6. kolo - technická výzva - Sacher torta
Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.
Vychutnajte si dezert ako z viedenskej cukrárne a vyskúšajte recept, ktorý potrápil aj finalistov Pečie celé Slovensko.
Azda najznámejší rakúsky dezert vznikol v 19. storočí a jeho autorom je vtedy len 16-ročný cukrár Franz Sacher, ktorý mal za úlohy vytvoriť novú čokoládovú tortu pre rakúskeho kancelára Klemensa von Metternicha.
Túto úlohu dostal skúsený šéfkuchár, ktorý však ochorel, a preto ho musel zastúpiť mladý učeň. Franz Sacher neváhal a vytvoril dokonalý čokoládový dezert plnený vareným marhuľovým džemom.
Jej príprava však nie je jednoduchá a ak sa rozhodnete vyskúšať tento recept, dajte si pozor na niekoľko vecí:
- Čokoláda musí mať krásnu lesklú farbu.
- Poleva musí byť hladká a rovnomerná.
- Vďaka správnemu pečeniu bude torta jemná, vláčna a pórovitá.
- Torta musí byť rovnomerne naplnená.
- Ak sa rozhodnete nakrájať tortu na 10 kúskov, najprv dvakrát merajte a až potom krájajte.
- Potrápiť vás môže aj tvorba pečatí.
To, ako si s jej prípravou poradili súťažiaci, ste mohli vidieť v šiestej epizóde, ktorá sa niesla v znamení čokolády.
Sacher torta od Petry
Ingrediencie
Korpus 24 cm
- 130 g masla izbovej teploty
- 110 g práškového cukru
- 6 vajec
- 130 g horkej čokolády (54%)
- 130 g hladkej múky
- 110 g kryštálového cukru
- Štipka soli
- Pár kvapiek vanilkového bourbonu
Marhuľový džem
- 300 g čerstvých marhúľ
- 225 g kryštálového cukru
- 150 ml vody
- 7 g pektínu
- Citrónová šťava z 1 citróna
Sacher glazúra
- 150g horkej čokolády (54%)
- 150g smotany (33%)
Čoko pečiatky
- 150 g horká čokolády na pečať (54%)
Ďalšie
- Chladiaci sprej
Postup
Korpus 24 cm
- Rúru predhrejeme na 180 stupňov.
- Vajcia oddelíme.
- Bielky vyšľaháme na tuhý sneh s postupným pridávaním kryštálového cukru.
- Zmäknuté maslo a práškový cukor vymiešame do peny, pridáme žĺtky, pár kvapiek vanilkového bourbonu, pridáme rozpustenú čokoládu. Pena musí byť hladká, našľahaná a smotanovo jemná.
- Do peny opatrne vmiešame bielkový sneh a preosiatu múku.
- Hmotu nalejeme do pripravenej, papierom vystlanej formy.
- Pri teplote 180 stupňov pečieme 20 minút, dopekáme pri teplote 160stupňov ďalších 30 - 40 minút.
Marhuľový džem
- Marhule nakrájame, rozmixujeme, pridáme cukor zmiešaný s pektínom a vodu. Rozvaríme a zredukujeme.
- Dochutíme citrónovou šťavou.
- Tortu rozkrojíme na polovicu a naplníme ešte teplým džemom, spojíme.
- Vrch aj boky potrieme zvyšným džemom.
- Necháme schladiť a polejeme čokoládovou polevou.
Sacher glazúra
- Smotanu zohrejeme na 75 stupňov, teplú smotanu nalejeme do čokolády a miešame do rozpustenia.
- Glazúrou prelejeme zachladenú tortu.
- Necháme stuhnúť, po stuhnutí krájame na 10 ks.
Čoko pečiatky
- Čokoládu na pečať mierne nahrejeme, miešame na teplotu 28 – 30 stupňov, miešame a temperujeme.
- Pomocou vrecka robíme na papier na pečenie bodky, ktoré označíme zachladenou pečaťou.
Prečítajte si tiež

Pečie celé Slovensko - recepty 1. séria 2021

s02 - 2. kolo - osobná výzva - Tiramisu

s02 - 2. kolo - kreatívna výzva - Palacinková torta

s02 - 2. kolo - technická výzva - Praclík od Petry

s02 - 3. kolo - osobná výzva - Chlebíčky

s02 - 3. kolo - Technická výzva - Slonia slza

s02 - 3. kolo - kreatívna výzva - Penové torty

s02 - 4. kolo - osobná výzva - Cupcakes

s02 - 4. kolo - kreatívna výzva - Rozprávková torta

s02 - 4. kolo - technická výzva - Donut

s02 - 5. kolo - osobná výzva - Pirohy

s02 - 5. kolo - kreatívna výzva - Medovníky

s02 - 5. kolo - technická výzva - Pagáč

s02 - 6. kolo - osobná výzva - Bonboniéra

Komentáre
Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.
Zaregistrovať sa