6. kolo - technická výzva - Sacher torta

Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.

Vychutnajte si dezert ako z viedenskej cukrárne a vyskúšajte recept, ktorý potrápil aj finalistov Pečie celé Slovensko.

Azda najznámejší rakúsky dezert vznikol v 19. storočí a jeho autorom je vtedy len 16-ročný cukrár Franz Sacher, ktorý mal za úlohy vytvoriť novú čokoládovú tortu pre rakúskeho kancelára Klemensa von Metternicha.

Túto úlohu dostal skúsený šéfkuchár, ktorý však ochorel, a preto ho musel zastúpiť mladý učeň. Franz Sacher neváhal a vytvoril dokonalý čokoládový dezert plnený vareným marhuľovým džemom.

Jej príprava však nie je jednoduchá a ak sa rozhodnete vyskúšať tento recept, dajte si pozor na niekoľko vecí:

  • Čokoláda musí mať krásnu lesklú farbu.
  • Poleva musí byť hladká a rovnomerná.
  • Vďaka správnemu pečeniu bude torta jemná, vláčna a pórovitá.
  • Torta musí byť rovnomerne naplnená.
  • Ak sa rozhodnete nakrájať tortu na 10 kúskov, najprv dvakrát merajte a až potom krájajte.
  • Potrápiť vás môže aj tvorba pečatí.

To, ako si s jej prípravou poradili súťažiaci, ste mohli vidieť v šiestej epizóde, ktorá sa niesla v znamení čokolády.

Sacher torta od Petry

Ingrediencie

Korpus 24 cm

  • 130 g masla izbovej teploty
  • 110 g práškového cukru
  • 6 vajec
  • 130 g horkej čokolády (54%)
  • 130 g hladkej múky
  • 110 g kryštálového cukru
  • Štipka soli
  • Pár kvapiek vanilkového bourbonu

Marhuľový džem

  • 300 g čerstvých marhúľ
  • 225 g kryštálového cukru
  • 150 ml vody
  • 7 g pektínu
  • Citrónová šťava z 1 citróna

Sacher glazúra

  • 150g horkej čokolády (54%)
  • 150g smotany (33%)

Čoko pečiatky

  • 150 g horká čokolády na pečať (54%)

Ďalšie

  • Chladiaci sprej

Postup

Korpus 24 cm

  1. Rúru predhrejeme na 180 stupňov.
  2. Vajcia oddelíme.
  3. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh s postupným pridávaním kryštálového cukru.
  4. Zmäknuté maslo a práškový cukor vymiešame do peny, pridáme žĺtky, pár kvapiek vanilkového bourbonu, pridáme rozpustenú čokoládu. Pena musí byť hladká, našľahaná a smotanovo jemná.
  5. Do peny opatrne vmiešame bielkový sneh a preosiatu múku.
  6. Hmotu nalejeme do pripravenej, papierom vystlanej formy.
  7. Pri teplote 180 stupňov pečieme 20 minút, dopekáme pri teplote 160stupňov ďalších 30 - 40 minút.

Marhuľový džem

  1. Marhule nakrájame, rozmixujeme, pridáme cukor zmiešaný s pektínom a vodu. Rozvaríme a zredukujeme.
  2. Dochutíme citrónovou šťavou.
  3. Tortu rozkrojíme na polovicu a naplníme ešte teplým džemom, spojíme.
  4. Vrch aj boky potrieme zvyšným džemom.
  5. Necháme schladiť a polejeme čokoládovou polevou.

Sacher glazúra

  1. Smotanu zohrejeme na 75 stupňov, teplú smotanu nalejeme do čokolády a miešame do rozpustenia.
  2. Glazúrou prelejeme zachladenú tortu.
  3. Necháme stuhnúť, po stuhnutí krájame na 10 ks.

Čoko pečiatky

  1. Čokoládu na pečať mierne nahrejeme, miešame na teplotu 28 – 30 stupňov, miešame a temperujeme.
  2. Pomocou vrecka robíme na papier na pečenie bodky, ktoré označíme zachladenou pečaťou.

Komentáre

Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.

Zaregistrovať sa

Prečítajte si tiež

Pečie celé Slovensko - recepty 1. séria 2021

Pečie celé Slovensko - recepty 1. séria 2021

29. 10. 2021 | Prečítané 23733x