6. kolo - kreatívna výzva - Kytica z ovocia v čokoláde

Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.

Šieste kolo najsladšej šou RTVS bolo zasvätené čokoláde, s ktorou museli súťažiaci pracovať v rukavičkách. Sladkou a veľkolepou bodkou za šiestym kolom boli ovocné kytice nielen s čokoládovou chuťou. Ako teda dopadla kreatívna výzva?

Jedlá kytica z donutov a cupcakes od Anny

Anči svoju kyticu vytvorila pre otca a naaranžovala do nej cookies, cupcakes aj jahody vo figovej poleve.

Ingrediencie

Cookies

  • 200 g masla
  • 128 g hnedého cukru
  • 65 g kryštálového cukru
  • 1 vajce + 1 žĺtok
  • 2 ČL vanilkovej pasty
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 1 ČL soľ
  • 190 g hladkej múky
  • 130 g čokoládových čipsov

Cupcakes

  • 230 g hladkej múky
  • 230 g kryštálového cukru
  • 230 g masla (82%)
  • 4 vajcia
  • 1PL vanilkový extrakt Madagaskar

Maslový krém cupcakes

  • 750 g masla (82%)
  • 500g cukru múčky
  • 1 vanilkový extrakt Madagaskar
  • gélová farba zelená (moss green)
  • 100 g čokoládových čipsov

Ovocie

  • 10 ks jahôd
  • 5 ks čerstvých fíg

Na ozdobenie

  • 300 g bielej čokolády

Postup

  1. Cookies - maslo rozpustíme a necháme, aby trošku zhnedlo. Získa tak orieškovú chuť. Do masla potom primiešame ďalšie prísady. Čokoládové čipsy primiešame ako posledné. Zmes necháme stuhnúť v chladničke. Vytvarujeme guličky, ktoré ukladáme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Pečieme 15minút pri teplote 180 stupňov.
  2. Cupcakes - všetky prísady aj so zmäknutým maslom vymiešame mixérom na jednotnú zmes. Pridáme čokoládové čipsy. Plníme formy na cupcakes do 2/3 výšky a pečieme pri 150 stupňov približne 20minút.
  3. Upečené a vychladnuté cupcakes zdobíme ozdobnými špičkami maslovým krémom. Maslový krém si pripravíme vyšľahaním masla, cukru a vanilkového extraktu. Časť krému si zafarbíme zelenou gélovou farbou.
  4. Ovocie si namáčame v rozpustenej čokoláde.

Pozlátená kráska od Janky

Najkrajšou kyticou, ktorej pompéznosť ocenili porotkyne, bola jubilejná zlatobiela kytica od pekárky Janky, ktorú venovala svojim rodičom k 40. výročiu svadby. V elegantnej kytici s názvom Pozlátená kráska schovala čokoládové brownies, linecké koláčiky, jahody a kokos. Jankina kytica, ako aj vydarená Sacherova torta a bonboniéra jej priniesli zaslúžene titul pekárky týždňa, ktorý nečakala a od dojatia sa až roztriasla.

Ingrediencie

Suroviny

  • 2 kg jahôd
  • 1,2 kg bielej čokolády
  • 100 g kokosu
  • Zlatá prášková farba
  • Jedlé zlato

Cesto brownies

  • 150 g 70% čoklády
  • 150 g 82% masla
  • 120 g práškového cukru
  • 2 PL kakaa
  • 2 vajcia
  • 80 g hladkej múky
  • 1 kypriaci prášok na pečenie

Krehké cesto

  • 150 g hladkej múky
  • 100 g 82 % masla
  • 50 g práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • citrónová kôra

Postup

  1. Čokoládu si nalámeme dáme do misky a následne do vodného kúpeľa. Rozpustíme, necháme chvíľku vychladnúť a namáčame jahody napichnuté na špajdli. Jahody picháme do polystyrénu a dáme schladiť.
  2. Po stuhnutí vytiahneme a začneme zdobiť. Štetcom natrieme časti, ktoré posypeme farbou alebo cukrovými ozdobami. Ďalšie prelejeme nepravidelne čokoládou. Jahody vrátime do chladničky a pripravíme si brownies.
  3. Do misky rozklepneme vajcia, neoddeľujeme ich a prisypeme cukor. Metličkou vymiešame do peny. Maslo s čokoládou rozpustíme vo vodnom kúpeli. Vychladnuté primiešame k vajciam, premiešame a postupne prisypeme múku, kakao a kypriaci prášok.
  4. Premiešanú zmes vylejeme na plech a dáme piecť do rúry s teplotou 170 stupňov približne 20 až 25 minút. Po vychladnutí vykrojíme obrúčky a srdiečka, ktoré namočíme do čokolády, posypeme kokosom a dáme schladiť.
  5. Druhé cesto si vypracujeme zo všetkých surovín a necháme v chladničke 30 minút. Potom vyvaľkáme na 0,5 cm a povykrajujeme tvary. Dáme piecť do rúry na 170 stupňov približne 10 až 15 minút.

Ovocná kytica so štafetkami, zázvorníkmi a cake pops od Ďoďa

Ingrediencie

Štafetky

  • 4 bielky
  • 120 g krupicového cukru
  • 20 g hladkej múky
  • 25 g mletých vlašských orechov
  • 45 g masla
  • 40 g hladkej múky
  • 100 ml mlieko
  • 1,5 ČL instantná káva
  • 125 g masla
  • 75 g práškového cukru
  • 150 g bielej čokolády
  • 30 g lyofilizovaných malín a jahôd na prášok

Zázvorníky

  • 50 g medu
  • 30 g práškového cukru
  • 10 g masla
  • 120 g hladkej múky
  • ½ žĺtka
  • 1 PL mletého zázvoru
  • ½ ČL škorice
  • ½ ČL perníkového korenia
  • ½ ČL sódy bikarbóny
  • 1 bielok na polevu
  • Citrónová šťava
  • 230 g práškového cukru

Cake pops

  • 2 ks menšieho banánu
  • 3 PL mandľovej múky
  • 1 PL medu
  • ½ PL kakaa
  • ½ ČL kypriaceho prášku do pečenia
  • 1 PL mascarpone
  • 1 PL arašidového masla
  • 1 PL roztopenej tmavej čokolády
  • 2 PL mletých mandlí
  • 200 g bielej čokolády
  • Červené farbivo

Na kyticu

  • 10 ks minihrušky
  • 2 ks hruška
  • 2 ks jablko
  • 150 g malín
  • 4 ks figy

Postup

  1. Štafetky - bielky izbovej teploty vyšľaháme do peny a postupne pridávame cukor. Ak je sneh dostatočne tuhý, pridáme preosiatu múku a orechy. Takto pripravenú hmotu nanesieme na papier na pečenie a pečieme cca 9 minút pri 200 stupňoch. Po upečení cesto hneď oddelíme od papiera na pečenie a otočíme ho tak, ako sme ho piekli.
  2. Kávový krém - 45 g masla roztopíme v hrnci a pridáme múku, ako keby sme robili zápražku. Zalejeme mliekom zmiešaným s instantnou kávou a miešame do zhustnutia. Zároveň si vyšľaháme maslo (125 g) s práškovým cukrom do peny a postupne pridávame vychladený krém izbovej teploty.
  3. Plníme nasledovne: cesto rozrežeme na 3 časti (po dĺžke) a jednotlivé časti plníme krémom. Zavinieme a dáme do chladničky minimálne na pol hodinu, aby nám krém stuhol. Pripravíme si bielu čokoládu na namáčanie štafetiek. Keď je už krém tuhý, štafetky narežeme na požadovanú veľkosť a konce máčame v čokoláde. Dozdobíme mletými orieškami.
  4. Cake pops - bmixujeme banány, mandľovú múku, med, kakao a kypriaci prášok. Zmes nanesieme na plech a pečieme 15 minút na 180 stupňoch. Po vyhladnutí upečenú zmes mixujeme s mascarpone, arašidovým maslom a mletými mandľami. Tvarujeme guľky, ktoré napichneme na špajdľu a dáme zachladiť. Po stuhnutí ich namočíme do bielej čokolády a dozdobíme bielou čokoládou s červenou farbou.
  5. Zázvorové medovníky - bmiešame med, maslo a práškový cukor nad parou. Následne pridáme zvyšné suroviny. Vykrajujeme listy a položíme ich na papier na pečenie tak, aby sme ich piekli so špajdľou, na ktorej budú držať.
  6. Ovocie dôkladne umyjeme a pomocou špajdlí umiestňujeme do ozdobného keramického kvetináča. Postupne pridávame aj pečené sladké dobroty.

"Vánoce, Vánoce přicházejí" od Lenky

Lenka kyticu poňala ako vianočný stromček ozdobený makrónkami, cakepopsami a ryžovým jedlým papierom.

Ingrediencie

Makrónky

  • 130 g mandľovej múky
  • 130 g práškového cukru
  • 96 g bielok (2x48g)
  • Štipka soli
  • 130 g krupicového cukru
  • 38 g vody
  • Gélové potravinárske farbivo
  • 120 g mliečnej čokolády
  • 70 g rumu

Red velvet cakepops

  • 125 g hladkej múky
  • 250 g práškového cukru
  • 63 g masla
  • 1 vajce
  • Červené potravinárske farbivo
  • 5 g kakaa
  • ¼ ČL soli
  • ½ vanilkového cukru
  • 125 ml kefíru
  • ½ PL octu
  • ½ ČL sódy bikarbóny
  • 250 g mascarpone
  • 50 g práškového cukru
  • 100 ml 40 % smotany na šľahanie
  • ½ vanilkový cukor

Ostatné

  • 1 ks ananás
  • 20 ks jahôd
  • 400 g bielej čokolády
  • Zlatá prášková potravinárska farba
  • 1 dcl alkoholu
  • Jedlý papier
  • Zelené gélové farbivo
  • 300 g zeleného fondánu

Postup

  1. Pripravíme si plnku do makróniek. Mliečnu čokolády si rozpustíme a prilejeme do nej rum tak, aby sme dosiahli správnu konzistenciau (hustejšia). Poriadne premiešame, prikryjeme a dáme schladiť do chladničky.
  2. Na makrónky si zmiešame mandľovú múku s práškovým cukrom. Zmixujeme mixérom s nožmi, aby sme si ju ešte zjemnili. Túto zmes preosejeme 3x cez sitko, väčšie kúsky vyhodíme. Bielky si rozdelíme do 2 misiek po 48g. Jedny bielky prilejeme do mandľovej zmesi a zmiešaním vypracujeme husté cesto podobné marcipánu. Druhé bielky dáme do mixéra a na pomalých otáčkach necháme mixovať aj so štipkou soli. Do menšieho hrnčeka si nasypeme krupicový cukor a nalejeme vodu. Dáme variť. V tomto momente zvýšime na stredné otáčky mixér. Cukrový rozvar varíme, pokiaľ nedosiahne teplotu 118 stupňov. Keď má dostatočnú teplotu, začneme ho pomaly nalievať do bielkov v mixéri po stene misy. Keď nalejeme všetko, spustíme otáčky na maximum. Mixujeme, kým nám bielky nedosiahnu izbovú teplotu a na metličke po otočení je pevný špic z bielkovej peny. Ak chceme pridať farbivo, pridáme ho zhruba v ¾ miešania. Tuhý sneh primiešavame do mandľovej zmesi po tretinách. Miešame sneh s mandľovou zmesou, kým nám zo stierky netečie ako láva a nevytvára „stužky“. Keď je zmes pripravená, premiestnime ju do zdobiaceho vrecka a zdobíme na podložku. S plechom párkrát buchneme, aby sme sa zbavili vzduchu v makrónkach. Pečieme na 125 stupňov s vareškou vo dverách prvých 8 minút. Ďalších 9 minút pečieme bez varešky. Pečieme na programe ventilátor.
  3. Keď makrónky vychladnú, môžeme ich plniť rumovou plnkou v zdobiacom vrecku. Pri plnení nezabúdajme na paličku, ktorú si vložíme do plnky medzi makrónky. Pripravené makrónky dáme do chladničky stuhnúť.
  4. Red velvet korpus - zmäknuté maslo zmiešame s práškovým a vanilkovým cukrom do peny. Pridáme vajce a zmiešame. V miske si zmiešame múku s kakaom a soľou. Do maslovej zmesi primiešame kefír zmiešaný s červeným farbivom. Následne do zmesi pridáme múku s kakaom a soľou. Nakoniec si zmiešame sódu bikarbónu s octom, hneď nalejeme do cesta a rýchlo prelejeme do menšieho pekáča s papierom na pečenie. Pečieme na 170 stupňov zhruba 25 minút. Upečený korpus dáme vychladnúť. Zmiešame si mascarpone s cukrom, šľahačkou, vanilkovým cukrom do tuha. Vychladnutý red velvet korpus rozmrvíme do misky a zmiešame s mascarpone. Rukami vytvarujeme guličky, ktoré dáme zachladiť do mrazničky asi na 30 minút. Medzitým si roztopíme bielu čokoládu. Do vychladených guličiek si napichneme paličku namočenú do čokolády a obaľujeme v roztopenej čokoláde. Časť čokolády si môžeme dať do druhej misky a zafarbiť na červeno a ozdobiť cake pops alebo ich môžeme poprášiť kokosom.
  5. Jahody si pripravíme podobne. Paličku omočíme do čokolády a pichneme do jahody. Pripravené cake popsy a jahody si dáme zachladiť do chladničky.
  6. Do nádoby s rozprašovačom si dáme vodu a zelené farbivo. Jedlý papier si natrháme na kúsky, dáme na rozpálenú panvicu a postriekame vodou s farbivom. Chvíľku necháme odpariť vodu, pretočíme a nastriekame aj z druhej strany.
  7. Pripravenú formu na stromček si obalíme v zelenom fondáne. Následne napichujeme paličky na pripravenú formu na stromček. Vrstvíme podľa vkusu a uváženia. Makrónky si môžeme aj potrieť zlatou práškovou farbou zmiešanou s troškou alkoholu. Pripravené zelené kúsky jedlého papieru napicháme do medzier, aby sme vytvorili dizajn stromu. Z ananásu si vykrojíme hviezdu a napichneme ju na vrch stromčeka.

Kytica Dinopark od Lucky

Lucka vykreovala dinosurie hniezdo s množstvom malých prahistorických tvorov.

Ingrediencie

Brownie

  • 200 g horkej čokolády
  • 200 g masla
  • 1 štipka soli
  • 200 g kryštálového cukru
  • 3 vajcia
  • 3 PL hladkej múky
  • 1 KL kypriaci prášok do pečenia
  • 2 PL kakaa

Nanuky

  • 100 g masla
  • 50 g orieškového praliné
  • 300 g bielej čokolády na obalenie
  • 2 PL kokosového tuku

Linecké koláčiky

  • 100 g horkej čokoláda
  • 30 g šľahačkovej smotany
  • 1 žĺtok
  • 70 g práškového cukru
  • Citrónová kôra
  • 175 g hladkej múky
  • 125 g masla
  • Kakao- na stopy

Na ozdobenie

  • 250 g jahôd
  • 100 g physalis
  • 125 g černíc
  • 125 g čučoriedok
  • Kokosový orech
  • 300 g bielej čokolády na namáčanie
  • Cukrová vata
  • Potravinové gélové farby (zelená, žltá, fialová)
  • Práškové farby zelená, čierna, fialová, hnedá

Postup

  1. Brownies - Čokoládu s maslom rozpustime v hrnci. Vypneme sporák a pridáme cukor, zamiešame vajcia a nakoniec pridáme sypké suroviny. Pečieme na 180 stupňov 30 minút na papieri na pečenie na plechu 20x20cm.
  2. Nanuky - Brownies v miske rozdrvíme a zmiešame s maslom a praliné. Vytvoríme kompaktnú hmotu, ktorú natlačíme do foriem a dáme do mrazničky na 3-4 hodiny zatuhnúť. Zamrazene nanuky namáčame v rozpustenej čokoláde s tukom, po chvíľke nám zatuhnú.
  3. Linecké koláčiky - Všetky suroviny okrem čokolády a šľahačky vymiešame na hladké cesto, necháme ho v chladničke odpočinúť cca 30 - 60 minút. Pomocou valčeka na pomúčenej doske vyvaľkáme a vykrojíme potrebné tvary. Pečieme na 180 stupňov 8 - 10minút. Plnenie/spájanie- roztopenú čokoládou zmiešame so šľahačkou a necháme vychladnúť do požadovanej konzistencie - niečo ako pasta . Do každého koláčika dáme špajdľu. Stopy som robila pomocou detských figúrok dinosaurov - otlačky s kakaom.
  4. Jahody pripevníme na špajdľu a namočíme do rozpustenej čokolády. Takto prichystáme všetky druhy ovocia podľa želania. Kokosový orech - poprosíme manžela, suseda.... o rozpílenie na polovice.
  5. Na nanuky si vyrobíme dinosaurie pazúriky z modelovacej hmoty, ktorú podfarbíme na zeleno. Dotieňujeme práškovými farbami pomocou štetca. Z hmoty vymodelujeme aj vajíčka, ktoré naaranžujeme do kokosového orecha. A už len podľa fantázie aranžujeme do tvaru kytice.
  6. Na dekoráciu môžeme použiť jedlé listy hosty.

Veselá donutková kytica od Tatiany

Tánina kytica s donutkami a jpusinkami v tvare jednorožcových rohov hrala pastelovými farbami, nechýbali v nej ani lízanky.

Ingrediencie

Pusinky

  • 100 g vaječného bielka
  • 150 g kryštálového cukru
  • 50 g práškového cukru
  • Citrónová šťava

Donuts

  • 90 g múky
  • 20 g kakaa
  • 75 g kryštálového cukru
  • ¼ lyžičky sódy bikarbóny
  • 3 g kypriaceho prášku
  • 1 vajce
  • 75 g acidofilného mlieka 3,5%
  • vanilková esencia
  • krém
  • 80 g masla
  • 30 g mliečnej čokolády
  • 120 g krémového syra

Čokoladová poleva

  • 200 g čokolády
  • 10 g oleja
  • 10 g kakaového masla

Lízatko

  • 200 g špeciálnej cukrovej hmoty na tvarovanie
  • 300 g jahôdy

Na ozdobenie

  • Jedla farba (žltá, modrá, ružová fialová)

Postup

  1. Pusinky - v miske zmiešame bielky, cukor a citrónovú šťavu, položíme na vodný kúpeľ. Miešame, kým sa cukor neroztopí. Nalejte do misky mixéra a šľahame do zhustnutia. Ku koncu pridáme práškový cukor. Pridame jedlé farby a preložíme do cukrárskeho vrecka. Spravíme pusinky. Dáme do rúry piecť pri teplote 80-90 stupňov na 1 - 1,5 hod.
  2. Donuty - v miske mixéra vyšľaháme vajcia s cukrom, pridáme maslo a acidofilné mlieko. Vmiešame suché suroviny. Vylejeme do formy a pečieme 25-30 minút pri teplote 160 stupňov. Po vychladnutí koláč rozdrobíme. Zvlášť vyšľaháme smotanový syr a maslo, pridáme roztopenú čokoládu a dáme do formy. Necháme vychladnúť.
  3. Čokoládu rozpustíme, pridáme olej, kakaové maslo a fialové farbivo, zapichneme špajdľu a namočíme do nej donuty.
  4. Lízanky - roztopíme špeciálnu cukrovú hmotu na tvarovanie, pridáme žlté farbivo, nalejeme na silikónovú podložku a vytvarujeme lízanky.
  5. Ovocie v čokoláde - jahody umyjeme, osušíme. Roztopíme čokoládu, pridáme modrú a ružovú farbu. Jahody namočíme do čokolády a posypeme farebným cukrom.

Broskyňová kytica od Tomáša

Ingrediencie

Vanilkový korpus

  • 150 g hladkej múky
  • 3 vajcia
  • 100 g práškového cukru
  • 50 ml vody
  • ½ kypriaceho prášku do pečiva
  • 250 g zaváraných broskýň
  • 100 g bielej čokolády

Čokoládový korpus s melónom

  • 120 g hladkej múky
  • 30 g kakaa
  • 3 vajcia
  • 100 g práškového cukru
  • 50 ml vody
  • ½ kypriaceho prášku do pečiva
  • 250 g nastrúhaného žltého melónu
  • 100 g mliečnej čokolády

Na ozdobenie

  • 1 žltý melón
  • 6 - 8 broskýň
  • 400 g bielej čokolády
  • 2 ks lollo šalátu
  • 1 slnečnica

Postup

  1. Broskyňový korpus - žĺtky s cukrom vymiešame do peny. Postupne pridávame vlažnú vodu a olej. Dobre vymiešame. Múku rozmiešame s práškom do pečiva a zamiešame. Zľahka pridáme tuhý sneh vyšľahaný z bielkov. Formu vymastíme tukom, posypeme múkou a dáme do nej cesto. Na vrch cesta dáme na kúsky pokrájané broskyne. Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov 30 minút.
  2. Po vychladnutí ho vyberieme z formy a odkrojíme 2 trojuholníky, zvyšný koláč dáme do misky a pridáme roztopenú bielu čokoládu a šťavu s broskýň. Cele to poriadne postláčame a spravíme si hmotu. Nachystáme formu na nanuky a naplníme ju.
  3. Čokoládový korpus s melónom - žĺtky s cukrom vymiešame do peny. Postupne pridávame vlažnú vodu a olej. Dobre vymiešame. Múku rozmiešame s kypriacim práškom do pečiva a kakaom a zamiešame. Zľahka pridáme tuhý sneh vyšľahaný z bielkov. Formu vymastíme tukom, posypeme múkou a dáme do nej cesto. Na vrch cesta dáme na kúsky pokrájaný melón. Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov 30 minút. Po vychladnutí ho vyberieme z formy a dáme do misky a pridáme roztopenú tmavú čokoládu a nastrúhaný žltý melón. Celú hmotu poriadne postláčame, aby sme mohli tvarovať guličky.
  4. Zdobenie - nachystáme si čistý kvetináč, do ktorého si dáme penovú hmotu a na ňu si položíme šalát. Obalíme ho papierom a na vrch spravíme mašľu.
  5. Z ovocia vykrojíme ozdoby, ktoré postupne napichávame na špajdle, časť z nich namočíme do roztopenej čokolády.
  6. Niektoré broskyne si prerežeme na polovicu a necháme na ozdobu.
  7. Ak máme pripravené ovocie na špajdliach, tak namočíme do čokolády vychladené pečené nanuky a guličky. Zvyšnú čokoládu si dáme do vrecka a ozdobíme ňou pečené nanuky a guľôčky.
  8. Pripravené špajdle zapichneme do penovej hmoty.

Jedlá kytica so zvieratkami od Zuzany

Pekárka Zuzka vyrobila z odpaľovaného cesta jelenčekov a zo sušienok s javorovým sirupom lesné zvieratká.

Ingrediencie

Lepené sušienky s javorovým sirupom

  • 230 g zmäknutého masla
  • 140 g kryštálového cukru
  • 270 g hladkej múky
  • 70 g mandľovej múky
  • 1 ČL škorice
  • 3 g soli
  • 30 g zmäknutého masla
  • 170 g práškového cukru
  • 45 g javorového sirupu
  • 2 PL mlieka
  • 1 ČL Vanilkového extraktu
  • 1bielok
  • 150 g práškového cukru
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • kvapka oranžovej gélovej farby
  • oranžová prášková farba
  • Hnedá prášková farba
  • Čierna prášková farba
  • Biela prášková farba
  • Čierna potravinárska fixka
  • 1 vajce (na upevnenie špajdle v sušienke)
  • Trocha vodky na riedenie farieb

Odpaľované líšky a jelenčeky so škoricovou plnkou

  • 118 ml vody
  • 57,5 g masla
  • 67,5 g hladkej múky
  • 1 PL cukru
  • Štipka soli
  • 2 vajcia
  • 236 g mlieka
  • 57 g cukru
  • 4 žĺtky
  • 21 g kukuričného škrobu
  • 48 g masla izbovej teploty
  • 1 ČL škorice

Jablkové a hruškové zvieratká v karamely

  • 3 Granny smith jablká
  • 3 hrušky Wiliams
  • 200 g kryštálového cukru
  • 50 g vody
  • 1 ČL octu

Ostatné prísady

  • 6 fíg
  • 300 g physalisu
  • 300 g 54,5% horkej čokolády
  • 300 g zlatej čokolády
  • 100 g čučoriedok
  • 200 g červeného hrozna (v strapci)
  • 10 g kakaového masla
  • červená prášková potravinárska farba
  • biela potravinárska farba

Postup

  1. Sušienka - rozmiešame maslo s cukrom, soľou a škoricou. Primiešame múku a vytvarujeme jednotné cesto. Zabalíme do potravinárskej fólie a necháme odstáť 20 minút. Rozohrejeme rúru na 170 stupňov.
  2. Cesto rozvaľkáme na 1 cm a povykrajujeme sušienky. Poukladáme na plech na pečenie, do polovice sušienok vtlačíme špajdle namočené vo vyšľahanom vajíčku. Dáme piecť cca 25-30 minút. Necháme ich úplne vychladnúť.
  3. Plnka - vyšľaháme maslo s práškovým cukrom a javorovým sirupom, vanilkovým extraktom. V prípade potreby môžeme plnku zriediť mliekom. Sušienky naplníme krémom a zlepíme dokopy.
  4. Poleva - vyšľaháme bielko s cukrom a citrónovou šťavou. Polovicu zafarbíme na oranžovo. Polevu natrieme na sušienky a dozdobíme práškovými farbami. Rozohrejeme rúru na 190 stupňov.
  5. Odpaľované cesto - zmiešame vodu s maslom, cukrom a soľou a na vyššej panvici privedieme k varu. Pridáme múku a rýchlo zmiešame, kým nevznikne jednotná hmota.
  6. Cesto chvíľku odpaľujeme na panvici, a potom ho necháme trochu vychladnúť.
  7. Cesto zmiešame s vajcami, kým nevznikne hladké cesto, ktorým naplníme cukrárske vrecúško. Na plech vyložený papierom na pečenie nanesieme odpaľované cesto, plech trochu postriekame vodou a dáme piecť na cca 30-35 minút. 5 minút pred koncom pečenia odpaľované tváričky poprepichujeme, aby sa dobre vysušili.
  8. Krém - dáme variť mlieko so škoricou, medzitým v miske vymiešame vajcia s cukrom a kukuričným škrobom.
  9. Trochu zohriateho mlieka rozmiešame v žĺtkovej zmesi, potom ju prelejeme do zbytku mlieka a za stáleho miešania privedieme k varu. Plameň stiahneme a varíme do zhustnutia.
  10. Prikryjeme potravinárskou fóliou, tak aby sa fólia dotýkala krému a dáme schladiť.
  11. Primiešame maslo a hotovým krémom naplníme cukrárske vrecúško. Do vychladnutých odpaľovaných zvieratiek spravíme dierky a naplníme ich krémom.
  12. 200 g horkej čokolády vo vodnej kúpeli zohrejeme na 47-50 stupňov, kým sa úplne nerozpustí. Odstránime z kúpeľa a pridáme 100 g tej istej čokolády, dôkladne rozmiešame a schladíme na 27 stupňov za občasného miešania. Čokoládu zohrejeme na 34 stupňov.

Komentáre

Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.

Zaregistrovať sa

Prečítajte si tiež

Pečie celé Slovensko - recepty 1. séria 2021

Pečie celé Slovensko - recepty 1. séria 2021

29. 10. 2021 | Prečítané 22631x