripravíme ich zmiešaním varených strúhaných zemiakov, múky a soli. Po upečení ich potierame maslom a osolíme.
  6. Foccacia - vodu zmiešame s droždím a postupne pridávame múku až sa vypracuje cesto, ktoré necháme kysnúť 20 minút. Cesto následne rozdelíme nevaľkáme, ale rozťaháme rukami na papierom na pečenie vystlaný plech. Polejeme olivovým olejom a soľou. Na vrch dáme uvedené suroviny, z ktorých vytvárame obrazce pripomínajúce lúku. Pečieme 20 minút pri 200 stupňoch.

Láska bez slov od Lenky

Ingrediencie

Suroviny

  • 1 kg hladkej múky
  • 200 g masla
  • 200 g kryštálového cukru
  • 400 ml mlieka
  • 20 g soli
  • 6 žĺtkov
  • 60 g droždia
  • 2 vanilkového cukry
  • Kôra z 1 citróna
  • 200 g mliečnej čokolády
  • 40 g kokosu
  • 30 g mlieka
  • 70 g nasekaných pistácii
  • 2 PL pistáciovej pasty
  • 20 g bielej čokolády

Postup

  1. 200 g mlieka si zmiešame s 100 g cukru a dáme zohriať do mikrovlnky. Do zohriateho sladkého mlieka si nadrobíme droždie a necháme zaktivovať.
  2. Zatiaľ si v mise pripravíme všetky ostatné suroviny. Zaktivovaný kvások prilejeme do misy a vypracujeme hladké cesto. Ak by bolo cesto riedke prisypeme múky, ak riedke prilejeme mlieko. Cesto ešte domiesime ručne, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi hodinu.
  3. Po vykysnutí cesto prehnietime a rozdelíme na 5 časti. Z 3 častí vymodelujeme ruky. Z jednej časti vyvaľkáme 3 srdiečka a vyvaľkáme 3 dlhé pásiky z cesta, ktorými olemujeme srdiečka. Necháme všetko podkysnúť asi pol hodinu.
  4. Pripravíme si pistáciovú plnku. Mlieko zohrejeme a horúcim mliekom zalejeme nasekané pistácie. Do zmesi pridáme aj pistáciovú pastu a bielu čokoládu, miešame kým sa nám nerozpustí. Pistáciovú plnku necháme vychladnúť.
  5. Potrieme rozmiešaným žĺtkom s troškou vody. Následne dáme do trúby na 160 stupňov zhruba 20 minút. Čas je orientačný, závisí veľmi od veľkosti rúk. Medzitým si poslednú štvrtinu cesta vyvaľkáme, jednu polovicu potrieme roztopenou čokoládou a posypeme kokosom a druhú pripravenou pistáciovou plnkou. Zrolujeme obidve krátke strany smerom do stredu, tak aby sme sa v strede stretli. Nakrájame na pásiky o hrúbke asi 1,5 - 2 centimetre. Vytvarujeme srdiečko a premiestnime na papier na pečenie. Pečieme tiež na 160 stupňov asi 20 minút.
  6. Vychladnuté ruky a srdiečka spojíme roztopenou jemne vychladnutou čokoládou, alebo ak by to nefungovalo môžete ich spojiť karamelom. Srdiečko nám vytvorí podstavec na ruky.

Kysnutý 3d zážitok od Lucky

Ingrediencie

Pletenec

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml vlažného mlieka
  • ¾ kocky droždia
  • 130 g cukru
  • 2 žĺtky
  • 1 ČL soli
  • 170 g masla izbovej teploty
  • Vanilka sušená, škorica, perníkové korenie

Slimáky

  • 1 kocka droždia
  • 2 vajcia
  • 80 g rozpusteného masla
  • 70 g cukru krupica
  • 1 ČL soli
  • 540 g polohrubej múky

Plnka

  • 150 g mäkkého masla
  • 180 g hnedého cukru
  • 1 PL mletej škorice
  • 100 g nasekaných vlašských orechov
  • 1 ČL mletého kardamómu

Vanilkový krém

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml 33% smotany na šľahanie
  • 100 g práškového cukru

Na ozdobenie

  • 300g poťahovej hmoty na mušle a oči
  • Gelové farby / čierna , zelená, modrá/
  • Práškové farby /hnedá, červená, zelená/

Postup

  1. Mlieko trošku nahreje. Pridáme cukor a droždie, urobíme kvások. Do robota dáme kvások, múku, cukor, štipku soli, koreniny a vypracujeme cesto.
  2. Miesime asi 5 minút hákom. Následne zapracujeme maslo a miešame ešte 2-3 minúty. Dáme na teplé miesto vykysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem. Polovicu cesta rozdelíme na 3 časti, ktoré zapletieme do vrkoča. Dáme do formy na pečenie, ktorú sme vymazali olejom a vysypali mukou a znovu počkáme pár minút, kým podkysne asi 15-20 minút a dáme piecť na 180 stupňov 40 minút.
  3. Zvyšnú polovicu cesta máme na hlavu a končatiny korytnačky a malé korytnačky.
  4. Slimáky - urobíme kvások - do mlieka dáme kvasnice a cukor. Do mixéra dáme múku, soľ, premiešame a pridáme všetky ostatné suroviny premiešame len tak, aby sa to spojilo a necháme odležať 5 minút. Následne v mixéri miesime cesto hákom 5 minút na strednej rýchlosti, kým nie hebké. Cesto necháme kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem asi hodinu.
  5. Na doske vyvaľkáme cesto na obdĺžnik, podsypávame múkou. Potrieme orechovou pastou, zatočíme a krájame pomocou nite. Vložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme pod kysnúť 20-30 minút pečieme na 190 stupňov 30 minút.
  6. Plnka - mäkké maslo, cukor, škoricu a orechy spojíme do pasty.

Prepeličie hniezdo od Táne

Ingrediencie

Kysnuté cesto

  • 300 g teplého mlieka
  • 1 a ½ vanilkového cukru
  • 27 g droždia
  • 375 g hladkej múky
  • 375 g polohrubej múky
  • 6 PL cukru
  • Štipka soli
  • 3 žĺtky
  • 225 g zmäknutého masla

Vanilkový krém

  • 375 g mlieka
  • 150 g cukru
  • 2 vajcia
  • 50 g kukuričného škrobu
  • 100 g masla
  • Vanilková pasta

Višňový konfit

  • 300 g mrazených višní
  • 80 g kryštálového cukru
  • 15 g kukuričného škrobu
  • 5 PL vody

Na ozdobenie

  • Modelovacia hmota
  • 300 g marcipánu
  • 300 g ryžových rezancov
  • 200 g oleja
  • Jedlá farba

Postup

  1. Kvások – zmiešame teplé mlieko, vanilkový cukor a droždie, necháme zaktivovať 10 minút. V miske mixéra zmiešame suché ingrediencie, pridáme kvások a vymiesime cesto. Prikryjeme utierkou a necháme 40 minút nakysnúť.
  2. Po vykysnutí vymodelujeme prepelicu, hniezdo a malé kuriatka. Potrieme vodou a dáme piecť do zlatista pri teplote 170 stupňov, cca 30 minút.
  3. Vanilkový krém- do misky dáme žĺtky, cukor, škrob a vanilkovú pastu, všetko dobre premiešame. Pridáme horúce mlieko a varíme do zhustenia. Na konci pridáme maslo.
  4. Višňový konfit - višne s cukrom dáme do hrnca, pridáme vo vode rozpustený škrob. Varíme do zhustenia a necháme vychladnúť.
  5. Po vychladnutí naplníme prepelicu a kuriatka plnkami. Prepelici vymodelujeme hlavu. Kuriatka posypeme zafarbeným žltým cukrom.
  6. V hrnci zohrejeme olej, vypražíme rezance. Naukladáme ich do hniezda, pridáme zafarbené vajíčka z marcipánu. Navrch uložíme na neho prepelicu.

Cesta okolo sveta od Tomáša

Ingrediencie

Cesto

  • 400 ml mlieka
  • 2 ks vanilkového cukru
  • 1 a ½ droždia
  • 2 ks vajcia
  • 760 g hladkej múky
  • 120 g kryštálového cukru
  • 1 ks limetka (kôra)
  • 2 PL oleja
  • 120 g masla
  • 100 g nasekaných datlí

Plnka

  • 250 g datlí
  • 250 ml jablkového džúsu
  • 1ks pomarančová šťava?
  • ½ pomaranča (kôra)
  • 200 g lieskovcového praliné

Maslová plnka

  • 300 g masla
  • 300 g práškového cukru

Ďalšie suroviny

  • Vajce na potretie
  • 100 g hladkej múky na podsýpanie
  • Práškový cukor na posypanie

Postup

  1. Všetky prísady by mali mať izbovú teplotu. Droždie rozmrvíme, zasypeme troškou cukru a zalejeme vlažným mliekom. Kvások necháme na teplom mieste nakysnúť. Do misky si dáme všetky suroviny okrem vajec - tie si oddelíme žĺtky od bielkov a začneme miešať.
  2. Bielky si zvlášť vyšľaháme v miske. Ak ich máme vyšľahané, tak ich postupne pridávame do cesta a všetko spolu premiešame, aby sme mali cesto jemne a vláčne. Cesto dáme kysnúť na teplé miesto.
  3. Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku cesto si rozdelíme na 3časti.Prvú časť si rozvaľkáme, naplníme ju ďatľovou plnkou, zavinieme do tvaru buchty a dáme do formy. Tak isto pripravíme aj druhé cesto. Tretie cesto si rozvaľkáme a narežeme na pásiky, naplníme si ho praliné, zrolujeme a ukladáme do kruhu. Na záver cesto necháme na plechu odstáť ešte 15 minút. Potrieme ho vyšľahaným vajcom a dáme piecť na 170 stupňov na 35 minút.
  4. Plnka - ďatle si nakrájame na menšie kúsky, dáme ich do hrnca spolu s jablkovým džúsom a pomarančovou kôrou a šťavou z pomaranča. Necháme to všetko spolu poriadne prevariť, aby nám datle zmäkli. Zmes necháme vychladnúť.
  5. Postup na tvarovanie glóbusu: Ak je všetko upečené a vychladnuté, tak si dáme 2 polgule na seba spodnými stranami a zlepíme troškou ďatľovou plnkou. Celú guľu dáme na okrúhly upečený korpus, ktorý sme si poprášili zlatým prachom.
  6. Celý glóbus si potrieme maslovým krémom a dáme stuhnúť. Po stuhnutí ho nastriekame modrou farbou. Z fondánu si spravíme svetadiely a tie si naukladáme na glóbus.

Komentáre

Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.

Zaregistrovať sa

Prečítajte si tiež

Pečie celé Slovensko - recepty 1. séria 2021

Pečie celé Slovensko - recepty 1. séria 2021

29. 10. 2021 | Prečítané 22631x