4. kolo - kreatívna výzva - Rozprávková torta

Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.

Kreatívnou výzvou štvrtého kola bol vrchol každej detskej oslavy, a to rozprávková torta. Súťažiaci pripravili tie najkrajšie, najchutnejšie a najoriginálnejšie torty, z ktorými celé Slovensko preniesli do rozprávkového sveta. Pozrite si rozprávkové recepty:

 

Soľ nad zlato od Anči

Ingrediencie

Cesto

  • 4 vajcia
  • 300 g trstinového cukru
  • 350 ml oleja
  • 320 g polohrubej múky
  • 1 PL vínneho octu
  • 2 PL zázvorovej šťavy
  • 2 ČL sódy bikarbóny
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1 ČL perníkového korenia
  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 420 g nastrúhanej mrkvy
  • Štipka soli
  •  

Citrusová zmes

  • 3 mandarínky
  • 1 PL zázvorovej šťavy
  • 150 ml pomarančovej šťavy
  • 2 citróny
  • 2 PL kukuričný škrob
  • 1 PL vanilkovej pasty
  • 120 g trstinového cukru

Plnka

  • 1 kg mascarpone
  • 400 g čerstvého smotanového syra
  • 400 g šľahačkovej smotany 33%
  • 200 g práškový cukor
  • 2 PL vanilkovej pasty

Slaný karamel

  • 100 g masla
  • 250 g kryštálového cukru
  • 100 ml smotany na šľahanie 33%
  • 1,5 ČL soli

Na ozdobenie

  • 400 g tmavej čokolády 54 %
  • 500 g modelovací cukor
  • 500 g modelovacej hmoty
  • Gélová farba červená, čierna a telová
  • Prášková farba metalická zlatá a strieborná

Postup

  1. Vajcia vyšľaháme s cukrom na penu. Vmiešame olej, ocot a zázvorovú šťavu. Pridáme ostatné suroviny a orechy s mrkvou vmiešame ručne.
  2. Cesto vylejeme do dvoch foriem s priemerom 20 cm a pečieme 50 minút na 150 stupňov.
  3. Citrusovú zmes si pripravíme skaramelizovaním cukru, pridáme nakrájané mandarínky a zázvorovú šťavu. Zmes povaríme 2 minúty.
  4. Odšťavíme dva citróny a zmiešame s pomarančovou šťavou, pridáme škrob a vlejeme do zredukovanej mandarínkovej zmesi a necháme prebublať.
  5. Plnku si pripravíme vyšľahaním všetkých ingrediencií na penu.
  6. Na karamel si dáme maslo s cukrom do hrnca a za občasného miešania počkáme, kým nám vznikne karamel. Prilejeme teplú smotanu a chvíľu povaríme. Odstavíme z ohňa a dáme soľ, necháme vychladnúť.
  7. Korpusy pozdĺžne rozrežeme, aby sme mali štyri rovnaké časti. Prvý korpus potrieme bohato plnkou, na ňu rozotrieme 3 PL citrusovej zmesi a priložíme ďalší plát. Na druhý plát dáme plnku a slaný karamel, preložíme tretím plátom a plníme plnkou a opäť citrusovou zmesou. Vrchný plát už zhora neplníme. Tortu obalíme do potravinovej fólie a necháme vychladnúť. Po vychladení nanesieme krém po celom obvode.
  8. Tmavú čokoládu si rozpustíme vo vodnom kúpeli a nanesieme na pokrčený alobal, necháme mierne stuhnúť a priložíme po celou obvode torty. Zachladíme a dáme dole alobal. Čokoládovú stenu zafarbíme práškovými farbami – metalickou zlatou a striebornou.
  9. Zo špeciálnej cukrovej hmoty si vyformujeme kryštály a poukladáme na vrch torty. Z modelovacej hmoty si vytvarujeme srdcia a položíme na tortu.

Nemo na úteku od Janky

Ingrediencie

Cesto

  • 10 vajec
  • 320 g kryštálového cukru
  • 10 PL vody
  • 360 g polohrubej múky
  • Červené potravinárske farbivo

Plnka I

  • 500 g mascarpone
  • 350 ml smotany na šľahanie 33%
  • 1 vanilkový lusk
  • 80 g krupicového cukru

Plnka II

  • 750 g čučoriedok
  • 1 citrón
  • 200 g krupicového cukru
  • 60 g pudingového prášku
  • 1 dcl vody

Krém

  • 500 g masla
  • 2 kondenzované sladké mlieka
  • Potravinárske farby modrá, tyrkysová

Na ozdobenie

  • 500 g oranžovej poťahovej hmoty
  • 400 g fialovej poťahovej hmoty
  • 200 g zelenej poťahovej hmoty
  • 200 g šedej poťahovej hmoty
  • 200 g hnedej poťahovej hmoty
  • Čierna potravinárska farba

Postup

  1. Oddelíme žĺtky a bielky, ktoré dáme zvlášť do misy.
  2. Polovicu cukru si dáme do bielkov a druhú do žĺtkov. Bielka miešame do tuhej peny. K žĺtkom pridáme vodu a miešame, pokiaľ nemáme nadýchanú hustú penu, do ktorej pridáme červené farbivo. Do žĺtkovej zmesi zapracujeme múku metličkou, potom pridáme bielky a opatrne ich zamiešame. Prichystáme si dve formy s priemerom 20 cm , ktoré vyložíme papierom na pečenie. Rúru si predohrejeme na 175 stupňov a vložíme cestá. Pečieme cca 1 hodinu.
  3. Čučoriedková plnka - do hrnca si dáme čučoriedky, necháme ich prevariť a následne pridáme cukor a citrónovú štavu, do ktorej sme pridali pudingový prášok a vodu. Za stáleho miešania pridáme k čučoriedkam a chvíľku prevaríme. Odstavíme a dáme vychladnúť.
  4. Druhá plnka - mascarpone si dáme do mixéra, pridáme cukor a vanilkový lusk. Zapneme mixér na malé otáčky a postupne pridávame šľahačku. Keď je zapracovaná, zvýšime miešanie na maximum. Vznikne nám hustá zmes.
  5. Cestá po upečení a vychladnutí prekrojíme na tri rovnaké časti. Prvý korpus si dáme na podložku, na ktorej budeme podávať a začneme vrstviť. Mascarpone plnkou potrieme celý korpus. Časť plnky si dáme do vrecka bez špičky a nastriekame po obvode. Do stredu navrstvíme čučoriedkovú zmes.Takto pokračujeme až do vrchu.
  6. Vrch torty potrieme plnkou z masla a kondenzovaného sladkého mlieka. Do mixéra dáme maslo izbovej teploty a miešame do peny. Dvakrát vypneme a stierkou zotrieme maslo, aby sa nám všetko premiešalo. Keď je maslo hotové, postupne prilievame kondenzované sladké mlieko, ktoré sme mali v chladničke. Miešame, pokiaľ sa nevytvorí lesklý krém. Potom postupne pridávame farbivo až na požadovaný odtieň modrej.
  7. Obtrieme celú tortu krémom uhladíme a dáme do chladničky vychladiť. Ako torta chladne, vytvarujeme si rybičku, chobotnicu, riasy a koraly. Po stuhnutí torty začneme ozdobovať, rybka na vrch, chobotnica na bok a po bokoch podávame riasy a koraly.

 

Toto je moja bažina od Ďoďa

Ingrediencie

Cesto

  • 250 g baby špenátu
  • 30 ml citrónovej šťavy
  • 120 ml oleja
  • 3 vajcia
  • 40 g medu
  • 80 g kryštálového cukru
  • 240 g polohrubej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • Štipka soli

Plnka

  • 200 g čokolády
  • 5 PL smotany
  • 1 PL rumu
  • 250 g masla
  • 2 ks vanilkového cukru
  • 750 g tvarohu s vysokým obsahom tuku
  • 250 g mascarpone

Čokoládový krém

  • 370 g čokolády
  • 200 g masla
  • 20 g kakaa

Želé hadíkovia

  • 200 ml višňovej šťavy
  • 6 g agar
  • 2 g vitamín C

Ganache

  • 300 g čokolády
  • 150 ml smotany na šľahanie 33%

Na ozdobenie

  • Modelovaciu hmotu
  • 150 ml smotany na šľahanie 33%
  • Farby zelená, červená, biela, hnedá, čierna, ružová
  • Višňový džem na potretie korpusov

Postup

  1. Korpus pripravíme vo viacerých fázach. Prvou z nich je rozmixovanie špenátu s citrónovou šťavou, ktorá zabezpečí sýtosť zelenej farby. Pridáme aj olej.
  2. Ďalej v osobitnej miske šľaháme vajcia s cukrom a medom do peny. K pene pridáme rozmixovaný špenát a múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva.
  3. Pečieme dvakrát korpus, ktorý prerežeme na polovicu – získame 4 pláty cesta. Môžeme aj naraz v jednej rúre 45 minút pri teplote 170 stupňov.
  4. Krém na plnku pripravíme roztopením čokolády so smotanou a rumom. Postupne, ako čokoláda chladne, vyšľaháme v osobitnej nádobe maslo s vanilkovým cukrom. Keď vznikne pena, pridávame tvaroh a mascarpone. Nakoniec postupne zapracujeme ochladenú čokoládu. Krém pred použitím dáme do chladničky.
  5. Želé hadíky – višňovú šťavu zohrievame s agarom a po varení asi jednu minútu vypneme a pridáme vitamín C. Červenú zmes nalejeme na malý pekáč, alebo inú nádobu. Po vychladnutí a stuhnutí krájame na pásiky.
  6. Imitácia dreva – vyšľaháme maslo a postupne k nemu pridávame vychladnutú čokoládu roztopenú nad parou. Pomocou ozdobnej špičky na papier na pečenie tvarujeme trámy, ktoré prejdeme vidličkou, lyžicou. Imitáciu dreva dáme do mrazničky a pred aplikáciou na tortu zaprášime kakaom.
  7. Shreka vytvarujeme z modelovacej hmoty zafarbenej farbou. Z rovnakej hmoty tvarujeme aj ostatné dekorácie napr. trávu cez lis na cesnak, žabky, húsenicu.
  8. Bažina – čokoládovú ganache pripravíme tak, že nalámanú čokoládu zalejeme horúcou smotanou. Necháme 2 minúty postáť, premiešame a vložíme do chladničky.
  9. Skladanie torty - prvý korpus natrieme džemom, nanesieme vrstvu krému, rozložíme višne, zatrieme krémom a priložíme druhým korpusom. Na ten aplikujeme krém, želé hadíkov, krém a priložíme tretím korpusom. Opakujeme postup ako pri prvom korpuse. Celú tortu jemne obtrieme zvyšným krémom a necháme zachladiť.

Včielka Mája od Lenky

Ingrediencie

Cesto

  • 6 vajec
  • 8 PL oleja
  • 170 g práškového cukru
  • 240 g hladkej múky
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 15 g kakaa
  • Štipka soli

Plnka

  • 500 g jemného tvarohu
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml smotany na šľahanie 33%
  • 200 g bielej čokolády
  • Vanilková esencia
  • 2 PL medu
  • Zavárane broskyne

Krém

  • 5 bielkov izbovej teploty
  • 452 g masla izbovej teploty
  • 300 g krupicového cukru
  • Štipka soli

Na ozdobenie

  • 250 g jedlej modelovacej hmoty – žltá
  • 50 g jedlej modelovacej hmoty - čierna
  • 100 g jedlej modelovacej hmoty – červená
  • 50 g jedlej modelovacej hmoty - biela
  • 50 g jedlej modelovacej hmoty – zelená
  • 1 kg fondánu
  • Zelené gélové farbivo
  • Jedlé lepidlo
  • 40 g bielej čokolády
  • Žltá farba na čokoládu

Postup

  1. Rozdelíme si bielky a žĺtky. Bielky vymixujeme s preosiatym práškovým cukrom a štipkou soli do tuhého snehu. Žĺtka si zmiešame s olejom tak, aby sa pekne spojili. Prilievame do bielok a primiešavame mixérom.
  2. Múku si preosejeme a budeme prisypávať postupne. Múku zapracovávame ručne stierkou.
  3. Pripravíme si dve formy na pečenie o priemere 20cm. Naplníme jednu polovicou cesta. Do druhej polovice si ešte primiešame preosiate kakao a nalejeme do formy. Pečieme na 165 stupňov asi 30 minút.
  4. Roztopíme čokoládu. Necháme mierne vychladnúť. V jednej miske si zmiešame mascarpone, tvaroh, esenciu, med a mierne vychladnutú čokoládu. V druhej miske vyšľaháme šľahačku a spojíme spolu s tvarohovým krémom.
  5. Vychladnuté korpusy si rozrežeme na polovicu. Pri plnení torty si každý korpus pokropíme so šťavou z broskyňového nálevu. Broskyne pokrájame na menšie kúsky a plníme tortu.
  6. Krém na obtretie - bielky zmiešame s krupicovým cukrom so štipkou soli a dáme na vodný kúpeľ. Miešame na vodnom kúpeli, kým sa nám cukor neroztopí. Keď je cukor roztopený, dáme túto bielkovú zmes do mixéra a mixujeme, kým sa nevyšľahá tuhý sneh a miešaním nevychladne na izbovú teplotu. Keď bude vychladený pridávame po kúskoch na kocky nakrájané maslo izbovej teploty. Tortu pripraveným krémom dookola obtrieme, zarovnáme a dáme poriadne zachladiť.
  7. Ozdoby - roztopíme si bielu čokoládu a natrieme vrstvu na bublinkovú fóliu. Dáme zachladiť. Z modelovacích hmôt si vytvarujeme včielku Máju, lienky a povykrajujeme kvetinky a lístky. Bublinkovú fóliu zo zachladenej čokolády odlepíme a čokoládu nalámeme na ľubovoľné veľké kúsky.
  8. Do fondánu si zapracujeme zelené gélové farbivo a rozvaľkáme. Obalíme vychladenú tortu fondánom a dozdobíme pripravenými ozdobami a včielkou Májou. Pripravené čokoládové plásty z bublinkovej fólie si môžeme prichytiť pomocou roztopenej čokolády o tortu, ostatné ozdobu prichytíme jedlým lepidlom.

Rozprávková torta Čin-Čin od Lucky

Ingrediencie

Cesto

  • 180 g mandľovej múky
  • 180 g hladkej múky
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 190 g kryštálového cukru
  • 6 vajec
  • Štipka soli
  • 190 g masla
  • 3 PL pistáciovej pasty
  • 135 g gréckeho jogurtu
  • 135 g mlieka
  • 1 ČL mletého kardamónu
  • 50g mletých pistácií

Krém

  • 180 g bielkov
  • 300 g kryštálového cukru + 100 g vody
  • 500 g masla
  • 100 g malín mrazených – rozpustených
  • 100 g malinového pyré

Malinový vklad

  • 500 g mrazených malín
  • 100 g práškového cukru
  • 20 g pektínu
  • Šťava z polovice citróna
  • 2 kvapky ružového oleja

Vrchný poter

  • 1 kg poťahovacej hmoty
  • 300 g modelovacej hmoty
  • Farby gélové /krémová, hnedá, žltá, zelená, červená
  • Farby práškové/ žltá, hnedá, čierna, zelená

Postup

  1. Korpus – suché suroviny si zmiešame spolu. V mixéri si vyšľaháme maslo s cukrom a v ďalšej miske bielky so soľou. Do vyšľahaného masla pridáme žĺtky, pistáciovú pastu a jogurt. Na striedačku pridávame mlieko a suché suroviny. Hotovú zmes rozdelíme do foriem 22 cm na polovicu a pečieme 160 stupňov na 30 minút. Po upečení necháme vychladnúť a rozkrojíme na polovicu-vzniknú nám 4 korpusy.
  2. Malinový vklad - tento ovocný vklad si pripravíme hneď, ako dáme piecť korpus – musí dobre vychladnúť. Maliny, polovicu cukru a vodu privedieme k varu. Ponorným mixérom rozmixujeme. Pridáme cukor s pektínom a necháme prevrieť 5 minút. Rozdelíme do troch 15-centimetrových obručí a schladíme.
  3. Maslový malinový krém - bielky vyšľaháme v mixéri do peny, a zároveň varíme cukor s vodou na 118 stupňov. Následne prilejeme do bielkov a miešame na maximálnych otáčkach do tuhej lesklej peny. Vymeníme metličku za k-metlu a primiešame maslo, po malých kúskoch. Nakoniec pridáme maliny a pyré. Takto isto urobíme aj krém na vrchný obter.
  4. Tortu skladáme nasledovne. Na korpus položíme malinový vklad a potrieme malinovým krémom. Postup opakujeme. Tortu dáme schladiť a vychladnutú potierame vrchným poterom, ktorý som si prifarbila na zeleno. Tortu už len dozdobíme pripravenými figúrkami a dekoráciami.

...A je to! od Mariána

Ingrediencie

Cesto

  • 5 vajec
  • 150 g kryštálového cukru
  • 140 g hladkej múky
  • 20 g kakaa
  • 5 PL oleja
  • Štipka soli

Plnka

  • 2 ks pudingového prášku
  • 0,6 l mlieka
  • 2 ks vanilkový cukor
  • 375 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 500 g višne (mrazené alebo kompót)

Na ozdobenie

  • 1 kg modelovacej hmoty
  • Farby modrá, červená, hnedá, čierna, telová, žltá

Postup

  1. Korpus - bielky so soľou vyšľaháme na najvyššom stupni. Akonáhle je sneh takmer hotový, po častiach (na 3 x ) prisypávame cukor a stále šľaháme. Sneh s cukrom musíme dostatočne vyšľahať (cca 5 min.). Do hotového pevného snehu postupne zašľaháme žĺtky a olej na miernych otáčkach. Pridať 1 žĺtok, prešľahať, 1 lyžicu oleja, prešľahať.... opakujeme 5 x. Múku a kakao cez sitko vsypeme na žĺtkovo-snehovú zmes a vareškou opatrne premiešame. Pečieme pri 150 °C cca 30 minút.
  2. Na plnku uvaríme pudingový prášok s mliekom, vanilkovým cukrom. Necháme vychladnúť. Vymiešame maslo, práškový cukor. Postupne primiešame vychladnutý puding.
  3. Korpus prekrojíme, naplníme plnkou, dáme ovocie, na vrch a boky natrieme krém. Ozdobíme postavičkami, ktoré vyrobíme z modelovacej hmoty.

Hakuna matata od Milky

Ingrediencie

Cesto I

  • 140 g polohrubej múky
  • 100 g hladkej múky
  • 120 g kryštálového cukru
  • 50 g mletých vlašských orechov
  • 1/2 prášku do pečiva s vínnym kameňom
  • 1 ČL jedlej sódy
  • 200 g nastrúhanej a vody zbavenej cukety
  • ¼ ČL soli
  • 4 vajcia
  • 100 ml oleja
  • 100 ml vanilkového acidofilného mlieka
  • 1ČL vanilkovej pasty

Cesto II

  • 4 vajcia
  • 120 g kryštálového cukru
  • 100 ml oleja
  • 200 g nastrúhanej mrkvy
  • 140 g polohrubej múky
  • 130 g hladkej múky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • Citrónová šťava a kôra z 1 citrónu
  • 130 ml vanilkového acidofilného mlieka
  • 1 ČL vanilkovej pasty

Plnka

  • 500 g mascarpone
  • 250 g jemného tučného tvarohu
  • 450 ml šľahačkovej smotany
  • 100 g práškového cukru
  • 1 pudingový prášok na trasené dezerty vanilkový
  • 300 g mrazených malín
  • 350 g mrazeného bobuľového ovocia
  • 3 PL cukru
  • 1 ČL vega gélu
  • citrónová šťava a kôra z 1 citrónu

Krém na obter

  • 375 g masla
  • 200 g cukru
  • 75 ml vody
  • 4 žĺtky
  • 2 vajcia

Na ozdobenie

  • 150 g modelovacej hmoty bielej
  • 150 g modelovacej hmoty svetlohnedej
  • 150 g modelovacej hmoty tmavohnedej
  • 150 g modelovacej hmoty zelenej
  • 250 g modelovacej hmoty čiernej
  • 200 g šedej poťahovej hmoty

Postup

  1. Zapneme rúru a predhrievame na 180 stupňov. Do misy robota dáme celé vajcia a cukor. Šľaháme, kým bude objem 3x väčší.
  2. Sypké suroviny zmiešame. Cuketu aj s kožou nastrúhame na jemnom strúhadle, pridáme soľ a chvíľu necháme postáť. Vytlačíme z nej šťavu.
  3. Odvodnenú cuketu pridáme k napeneným vajíčkam. Sypké ingrediencie cez sito pridávame do cesta. Acidofilné mlieko a olej zmiešame a pomaly vmiešame do cesta. Nakoniec vmiešame pomleté orechy. Časť cesta vlejeme do formy na chlieb vystlanej papierom na pečenie. Zvyšok cesta vlejeme do formy o priemere 25 cm rovnako vystlanej papierom na pečenie.
  4. Obe formy pečieme najprv 180 stupňov 10 minút a potom na 160 stupňov cca 20 minút. Chlebovú formu vyberieme skôr. Po dopečení necháme vo forme vychladiť 5 minút, a potom dochladíme na mriežke.
  5. Kým sa pečie 1. korpus, pripravíme druhý. Mrkvu očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme šťavu a kôru z 1 citrónu. Cesto pripravíme rovnako ako cuketové cesto. Cesto vlejeme do foriem ako predtým a upečieme. Obe kruhové cestá vychladíme a rozrežeme na 2 korpusy.
  6. Mascarpone, tvaroh, cukor a pudingový prášok na trasené dezerty vyšľaháme a postupne pridáme šľahačku a vyšľaháme hustý krém.
  7. Ovocie dáme variť s 50 ml vody. Rozmixujeme a pridáme cukor s vega gélom, citrónovú šťavu a kôru.
  8. Každý korpus potrieme džemom, krémom, naň poukladáme maliny, znovu krém a necháme chladiť.
  9. Vodu s cukrom varíme do 118 stupňov na sirup.
  10. Do misy mixéru dáme žĺtky, vajcia a prešľaháme. Postupne zašľaháme cukrový sirup a po vyšľahaní pridávame maslo. Krémom obtrieme tortu a vyhladíme. Tortu necháme chladiť.
  11. Z modelovacej hmoty urobíme zvieratká a slnko. Pomocou airbrush tortu a slnko zafarbíme žltou a červenou farbou. Slnko prilepíme na zápich vystrihnutý z podložky.
  12. Cesto z chlebovej formy naplníme a vytvarujeme do tvaru kameňa. Potiahneme ho fondánom, ktorý sme vyrobili zmiešaním čierneho a šedého fondánu.
  13. Na vrch torty dáme pripravený kameň, slnko dozdobíme listami zo zeleného fondánu.
  14. Z čierneho fondánu povykrajujeme trávu a zvieratká a ozdobíme boky torty. Na kameň prilepíme levíča.

Domček pre Šmoulinku od Táne

Ingrediencie

Cesto

  • 5 ks vajca
  • 450 g kryštálového cukru
  • štipka soli
  • 450 g pšeničnej múky
  • 15 g prášku na pečivo
  • 165 g mlieka
  • 83 g slnečnicového oleja
  • Vanilkový extrakt
  • 150 g strúhaného kokosu
  • 1 PL kokosového sirupu
  • 7 PL horúcej vody
  • Jedla farba modra

Plnka

  • 300 g smotany na šlahanie 33%
  • 350 g bielej čokolády
  • 500 g smotanového syra
  • 80 g práškového cukru
  • 2 PL kokosového sirupu
  • 100 g kokosu

Čučoriedkove coulis

  • 200 g pyré z čučoriedok
  • 2 ČL cukor
  • 2 ČL škrob
  • 300 g čerstvých čučoriedok

Čokoládový obter

  • 450 g tmavej čokolády
  • 250 g masla

Jedlý mach

  • 2 vajcia
  • 3 bielky
  • 85 g mlieko
  • 65 g kryštálový cukor
  • 60 g pšeničnej múky
  • 75 g masla
  • Soľ

Na ozdobenie

  • 300 g poťahovej hmoty ružovej
  • 500 g poťahovej hmoty bielej farby
  • Modelovacia hmota modrá, biela, žltá, hnedá, zelená,
  • Jedlé farbivo zelené
  • 50 g čučoriedok
  • Jedlé kvety
  • Ryžové rezance
  • 50 g tmavej čokolády

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 180 stupňov. V miske mixéra vyšľaháme vajcia a cukor, potom pridáme zohriate mlieko, postupne primiešame suché ingrediencie, prilejeme olej. Pridáme kokos a kokosový sirup a modré farbivo, dobre premiešame a nakoniec zalejeme horúcou vodou. Vložíme do 3 foriem a pečieme 40 minút. Necháme vychladnúť.
  2. Jedlý mach - do panvice nalejeme mlieko, pridáme maslo a privedieme do varu. Potom pridáme soľ a múku - varíme 1 minútu. Necháme trochu vychladiť, zatiaľ pridáme farbivo. Postupne premiešame vajcia. Na koniec primiešame bielky vyšľahané s cukrom. Na plech dáme papier na pečenie, vylejeme hmotu a dáme piecť do rúry predhriatej do 180 stupňov na 15 minút.
  3. Čučoriedková plnka - k pyré pridáme cukor a škrob, varíme do zhustenia a necháme vychladnúť.
  4. Krém - zohrejeme smotanu na šľahanie, vylejeme na čokoládu, dobre premiešame a necháme vychladnúť. Potom pridáme vychladnuté mascarpone vyšľahané s práškovým cukrom, pridáme kokosový sirup a kokos.
  5. Pripravíme čokoládový obter na vyrovnanie. Maslo a čokoládu rozpustíme, necháme vychladnúť. Potom vyšľaháme mixérom.
  6. Vychladnuté korpusy rozkrájame, natrieme krémom a do stredu dáme trochu čučoriedkového coulis, posypeme čučoriedkami. Naplníme 2 korpusy, z ktorých potom vytvarujeme hríbik. Zarovnáme gčokoládovou masou a potiahneme poťahovou hmotou. Spodnú vrstvu spevníme špajdľami a položíme na ňu druhú vrstvu. Okolo torty naukladáme mach. Z modelovacej hmoty vymodelujeme postavičku, dvere, okná.
  7. Rozpustíme čokoládu, pridáme rezance. Spravíme strechu. Dokončíme tortu čerstvými čučoriedkami a kvetmi.

Rafaelo torta Peter Pan od Tomáša

Ingrediencie

Cesto

  • 12 vajec
  • 360 g kryštálového cukru
  • 300 g hladkej múky
  • 70 g kakaa
  • 12 PL oleja
  • Štipka soli

Krém

  • 150 g kokosu
  • 400 g kondenzovaného mlieka
  • 400 g masla
  • 400 g bielej čokolády
  • 100 ml smotany na šľahanie 33%

Poleva

  • 300 ml voda
  • 3PL kryštálového cukru
  • 1 dl mandľového sirupu

Na ozdobenie

  • 1,3 kg fondánu
  • Farbivo gélové (biela, modrá, fialova, čierna, zelená, hnedá, žltá, červená)
  • Mandle

Postup

  1. Pripravíme si 2 formy s priemerom 24 cm, na dno položíme papier na pečenie. Zapneme trúbu na 150 stupňov.
  2. Do veľkej misy oddelíme bielka, žĺtky si dáme do malé misky bokom. Do bielkov pridáme soľ a na najvyšší stupeň šľaháme. Do snehu postupne pridávame cukor a poriadne ďalej šľaháme aspoň 5 minút.
  3. Po vyšľahaní, dáme šľahač na mierne otáčky a pridávame postupne žĺtky a olej na striedačku. Poriadne prešľaháme a misu si dáme bokom.
  4. Na záver preosejeme múku s kakaom a poriadne, ale zľahka premiešame metličkou, aby sa všetko dobre spojilo.
  5. Cesto rozdelíme do 2 foriem, opatrne prelievame a dáme piecť do rúry na 150 stupňov na 45 minút.
  6. Krém - maslo a bielu čokoládu vložíme do misky, ktorú dáme do vodného kúpeľa a necháme rozpustiť. Keď máme hmotu rozpustenú, odstavíme z vodného kúpeľa a pomalým, tenkým prúdom prilievame do kondenzovaného mlieka - stále miešame, aby sa krém nezrazil a na úplný záver pridáme kokos. Takto pripravený krém odložíme do chladničky, aby stuhol.
  7. Na záver do schladeného krému pridáme šľahačku a poriadne prešľaháme.
  8. Poleva - všetky suroviny okrem sirupu si dáme do hrnca a necháme prevariť. Odstavíme a necháme vychladnúť a na záver primiešame mandľoví sirup.
  9. Nasekané mandle si dáme na panvicu a jemne ich opražíme.
  10. Každý korpus prerežeme na dve časti. Na spodný korpus si dáme trocha polevy, pridáme krém a posypeme opraženými mandľami, prikryjeme ďalším korpusom. Takto opakujeme všetky korpusy, na záver obtrieme tortu krémom a dáme do chladničky stuhnúť.
  11. Na záver ak nám stuhla torta tak ju prikryjeme fondánom a ozdobíme.

Dračia hora od Zuzky

Ingrediencie

Cesto

  • 583 g hladkej múky
  • 420 ml rastlinného oleja (repkového)
  • 420 g arašidového masla (hladkého)
  • 700 g kryštálového cukru
  • 187 ml kyslej smotany
  • 420 ml vlažného mlieka
  • 7 vajec
  • 3,5 ČL prášku do pečiva
  • 1,5 ČL sódy bikarbóny
  • 1,5 ČL soli
  • Tuk na vymastenie foriem
  • 2 PL múky na vysypanie foriem

Černicový krém

  • 875 g masla izbovej teploty
  • 7 bielkov
  • 1 ČL octu
  • 490 g cukru
  • 88 g vody
  • 175 g černicové pyré
  • 3 g soli

Černicový džem

  • 200 g černicové pyré
  • 5 g Gelfix super na džemy
  • 80 g kryštálového cukru

Arašídový krém

  • 6 bielkov
  • 100 g arašidového masla
  • 428 g masla izbovej teploty
  • 360 g kryštálového cukru
  • Štipka soli

Zlaté arašidy

  • 150 g pražených arašidov
  • 90 g cukru
  • 2 g soli
  • Zlatý jedlý prach

Na ozdobenie

  • Modelovacej cukrovej hmoty
  • Zlatý potravinársky prach
  • Zelená potravinárska prachová farba
  • Biela potravinárska prachová farba
  • Čierna potravinárska prachová farba
  • Čierna potravinárska fixka
  • Červená gélová farba
  • Žltá gélová farba
  • Ryžový papier

Postup

  1. Rúru zapneme na teplovzdušný program a rozohrejeme na 160-170 stupňov. Formy vymažeme rastlinnou tukovou nátierkou na pečenie a vysypeme múkou.
  2. Arašidové maslo vyšľaháme spolu s cukrom a olejom, postupne prišľaháme vajcia.
  3. V ďalšej miske zmiešame zvyšok sypkých surovín a mlieko zmiešame so smotanou.
  4. Na striedačku opatrne primiešavame mlieko so smotanou a múku, kým nevznikne homogénne cesto.
  5. Cesto rozdelíme do pripravených foriem a dáme piecť na cca 1 hodinu. Po polhodine skontrolujeme. Najmenšiu formu, ak sa upiekla, vyberieme a dáme vychladnúť. Takto postupujeme aj pri ostatných vrstvách torty.
  6. Upečené korpusy necháme úplne vychladnúť a rozkrojíme pozdĺžne
  7. Na černicový krém si vyšľaháme bielka spolu s octom do pevného snehu.
  8. Cukor spolu s vodou, soľou a černicovým pyré privedieme k varu a varíme kým nedosiahne teplotu 120 stupňov. Černicový sirup pomaličky primiešame k snehu, šľaháme kým nie je úplne chladný. Na nízkych obrátkach postupne zašľaháme maslo.
  9. Z 200 g černicového pyré, gelfixu a cukru si uvaríme džem a necháme vychladnúť
  10. Na zlatý poklad zmiešame vodu s cukrom a za stáleho miešania ho rozpustíme. Pridáme oriešky a miešame, kým cukor na orieškoch neskryštalizuje. Dozdobíme zlatým prachom.
  11. Do dvoch vrstiev korpusu vyrežeme dieru, do ktorej neskôr nasypeme oriešky.
  12. Džem nanesieme na pripravený korpus a potom čučoriedkový krém. Vyskladáme tortu, orežeme kraje a vytvarujeme skalu.
  13. Na arašidový krém, zmiešame bielka s cukrom a za stáleho miešania ich zohrejeme nad parou na 60 stupňov, kým sa cukor nerozpustí.
  14. Bielka s cukrom vyšľaháme v šľahači do pevného lesklého snehu, kým nevychladne na cca 20-25 stupňov. Postupne vmiešame maslo, keď bude dobre vmiešané, primiešame arašidové maslo.
  15. Krémom obalíme tortu a dofarbíme potravinárskymi farbami, aby vznikol dojem skaly.
  16. Teplovzdušnú rúru rozohrejeme na 60 stupňov. Ryžový papier si namočíme a pokrčený uložíme na papier na pečenie. Zamotáme doňho špáradlo. Dofarbíme a dáme sušiť, kým nie je úplne vyschnutý a pevný.
  17. Z cukrovej hmoty vymodelujeme draka, dofarbíme potravinárskou farbou a naaranžujeme plameň z ryžového papiera.

Komentáre

Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.

Zaregistrovať sa