5. kolo - osobná výzva - Pirohy

Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.

Osobná výzva 5. kola súťaže Pečie celé Slovensko spočívala v príprave pirohov – nielen slaných, ale aj sladkých.

Špecialita typická pre stredoeurópske a východoeurópske krajiny sa pripravuje zo zemiakov, múky, vajíčok a soli. Iné pirohy však dostanete v Poľsku, iné v Rusku a iné na Slovensku. A aké pirohy v nedeľu pripravili deviati súťažiaci si môžete pozrieť nižšie.

Exotické pirôžky od Janky

Ingrediencie

Cesto

  • 600 g hladkej múky
  • 200 g zemiakov
  • 80 g mrkvy
  • Soľ
  • 1 vajce

Plnka

  • 250 g tvarohu
  • Čerstvý kôpor
  • Soľ
  • Čierne korenie
  • Tzatziki
  • 30 g masla

Omáčka

  • 0,2 l šípkového pyré
  • 1 menšia cibuľa
  • 50 g masla
  • Balsamico
  • Čierne korenie
  • 0,1 l vody
  • kryštálový cukor
  • čili papričky viacerých farieb

Postup

  1. Zemiaky dáme variť a 5 minút pred koncom pridáme aj mrkvu. Do misky dáme uvarené zemiaky s mrkvou a popučíme najemno. Pridáme polovicu múky vajce, soľ a začneme miesiť. Zmes si určite bude pýtať múku, ktorú pridávame postupne. Vypracujeme vláčne cesto.
  2. Plnka – tvaroh si popučíme, pridáme podľa chuti kôpor, soľ, korenie, tzatziki a dôkladne premiešame.
  3. Omáčka – ošúpeme cibuľu, nakrájame ju na drobno a dáme smažiť na maslo. Keď je hotová, pridáme balsamico, ktoré trochu zasmažíme, Pridáme šípkové pyré, vodu, koreniny a poprípade cukor. Chvíľku povaríme, nech sa chute spoja. Odstavíme, rozmixujeme ponorným mixérom a precedíme. Pridáme čili papričky podľa chuti.
  4. Pirohy – cesto si vyvaľkáme na hrúbku 3 až 4 milimetre a vykrojíme kruhy s priemerom 9 cm a plníme tvarohovou plnkou. Preložíme na polovicu a postláčame vidličkou. Hotové dáme variť do vody na cca 10 minút. Vyberieme a dáme do misky a zalejeme rozpusteným maslom. Poukladáme na tanier posypeme plnkou, ktorá nám zostala a môžeme preliať omáčkou alebo si ju môžeme dať vedľa a pirohy si v nej namáčať.

Zemplínske pirohy podľa Ďoďa

Ingrediencie

Cesto

  • 400 g uvarených zemiakov v šupke
  • 100 g polohrubej múky
  • 70 g hladkej múky
  • Soľ
  • Čierne mleté korenie

Kapustová plnka

  • 150 g kyslej kapusty
  • 10 ml oleja
  • 20 g slaniny

Zemiaková plnka

  • 200 g uvarených zemiakov
  • 2 PL opraženej cibule na masle
  • Soľ
  • Čierne mleté korenie

Hubová mačanka

  • 40 g masla
  • 30 g slaniny
  • 30 g cibule
  • 30 g šalotky
  • 200 g čerstvých šampiňónov
  • 40 g sušených húb
  • 350 ml 33% smotany na šľahanie 33%
  • Soľ
  • Čierne mleté korenie

Ďalej potrebujeme

  • 200 ml kyslého mlieka
  • Pažítku
  • Olej na vyprážanie

Postup

  1. Na prípravu cesta najskôr uvaríme zemiaky v šupke, ktoré po ochladnutí nastrúhame na strúhadle. K zemiakom pridáme múku, soľ a korenie. Cesto necháme odstáť.
  2. Pripravíme si plnky: Kyslú kapustu opražíme na oleji spolu s nadrobno nakrájanou slaninou. Pražíme asi 10 minúť, pokiaľ kapusta nezmäkne.
  3. Druhá plnka je pripravená z uvarených zemiakov, ktoré sú premiešané s opraženou cibuľou (tu získame vo fáze, keď budeme variť hubovú mačanku). Zmes osolíme a okoreníme.
  4. Hubová mačanka - Na masle opražíme cibuľu a šalotku (v tomto kroku odoberáme cibuľku do zemiakovej plnky). Pridáme slaninu a chvíľku opražíme. Pridáme šampiňóny a neskôr aj nakrájané a vo vode namočené sušené huby. Na panvici necháme asi 15 minút na miernom ohni do zmäknutia. Na koniec okoreníme, osolíme a pridáme smotanu. Omáčku ponorným mixérom zmixujeme, ale dbáme na to, aby boli zachované aj väčšie kúsky.
  5. Odležané cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku cca 4 mm. Vykrajujeme pohárom kruhy, ktoré plníme náplňami.
  6. Varené pirohy so zemiakovou plnkou varíme v osolenej horúcej vode približne 7 minút.
  7. Pirohy plnené kyslou kapustou vyprážame v oleji do zlatista. Je potrebné ich obracať a neustále ich sledovať, aby sa nepripiekli.
  8. Podávame s kyslým mliekom, acidofilným mliekom alebo žinčicou.

Zuzkine hubové pirohy

Ingrediencie

Cesto

  • 375 g hladkej múky
  • 158 g vlažnej vody
  • 3 vajcia
  • 1 ČL soli
  • 50 g kôpru

Plnka

  • 500 g čerstvých húb (hliva, krémové šampiňóny, portobello šampiňóny)
  • 1 vajce
  • 2 PL kyslej smotany
  • Olivový olej a maslo na opekanie
  • Soľ
  • Biele korenie

Holandská omáčka

  • 3 žĺtky
  • 100 g masla
  • 100 ml bieleho vína
  • 1 ČL dijonskej horčice
  • Soľ

Hnedé maslo

  • 150 g masla

Dekorácie

  • Pár stoniek kôpru
  • 200 g shimeji húb

Postup

  1. Preosiatu múku zmiešame so soľou a najemno nasekaným kôprom. Do múky zamiešame vajce a vodu, kým nevznikne hladké cesto. Zabalíme do fólie a necháme v chladničke oddýchnuť cca 10 minút.
  2. Na panvici rozohrejeme olivový olej s maslom. Huby na plnku nakrájame na drobné kúsky a spolu s rozpučeným cesnakom opečieme na oleji s maslom.
  3. Opekáme, kým sa z húb neodparí voda, primiešame Kyslú smotanu. Dochutíme soľou a bielym korením. Keď huby vychladnú pridáme do plnky jedno vajce.
  4. Cesto premiesime a rozvaľkáme na čo najtenšiu placku.
  5. Povykrajujeme kruhy, do stredu vložíme po jednej polievkovej lyžici plnky a preložíme na polovicu. Okraje potrieme vodou a dobre stlačíme. Špice polkruhu spojíme dohromady.
  6. Vo veľkom hrnci dáme zovrieť osolenú vodu. Plameň stiahneme a opatrne nahádžeme pirohy, pomaly zamiešame, aby sa neprichytili o spodok hrnca. Varíme cca 5-7 minút. Pirohy vyberieme a vložíme do naolejovanej misky aby sa neprichytili.
  7. Víno necháme zredukovať na polovicu objemu a necháme vychladnúť.
  8. Žĺtky rozšľaháme a šľaháme nad vodným kúpeľom, keď začnú hustnúť pridáme na striedačku maslo a zredukované víno. Na záver pridáme dijonskú horčicu a dochutíme soľou.
  9. Na hnedé maslo necháme maslo rozpustiť a za občasného miešania zhnednúť. Precedíme.
  10. Shimeji huby a uvarené pirohy opečieme na masle dochrumkava.
  11. Na tanier nalejeme holandskú omáčku, na ktorú poukladáme pirohy a prelejeme hnedým maslom. Pridáme opečené shimeji huby a posypeme nasekaným kôprom.

Lenkine pirohy na sladkô

Ingrediencie

Cesto

  • 325 g hladkej múky
  • 125 g masla
  • 100 ml vody
  • 1/4 lyžičky octu
  • 1/4 lyžičky cukru
  • 2 vajcia (jedno do cesta a jedno na potretie)

Plnka

  • 100 g strúhanky
  • 100 g masla
  • 100 g cukru
  • 1 pohár zaváraných marhúľ

Vanilkový puding

  • 120 ml smotany na šľahanie
  • 120 ml mlieka
  • 40 g vanilkového cukru
  • 4 žĺtky
  • 20 g vanilkového cukru
  • Vanilkový struk

Postup

  1. Vychladené maslo zmiešame s múkou. Pridáme vajcia, soľ, cukor a vodu s octom. Vypracujeme hladké cesto. Zabalíme do fólie a dáme do chladničky asi na 20 minút.
  2. Na panvičke si jemne roztopíme maslo a pridáme cukor a strúhanku. Opražíme do zlatista.
  3. Na vanilkový puding dáme zohrievať maslo, smotanu na šľahanie, polovicu vanilkového cukru s vanilkovým strukom, ktorý prerežeme a vyberieme semienka. V druhej miske si zmiešame žĺtky so zvyškom vanilkového cukru.
  4. Keď sa mlieko zohreje, prilejeme za naberačku do žĺtkov a rozmiešame. Následne prilejeme žĺtky k zvyšku mlieka. Varíme za stáleho miešania do zhustnutia. Pozor! Nesmie vrieť. Presunieme ho do misky, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
  5. Cesto na pirohy si vyvaľkáme a vykrojíme krúžky (napríklad pomocou väčšieho hrnčeka). Naplníme strúhankou a marhuľkou a vytvarujeme piroh.
  6. Pečieme na plechu s papierom na pečenie pri teplote 180 stupňov asi 15 minút. Servírujeme spolu s vanilkovým pudingom.

Luckine rodinné pirohy

Ingrediencie

Cesto

  • 2 vajcia
  • 2 PL oleja
  • 3 dcl horúcej vody
  • 200 g hladkej múky
  • 500 g polohrubej múky
  • Soľ

Plnka

  • 500 g mletého mäsa z pliecka
  • 100 g oravskej slaniny
  • Soľ
  • Čierne korenie
  • 150 g údeného oštiepka
  • 200 g ricotty
  • Cibuľka

Kapustová perinka

  • 150 g slaniny
  • 500 g kyslej kapusty
  • 150 g suchého vína
  • Cibuľa
  • Soľ

Slaninový prach

  • 50 g slaninových plátkov
  • 50 g strúhanky

Postup

  1. Do misky rozbijeme vajcia so soľou. Zalejeme vodou (nie vriacou) a metličkou rozšľaháme. Pridáme olej, soľ a múku a vypracujeme nelepivé cesto. Necháme ho prikryté odpočívať 10-15min. Odpočinuté cesto spracujeme na pirohy. Varíme, pokiaľ nevyplávajú na povrch.
  2. Slaninu na kocky upražíme, pridáme cibuľku a keď je dozlata, môžeme pridať mäso. Posolíme okoreníme dusíme cca 15 minút.
  3. Do vychladnutej zmesi vmiešame nastrúhaný oštiepok a ricottu. Zmesou plníme pirohy.
  4. Opražíme cibuľku so slaninou, pridáme kapustu a podlejeme vínom. Dusíme domäkka. Nakoniec dochutíme soľou a cukrom podľa chuti.
  5. Slaninku opražíme do chrumkava a necháme vychladnúť. V mixéri spolu so strúhankou pomelieme na prach.

Falošná plnená paprika od Milky

Ingrediencie

Cesto

  • 150 ml vody
  • 50 g masla
  • 1PL oleja
  • ½ ČL soli
  • 1 vajce
  • 200 g polohrubej múky
  • 180 g hladkej múky

Plnka

  • 300 g mletého bravčového mäsa
  • 60 g ryže
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 vajce
  • 1 ČL soli
  • Čierne korenie
  • 1 ČL údenej papriky
  • 1 ČL majoránu
  • 2 PL oleja

Omáčka

  • 3 PL oleja
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 500 g paradajkového pyré
  • 1 cibuľa
  • 4 ks nového celého korenia
  • Čierne korenie
  • 2 bobkové listy
  • 5 klinčekov
  • 1 ks čerstvej kapie
  • 1 ČL zemiakového škrobu
  • Voda
  • Čerstvá bazalka

Postup

  1. Do kastróla dáme olej a opražíme ryžu. Zalejeme ju 1,5 násobkom vody. Pridáme ¼ ČL soli a necháme variť. Po uvarení vysypeme na plech a ochladíme.
  2. Necháme zovrieť 150 ml vody a vlejeme do misy robota. Pridáme k nej maslo, olej a soľ. Necháme všetko rozpustiť.
  3. K zmesi pridáme obe múky a vajce. Všetko spolu miešame hákom, kým sa vytvorí cesto. To potom vyberieme na podložku a ručne domiesime.
  4. Cesto dáme do uzatvárateľnej nádoby a necháme 20 minút odpočívať.
  5. Do kastróla dáme olej a cukor a jemne ho necháme skaramelizovať. Pridáme paradajkové pyré, 1 ČL údenej papriky a chvíľu restujeme. Potom vlejeme 0,5l vody, pridáme soľ a kapiu zbavenú zrniečok. Ochutíme koreninami a necháme vrieť pri nízkej teplote. Nakoniec pridáme škrob rozmiešaný v 50 ml vody. Dochutíme podľa chuti cukrom a citrónovou šťavou.
  6. Do hrnca vlejeme vodu a začneme zohrievať. Pridáme do nej 2 bobkové listy, 4 guľôčky nového korenia a keď začne vrieť, pridáme soľ.
  7. Mleté mäso dáme do misky a pridáme uvarenú ryžu. Cesnak nastrúhame na strúhadle a pridáme do zmesi. Dochutíme mäso uvedenými koreninami a soľou. Nakoniec pridáme vajce a urobíme náplň.
  8. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej podložke a vykrojíme kolieska o priemere 10 cm. Okraje cesta potrieme vodou, do stredu dáme náplň a ozdobne zlepíme pirohy. Všetky naraz vhodíme do vriacej osolenej vody. Keď pirohy vyplávajú na hladinu, varíme ich ešte cca 6 minút.
  9. Pirohy vyberieme do misky a pokvapkáme olejom, aby sa nezlepili.
  10. Pirohy poukladáme na tanier, polejeme omáčkou a nakrájanými lístkami bazalky.

Táničkine špenátové pirohy

Ingrediencie

Cesto

  • 400 g polohrubej múky
  • 3 g soli
  • Vajce
  • 60 g čerstvého špenátu
  • 150 g vody
  • 20 g olivového oleja

Plnka

  • 130 g lososa
  • 40 g ricotty
  • Soľ
  • Korenie

Omáčka

  • 200 g smotany na varenie 30%
  • 100 g parmezánu
  • 30 g masla
  • Korenie

Dekorácie

  • 10 g parmezánu
  • 40 g špenátu
  • 20 g masla
  • Čierne korenie v mlynčeku

Postup

  1. K špenátu pridáme olej, vodu a vajce, rozmixujeme tyčovym mixérom. Postupne pridáme múku a vymiesime cesto. Odložime do chladničky na 30 minút.
  2. Lososa ošúpeme a nakrájame na malé kocky, pridáme ricottu a korenie.
  3. Do panvice nalejeme smotanu, pridáme maslo a nastrúhaný parmezán, dobre premiešame, a dochutíme čiernym korením.
  4. Cesto rozvaľkáme, vyformujeme pirohy. Nasledne ich povaríme v horúcej osolenej vode 5 -7 minút.
  5. Na panvici rozohrejeme maslo, pridáme umytý špenát a necháme ho 2 minúty spariť.
  6. Na tanier dáme špenát, polejeme omáčkou, posypeme korením, rozložíme pirohy a dozdobime parmezánovymi hoblinkami a čerstvym špenátom.

Rebarborové pirohy od Tomáša

Ingrediencie

Cesto

  • 150 g hladkej múky
  • 150 g polohrubej múky
  • 350 g zemiakov
  • Soľ
  • 1 vajce
  • 2 dl vody

Plnka

  • Rebarbora
  • 100 g jahôd
  • 2 PL kryštálového cukru

Omáčka

  • 200 g pomarančovej šťavy
  • 80 g smotany na šľahanie 33%
  • 60 g limetkovej šťavy
  • 6,5 g želatíny
  • 30 g vody
  • 30 g kryštálového cukru

Dekorácie

  • Limetková kôra z jednej limetky
  • Pomarančová kôra z jedného pomaranča
  • 100 g cukru
  • Mäta

Postup

  1. Plnka - Rebarboru si ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Jahody tiež nakrájame na malé kocky. Všetko dáme do hrnca a pridáme cukor. Podusíme maximálne 3-4min a necháme vychladiť.
  2. Hladkú múku rozmiešame s polohrubou múkou, pridáme uvarené pretlačené zemiaky, soľ, vajce a vodu podľa potreby a vypracujeme cesto. Cesto rozvaľkáme na múkou vysypanej doske. Rozvaľkané cesto si vykrojíme a do stredu dáme rebarborovú plnku.
  3. Pirohy preložíme a cesto okolo plnky popritláčame. Takto pripravené pirohy dáme do osolenej vriacej vody a zľahka zamiešame vareškou, aby sa neprilepili na dno. Keď voda začne vrieť a pirohy vyjdu na povrch, vyberieme ich dierkovanou vareškou, alebo sitkom a naukladáme na tanier.
  4. Poleva (špuma) - Vodu a cukor si uvaríme na sirup. Šľahačku dáme zohriať na 70 stupňov a potom primiešame uvarený sirup, do toho napučanú želatínu, šťavu z pomaranča a limetky. Poriadne všetko spolu premixujeme ponorným mixérom. Precedíme a dáme do nádoby na výrobu šľahačky. Použijeme 2 bombičky.
  5. Zdobenie - Na tanier naukladáme pirohy dookola. Do stredu do misky si nastriekame (špumu) a na vrch si dáme kôru z limetky a pomaranča, ktorú sme mali celý čas v miske s cukrom a ozdobíme celé lístkami mäty.

Pirohy s bielym makom podľa Anči

Ingrediencie

Cesto

  • 350 g hrubej múky
  • 250 g jemného krémového tvarohu
  • Štipka soli
  • 1 vajce

Maková plnka

  • 150 g mletého bieleho maku
  • 120 g kryštálového cukru
  • 6 PL vody

Omáčka

  • 500 g kyslej smotany 30%
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 PL práškového cukru
  • Kôra z jedného citrónu
  • 150 g masla
  • 500 g čerstvých jahôd

Dekorácie

  • čerstvá mäta
  • 100 g mandľových lupienkov
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 10 g lyofilizovaných jahôd

Postup

  1. Z tvarohu, múky, vajca a soli vypracujeme cesto.
  2. Cesto vyvaľkáme na 2-3 mm hrúbku a vykrajujeme kolieska, ktoré plníme makovou plnkou.
  3. Makovú plnku si pripravíme zmiešaním mletého maku, cukru a vody. Kolieska pozliepame.
  4. Takto pripravené pirohy uvaríme v osolenej vode. Povaríme 5-7 minút a dierovanou naberačkou vytiahneme von. Opláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať.
  5. Polejeme roztopeným maslom, kyslou smotanou, ktorú sme zmiešali s cukrom, vanilkovým cukrom a pridali sme nastrúhanú citrónovú kôru. Navrch poukladáme nakrájané čerstvé jahody.
  6. Na ozdobu si dáme skaramelizovať cukor, pridáme mandľové lupienky, zmes dáme na papier na pečenie a dáme zapiecť do rúry na 180 stupňov na 5-7 minút. Nalámeme a dozdobíme si pirohy aj s čerstvou mätou

Komentáre

Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.

Zaregistrovať sa

Prečítajte si tiež

Pečie celé Slovensko - recepty 1. séria 2021

Pečie celé Slovensko - recepty 1. séria 2021

29. 10. 2021 | Prečítané 23733x