3. kolo - osobná výzva - Chlebíčky

Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.

Chlebíčky na 11 spôsobov? To, že aj z "obyčajných" chlebíčkov sa dá pirpraviť majstrovské dielo nás presvedčili súťažiaci v rámci osobnej výzvy tretieho kola obľúbenej súťaže. Ako to dopadlo si môžete pozrieť v receptoch.

 

Zdravá veka podľa Anči

Ingrediencie

Chlieb

  • 200 g celozrnnej pšeničnej múky
  • 200 g hladkej pšeničnej múky
  • 1 vrecko sušeného droždia
  • 320 ml vlažnej vody
  • 60 ml olivového oleja
  • 1 PL trstinového cukru
  • 1 ČL soli
  • 12 g sépiového atramentu
  • 1 PL bieleho sezamu
  • 1 PL čierneho sezamu

RAW „zemiakový“ šalát

  • 1 cibuľa
  • 2 cukety
  • 2 mrkvy
  • 2 petržleny
  • 2 jablká
  • ¼ zeleru
  • 300 g kešu namočených cez noc
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 2 PL dijonskej horčice
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 ČL čierneho mletého korenia
  • Soľ

Dekorácie

  • 10-12 plátkov sušenej solenej hovädzej šunky
  • 10-12 plátkov syra ementál
  • 2 šalátové uhorky
  • 200 g cherry paradajok
  • Zväzok čerstvého kôpru

Postup

  1. Veka - v mise zmiešame oba druhy múky, spoločne s droždím. Pridáme soľ, cukor, vodu, olivový olej, sépiový atrament.
  2. Cesto miesime 10minút. Musí sa mierne lepiť. Prikryjeme a necháme kysnúť 20 minút. Po 20 minútach cesto opäť premiesime a necháme kysnúť ďalších 20 minút.
  3. Predhrejeme si rúru na 180 stupňov hneď od začiatku vložíme do spodku rúry malý hrniec s vodou. Voda sa bude v rúre odparovať a vytvárať paru.
  4. Na upečenie veky použijeme formu na biskupský chlebíček. Vymažeme si ju olivovým olejom a premiestnime cesto do formy. Cesto na vrchu potrieme vodou a posypeme sezamom.
  5. Pečieme približne 30 minút na 180 stupňov. Po upečení veku vyklopíme z formy a necháme vychladnúť.
  6. Raw šalát - Kešu oriešky rozmixujeme najemno a zmiešame s citrónovou šťavou a dijonskou horčicou. Dochutíme korením, prípadne dosolíme.
  7. Zeleninu a jablko nakrájame nadrobno, dáme do misy a premiešame spoločne s majonézou.

 

Dominikin Pán Elegán

Ingrediencie

Chlieb

  • 500 g hladkej múky
  • 20 g droždia
  • 20 g cukru
  • štipka soli
  • 3 PL oleja
  • 250 ml mlieka

Vajíčkový šalát

  • 4 uvarené vajcia
  • 1 PL plnotučnej horčice
  • 200 g masla
  • 2 PL domácej majonézy
  • Soľ
  • Čierne korenie

Domáca majonéza

  • 2 žĺtky
  • 1 PL plnotučnej horčice
  • 300 ml slnečnicového oleja

Ostatné suroviny

  • Saláma (veľké kolieska)
  • Prosciutto crudo
  • Olivy (zelené)
  • Paradajky
  • Mikro bylinky (polníček a iné)
  • Plátkový syr eidam

Postup

  1. Kvások – z 250 ml mlieka odoberieme 100 ml, pridáme pomrvené droždie, posypeme cukrom a hladkou múkou. Dáme vykysnúť na teplé miesto.
  2. Zatiaľ preosejeme múku, pridáme soľ a všetko spolu zmiešame. Keď mi kvások nakysne, pridáme ho k múke, premiešame, pridáme zvyšok mlieka a olej a zmiešame.
  3. Cesto vložíme do robota a necháme miesiť 6 minút. Potom cesto preložíme do misy, poprášime múkou a necháme kysnúť na teplom mieste 30 minút.
  4. Vykysnuté cesto vyložíme na pomúčenú dosku a jemne premiesime. Z cesta urobíme dlhý šúľok a tento zrolujeme do tvaru veky, ešte pošúľame, aby veka bola pekná rovná a ukladáme na papierom vystlaný plech. Necháme zakrytý podkysnúť 30 minút. Keď krásne podkysne, potrieme olejom a dáme do trúby na 190 stupňov cca 20-25 minút.
  5. Majonéza – všetky ingrediencie musia mať izbovú teplotu. Preto si vajíčka a pripadne aj horčicu vyberieme z chladničky aspoň dve hodiny vopred.
  6. Žĺtky oddelíme do väčšej misky, pridáme horčicu a spolu dobre vymiešame metličkou. Olej si odmeriame v odmerke so zúženou výlevkou. Tá je dôležitá pre pomalé prilievanie. Ak takú nemáme, môžeme nalievať priamo z fľaše a prúd môžeme kontrolovať priloženým palcom.
  7. Metličkou šľaháme žĺtkovú zmes a pomaly (po kvapkách) prilievame olej, až kým zmes nezačne pomaly hustnúť a naberať na objeme. Potom už môžeme pridávať olej vo väčších dávkach. Nakoniec dochutíme soľou, korením a pár kvapkami citrónovej šťavy.
  8. Vajíčkový šalát – uvaríme si vajcia natvrdo. Maslo, 2 PL domácej majonézy, horčicu soľ a korenie pomixujeme v mixéri. Nastrúhame si uvarené vajíčka a zmiešame s vymixovanou zmesou.
  9. Dozdobíme salámou, prosciuttom, olivami, paradajkami, mikro bylinkami a plátkovým syrom.

Chlebíčky do rúčky od Janky

Ingrediencie

Chlieb

  • 300 g hladkej múky
  • 100 g ražno-pšeničnej múky
  • 250 ml vlažnej vody
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL cukru
  • 10 g sušeného droždia
  • 30 g slnečnicových semienok

Nátierka

  • 120 g mrkvy
  • 120 g petržlenu
  • 120 g zeleru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 KL práškového cukru
  • Soľ
  • Čierne korenie

Majonéza

  • 1 vajce
  • 200 ml oleja
  • 2 KL plnotučnej horčice
  • ½ KL soli

Vrch chlebíčkov

  • 200 g syra ementáler
  • 200 g údeného okrúhleho syra
  • 200 g bravčovej šunky
  • 6 prepeličích vajec
  • 1 jarná cibuľka
  • 1 šalát lollo rosso
  • 1 červená paprika

Postup

  1. Chlieb – do robota si dáme vlažnú vodu, cukor a droždie a necháme vzísť kvások. Pridáme múky, semienka, soľ a začneme miesiť. Po vymiesení preložíme cesto do formy, ktorú vystelieme papierom na pečenie. Vložíme do rúry vyhriatej na 220 stupňov a pečieme 25-30 minút, alebo až kým nie je chliev krásne hnedý na povrchu.
  2. Majonéza: Do vyššej nádoby si rozklepneme vajíčko pridáme horčicu a soľ. Ponorným mixérom začneme mixovať a postupne pridávame olej. Sledujeme hustotu majonézy. Prestaneme liať, keď je dostatočne hustá.
  3. Nátierka – polovicu mrkvy, zeleru a petržlenu si nastrúhame na jemnom a druhú polovicu na hrubšom strúhadle. Osolíme a necháme chvíľku odstáť. Približne po 10 minutách pridáme korenie,cesnak, cukor a majonézu. Všetko dôkladne premiešame ochutnáme a keď sa nám zdá málo dochutené, pridáme soľ,cukor.
  4. Po vychladnutí nakrájame chlieb na rovnaké kusy (približne 15 kusov). Navrstvíme nátierku a začneme ukladať syry, šunku, vajíčko, šalát a jarnú cibuľku.

Ďoďov východniarsky chlebík

Ingrediencie

Chlieb

  • 400 g hladkej múky
  • 100 g celozrnnej ražnej múky
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • Zväzok medvedieho cesnaku
  • 60 g červenej cibule
  • 30 g šalotky
  • 30 g masla
  • 4 ČL ľanu
  • 450 ml kyslého mlieka

Domáca majonéza

  • 2 žĺtky
  • 1 PL plnotučnej horčice
  • 300 ml oleja
  • Soľ
  • Čierne mleté korenie
  • Citrónová šťava

Cviklový šalát

  • 4 cvikly
  • ½ strúčika cesnaku
  • ½ šalotky
  • Soľ
  • Čierne mleté korenie
  • 4 PL majonézy

Dekorácie

  • 5 fíg
  • 20 g rukoly
  • 100 g vlašských orechov
  • 100 g kozieho syra

Postup

  1. Pre prípravu chlebíka si v miske zmiešame sypké suroviny, do ktorých pridáme nadrobno nakrájaný medvedí cesnak a na masle opraženú cibuľu a šalotku. Pridáme aj kyslé mlieko a premiešame v stroji alebo ručne.
  2. Pripravené cesto na pracovnej doske tvarujeme do tvaru valčeka, ktorý výdatne pomúčime. Položíme na plech a mierne ho na vrchu narežeme, aby pri pečení mohla unikať prebytočná para z vnútra. Pečieme 30 minút pri teplote 220 stupňov.
  3. Popri pečení si pripravíme majonézu. Dôležité je, aby ingrediencie mali rovnakú izbovú teplotu. Majonézu pripravujeme v šľahači, kde najskôr šľaháme žĺtka s pridaním horčice. Potom pomalým prúdom prilievame olej (ten by mal byť slnečnicový – určite nie olivový). Olej prilievame postupne. Na konci nám vznikne majonéza, ktorú ochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou.
  4. Uvarenú cviklu očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Pridáme koreniny, cesnak, šalotku a majonézu. Cvikla krásne pustí svoju farbu a vznikne sýto červený šalát. Ten natierame na upečené chlebíčky.
  5. Ozdobíme kozím syrom, orechmi, rukolou a figami.

Párty chlebíčky podľa Lenky

Ingrediencie

Chlieb

  • 500 g hladkej múky
  • 285 g mlieka
  • 60 g zmäknutého masla
  • 11 g soli
  • 20 g droždia
  • 1 žĺtok na potretie

Parížsky šalát

  • 200 g diétnej salámy
  • 1 menšia cibuľa
  • 4-5 kyslých uhoriek
  • 60 g hrášku z konzervy
  • 4 žĺtky
  • 250 ml slnečnicového oleja
  • 2 PL plnotučnej horčice
  • 1 PL worcestrovej omáčky
  • Soľ
  • Korenie
  • Cukor
  • Citrón

Obloženie chlebíkov

  • 10 plátkov šunky
  • 15 plátkov salámy
  • Roztierateľné maslo
  • Olivy (asi 7 ks)
  • Cherry paradajky (asi 6ks)
  • 2 vajcia
  • Eidam plátky (asi 3ks)
  • 1 červená paprika
  • Kučeravý šalát
  • Mikrozelenina – slnečnica
  • Petržlenová vňať

Postup

  1. Mlieko si zohrejeme a nadrobíme doňho droždie. Necháme napučať. Všetky suroviny spolu s mliekom s droždím zmiešame do hladkého cesta. Dáme kysnúť, aby zdvojnásobilo svoj objem. Z vykysnutého cesta vytvarujeme veku a preložíme na plech s papierom na pečenie. Necháme ešte vykysnúť asi 20 minút. Trúbu rozohrejeme na 180 stupňov. Vykysnutú veku potrieme žĺtkom a dáme piecť na 30 minút.
  2. Do nádoby dáme žĺtka, olej, horčicu, soľ, cukor, korenie a troškou citrónovej šťavy (asi 8 ml). Ponorným mixérom zmixujeme, kým sa nevytvorí hustá majonéza.
  3. Salámu nakrájame na tenké pásiky, cibuľu a uhorky najemno. Cibuľu osolíme - kým pripravíme ostatné suroviny, vďaka soli trocha zmäkne. Zmiešame všetko spolu aj s hráškom, majonézou a worcestrovou omáčkou. Dochutíme soľou, korením alebo horčicou, ak je potrebné.
  4. Chlebíčky si dozdobíme podľa vlastnej chute pripravenými surovinami na obloženie.

Írsky chlebík od Lucky

Ingrediencie

Chlieb

  • 600 g bieleho jogurtu gréckeho typu
  • 250 g špaldovej hladkej múky
  • 250 g špaldovej celozrnnej múky
  • 1 ČL medu
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • Semiačka podľa chuti

Francúzsky šalát

  • 1 zeler
  • 4 mrkvy
  • 2 jablká
  • 1 väčšia cibuľa
  • Zavárané uhorky (5-6 ks)
  • 1 PL francúzskej horčice
  • Soľ

Domáca majonéza

  • 2 žĺtky
  • 1 PL francúzskej horčice
  • 300 ml slnečnicového oleja
  • Soľ
  • Čierne korenie

Postup

  1. Chlieb – všetky suroviny spolu zmiešame. Vytvarujeme do obdĺžnika a pečieme vo forme na papieri na pečenie 180 stupňov približne 50 minút.
  2. Žĺtky s horčicou spojíme ponorným mixérom vo vysokej nádobe a postupne pomaly prilievame olej a stále mixujeme, kým nevznikne majonéza. Nakoniec dochutíme soľou a korením.
  3. Zeler, mrkvu a jablko pokrájame na kocky. Cibuľku na jemno a uhorky nastrúhame na strúhadle. Všetko spolu zmiešame pridáme horčicu a domácu majonézu. Podľa potreby osolíme a okoreníme.
  4. Na dozdobenie môžeme použiť ako Lucia prosciutto šunku, suchú salámu, šalátovú uhorku, cherry paradajky, plátkový syr, polníček, rukolu a mikrobylinky.

Mariánova desiata pre turistov

Ingrediencie

Chlieb

  • 20 g droždia
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 1,5 dcl mlieka
  • 500 g hladkej múky
  • 1 ČL soli
  • 4 PL oleja
  • 250 ml vody

Vajíčkový šalát

  • 8 ks vajec
  • 200 g taveného syra v črievku
  • 1 cibuľa
  • Soľ
  • 3 dcl rastlinného oleja
  • 1 dcl olivového oleja
  • Čierne mleté korenie

Dekorácie

  • 100 g sušenej šunky
  • 200 g cherry paradajok
  • Mikrobylinky
  • Pažítka

Postup

  1. Chlieb – droždie zmiešame v hrnčeku s teplým mliekom a cukrom a necháme napučať. Do múky dáme olej, vodu droždie a soľ. Vymiesime cesto do hladka, až sa prestane prichytávať na misku. Cesto prikryjeme a necháme kysnúť. Po vykysnutí vytvarujeme sendvič a necháme na plechu na papieri na pečenie opäť podkysnúť. Pečieme na cca 180 stupňov cca 30 – 40 minút.
  2. Majonéza – v mixéri rozmixujeme 1 vajce s trochou oleja, soľou a korením. Počas mixovania postupne prilievame olej až do zhustnutia. Vajce a olej musia mať izbovú teplotu.
  3. Vajíčkový šalát – cibuľu nakrájame nadrobno a nasolíme. Zo 7 vajec spravíme na olivovom oleji mäkkú praženicu. Do teplej praženice vmiešame zmäknutú cibuľu, tavený syr, a trochu majonézy. Dochutíme podľa potreby soľou a korením.
  4. Vychladnuté pečivo nakrájame, natrieme vajíčkovým šalátom a ozdobíme šunkou, zeleninou a bylinkami.

Chlebíčky z Milkinej mladosti

Ingrediencie

Chlieb

  • 150 g ražnej celozrnnej múky
  • 350 g hladkej špeciálnej múky
  • 1 kocka droždia
  • 1,5 ČL cukru
  • 1 PL jačmennej sladenky
  • 1,5 ČL soli
  • 50 ml oleja
  • Teplá voda
  • 1 ČL celej rasce

Šalát – Slonie „žrádlo“

  • 3 mrkvy
  • 1/4 zeleru
  • 5 vajec
  • 150g tvrdého syra Eidam
  • 4 kyslé uhorky aj s nálevom
  • 150g šunky
  • 1 cibuľa
  • 1 tučný grécky jogurt (140g)
  • Horčica
  • 100 ml paradajkového pyré
  • 160 ml oleja
  • 3 ČL cukru
  • 1 PL sójovej omáčky
  • 1 PL worčestrovej omáčky
  • Soľ
  • Čierne mleté korenie

Obloha

  • 1 šalátové srdiečko
  • 100 g cherry paradajok (malé oválne)
  • 1 čerstvá červená kapia – nie zaváraná
  • 2 vajcia
  • 200 g suchej salámy natenko nakrájanej
  • 4 kyslé uhorky

Postup

  1. Rúru zapneme na 230 stupňov, necháme predhrievať a na dno rúry vložíme plech na pečenie.
  2. 100 g ražnej múky dáme do misky. Do druhej misky dáme 15 g droždia, ½ ČL cukru, 200 ml vody a zmiešame. Zvyšok droždia dáme do druhej misky, pridáme 1 ČL cukru a zalejeme 70 ml teplej vody. Prvý kvások pridáme k ražnej múke, premiešame a necháme kysnúť.
  3. Do misky dáme 65 g bielej múky, zalejeme 200 ml vriacej vody, premiešame do hladkej konzistencie. Druhý aktivovaný kvások primiešame k bielej múke s vodou. 10 minút necháme oba kvásky kysnúť pod fóliou. Potom obe zložky spojíme, premiešame a dáme do misy kuchynského robota.
  4. K rýchlemu kvásku pridáme 1 PL sladenky, 1,5 ČL soli, 1 ČL rasce, 3 PL oleja, 50 g ražnej múky a 285 g bielej múky podľa potreby. Miesime, kým sa cesto nezačne odliepať od stien misy.
  5. Cesto preložíme do štvorcovej sklenenej nádoby, ktorú sme vymazali olejom. Zakryjeme ju vrchnákom a necháme kysnúť v mise s teplou vodou. Po 15 minútach cesto v mise prevzdušníme prekladaním.
  6. Po vykysnutí vyberieme cesto na pomúčenú podložku. Cesto je riedke, prstami ho roztiahneme a zrolujeme do valca dĺžky plechu. Na plech na pečenie položíme z alobalu a zaváraninových pohárov vytvorenú priečku, aby sa nám chlieb neroztiekol. Nato dáme papier na pečenie, ktorý posypeme ražnou múkou.
  7. Chlieb položíme na plech a necháme podkysnúť pod kuchynskou utierkou.
  8. Po vykysnutí vložíme chlieb do rúry. Kocky ľadu vysypeme na plech na dne rúry, aby vznikla para. Pečieme na 220 stupňov 10 minút, potom znížime teplotu na 190 stupňov. Čas pečenia je približne 30 - 35 min. Po vybratí položíme chlieb na mriežku a vychladíme.
  9. Na šalát si očistíme mrkvu a zeler a dáme variť do slanej vody. Päť vajec dáme rovnako variť na tvrdo.
  10. Uhorky a syr nastrúhame na hrubom strúhadle. Cibuľu nakrájame na malé kocky a zalejeme vriacou vodou. Po chvíli scedíme.
  11. Do kastróla dáme olej, paradajkové pyré, cukor, 2 ČL horčice, sójovú a worčestrovú omáčku, soľ, korenie a povaríme 2-3 minúty. Necháme vychladiť.
  12. Do vyššej úzkej nádoby dáme 2 žĺtka, 1 ČL horčice, 1 ČL nálevu z uhoriek a 150 ml oleja. Ponorným mixérom vyšľaháme majonézu. K nej pridáme 2 PL jogurtu a uvarenú vychladenú omáčku.
  13. 3 vajcia ošúpeme a nastrúhame k uhorkám. Ostatné vajcia necháme na ozdobu. Zeleninu tiež vychladíme a nastrúhame.
  14. Šunku nakrájame na tenké rezance. Všetky zložky šalátu zmiešame s cibuľou a omáčkou s majonézou. Ak je zmes hustá, prilejeme trochu nálevu z uhoriek. Dochutíme soľou a korením podľa chuti.
  15. Chlieb nakrájame, natrieme šalátom a ozdobíme salámou, srdiečkami syra a kapie, vejárikom z uhorky, vajíčkom, paradajkou a šalátovými listami.

Exotické chlebíčky od Táničky

Ingrediencie

Chlieb

  • 300 g pšeničnej múky
  • 180 g celozrnnej múky
  • 50 g rôznych semien (slnečnicové, sezamové, tekvicové, ľanové)
  • 50 g droždia
  • 12 g kypriaceho prášku do pečiva
  • 10 g soli
  • 260 g vody

Majonéza

  • 1 vajce
  • 150 ml slnečnicového oleja
  • 1-2 PL citrónovej šťavy
  • 1 ČL dijónskej horčice
  • Štipka soli

Šalát

  • 300 g kuracích pŕs
  • 200 g konzervovaného ananásu
  • 150 g kukurice z konzervy
  • 5 ks vajec
  • 150 g tvrdého syra

Dekorácie

  • Štipka čierneho sezamu
  • 1 ananás
  • Polniček

Postup

  1. Chlieb – všetky suroviny zmiešame, vymiesime cesto. Dáme na 15 minút kysnúť, potom dáme do formy na pečenie a odložíme na ďalších 15 minút odpočívať. Medzitým si predhrejeme rúru na 250 stupňov . Po nakysnutí, postriekame chlebík vodou, posypeme semienkami a pečieme 15 minút pri teplote 210 stupňov, potom vyberieme z formy a pečieme ešte 15 minút. Upečený chlieb necháme vychladnúť.
  2. Ananásový kvietok – ananás nakrájame na tenké krúžky (cca 3 mm), vložíme do rúry na sušenie.
  3. Majonéza – v miske zmiešame všetky suroviny, vyšľaháme tyčovým mixérom, pridáme soľ. Odložíme do chladničky.
  4. Uvaríme kuracie prsia, vajca. Ananás, syr a vajca nakrájame na kocky, pridáme kukuricu, natrhané kuracie mäso. Ochutíme majonézou a okoreníme.
  5. Chlieb nakrájame na kúsky, naložíme šalát, posypeme čiernym sezamom a dozdobíme ananásom a polníčkom.

Lososové chlebíčky podľa Tomáša

Ingrediencie

Chlieb

  • 300 g hladkej múky
  • 1,5 dl vody
  • 22 g droždia
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 50 g masla
  • 1 PL kyslej smotany
  • 1 ČL soli
  • 1 vajce

Lososový šalát

  • 350 g čerstvého lososa
  • 2 šalotky
  • Čierne korenie
  • 3 citróny
  • 3 lahôdkové cibuľky
  • 2 PL olivového oleja
  • Smotanový syr
  • Soľ
  • 1 ČL dijonskej horčice
  • Cherry paradajky
  • 6 prepeličích vajíčok
  • Polníček

Postup

  1. Chlieb - vo vlažnej vode rozpustíme cukor a rozdrobíme droždie. Maslo si roztopíme v miske. Všetky ostatné suroviny si dáme do misky. Primiešame kvások a roztopené maslo a poriadne premiešame.
  2. Potom cesto prikryjeme utierkou a necháme 15 minút odpočívať (za ten čas sa vyhreje rúra).
  3. Z cesta rukami vyformujeme bochník, ktorý preložíme na pekáč vystlaný papierom na pečenie. Necháme ešte 10 minút vykysnúť, potrieme ho slanou vodou a narežeme, Prikryjeme ďalším plechom a vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 200 stupňov 15 minút. Po 15 minútach dáme horný plech preč a pečieme ďalších 15 minút.
  4. Keď vytiahneme chlebík z rúry, potrieme vrch slanou vodou, aby bol chlebík krásne lesklý a jemne slaný.
  5. Lososový šalát - lososa zbavíme kože a opražíme z každej strany a nakrájame ho na malé kocky.
  6. V mise zmiešame nakrájaného lososa s najemno nasekanou cibuľou, ochutíme soľou, mletým čiernym korením a citrónovou šťavou. Na záver pridáme všetky ostatné suroviny, (smotanový syr pridáme podľa chuti), nakrájanú vňať lahôdkovej cibuľky a dôkladne premiešame. Necháme chvíľu odstáť.
  7. Pred podávaním podľa chuti osolíme alebo okoreníme, pridáme trochu olivového oleja a premiešame. Na vychladnuté chlebíky naložíme lososový šalát. Vrch ozdobíme polníčkom, prepeličím vajíčkom, jemne nakrájaným citrónom a nakrájanými cherry paradajkami.

Zuzkine chlebíčkové hniezda

Ingrediencie

Chlieb

  • 230 ml plnotučného mlieka
  • 8 g sušeného droždia
  • 360 g hladkej špaldovej múky
  • 10 g prášku zo sušenej repy
  • 20 g kryštálového cukru
  • 7 g soli
  • 50 g masla

Majonéza

  • 2 žĺtky
  • 250 ml slnečnicového oleja
  • 1 PL horčice vlastnej výroby
  • šťava z polovice citróna
  • štipka soli

Ružový kapustový šalát

  • 115 g koreňa zeleru
  • 1 jablko
  • 200 g červenej kapusty
  • 90 g mrkvy
  • 150 g varenej červenej repy
  • 2 ks stredných zaváraných uhoriek
  • 3 PL kyslej smotany
  • 3 PL domácej majonézy
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 ČL chrenu
  • 1 PL bieleho vínneho octu
  • 1 ČL cukru
  • Štipka soli

Trhané kuracie

  • 600 g vykostených kuracích pŕs bez kože
  • 1 ČL tabasca
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 1 PL worčesterovej omáčky
  • Sušená paprika
  • Sušený práškový cesnak
  • 1 PL oleja
  • Čierne korenie
  • Soľ

Dekorácie

  • 100 g výhonkov červenej repy
  • 50 g červenej čakanky
  • 50 g repných listov býčia krv
  • 4 vajcia
  • 500 ml šťavy z červenej repy

Postup

  1. Maslo rozpustíme, zmiešame s vlažným mliekom a do zmesi primiešame prášok z červenej repy. Maslo s mliekom nesmie byť príliš horúce.
  2. Do mlieka s maslom prisypeme kvasnice, zamiešame a necháme trochu vykysnúť. Múku zmiešame s cukrom a soľou. Tekutú zmes prilejeme do múky a vypracujeme na hrubo cesto, to necháme 10 minút odstáť.
  3. Po 10 minútach cesto hnetieme ideálne 10 minút. Odložíme do misky, zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme kysnúť 40-60 minút, alebo kým nenaberie dvojnásobný objem. Formu na chlieb potrieme olejom a rúru dáme rozohriať na 190 stupňov.
  4. Cesto natiahneme a preložíme na polovicu, potom ešte raz a zatiahneme, aby švík z cesta bol na spodnej strane. Takto cesto vložíme do pripravenej formy a zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme kysnúť, kým sa rozohreje rúra. Následne dáme dolu fóliu a pečieme 35 minút.
  5. Na majonézu šľaháme žĺtky a postupne k nim prilievame olej. Na záver dochutíme lyžicou horčice, soľou a šťavou z citróna.
  6. Na šalát očistíme a nastrúhame zeler, jablko, mrkvu, červenú kapustu a varenú repu. Kyslé uhorky nakrájame na drobné kúsky. Pridáme majonézu, kyslú smotanu, olej, chren a dochutíme octom, cukrom a soľou. Všetko dobre premiešame.
  7. Kuracie prsia posolíme a pokoreníme a uložíme do hrnca s vodou. Privedieme k varu, stiahneme a necháme variť približne 15-20 minút, kým nie je mäso uvarené. Mäso natrháme na tenké slíže.
  8. Zmiešame zvyšok ingrediencií a prelejeme cez natrhané kuracie mäso, dobre premiešame. Uvaríme si vajcia na tvrdo, prudko ich schladíme a olúpeme. Do misky nalejeme repovú šťavu a vajcia do nej ponoríme. Aby boli rovnomerne zafarbené, treba cez ne dať papierovú kuchynskú utierku, ktorá ich zaťaží.
  9. Vychladnutý chlebík nakrájame, naaranžujeme naňho šalát, prekryjeme mäsom a červenými klíčkami. Na vrch položíme štvrtku vajca, čakanku a repné listy.

Komentáre

Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.

Zaregistrovať sa