4. kolo - kreatívna výzva - Rozprávková torta
4. kolo - kreatívna výzva - Rozprávková torta
Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.
Kreatívnou výzvou štvrtého kola bol vrchol každej detskej oslavy, a to rozprávková torta. Súťažiaci pripravili tie najkrajšie, najchutnejšie a najoriginálnejšie torty, z ktorými celé Slovensko preniesli do rozprávkového sveta. Pozrite si rozprávkové recepty:
Soľ nad zlato od Anči
Ingrediencie
Cesto
- 4 vajcia
- 300 g trstinového cukru
- 350 ml oleja
- 320 g polohrubej múky
- 1 PL vínneho octu
- 2 PL zázvorovej šťavy
- 2 ČL sódy bikarbóny
- 1 ČL mletej škorice
- 1 ČL perníkového korenia
- 100 g mletých vlašských orechov
- 420 g nastrúhanej mrkvy
- Štipka soli
Citrusová zmes
- 3 mandarínky
- 1 PL zázvorovej šťavy
- 150 ml pomarančovej šťavy
- 2 citróny
- 2 PL kukuričný škrob
- 1 PL vanilkovej pasty
- 120 g trstinového cukru
Plnka
- 1 kg mascarpone
- 400 g čerstvého smotanového syra
- 400 g šľahačkovej smotany 33%
- 200 g práškový cukor
- 2 PL vanilkovej pasty
Slaný karamel
- 100 g masla
- 250 g kryštálového cukru
- 100 ml smotany na šľahanie 33%
- 1,5 ČL soli
Na ozdobenie
- 400 g tmavej čokolády 54 %
- 500 g modelovací cukor
- 500 g modelovacej hmoty
- Gélová farba červená, čierna a telová
- Prášková farba metalická zlatá a strieborná
Postup
- Vajcia vyšľaháme s cukrom na penu. Vmiešame olej, ocot a zázvorovú šťavu. Pridáme ostatné suroviny a orechy s mrkvou vmiešame ručne.
- Cesto vylejeme do dvoch foriem s priemerom 20 cm a pečieme 50 minút na 150 stupňov.
- Citrusovú zmes si pripravíme skaramelizovaním cukru, pridáme nakrájané mandarínky a zázvorovú šťavu. Zmes povaríme 2 minúty.
- Odšťavíme dva citróny a zmiešame s pomarančovou šťavou, pridáme škrob a vlejeme do zredukovanej mandarínkovej zmesi a necháme prebublať.
- Plnku si pripravíme vyšľahaním všetkých ingrediencií na penu.
- Na karamel si dáme maslo s cukrom do hrnca a za občasného miešania počkáme, kým nám vznikne karamel. Prilejeme teplú smotanu a chvíľu povaríme. Odstavíme z ohňa a dáme soľ, necháme vychladnúť.
- Korpusy pozdĺžne rozrežeme, aby sme mali štyri rovnaké časti. Prvý korpus potrieme bohato plnkou, na ňu rozotrieme 3 PL citrusovej zmesi a priložíme ďalší plát. Na druhý plát dáme plnku a slaný karamel, preložíme tretím plátom a plníme plnkou a opäť citrusovou zmesou. Vrchný plát už zhora neplníme. Tortu obalíme do potravinovej fólie a necháme vychladnúť. Po vychladení nanesieme krém po celom obvode.
- Tmavú čokoládu si rozpustíme vo vodnom kúpeli a nanesieme na pokrčený alobal, necháme mierne stuhnúť a priložíme po celou obvode torty. Zachladíme a dáme dole alobal. Čokoládovú stenu zafarbíme práškovými farbami – metalickou zlatou a striebornou.
- Zo špeciálnej cukrovej hmoty si vyformujeme kryštály a poukladáme na vrch torty. Z modelovacej hmoty si vytvarujeme srdcia a položíme na tortu.
Nemo na úteku od Janky
Ingrediencie
Cesto
- 10 vajec
- 320 g kryštálového cukru
- 10 PL vody
- 360 g polohrubej múky
- Červené potravinárske farbivo
Plnka I
- 500 g mascarpone
- 350 ml smotany na šľahanie 33%
- 1 vanilkový lusk
- 80 g krupicového cukru
Plnka II
- 750 g čučoriedok
- 1 citrón
- 200 g krupicového cukru
- 60 g pudingového prášku
- 1 dcl vody
Krém
- 500 g masla
- 2 kondenzované sladké mlieka
- Potravinárske farby modrá, tyrkysová
Na ozdobenie
- 500 g oranžovej poťahovej hmoty
- 400 g fialovej poťahovej hmoty
- 200 g zelenej poťahovej hmoty
- 200 g šedej poťahovej hmoty
- 200 g hnedej poťahovej hmoty
- Čierna potravinárska farba
Postup
- Oddelíme žĺtky a bielky, ktoré dáme zvlášť do misy.
- Polovicu cukru si dáme do bielkov a druhú do žĺtkov. Bielka miešame do tuhej peny. K žĺtkom pridáme vodu a miešame, pokiaľ nemáme nadýchanú hustú penu, do ktorej pridáme červené farbivo. Do žĺtkovej zmesi zapracujeme múku metličkou, potom pridáme bielky a opatrne ich zamiešame. Prichystáme si dve formy s priemerom 20 cm , ktoré vyložíme papierom na pečenie. Rúru si predohrejeme na 175 stupňov a vložíme cestá. Pečieme cca 1 hodinu.
- Čučoriedková plnka - do hrnca si dáme čučoriedky, necháme ich prevariť a následne pridáme cukor a citrónovú štavu, do ktorej sme pridali pudingový prášok a vodu. Za stáleho miešania pridáme k čučoriedkam a chvíľku prevaríme. Odstavíme a dáme vychladnúť.
- Druhá plnka - mascarpone si dáme do mixéra, pridáme cukor a vanilkový lusk. Zapneme mixér na malé otáčky a postupne pridávame šľahačku. Keď je zapracovaná, zvýšime miešanie na maximum. Vznikne nám hustá zmes.
- Cestá po upečení a vychladnutí prekrojíme na tri rovnaké časti. Prvý korpus si dáme na podložku, na ktorej budeme podávať a začneme vrstviť. Mascarpone plnkou potrieme celý korpus. Časť plnky si dáme do vrecka bez špičky a nastriekame po obvode. Do stredu navrstvíme čučoriedkovú zmes.Takto pokračujeme až do vrchu.
- Vrch torty potrieme plnkou z masla a kondenzovaného sladkého mlieka. Do mixéra dáme maslo izbovej teploty a miešame do peny. Dvakrát vypneme a stierkou zotrieme maslo, aby sa nám všetko premiešalo. Keď je maslo hotové, postupne prilievame kondenzované sladké mlieko, ktoré sme mali v chladničke. Miešame, pokiaľ sa nevytvorí lesklý krém. Potom postupne pridávame farbivo až na požadovaný odtieň modrej.
- Obtrieme celú tortu krémom uhladíme a dáme do chladničky vychladiť. Ako torta chladne, vytvarujeme si rybičku, chobotnicu, riasy a koraly. Po stuhnutí torty začneme ozdobovať, rybka na vrch, chobotnica na bok a po bokoch podávame riasy a koraly.
Toto je moja bažina od Ďoďa
Ingrediencie
Cesto
- 250 g baby špenátu
- 30 ml citrónovej šťavy
- 120 ml oleja
- 3 vajcia
- 40 g medu
- 80 g kryštálového cukru
- 240 g polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- Štipka soli
Plnka
- 200 g čokolády
- 5 PL smotany
- 1 PL rumu
- 250 g masla
- 2 ks vanilkového cukru
- 750 g tvarohu s vysokým obsahom tuku
- 250 g mascarpone
Čokoládový krém
- 370 g čokolády
- 200 g masla
- 20 g kakaa
Želé hadíkovia
- 200 ml višňovej šťavy
- 6 g agar
- 2 g vitamín C
Ganache
- 300 g čokolády
- 150 ml smotany na šľahanie 33%
Na ozdobenie
- Modelovaciu hmotu
- 150 ml smotany na šľahanie 33%
- Farby zelená, červená, biela, hnedá, čierna, ružová
- Višňový džem na potretie korpusov
Postup
- Korpus pripravíme vo viacerých fázach. Prvou z nich je rozmixovanie špenátu s citrónovou šťavou, ktorá zabezpečí sýtosť zelenej farby. Pridáme aj olej.
- Ďalej v osobitnej miske šľaháme vajcia s cukrom a medom do peny. K pene pridáme rozmixovaný špenát a múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva.
- Pečieme dvakrát korpus, ktorý prerežeme na polovicu – získame 4 pláty cesta. Môžeme aj naraz v jednej rúre 45 minút pri teplote 170 stupňov.
- Krém na plnku pripravíme roztopením čokolády so smotanou a rumom. Postupne, ako čokoláda chladne, vyšľaháme v osobitnej nádobe maslo s vanilkovým cukrom. Keď vznikne pena, pridávame tvaroh a mascarpone. Nakoniec postupne zapracujeme ochladenú čokoládu. Krém pred použitím dáme do chladničky.
- Želé hadíky – višňovú šťavu zohrievame s agarom a po varení asi jednu minútu vypneme a pridáme vitamín C. Červenú zmes nalejeme na malý pekáč, alebo inú nádobu. Po vychladnutí a stuhnutí krájame na pásiky.
- Imitácia dreva – vyšľaháme maslo a postupne k nemu pridávame vychladnutú čokoládu roztopenú nad parou. Pomocou ozdobnej špičky na papier na pečenie tvarujeme trámy, ktoré prejdeme vidličkou, lyžicou. Imitáciu dreva dáme do mrazničky a pred aplikáciou na tortu zaprášime kakaom.
- Shreka vytvarujeme z modelovacej hmoty zafarbenej farbou. Z rovnakej hmoty tvarujeme aj ostatné dekorácie napr. trávu cez lis na cesnak, žabky, húsenicu.
- Bažina – čokoládovú ganache pripravíme tak, že nalámanú čokoládu zalejeme horúcou smotanou. Necháme 2 minúty postáť, premiešame a vložíme do chladničky.
- Skladanie torty - prvý korpus natrieme džemom, nanesieme vrstvu krému, rozložíme višne, zatrieme krémom a priložíme druhým korpusom. Na ten aplikujeme krém, želé hadíkov, krém a priložíme tretím korpusom. Opakujeme postup ako pri prvom korpuse. Celú tortu jemne obtrieme zvyšným krémom a necháme zachladiť.
Včielka Mája od Lenky
Ingrediencie
Cesto
- 6 vajec
- 8 PL oleja
- 170 g práškového cukru
- 240 g hladkej múky
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 15 g kakaa
- Štipka soli
Plnka
- 500 g jemného tvarohu
- 250 g mascarpone
- 250 ml smotany na šľahanie 33%
- 200 g bielej čokolády
- Vanilková esencia
- 2 PL medu
- Zavárane broskyne
Krém
- 5 bielkov izbovej teploty
- 452 g masla izbovej teploty
- 300 g krupicového cukru
- Štipka soli
Na ozdobenie
- 250 g jedlej modelovacej hmoty – žltá
- 50 g jedlej modelovacej hmoty - čierna
- 100 g jedlej modelovacej hmoty – červená
- 50 g jedlej modelovacej hmoty - biela
- 50 g jedlej modelovacej hmoty – zelená
- 1 kg fondánu
- Zelené gélové farbivo
- Jedlé lepidlo
- 40 g bielej čokolády
- Žltá farba na čokoládu
Postup
- Rozdelíme si bielky a žĺtky. Bielky vymixujeme s preosiatym práškovým cukrom a štipkou soli do tuhého snehu. Žĺtka si zmiešame s olejom tak, aby sa pekne spojili. Prilievame do bielok a primiešavame mixérom.
- Múku si preosejeme a budeme prisypávať postupne. Múku zapracovávame ručne stierkou.
- Pripravíme si dve formy na pečenie o priemere 20cm. Naplníme jednu polovicou cesta. Do druhej polovice si ešte primiešame preosiate kakao a nalejeme do formy. Pečieme na 165 stupňov asi 30 minút.
- Roztopíme čokoládu. Necháme mierne vychladnúť. V jednej miske si zmiešame mascarpone, tvaroh, esenciu, med a mierne vychladnutú čokoládu. V druhej miske vyšľaháme šľahačku a spojíme spolu s tvarohovým krémom.
- Vychladnuté korpusy si rozrežeme na polovicu. Pri plnení torty si každý korpus pokropíme so šťavou z broskyňového nálevu. Broskyne pokrájame na menšie kúsky a plníme tortu.
- Krém na obtretie - bielky zmiešame s krupicovým cukrom so štipkou soli a dáme na vodný kúpeľ. Miešame na vodnom kúpeli, kým sa nám cukor neroztopí. Keď je cukor roztopený, dáme túto bielkovú zmes do mixéra a mixujeme, kým sa nevyšľahá tuhý sneh a miešaním nevychladne na izbovú teplotu. Keď bude vychladený pridávame po kúskoch na kocky nakrájané maslo izbovej teploty. Tortu pripraveným krémom dookola obtrieme, zarovnáme a dáme poriadne zachladiť.
- Ozdoby - roztopíme si bielu čokoládu a natrieme vrstvu na bublinkovú fóliu. Dáme zachladiť. Z modelovacích hmôt si vytvarujeme včielku Máju, lienky a povykrajujeme kvetinky a lístky. Bublinkovú fóliu zo zachladenej čokolády odlepíme a čokoládu nalámeme na ľubovoľné veľké kúsky.
- Do fondánu si zapracujeme zelené gélové farbivo a rozvaľkáme. Obalíme vychladenú tortu fondánom a dozdobíme pripravenými ozdobami a včielkou Májou. Pripravené čokoládové plásty z bublinkovej fólie si môžeme prichytiť pomocou roztopenej čokolády o tortu, ostatné ozdobu prichytíme jedlým lepidlom.
Rozprávková torta Čin-Čin od Lucky
Ingrediencie
Cesto
- 180 g mandľovej múky
- 180 g hladkej múky
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 190 g kryštálového cukru
- 6 vajec
- Štipka soli
- 190 g masla
- 3 PL pistáciovej pasty
- 135 g gréckeho jogurtu
- 135 g mlieka
- 1 ČL mletého kardamónu
- 50g mletých pistácií
Krém
- 180 g bielkov
- 300 g kryštálového cukru + 100 g vody
- 500 g masla
- 100 g malín mrazených – rozpustených
- 100 g malinového pyré
Malinový vklad
- 500 g mrazených malín
- 100 g práškového cukru
- 20 g pektínu
- Šťava z polovice citróna
- 2 kvapky ružového oleja
Vrchný poter
- 1 kg poťahovacej hmoty
- 300 g modelovacej hmoty
- Farby gélové /krémová, hnedá, žltá, zelená, červená
- Farby práškové/ žltá, hnedá, čierna, zelená
Postup
- Korpus – suché suroviny si zmiešame spolu. V mixéri si vyšľaháme maslo s cukrom a v ďalšej miske bielky so soľou. Do vyšľahaného masla pridáme žĺtky, pistáciovú pastu a jogurt. Na striedačku pridávame mlieko a suché suroviny. Hotovú zmes rozdelíme do foriem 22 cm na polovicu a pečieme 160 stupňov na 30 minút. Po upečení necháme vychladnúť a rozkrojíme na polovicu-vzniknú nám 4 korpusy.
- Malinový vklad - tento ovocný vklad si pripravíme hneď, ako dáme piecť korpus – musí dobre vychladnúť. Maliny, polovicu cukru a vodu privedieme k varu. Ponorným mixérom rozmixujeme. Pridáme cukor s pektínom a necháme prevrieť 5 minút. Rozdelíme do troch 15-centimetrových obručí a schladíme.
- Maslový malinový krém - bielky vyšľaháme v mixéri do peny, a zároveň varíme cukor s vodou na 118 stupňov. Následne prilejeme do bielkov a miešame na maximálnych otáčkach do tuhej lesklej peny. Vymeníme metličku za k-metlu a primiešame maslo, po malých kúskoch. Nakoniec pridáme maliny a pyré. Takto isto urobíme aj krém na vrchný obter.
- Tortu skladáme nasledovne. Na korpus položíme malinový vklad a potrieme malinovým krémom. Postup opakujeme. Tortu dáme schladiť a vychladnutú potierame vrchným poterom, ktorý som si prifarbila na zeleno. Tortu už len dozdobíme pripravenými figúrkami a dekoráciami.
...A je to! od Mariána
Ingrediencie
Cesto
- 5 vajec
- 150 g kryštálového cukru
- 140 g hladkej múky
- 20 g kakaa
- 5 PL oleja
- Štipka soli
Plnka
- 2 ks pudingového prášku
- 0,6 l mlieka
- 2 ks vanilkový cukor
- 375 g masla
- 100 g práškového cukru
- 500 g višne (mrazené alebo kompót)
Na ozdobenie
- 1 kg modelovacej hmoty
- Farby modrá, červená, hnedá, čierna, telová, žltá
Postup
- Korpus - bielky so soľou vyšľaháme na najvyššom stupni. Akonáhle je sneh takmer hotový, po častiach (na 3 x ) prisypávame cukor a stále šľaháme. Sneh s cukrom musíme dostatočne vyšľahať (cca 5 min.). Do hotového pevného snehu postupne zašľaháme žĺtky a olej na miernych otáčkach. Pridať 1 žĺtok, prešľahať, 1 lyžicu oleja, prešľahať.... opakujeme 5 x. Múku a kakao cez sitko vsypeme na žĺtkovo-snehovú zmes a vareškou opatrne premiešame. Pečieme pri 150 °C cca 30 minút.
- Na plnku uvaríme pudingový prášok s mliekom, vanilkovým cukrom. Necháme vychladnúť. Vymiešame maslo, práškový cukor. Postupne primiešame vychladnutý puding.
- Korpus prekrojíme, naplníme plnkou, dáme ovocie, na vrch a boky natrieme krém. Ozdobíme postavičkami, ktoré vyrobíme z modelovacej hmoty.
Hakuna matata od Milky
Ingrediencie
Cesto I
- 140 g polohrubej múky
- 100 g hladkej múky
- 120 g kryštálového cukru
- 50 g mletých vlašských orechov
- 1/2 prášku do pečiva s vínnym kameňom
- 1 ČL jedlej sódy
- 200 g nastrúhanej a vody zbavenej cukety
- ¼ ČL soli
- 4 vajcia
- 100 ml oleja
- 100 ml vanilkového acidofilného mlieka
- 1ČL vanilkovej pasty
Cesto II
- 4 vajcia
- 120 g kryštálového cukru
- 100 ml oleja
- 200 g nastrúhanej mrkvy
- 140 g polohrubej múky
- 130 g hladkej múky
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 ČL sódy bikarbóny
- Citrónová šťava a kôra z 1 citrónu
- 130 ml vanilkového acidofilného mlieka
- 1 ČL vanilkovej pasty
Plnka
- 500 g mascarpone
- 250 g jemného tučného tvarohu
- 450 ml šľahačkovej smotany
- 100 g práškového cukru
- 1 pudingový prášok na trasené dezerty vanilkový
- 300 g mrazených malín
- 350 g mrazeného bobuľového ovocia
- 3 PL cukru
- 1 ČL vega gélu
- citrónová šťava a kôra z 1 citrónu
Krém na obter
- 375 g masla
- 200 g cukru
- 75 ml vody
- 4 žĺtky
- 2 vajcia
Na ozdobenie
- 150 g modelovacej hmoty bielej
- 150 g modelovacej hmoty svetlohnedej
- 150 g modelovacej hmoty tmavohnedej
- 150 g modelovacej hmoty zelenej
- 250 g modelovacej hmoty čiernej
- 200 g šedej poťahovej hmoty
Postup
- Zapneme rúru a predhrievame na 180 stupňov. Do misy robota dáme celé vajcia a cukor. Šľaháme, kým bude objem 3x väčší.
- Sypké suroviny zmiešame. Cuketu aj s kožou nastrúhame na jemnom strúhadle, pridáme soľ a chvíľu necháme postáť. Vytlačíme z nej šťavu.
- Odvodnenú cuketu pridáme k napeneným vajíčkam. Sypké ingrediencie cez sito pridávame do cesta. Acidofilné mlieko a olej zmiešame a pomaly vmiešame do cesta. Nakoniec vmiešame pomleté orechy. Časť cesta vlejeme do formy na chlieb vystlanej papierom na pečenie. Zvyšok cesta vlejeme do formy o priemere 25 cm rovnako vystlanej papierom na pečenie.
- Obe formy pečieme najprv 180 stupňov 10 minút a potom na 160 stupňov cca 20 minút. Chlebovú formu vyberieme skôr. Po dopečení necháme vo forme vychladiť 5 minút, a potom dochladíme na mriežke.
- Kým sa pečie 1. korpus, pripravíme druhý. Mrkvu očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme šťavu a kôru z 1 citrónu. Cesto pripravíme rovnako ako cuketové cesto. Cesto vlejeme do foriem ako predtým a upečieme. Obe kruhové cestá vychladíme a rozrežeme na 2 korpusy.
- Mascarpone, tvaroh, cukor a pudingový prášok na trasené dezerty vyšľaháme a postupne pridáme šľahačku a vyšľaháme hustý krém.
- Ovocie dáme variť s 50 ml vody. Rozmixujeme a pridáme cukor s vega gélom, citrónovú šťavu a kôru.
- Každý korpus potrieme džemom, krémom, naň poukladáme maliny, znovu krém a necháme chladiť.
- Vodu s cukrom varíme do 118 stupňov na sirup.
- Do misy mixéru dáme žĺtky, vajcia a prešľaháme. Postupne zašľaháme cukrový sirup a po vyšľahaní pridávame maslo. Krémom obtrieme tortu a vyhladíme. Tortu necháme chladiť.
- Z modelovacej hmoty urobíme zvieratká a slnko. Pomocou airbrush tortu a slnko zafarbíme žltou a červenou farbou. Slnko prilepíme na zápich vystrihnutý z podložky.
- Cesto z chlebovej formy naplníme a vytvarujeme do tvaru kameňa. Potiahneme ho fondánom, ktorý sme vyrobili zmiešaním čierneho a šedého fondánu.
- Na vrch torty dáme pripravený kameň, slnko dozdobíme listami zo zeleného fondánu.
- Z čierneho fondánu povykrajujeme trávu a zvieratká a ozdobíme boky torty. Na kameň prilepíme levíča.
Domček pre Šmoulinku od Táne
Ingrediencie
Cesto
- 5 ks vajca
- 450 g kryštálového cukru
- štipka soli
- 450 g pšeničnej múky
- 15 g prášku na pečivo
- 165 g mlieka
- 83 g slnečnicového oleja
- Vanilkový extrakt
- 150 g strúhaného kokosu
- 1 PL kokosového sirupu
- 7 PL horúcej vody
- Jedla farba modra
Plnka
- 300 g smotany na šlahanie 33%
- 350 g bielej čokolády
- 500 g smotanového syra
- 80 g práškového cukru
- 2 PL kokosového sirupu
- 100 g kokosu
Čučoriedkove coulis
- 200 g pyré z čučoriedok
- 2 ČL cukor
- 2 ČL škrob
- 300 g čerstvých čučoriedok
Čokoládový obter
- 450 g tmavej čokolády
- 250 g masla
Jedlý mach
- 2 vajcia
- 3 bielky
- 85 g mlieko
- 65 g kryštálový cukor
- 60 g pšeničnej múky
- 75 g masla
- Soľ
Na ozdobenie
- 300 g poťahovej hmoty ružovej
- 500 g poťahovej hmoty bielej farby
- Modelovacia hmota modrá, biela, žltá, hnedá, zelená,
- Jedlé farbivo zelené
- 50 g čučoriedok
- Jedlé kvety
- Ryžové rezance
- 50 g tmavej čokolády
Postup
- Rúru predhrejeme na 180 stupňov. V miske mixéra vyšľaháme vajcia a cukor, potom pridáme zohriate mlieko, postupne primiešame suché ingrediencie, prilejeme olej. Pridáme kokos a kokosový sirup a modré farbivo, dobre premiešame a nakoniec zalejeme horúcou vodou. Vložíme do 3 foriem a pečieme 40 minút. Necháme vychladnúť.
- Jedlý mach - do panvice nalejeme mlieko, pridáme maslo a privedieme do varu. Potom pridáme soľ a múku - varíme 1 minútu. Necháme trochu vychladiť, zatiaľ pridáme farbivo. Postupne premiešame vajcia. Na koniec primiešame bielky vyšľahané s cukrom. Na plech dáme papier na pečenie, vylejeme hmotu a dáme piecť do rúry predhriatej do 180 stupňov na 15 minút.
- Čučoriedková plnka - k pyré pridáme cukor a škrob, varíme do zhustenia a necháme vychladnúť.
- Krém - zohrejeme smotanu na šľahanie, vylejeme na čokoládu, dobre premiešame a necháme vychladnúť. Potom pridáme vychladnuté mascarpone vyšľahané s práškovým cukrom, pridáme kokosový sirup a kokos.
- Pripravíme čokoládový obter na vyrovnanie. Maslo a čokoládu rozpustíme, necháme vychladnúť. Potom vyšľaháme mixérom.
- Vychladnuté korpusy rozkrájame, natrieme krémom a do stredu dáme trochu čučoriedkového coulis, posypeme čučoriedkami. Naplníme 2 korpusy, z ktorých potom vytvarujeme hríbik. Zarovnáme gčokoládovou masou a potiahneme poťahovou hmotou. Spodnú vrstvu spevníme špajdľami a položíme na ňu druhú vrstvu. Okolo torty naukladáme mach. Z modelovacej hmoty vymodelujeme postavičku, dvere, okná.
- Rozpustíme čokoládu, pridáme rezance. Spravíme strechu. Dokončíme tortu čerstvými čučoriedkami a kvetmi.
Rafaelo torta Peter Pan od Tomáša
Ingrediencie
Cesto
- 12 vajec
- 360 g kryštálového cukru
- 300 g hladkej múky
- 70 g kakaa
- 12 PL oleja
- Štipka soli
Krém
- 150 g kokosu
- 400 g kondenzovaného mlieka
- 400 g masla
- 400 g bielej čokolády
- 100 ml smotany na šľahanie 33%
Poleva
- 300 ml voda
- 3PL kryštálového cukru
- 1 dl mandľového sirupu
Na ozdobenie
- 1,3 kg fondánu
- Farbivo gélové (biela, modrá, fialova, čierna, zelená, hnedá, žltá, červená)
- Mandle
Postup
- Pripravíme si 2 formy s priemerom 24 cm, na dno položíme papier na pečenie. Zapneme trúbu na 150 stupňov.
- Do veľkej misy oddelíme bielka, žĺtky si dáme do malé misky bokom. Do bielkov pridáme soľ a na najvyšší stupeň šľaháme. Do snehu postupne pridávame cukor a poriadne ďalej šľaháme aspoň 5 minút.
- Po vyšľahaní, dáme šľahač na mierne otáčky a pridávame postupne žĺtky a olej na striedačku. Poriadne prešľaháme a misu si dáme bokom.
- Na záver preosejeme múku s kakaom a poriadne, ale zľahka premiešame metličkou, aby sa všetko dobre spojilo.
- Cesto rozdelíme do 2 foriem, opatrne prelievame a dáme piecť do rúry na 150 stupňov na 45 minút.
- Krém - maslo a bielu čokoládu vložíme do misky, ktorú dáme do vodného kúpeľa a necháme rozpustiť. Keď máme hmotu rozpustenú, odstavíme z vodného kúpeľa a pomalým, tenkým prúdom prilievame do kondenzovaného mlieka - stále miešame, aby sa krém nezrazil a na úplný záver pridáme kokos. Takto pripravený krém odložíme do chladničky, aby stuhol.
- Na záver do schladeného krému pridáme šľahačku a poriadne prešľaháme.
- Poleva - všetky suroviny okrem sirupu si dáme do hrnca a necháme prevariť. Odstavíme a necháme vychladnúť a na záver primiešame mandľoví sirup.
- Nasekané mandle si dáme na panvicu a jemne ich opražíme.
- Každý korpus prerežeme na dve časti. Na spodný korpus si dáme trocha polevy, pridáme krém a posypeme opraženými mandľami, prikryjeme ďalším korpusom. Takto opakujeme všetky korpusy, na záver obtrieme tortu krémom a dáme do chladničky stuhnúť.
- Na záver ak nám stuhla torta tak ju prikryjeme fondánom a ozdobíme.
Dračia hora od Zuzky
Ingrediencie
Cesto
- 583 g hladkej múky
- 420 ml rastlinného oleja (repkového)
- 420 g arašidového masla (hladkého)
- 700 g kryštálového cukru
- 187 ml kyslej smotany
- 420 ml vlažného mlieka
- 7 vajec
- 3,5 ČL prášku do pečiva
- 1,5 ČL sódy bikarbóny
- 1,5 ČL soli
- Tuk na vymastenie foriem
- 2 PL múky na vysypanie foriem
Černicový krém
- 875 g masla izbovej teploty
- 7 bielkov
- 1 ČL octu
- 490 g cukru
- 88 g vody
- 175 g černicové pyré
- 3 g soli
Černicový džem
- 200 g černicové pyré
- 5 g Gelfix super na džemy
- 80 g kryštálového cukru
Arašídový krém
- 6 bielkov
- 100 g arašidového masla
- 428 g masla izbovej teploty
- 360 g kryštálového cukru
- Štipka soli
Zlaté arašidy
- 150 g pražených arašidov
- 90 g cukru
- 2 g soli
- Zlatý jedlý prach
Na ozdobenie
- Modelovacej cukrovej hmoty
- Zlatý potravinársky prach
- Zelená potravinárska prachová farba
- Biela potravinárska prachová farba
- Čierna potravinárska prachová farba
- Čierna potravinárska fixka
- Červená gélová farba
- Žltá gélová farba
- Ryžový papier
Postup
- Rúru zapneme na teplovzdušný program a rozohrejeme na 160-170 stupňov. Formy vymažeme rastlinnou tukovou nátierkou na pečenie a vysypeme múkou.
- Arašidové maslo vyšľaháme spolu s cukrom a olejom, postupne prišľaháme vajcia.
- V ďalšej miske zmiešame zvyšok sypkých surovín a mlieko zmiešame so smotanou.
- Na striedačku opatrne primiešavame mlieko so smotanou a múku, kým nevznikne homogénne cesto.
- Cesto rozdelíme do pripravených foriem a dáme piecť na cca 1 hodinu. Po polhodine skontrolujeme. Najmenšiu formu, ak sa upiekla, vyberieme a dáme vychladnúť. Takto postupujeme aj pri ostatných vrstvách torty.
- Upečené korpusy necháme úplne vychladnúť a rozkrojíme pozdĺžne
- Na černicový krém si vyšľaháme bielka spolu s octom do pevného snehu.
- Cukor spolu s vodou, soľou a černicovým pyré privedieme k varu a varíme kým nedosiahne teplotu 120 stupňov. Černicový sirup pomaličky primiešame k snehu, šľaháme kým nie je úplne chladný. Na nízkych obrátkach postupne zašľaháme maslo.
- Z 200 g černicového pyré, gelfixu a cukru si uvaríme džem a necháme vychladnúť
- Na zlatý poklad zmiešame vodu s cukrom a za stáleho miešania ho rozpustíme. Pridáme oriešky a miešame, kým cukor na orieškoch neskryštalizuje. Dozdobíme zlatým prachom.
- Do dvoch vrstiev korpusu vyrežeme dieru, do ktorej neskôr nasypeme oriešky.
- Džem nanesieme na pripravený korpus a potom čučoriedkový krém. Vyskladáme tortu, orežeme kraje a vytvarujeme skalu.
- Na arašidový krém, zmiešame bielka s cukrom a za stáleho miešania ich zohrejeme nad parou na 60 stupňov, kým sa cukor nerozpustí.
- Bielka s cukrom vyšľaháme v šľahači do pevného lesklého snehu, kým nevychladne na cca 20-25 stupňov. Postupne vmiešame maslo, keď bude dobre vmiešané, primiešame arašidové maslo.
- Krémom obalíme tortu a dofarbíme potravinárskymi farbami, aby vznikol dojem skaly.
- Teplovzdušnú rúru rozohrejeme na 60 stupňov. Ryžový papier si namočíme a pokrčený uložíme na papier na pečenie. Zamotáme doňho špáradlo. Dofarbíme a dáme sušiť, kým nie je úplne vyschnutý a pevný.
- Z cukrovej hmoty vymodelujeme draka, dofarbíme potravinárskou farbou a naaranžujeme plameň z ryžového papiera.
Prečítajte si tiež

Pečie celé Slovensko - recepty 1. séria 2021
29. 10. 2021
| Prečítané 23733x

s02 - 1. kolo - osobná výzva - Koláče na plechu
3. 10. 2022
| Prečítané 699x

s02 - 1. kolo - kreatívna výzva - Nedeľné torty
3. 10. 2022
| Prečítané 569x

s02 - 1. kolo - technická výzva - Karamelový veterník
3. 10. 2022
| Prečítané 803x

s02 - 2. kolo - osobná výzva - Tiramisu
10. 10. 2022
| Prečítané 332x

s02 - 2. kolo - kreatívna výzva - Palacinková torta
10. 10. 2022
| Prečítané 193x

s02 - 2. kolo - technická výzva - Praclík od Petry
10. 10. 2022
| Prečítané 306x

s02 - 3. kolo - osobná výzva - Chlebíčky
17. 10. 2022
| Prečítané 469x

s02 - 3. kolo - Technická výzva - Slonia slza
17. 10. 2022
| Prečítané 489x

s02 - 3. kolo - kreatívna výzva - Penové torty
17. 10. 2022
| Prečítané 416x

s02 - 4. kolo - osobná výzva - Cupcakes
24. 10. 2022
| Prečítané 352x
Komentáre
Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.
Zaregistrovať sa