4. kolo - osobná výzva - Cupcakes

Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.

V štvrtom kole druhej série súťaže sme sa ocitli na detskej párty. A na každej dobrej detskej oslave zaručene nesmú chýbať cupcakey. Malé chutné dezerty, akurát tak do ruky, plnené zaujímavým krémom a dozdobené ideálne niečím milým, rozprávkovým alebo smiešnym. A práve cupcakey boli osobnou výzvou súťažiacich v štvrtom súťažnom kole. Pozrite si recepty:

Cupcakes pre futbalistu od Anči

Ingrediencie

Cesto

  • 120 g mandľovej múky
  • 120 g tapiokovej múky
  • ¾ ČL sódy bikarbóny
  • ½ ČL prášku do pečiva
  • 120 g kokosového cukru
  • 80 g kakaového prášku
  • 200 g kokosového pyré
  • 3 vajcia
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 120 g strúhanej cukety
  • 30 g lyofilizovaných malín
  • 50 g oleja

Krém na plnenie

  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 200 g bielej čokolády
  • 150 g kokosového pyré

Maslový krém na zdobenie

  • 500 g masla
  • 7 PL práškového cukru
  • 2 PL vanilkového extraktu
  • Zelená gélová farba

Dekorácie

  • 300 g fondánu
  • Gélová farba červená, čierna, zelená

Postup

  1. V miske spojíme mandľovú a tapiokovú múku, pridáme sódu, prášok do pečiva, kokosový cukor, kokosové mlieko, vajcia, vanilkový extrakt, strúhanú cuketu, lyofilizované maliny a vymiešame cesto, ktorým naplníme košíčky a dáme piecť na 20 minút na 170 stupňov.
  2. Vo vodnom kúpeli si roztopíme bielu čokoládu, pridáme kokosové pyré a vanilkový extrakt, naplníme cukrárske vrecko.
  3. Po upečení si urobíme v cupcakes otvory a plníme bielou čokoládou.
  4. Maslový krém si pripravíme vyšľahaním masla, pridaním cukru, vanilkového extraktu a zelenej farby.
  5. Naplníme cukrárske vrecko a ozdobnou špičkou nanášame na cupcakes.

Lesné sovičky od Janky

Ingrediencie

Cesto

  • 200 g hladkej múky
  • 180 g masla
  • 180 g kryštálového cukru
  • 3 vajcia
  • 200 g banánu
  • 12 g kypriaceho prášku do pečiva
  • Limetka
  • 200 g kyslej smotany

Krém

  • 5 bielkov
  • 350 g kryštálového cukru
  • 500 g masla

Na dofarbenie

  • Kakao
  • 100 g bielej poťahovej hmoty
  • 100 g čiernej poťahovej hmoty
  • Potravinárske farby – fialová, žltá. zelená

Ganache

  • 200 g horkej čokolády 70%
  • 100 ml šľahačkovej smotany

Postup

  1. Do mixéru si dáme maslo izbovej teploty spolu s cukrom a vymiešame do peny. Postupne pridávame po jednom celé vajcia a miešame, pokiaľ sa zmes nespojí.
  2. Pridáme zmäknutý banán, smotanu a šťavu z limetky. Premiešame a postupne primiešavame múku s kypriacim práškom. Dôkladne premiešame. Začneme plniť košíčky do dvoch tretín.
  3. Rúru si predhrejeme na 160 stupňov. Cupcake vložíme do vnútra a pečieme cca 30 minút. Bielka s cukrom dáme do vodného kúpeľ. Sem tam premiešame do rozpustenia cukru.
  4. Potom zmes prelejeme do mixéra a miešame 15 minút. Necháme vychladnúť.
  5. Po vychladnutí začneme prihadzovať zmäknuté maslo po kockách. Miešame ďalších 15 minút a krém máme hotový.
  6. Pripravíme si aj ganache. Zahrejeme si smotanu tak, aby sa nám nevarila. Zalejeme si čokoládu a necháme odstáť. Po chvíli premiešame a necháme vychladnúť. Cupcake si zoberieme a do stredu si spravíme otvor a do neho nalejeme ganache.
  7. Krém si zafarbíme a začneme zdobiť sovičky a kvety. Na sovičky si rozvaľkáme poťahovú hmotu a povykrajujeme krúžky na oči. Sovičky dozdobíme.

Čarovné tekvicové cupcakes od Ďoďa

Ingrediencie

Cesto

  • 1 vajce
  • 50 g trstinového cukru
  • 100 ml slnečnicového oleja
  • 80 ml mlieka
  • 120 g hladkej múky
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • Štipka soli
  • 1 ČL škorice
  • 220 g tekvicového pyré z maslovej tekvice

Plnka

  • 24 čučoriedok
  • 12 malín

Maslovo-bielkový krém

  • 180 g kryštálového cukru
  • 110 g bielka
  • 250 g masla
  • 100 g kakaa

Vanilkový krém

  • 250 g mascarpone
  • 125 ml šľahačkovej smotany 33%
  • 2 PL práškového cukru
  • 1 PL vanilkovej pasty

Dekorácie

  • Farba: čierna, červená, žltá, zelená, hnedá
  • Zlatý prášok

Postup

  1. Na prípravu cesta na cupcakes vyšľaháme vajce s trstinovým cukrom. Vznikne pena, do ktorej pomaly lejeme olej a neskôr aj mlieko. Pridáme vychladnuté tekvicové pyré a primiešame aj zmiešané sypké ingrediencie. Ak bolo tekvicové pyré príliš riedke – pridáme ešte múku.
  2. Pripravené cesto plníme do pripravených košíčkov do 2/3. Do stredu každého cupcakes vložíme malinu a čučoriedky. Pečieme 15 - 20 minút pri teplote 170 stupňov.
  3. Medzitým si pripravíme elementy z Harryho Pottera ako ozdoby a dáme ich do chladničky, aby stuhli.
  4. Na bielkovo maslový krém zohrievame vo vodnom kúpeli bielka s kryštálovým cukrom do teploty 70 stupňov. Dáme do šľahača a šľaháme do vychladnutia. Po vychladnutí pridáme maslo a neskôr aj kakao.
  5. Vanilkový krém pripravíme šľahaním šľahačky a mascarpone s pridaním práškového cukru a vanilkovej pasty. Oba krémy nanášame na vychladnuté cupcakes pomocou ozdobnej špičky.

Halloweenske cupcakes od Lenky

Ingrediencie

Cesto

  • 100 g masla
  • 56 g horkej čokolády na varenie
  • 160 g hladkej múky
  • 42 g kakaa
  • ½ ČL sódy bikarbóny
  • ¾ ČL prášku do pečiva
  • Štipka soli
  • 2 vajcia
  • 100 g kryštálového cukru
  • 55 g trstinového cukru
  • 120 ml mlieka

Krém

  • 500 g mascarpone
  • 100 g práškového cukru
  • 100 g smotany na šľahanie 40%

Karamelová plnka

  • 50 g kryštálového cukru
  • 23 g masla
  • 33 g smotany na šľahanie 40%
  • 30 g bielej čokolády

Dekorácie

  • 20 g bielej čokolády
  • 20 g mliečnej čokolády
  • Gélové farby

Postup

  1. Nad parou si roztopíme čokoládu s maslom. V druhej miske si vymixujeme žĺtka s cukrom.
  2. Samostatne si zmiešame všetky sypké suroviny. Do zmixovanej zmesi si primiešavame striedavo suché suroviny a mlieko.
  3. Nakoniec do zmesi prilejeme čokoládu a samostatne vyšľahané bielka.
  4. Košíky naplníme na plechu do 3/4. Dáme piecť na 170 stupňov na 18 minút.
  5. V rajničke si pripravíme karamelovú náplň. Cukor si na miernom ohni necháme rozpustiť na karamel. Následne doňho pridáme na kocky nakrájané maslo. Miešame, kým sa spojí. Keď to máme pripravené, prilejeme postupne smotanu. Troška vlejeme, zamiešame, a opakujeme. Do horúceho karamelu primiešame na malé kúsky nakrájanú bielu čokoládu. Necháme chladnúť.
  6. Čokoládové ozdoby si pripravíme tak, že si roztopíme čokoládu. Dáme do zdobiaceho vrecka, odstrihneme len malý kúsok na otvor na písanie. Na papier na pečenie si spravíme z čokolády oči, nápisy, krídla, pavučinu. Dáme zachladiť.
  7. Do upečených a vychladnutých cupcakov spravíme dieru a naplníme mierne vychladnutým karamelom.
  8. Do misky dáme všetky suroviny na krém a spolu zmixujeme asi 2 minúty. Krém si rozdelíme do menších misiek a zafarbíme gélovými farbivami. Naplníme do zdobiacich vreciek s pripravenými zdobiacimi špičkami. Cupcakes zdobíme podľa vlastných predstáv.

Cupcakes od Lucky

Ingrediencie

Cesto

  • 220 g hladkej múky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • ¼ ČL sódy bikarbóny
  • Štipka soli
  • 113 g masla izbovej teploty
  • 200 g práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 2 banány
  • 120 g mlieka
  • 1 ČL vanilky
  • 100 g čokoládových kúskov

Plnka

  • 150 g čokoládového karamelu
  • 80 ml šľahačky

Krém na kvety

  • 330 g bielkov
  • 555 g kryštálového cukru
  • 750 g masla
  • 120 g vody

Dekorácie

  • Potravinové farby - ružová, fialová, zelená

Postup

  1. Cesto - maslo mixujeme na stredných otáčkach. Pridáme cukor a šľaháme 1-2 minúty. Pridáme vajcia jedno po druhom. Vmiešame roztlačené banány, mlieko a vanilku. Nakoniec pridáme suché ingrediencie a čokoládové kúsky. Košíčky plníme do ¾. Pečieme na 165 stupňov 15-18minút.
  2. Plnka – suroviny zohrejeme spolu v mikrovlnke 1-2min a ponorným mixérom rozmixujeme. Dáme schladiť do chladničky a následne plníme cupcaky, do ktorých sme si pomocou lyžičky urobili jamku.
  3. Krém na kvety - bielky začneme šľahať v mixéri a cukor s vodou zohrejeme na 118 stupňov. Horúce hneď lejeme do vyšľahaných bielkov a šľaháme do tuhej lesklej peny. Potom pridávame na kocky nakrájané maslo. Krém farbíme potravinovými farbami gélovými, na vytvorenie kvietkov používam špičky na tvorbu lupeňov na ruže.

Cupcakes pre suseda od Mariána

Ingrediencie

Cesto

  • 2 dcl slnečnicového oleja
  • 2 dcl plnotučného mlieka
  • 120 g kryštálového cukru
  • 2 balenia vanilkového cukru
  • 2 vajcia
  • 240 g polohrubej múky
  • 1 balenie kypriaceho prášku do pečiva
  • Štipka soli
  • 1 pohár domáceho ríbezľového džemu

Krém

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml 35 perc. Smotany na šľahanie
  • 15 g práškového cukru
  • Červená prášková farba

Na ozdobenie

  • 100 g čučoriedok
  • Čerstvá mäta

Postup

  1. Cesto na cupcakes - do misky dáme olej, mlieko cukor, vajcia. Do druhej misky preosejeme múku s kypriacim práškom.
  2. Múku presypeme do prvej misky a pridáme trošku soli. Všetko dôkladne premiešame stierkou, pokiaľ sa cesto nespojí. Je polotekuté a bude sa dobre plniť do košíčkov.
  3. Formu na cupcakes vyložíme papierovými košíčkami a cestom plníme cca 1 cm pod okraj. Cesto do košíčkov dávame cukrárskym vrecúškom. Cupcakes pečieme v predohriatej rúre 9 minút pri teplote 155 stupňov a potom 24 minút pri teplote 145 stupňov.
  4. Do upečených koláčikov zvrchu vstrekneme ríbezľový džem.
  5. Krém - smotanu, mascarpone a práškový cukor vyšľaháme do tuha. Do polovice vmiešame červenú farbu. Každý krém samostatne zabalíme do fólie do tvaru valčeka a odstrihneme jeden koniec. Oba valčeky (červený a biely) vložíme do cukrárskeho vrecka so špičkou. Na vychladnuté koláčiky nastriekame krém a ozdobíme čučoriedkami a čerstvými lístkami mäty.

Žabky na dovolenke od Milky

Ingrediencie

Cesto

  • 100 g polohrubej múky
  • 80 g hladkej múky
  • 30 g kakaa
  • 120 g kryštálového cukru
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • ¼ ČL soli
  • 200 g varenej cvikly
  • 100 ml oleja
  • 60 g čokolády
  • 100 ml plnotučného mlieka
  • Šťava a kôra z 1/2 citrónu
  • 3 vajcia

Náplň

  • 125 g černíc
  • 150 g domáceho černicového džemu

Krém

  • 250 g masla
  • 150 g sladeného kondenzovaného mlieka
  • 1 ČL vanilkovej pasty
  • 70 g bielej čokolády
  • Modré a biele potravinárske farbivo do tukov

Dekorácie

  • 350 g stredne zelenej modelovacej hmoty
  • 100 g bielej, čiernej, tmavo zelenej a červenej modelovacej hmoty

Postup

  1. Rúru zapneme a predhrejeme na 180 stupňov. Všetky sypké suroviny zmiešame. Cviklu nastrúhame na jemnom strúhadle.
  2. Čokoládu, mlieko a olej dáme do kastróla a rozpustíme. Vajíčka a vanilku rozšľaháme.
  3. K sypkým surovinám pridáme cviklu, citrónovú šťavu a kôru, vajíčka a mlieko s čokoládou a olejom.
  4. Všetko spolu zmiešame a naberačkou na zmrzlinu plníme košíčky pripravené vo forme na muffiny. Plníme ich do ¾, nie až po vrch.
  5. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 20-25 min. na 170 stupňov. Po upečení vyberieme a necháme vychladiť.
  6. Do misy kuchynského robota dáme maslo a šľaháme do peny. Pridáme kondenzované mlieko a dobre prešľaháme. Bielu čokoládu a po vychladení pridáme do krému. Krém rozdelíme do 3 misiek. Jeden krém necháme biely, druhý zafarbíme na svetlomodro a tretí bude mať tmavšiu modrú farbu. Jednotlivé krémy nastriekame v pásoch na potravinársku fóliu a zmotáme do valca. Odstrihneme kraj fólie a vložíme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou.
  7. Džem dáme do kastróla, pridáme čerstvé pokrájané černice a citrónovú kôru a šťavu podľa chuti. Premiešame a mierne zohrejeme.
  8. Do vychladených cupcakes urobíme v strede otvor a naplníme džemom. Krémom ozdobne nastriekame povrch a necháme chladiť.
  9. Z modelovacej hmoty tvoríme žabky. Tie poukladáme na hotové cupcakes.

Cupcakes morský svet od Táne

Ingrediencie

Cesto

  • 165 g pšeničnej múky
  • Štipka soli
  • 65 g masla
  • 150 g práškového cukru
  • 10 g vanilkového extraktu
  • 1 vajce
  • 60 g slnečnicového oleja
  • ½ lyžičky octu
  • ½ lyžičky sódy
  • 160 ml acidofilného mlieka 3,5 %

Plnka

  • 360 g smotanového syra
  • 150 g masla
  • 60 g práškového cukru
  • 100 g bielej čokolady

Exotické coulis

  • 60 g kandizovaného ananásu
  • 60 g kandizovanej papáje
  • 70 g kryštálového curku
  • 40 g pudingového prášku
  • 350 ml voda
  • 150 g čerstvého ananásu

Dekorácie

  • Jedlá ružová farba
  • 150 g špeciálnej cukrovej tvarovacej hmoty
  • Modelovacia hmota

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 170 stupňov. V miske mixéra vyšľaháme maslo, cukor a soľ, potom postupne pridáme ocot a acidofilné mlieko.
  2. Cez sitko preosejeme suché ingrediencie, naplníme formičky do polovice a pečieme 20 minút pri teplote 165 stupňov. Po upečení necháme vychladnúť.
  3. Ananás a papáju dáme do hrnca, pridáme pudingový prášok, cukor a vodu. Varíme do zhustnutia. Necháme vychladnúť, potom pridáme na kúsky nakrájaný čerstvý ananás.
  4. Pripravíme plnku. Do masla izbovej teploty pridáme cukor a vyšľaháme, potom pridáme vychladnutý smotanový syr a rozpustenú bielu čokoládu. Rozdelíme na 3 časti a zafarbíme tromi rôznymi potravinárskymi farbami. Preložíme do cukrárskeho vrecúška so špičkou a plníme cupcakey.
  5. Vykrojíme stred, dáme vychladnuté exoticke coulis, potom pomocou špičky dozdobíme cupcakey.
  6. Rozpustíme cukrovú tvarovaciu hmotu, pridáme do nej ružové farbivo. Ľad nasypeme do hlbokej misky a vylejeme na neho cukrovú tvarovaciu hmotu, z ktorej sa takto vytvarujú koraly. Vyberieme a dozdobíme nimi cupcakey.

Rainbow cupcakes s čokoládovým krémom od Tomáša

Ingrediencie

Cesto

  • 200 g hladkej múky
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 120 g kryštálového cukru
  • 1 ks vanilkového cukru
  • ½ ČL soli
  • 120 g roztopeného masla
  • 150 g bieleho jogurtu
  • 2 vajcia

Krém

  • 250 g mascarpone
  • 250 g šľahačkovej smotany 33%
  • 200 g mliečnej čokolády na varenie
  • 3 PL práškového cukru

Dekorácie

  • 200 g jahôd
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 200 g modelovacej hmoty
  • Farbivo (gélové): červené, žlté, modré, zelené, čierne

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 160 stupňov. Do väčšej nádoby dáme suché prísady a dobre premiešame metličkou. Do druhej nádoby mokré prísady a prešľaháme metličkou. Vlejeme zmes k suchým prísadám a 2 minúty ručne šľaháme metličkou. Potom si cesto rozdelíme do štyroch misiek a zafarbíme farbivom.
  2. Ak máme všetky cesta zafarbené, tak si naplníme košíčky a dáme piecť do vyhriatej rúry na 160 stupňov na 20 minút.
  3. Jahody si nakrájame na drobné kocky a dáme do hrnca, pridáme cukor a necháme dusiť asi 5 minút.
  4. Krém - mascarpone a 3 PL cukru prešľaháme, potom postupne prišľahávame šľahačku.
  5. Čokoládu si dáme roztopiť a necháme vychladnúť. Keď je vychladená, tak ju vlievame do krému a neprestávame šľahať.
  6. Do cupcaku si spravíme medzeru a dáme do nej jahody, a na vrch nastriekame krém a ozdobíme.

Kokosové príšerky od Zuzky

Ingrediencie

Cesto

  • 100 g masla izbovej teploty
  • 235 g kryštálového cukru
  • 2 vajcia
  • 70 g sušeného strúhaného kokosu
  • 200 g hladkej pšeničnej múky
  • 200 g cmaru
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 1 ČL octu
  • 4 g soli
  • 1 ČL kokosovej arómy

Kokosový krém

  • 300 g masla izbovej teploty
  • 300 g extra jemného púdrového cukru
  • 120 ml kokosového mlieka
  • 1 ČL kokosovej arómy
  • Kvapka gélového potravinárskeho modrého farbiva

Ananásový džem

  • 500 g ananásového pyré
  • 12,5 g želírovacieho prípravku na džemy
  • 100 g kryštálového cukru

Dekorácie

  • 100 g sušeného strúhaného kokosu
  • 50 g lyofilizovaného ananásu
  • 70 g cukrovej hmoty
  • modrá gélová potravinárska farba
  • červená gélová potravinárska farba
  • čierna potravinárska fixka

Postup

  1. Rúru rozohrejeme na 180 stupňov, muffinový plech vyložíme papierovými košíčkami
  2. Maslo zľahka vyšľaháme s cukrom, prišľaháme vajcia. Múku zmiešame so soľou, kokosom a sódou bikarbónou. Cmar zmiešame s octom a kokosovou arómou.
  3. Do maslovej zmesi striedavo primiešavame múčnu zmes a cmar. Miešame, kým nevznikne jednotné cesto. Naplníme ním pripravené papierové košíčky do dvoch tretín. Pečieme asi 25 minút, potom necháme úplne vychladnúť.
  4. Ananásové pyré dáme do hrnca, Gelfix zmiešame s trochou cukru a vmiešame do pyré. Pyré privedieme k varu a primiešame zvyšok cukru, varíme asi 5 minút. Dáme vychladnúť.
  5. Krém - Vyšľaháme maslo a postupne doňho pridávame cukor, na záver prilejeme kokosové mlieko a arómu – šľaháme. kým nevznikne nadýchaný krém.
  6. Krém rozdelíme na dve polovice, jednu zafarbíme namodro, druhú nazeleno a naplníme nimi 2 cukrárske vrecká.
  7. Cukrovú hmotu vypracujeme, zafarbíme a rozvaľkáme. Povykrajujeme oči, ústa a vytvarujeme ruky príšeriek.
  8. Do vychladnutých korpusov vyrežeme dierky a naplním ananásovým džemom. Krém nanesieme na korpusy a vytvarujeme príšerky.
  9. Lyofilizovaný ananás rozdrvíme na prach a zmiešame s kokosom, ktorými posypeme vrch cupcakeov. Príšerkám nalepíme oči, ústa a ruky z cukrovej hmoty.

Komentáre

Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.

Zaregistrovať sa