5. kolo - osobná výzva - Pirohy
5. kolo - osobná výzva - Pirohy
Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.
Osobná výzva 5. kola súťaže Pečie celé Slovensko spočívala v príprave pirohov – nielen slaných, ale aj sladkých.
Špecialita typická pre stredoeurópske a východoeurópske krajiny sa pripravuje zo zemiakov, múky, vajíčok a soli. Iné pirohy však dostanete v Poľsku, iné v Rusku a iné na Slovensku. A aké pirohy v nedeľu pripravili deviati súťažiaci si môžete pozrieť nižšie.
Exotické pirôžky od Janky
Ingrediencie
Cesto
- 600 g hladkej múky
- 200 g zemiakov
- 80 g mrkvy
- Soľ
- 1 vajce
Plnka
- 250 g tvarohu
- Čerstvý kôpor
- Soľ
- Čierne korenie
- Tzatziki
- 30 g masla
Omáčka
- 0,2 l šípkového pyré
- 1 menšia cibuľa
- 50 g masla
- Balsamico
- Čierne korenie
- 0,1 l vody
- kryštálový cukor
- čili papričky viacerých farieb
Postup
- Zemiaky dáme variť a 5 minút pred koncom pridáme aj mrkvu. Do misky dáme uvarené zemiaky s mrkvou a popučíme najemno. Pridáme polovicu múky vajce, soľ a začneme miesiť. Zmes si určite bude pýtať múku, ktorú pridávame postupne. Vypracujeme vláčne cesto.
- Plnka – tvaroh si popučíme, pridáme podľa chuti kôpor, soľ, korenie, tzatziki a dôkladne premiešame.
- Omáčka – ošúpeme cibuľu, nakrájame ju na drobno a dáme smažiť na maslo. Keď je hotová, pridáme balsamico, ktoré trochu zasmažíme, Pridáme šípkové pyré, vodu, koreniny a poprípade cukor. Chvíľku povaríme, nech sa chute spoja. Odstavíme, rozmixujeme ponorným mixérom a precedíme. Pridáme čili papričky podľa chuti.
- Pirohy – cesto si vyvaľkáme na hrúbku 3 až 4 milimetre a vykrojíme kruhy s priemerom 9 cm a plníme tvarohovou plnkou. Preložíme na polovicu a postláčame vidličkou. Hotové dáme variť do vody na cca 10 minút. Vyberieme a dáme do misky a zalejeme rozpusteným maslom. Poukladáme na tanier posypeme plnkou, ktorá nám zostala a môžeme preliať omáčkou alebo si ju môžeme dať vedľa a pirohy si v nej namáčať.
Zemplínske pirohy podľa Ďoďa
Ingrediencie
Cesto
- 400 g uvarených zemiakov v šupke
- 100 g polohrubej múky
- 70 g hladkej múky
- Soľ
- Čierne mleté korenie
Kapustová plnka
- 150 g kyslej kapusty
- 10 ml oleja
- 20 g slaniny
Zemiaková plnka
- 200 g uvarených zemiakov
- 2 PL opraženej cibule na masle
- Soľ
- Čierne mleté korenie
Hubová mačanka
- 40 g masla
- 30 g slaniny
- 30 g cibule
- 30 g šalotky
- 200 g čerstvých šampiňónov
- 40 g sušených húb
- 350 ml 33% smotany na šľahanie 33%
- Soľ
- Čierne mleté korenie
Ďalej potrebujeme
- 200 ml kyslého mlieka
- Pažítku
- Olej na vyprážanie
Postup
- Na prípravu cesta najskôr uvaríme zemiaky v šupke, ktoré po ochladnutí nastrúhame na strúhadle. K zemiakom pridáme múku, soľ a korenie. Cesto necháme odstáť.
- Pripravíme si plnky: Kyslú kapustu opražíme na oleji spolu s nadrobno nakrájanou slaninou. Pražíme asi 10 minúť, pokiaľ kapusta nezmäkne.
- Druhá plnka je pripravená z uvarených zemiakov, ktoré sú premiešané s opraženou cibuľou (tu získame vo fáze, keď budeme variť hubovú mačanku). Zmes osolíme a okoreníme.
- Hubová mačanka - Na masle opražíme cibuľu a šalotku (v tomto kroku odoberáme cibuľku do zemiakovej plnky). Pridáme slaninu a chvíľku opražíme. Pridáme šampiňóny a neskôr aj nakrájané a vo vode namočené sušené huby. Na panvici necháme asi 15 minút na miernom ohni do zmäknutia. Na koniec okoreníme, osolíme a pridáme smotanu. Omáčku ponorným mixérom zmixujeme, ale dbáme na to, aby boli zachované aj väčšie kúsky.
- Odležané cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku cca 4 mm. Vykrajujeme pohárom kruhy, ktoré plníme náplňami.
- Varené pirohy so zemiakovou plnkou varíme v osolenej horúcej vode približne 7 minút.
- Pirohy plnené kyslou kapustou vyprážame v oleji do zlatista. Je potrebné ich obracať a neustále ich sledovať, aby sa nepripiekli.
- Podávame s kyslým mliekom, acidofilným mliekom alebo žinčicou.
Zuzkine hubové pirohy
Ingrediencie
Cesto
- 375 g hladkej múky
- 158 g vlažnej vody
- 3 vajcia
- 1 ČL soli
- 50 g kôpru
Plnka
- 500 g čerstvých húb (hliva, krémové šampiňóny, portobello šampiňóny)
- 1 vajce
- 2 PL kyslej smotany
- Olivový olej a maslo na opekanie
- Soľ
- Biele korenie
Holandská omáčka
- 3 žĺtky
- 100 g masla
- 100 ml bieleho vína
- 1 ČL dijonskej horčice
- Soľ
Hnedé maslo
- 150 g masla
Dekorácie
- Pár stoniek kôpru
- 200 g shimeji húb
Postup
- Preosiatu múku zmiešame so soľou a najemno nasekaným kôprom. Do múky zamiešame vajce a vodu, kým nevznikne hladké cesto. Zabalíme do fólie a necháme v chladničke oddýchnuť cca 10 minút.
- Na panvici rozohrejeme olivový olej s maslom. Huby na plnku nakrájame na drobné kúsky a spolu s rozpučeným cesnakom opečieme na oleji s maslom.
- Opekáme, kým sa z húb neodparí voda, primiešame Kyslú smotanu. Dochutíme soľou a bielym korením. Keď huby vychladnú pridáme do plnky jedno vajce.
- Cesto premiesime a rozvaľkáme na čo najtenšiu placku.
- Povykrajujeme kruhy, do stredu vložíme po jednej polievkovej lyžici plnky a preložíme na polovicu. Okraje potrieme vodou a dobre stlačíme. Špice polkruhu spojíme dohromady.
- Vo veľkom hrnci dáme zovrieť osolenú vodu. Plameň stiahneme a opatrne nahádžeme pirohy, pomaly zamiešame, aby sa neprichytili o spodok hrnca. Varíme cca 5-7 minút. Pirohy vyberieme a vložíme do naolejovanej misky aby sa neprichytili.
- Víno necháme zredukovať na polovicu objemu a necháme vychladnúť.
- Žĺtky rozšľaháme a šľaháme nad vodným kúpeľom, keď začnú hustnúť pridáme na striedačku maslo a zredukované víno. Na záver pridáme dijonskú horčicu a dochutíme soľou.
- Na hnedé maslo necháme maslo rozpustiť a za občasného miešania zhnednúť. Precedíme.
- Shimeji huby a uvarené pirohy opečieme na masle dochrumkava.
- Na tanier nalejeme holandskú omáčku, na ktorú poukladáme pirohy a prelejeme hnedým maslom. Pridáme opečené shimeji huby a posypeme nasekaným kôprom.
Lenkine pirohy na sladkô
Ingrediencie
Cesto
- 325 g hladkej múky
- 125 g masla
- 100 ml vody
- 1/4 lyžičky octu
- 1/4 lyžičky cukru
- 2 vajcia (jedno do cesta a jedno na potretie)
Plnka
- 100 g strúhanky
- 100 g masla
- 100 g cukru
- 1 pohár zaváraných marhúľ
Vanilkový puding
- 120 ml smotany na šľahanie
- 120 ml mlieka
- 40 g vanilkového cukru
- 4 žĺtky
- 20 g vanilkového cukru
- Vanilkový struk
Postup
- Vychladené maslo zmiešame s múkou. Pridáme vajcia, soľ, cukor a vodu s octom. Vypracujeme hladké cesto. Zabalíme do fólie a dáme do chladničky asi na 20 minút.
- Na panvičke si jemne roztopíme maslo a pridáme cukor a strúhanku. Opražíme do zlatista.
- Na vanilkový puding dáme zohrievať maslo, smotanu na šľahanie, polovicu vanilkového cukru s vanilkovým strukom, ktorý prerežeme a vyberieme semienka. V druhej miske si zmiešame žĺtky so zvyškom vanilkového cukru.
- Keď sa mlieko zohreje, prilejeme za naberačku do žĺtkov a rozmiešame. Následne prilejeme žĺtky k zvyšku mlieka. Varíme za stáleho miešania do zhustnutia. Pozor! Nesmie vrieť. Presunieme ho do misky, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
- Cesto na pirohy si vyvaľkáme a vykrojíme krúžky (napríklad pomocou väčšieho hrnčeka). Naplníme strúhankou a marhuľkou a vytvarujeme piroh.
- Pečieme na plechu s papierom na pečenie pri teplote 180 stupňov asi 15 minút. Servírujeme spolu s vanilkovým pudingom.
Luckine rodinné pirohy
Ingrediencie
Cesto
- 2 vajcia
- 2 PL oleja
- 3 dcl horúcej vody
- 200 g hladkej múky
- 500 g polohrubej múky
- Soľ
Plnka
- 500 g mletého mäsa z pliecka
- 100 g oravskej slaniny
- Soľ
- Čierne korenie
- 150 g údeného oštiepka
- 200 g ricotty
- Cibuľka
Kapustová perinka
- 150 g slaniny
- 500 g kyslej kapusty
- 150 g suchého vína
- Cibuľa
- Soľ
Slaninový prach
- 50 g slaninových plátkov
- 50 g strúhanky
Postup
- Do misky rozbijeme vajcia so soľou. Zalejeme vodou (nie vriacou) a metličkou rozšľaháme. Pridáme olej, soľ a múku a vypracujeme nelepivé cesto. Necháme ho prikryté odpočívať 10-15min. Odpočinuté cesto spracujeme na pirohy. Varíme, pokiaľ nevyplávajú na povrch.
- Slaninu na kocky upražíme, pridáme cibuľku a keď je dozlata, môžeme pridať mäso. Posolíme okoreníme dusíme cca 15 minút.
- Do vychladnutej zmesi vmiešame nastrúhaný oštiepok a ricottu. Zmesou plníme pirohy.
- Opražíme cibuľku so slaninou, pridáme kapustu a podlejeme vínom. Dusíme domäkka. Nakoniec dochutíme soľou a cukrom podľa chuti.
- Slaninku opražíme do chrumkava a necháme vychladnúť. V mixéri spolu so strúhankou pomelieme na prach.
Falošná plnená paprika od Milky
Ingrediencie
Cesto
- 150 ml vody
- 50 g masla
- 1PL oleja
- ½ ČL soli
- 1 vajce
- 200 g polohrubej múky
- 180 g hladkej múky
Plnka
- 300 g mletého bravčového mäsa
- 60 g ryže
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 vajce
- 1 ČL soli
- Čierne korenie
- 1 ČL údenej papriky
- 1 ČL majoránu
- 2 PL oleja
Omáčka
- 3 PL oleja
- 1 PL kryštálového cukru
- 500 g paradajkového pyré
- 1 cibuľa
- 4 ks nového celého korenia
- Čierne korenie
- 2 bobkové listy
- 5 klinčekov
- 1 ks čerstvej kapie
- 1 ČL zemiakového škrobu
- Voda
- Čerstvá bazalka
Postup
- Do kastróla dáme olej a opražíme ryžu. Zalejeme ju 1,5 násobkom vody. Pridáme ¼ ČL soli a necháme variť. Po uvarení vysypeme na plech a ochladíme.
- Necháme zovrieť 150 ml vody a vlejeme do misy robota. Pridáme k nej maslo, olej a soľ. Necháme všetko rozpustiť.
- K zmesi pridáme obe múky a vajce. Všetko spolu miešame hákom, kým sa vytvorí cesto. To potom vyberieme na podložku a ručne domiesime.
- Cesto dáme do uzatvárateľnej nádoby a necháme 20 minút odpočívať.
- Do kastróla dáme olej a cukor a jemne ho necháme skaramelizovať. Pridáme paradajkové pyré, 1 ČL údenej papriky a chvíľu restujeme. Potom vlejeme 0,5l vody, pridáme soľ a kapiu zbavenú zrniečok. Ochutíme koreninami a necháme vrieť pri nízkej teplote. Nakoniec pridáme škrob rozmiešaný v 50 ml vody. Dochutíme podľa chuti cukrom a citrónovou šťavou.
- Do hrnca vlejeme vodu a začneme zohrievať. Pridáme do nej 2 bobkové listy, 4 guľôčky nového korenia a keď začne vrieť, pridáme soľ.
- Mleté mäso dáme do misky a pridáme uvarenú ryžu. Cesnak nastrúhame na strúhadle a pridáme do zmesi. Dochutíme mäso uvedenými koreninami a soľou. Nakoniec pridáme vajce a urobíme náplň.
- Cesto rozvaľkáme na pomúčenej podložke a vykrojíme kolieska o priemere 10 cm. Okraje cesta potrieme vodou, do stredu dáme náplň a ozdobne zlepíme pirohy. Všetky naraz vhodíme do vriacej osolenej vody. Keď pirohy vyplávajú na hladinu, varíme ich ešte cca 6 minút.
- Pirohy vyberieme do misky a pokvapkáme olejom, aby sa nezlepili.
- Pirohy poukladáme na tanier, polejeme omáčkou a nakrájanými lístkami bazalky.
Táničkine špenátové pirohy
Ingrediencie
Cesto
- 400 g polohrubej múky
- 3 g soli
- Vajce
- 60 g čerstvého špenátu
- 150 g vody
- 20 g olivového oleja
Plnka
- 130 g lososa
- 40 g ricotty
- Soľ
- Korenie
Omáčka
- 200 g smotany na varenie 30%
- 100 g parmezánu
- 30 g masla
- Korenie
Dekorácie
- 10 g parmezánu
- 40 g špenátu
- 20 g masla
- Čierne korenie v mlynčeku
Postup
- K špenátu pridáme olej, vodu a vajce, rozmixujeme tyčovym mixérom. Postupne pridáme múku a vymiesime cesto. Odložime do chladničky na 30 minút.
- Lososa ošúpeme a nakrájame na malé kocky, pridáme ricottu a korenie.
- Do panvice nalejeme smotanu, pridáme maslo a nastrúhaný parmezán, dobre premiešame, a dochutíme čiernym korením.
- Cesto rozvaľkáme, vyformujeme pirohy. Nasledne ich povaríme v horúcej osolenej vode 5 -7 minút.
- Na panvici rozohrejeme maslo, pridáme umytý špenát a necháme ho 2 minúty spariť.
- Na tanier dáme špenát, polejeme omáčkou, posypeme korením, rozložíme pirohy a dozdobime parmezánovymi hoblinkami a čerstvym špenátom.
Rebarborové pirohy od Tomáša
Ingrediencie
Cesto
- 150 g hladkej múky
- 150 g polohrubej múky
- 350 g zemiakov
- Soľ
- 1 vajce
- 2 dl vody
Plnka
- Rebarbora
- 100 g jahôd
- 2 PL kryštálového cukru
Omáčka
- 200 g pomarančovej šťavy
- 80 g smotany na šľahanie 33%
- 60 g limetkovej šťavy
- 6,5 g želatíny
- 30 g vody
- 30 g kryštálového cukru
Dekorácie
- Limetková kôra z jednej limetky
- Pomarančová kôra z jedného pomaranča
- 100 g cukru
- Mäta
Postup
- Plnka - Rebarboru si ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Jahody tiež nakrájame na malé kocky. Všetko dáme do hrnca a pridáme cukor. Podusíme maximálne 3-4min a necháme vychladiť.
- Hladkú múku rozmiešame s polohrubou múkou, pridáme uvarené pretlačené zemiaky, soľ, vajce a vodu podľa potreby a vypracujeme cesto. Cesto rozvaľkáme na múkou vysypanej doske. Rozvaľkané cesto si vykrojíme a do stredu dáme rebarborovú plnku.
- Pirohy preložíme a cesto okolo plnky popritláčame. Takto pripravené pirohy dáme do osolenej vriacej vody a zľahka zamiešame vareškou, aby sa neprilepili na dno. Keď voda začne vrieť a pirohy vyjdu na povrch, vyberieme ich dierkovanou vareškou, alebo sitkom a naukladáme na tanier.
- Poleva (špuma) - Vodu a cukor si uvaríme na sirup. Šľahačku dáme zohriať na 70 stupňov a potom primiešame uvarený sirup, do toho napučanú želatínu, šťavu z pomaranča a limetky. Poriadne všetko spolu premixujeme ponorným mixérom. Precedíme a dáme do nádoby na výrobu šľahačky. Použijeme 2 bombičky.
- Zdobenie - Na tanier naukladáme pirohy dookola. Do stredu do misky si nastriekame (špumu) a na vrch si dáme kôru z limetky a pomaranča, ktorú sme mali celý čas v miske s cukrom a ozdobíme celé lístkami mäty.
Pirohy s bielym makom podľa Anči
Ingrediencie
Cesto
- 350 g hrubej múky
- 250 g jemného krémového tvarohu
- Štipka soli
- 1 vajce
Maková plnka
- 150 g mletého bieleho maku
- 120 g kryštálového cukru
- 6 PL vody
Omáčka
- 500 g kyslej smotany 30%
- 1 vanilkový cukor
- 2 PL práškového cukru
- Kôra z jedného citrónu
- 150 g masla
- 500 g čerstvých jahôd
Dekorácie
- čerstvá mäta
- 100 g mandľových lupienkov
- 2 PL kryštálového cukru
- 10 g lyofilizovaných jahôd
Postup
- Z tvarohu, múky, vajca a soli vypracujeme cesto.
- Cesto vyvaľkáme na 2-3 mm hrúbku a vykrajujeme kolieska, ktoré plníme makovou plnkou.
- Makovú plnku si pripravíme zmiešaním mletého maku, cukru a vody. Kolieska pozliepame.
- Takto pripravené pirohy uvaríme v osolenej vode. Povaríme 5-7 minút a dierovanou naberačkou vytiahneme von. Opláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať.
- Polejeme roztopeným maslom, kyslou smotanou, ktorú sme zmiešali s cukrom, vanilkovým cukrom a pridali sme nastrúhanú citrónovú kôru. Navrch poukladáme nakrájané čerstvé jahody.
- Na ozdobu si dáme skaramelizovať cukor, pridáme mandľové lupienky, zmes dáme na papier na pečenie a dáme zapiecť do rúry na 180 stupňov na 5-7 minút. Nalámeme a dozdobíme si pirohy aj s čerstvou mätou
Prečítajte si tiež

Pečie celé Slovensko - recepty 1. séria 2021
29. 10. 2021
| Prečítané 23733x

s02 - 1. kolo - osobná výzva - Koláče na plechu
3. 10. 2022
| Prečítané 699x

s02 - 1. kolo - kreatívna výzva - Nedeľné torty
3. 10. 2022
| Prečítané 569x

s02 - 1. kolo - technická výzva - Karamelový veterník
3. 10. 2022
| Prečítané 802x

s02 - 2. kolo - osobná výzva - Tiramisu
10. 10. 2022
| Prečítané 331x

s02 - 2. kolo - kreatívna výzva - Palacinková torta
10. 10. 2022
| Prečítané 192x

s02 - 2. kolo - technická výzva - Praclík od Petry
10. 10. 2022
| Prečítané 304x

s02 - 3. kolo - osobná výzva - Chlebíčky
17. 10. 2022
| Prečítané 468x

s02 - 3. kolo - Technická výzva - Slonia slza
17. 10. 2022
| Prečítané 488x

s02 - 3. kolo - kreatívna výzva - Penové torty
17. 10. 2022
| Prečítané 415x

s02 - 4. kolo - osobná výzva - Cupcakes
24. 10. 2022
| Prečítané 351x

s02 - 4. kolo - kreatívna výzva - Rozprávková torta
24. 10. 2022
| Prečítané 282x

s02 - 4. kolo - technická výzva - Donut
24. 10. 2022
| Prečítané 299x
Komentáre
Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.
Zaregistrovať sa