info text
  • Prihlásiť sa
  • Prihlásiť sa

s02 - 5. kolo - technická výzva - Pagáč

Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.

V technickej výzve piateho kola sa museli amatérski pekári popasovať s oškvarkovými pagáčmi. Mnohé zdroje uvádzajú, že sú čisto slovenskou pochúťkou, niektoré však, že pochádzajú z Maďarska, no k našim južným susedom sa údajne dostali zo Srbska a Chorvátska. Vyskúšajte si recept po porotkyne Jožky aj vy.

Pagáč

Ingrediencie

Cesto

  • 300 g hladkej múky
  • 100 g oškvarkov
  • 100 g bravčovej masti
  • 110 g mlieka
  • 1 vajce
  • 15 g čerstvého droždia
  • 12 g soli
  • 1 g čierneho mletého korenia
  • 100 g varených zemiakov
  • ½ ČL kryštálového cukru

Postup

  1. Do vlažného mlieka rozmiešame droždie, cukor kryštálový, necháme vykysnúť – 15 min.
  2. Pripravíme si zvyšné suroviny.
  3. Múku preosejeme, pridáme soľ, korenie, premiešame, pridáme vajíčko, 50g bravčovej masti, nakoniec prilejeme vykysnutý kvások.
  4. Vymiesime cesto, ktoré necháme 10 minút prikryté na stole odstáť.
  5. Zemiak uvarený v šupke očistíme a nastrúhame.
  6. Oškvarky zomelieme, pridáme 50 g bravčovej masti, dáme stuhnúť do chladničky.
  7. Cesto rozvaľkáme do tvaru štvorca, rozotrieme mleté oškvarky do dvoch tretín, pozor nie úplne po okraj, rozložíme nastrúhaný varený zemiak a cesto preložíme na tri časti, zľava do 2/3, sprava na seba 1/3.
  8. Necháme v chladničke odležať 15 minút, prekladanie zopakujeme ešte dva krát.
  9. Cesto rozvaľkáme na hrúbku približne 1,5 cm, (21x28cm) vykrajujeme kolieska, ktoré ukladáme na plech vystlaný silpatom.
  10. Povrch potrieme rozšľahaným žĺtkom, necháme podkysnúť 20 minút
  11. Pečieme pri teplote 180°C 15 minút, dopekáme pri teplote 160°C – 5 minút do zlatistej farby