2. kolo - osobná výzva - Tiramisu
2. kolo - osobná výzva - Tiramisu
Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.
Sú jednoduché, vynikajúco chutia a fantasticky vyzerajú. Ako si ale s palacinkovými tortami poradili súťažiaci v rámci druhej kreatívnej výzvy? To môžete posúdiť v receptoch nižšie.
Bezlepkové tiramisu podľa Anči
Ingrediencie
Bezlepková piškóta
- 4 vajcia
- 90 g kokosového cukru
- 55 g pohánkovej celozrnnej hladkej múky
- 55 g mandľovej múky
- Štipka soli
Krém z mascarpone
- 750 g mascarpone
- 7 vajec
- 7 PL kokosového cukru
- 7 PL mletého modrého maku
- Štipka soli
Kávový karamel
- 100 g kokosového cukru
- 100 ml smotany na šľahanie 33%
- 1 PL espressa
- Štipka soli
Slivky
- 500 g mrazených alebo čerstvých sliviek
- 5 PL trstinového cukru
- 100 ml rumu
- 2 ČL škorice
Karamelový čips
- 1 bielok (cca.30g)
- 30 g masla
- 30 g kokosového cukru
- 30 g hladkej celozrnnej ryžovej múky
Zdobenie
- Karamelový čips
- 8 ks štvrtiek lyofilizovaných alebo čerstvých sliviek
- 1 PL modrého maku
- 1 PL bieleho maku
- Čerstvá mäta
Postup
- Bezlepková piškóta - bielky vyšľaháme so štipkou soli. Žĺtky vymiešame s cukrom, jemne vmiešame do snehu. Na záver pridáme múky, jemne premiešame a vylejeme na plech (20x30cm) vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 stupňov 10-15 minút.
- Krém - bielky so štipkou soli vyšľaháme. Žĺtky vyšľaháme s cukrom, pridáme mascarpone. Na záver vmiešame mak a vyšľahané bielky.
- Kávový karamel - smotanu s cukrom a kávou dáme do hrnca a za stáleho miešania zahrievame. Po prevretí, odstavíme. Pridáme štipku soli a premiešame.
- Slivky - cukor skaramelizujeme. Pridáme nakrájané slivky, rum a škoricu . Alkohol necháme odpariť, mierne podusíme a odstavíme.
- Karamelový čips - zmiešame cukor s maslom do hladka. Pridáme bielko. Na záver múku, všetko premiešame na hladké cesto. Tenkú vrstvu cesta (cca 3 mm) dáme na papier na pečenie a pečieme na 190 stupňov asi 8-10minút. Necháme úplne vychladnúť a polámeme.
- Bielky vyšľaháme so štipkou soli. Žĺtky vymiešame s cukrom, jemne vmiešame do snehu. Na záver pridáme múky, jemne premiešame a vylejeme na plech (20x30cm) vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 stupňov 10-15 minút.
- Vrstvenie tiramisu - najprv si na dno misy dáme 2 PL kávového karamelu, cukrárskym vreckom dáme tenkú vrstvu makového krému. Nalámeme si bezlepkovú piškótu, vložíme do misky na makový krém. Opäť dáme 2 PL kávového karamelu priamo na piškótu. Nanesieme podusené slivky. Cukrárskym vreckom nanesieme makový krém. Ozdobíme mätou, karamelovým čipsom, slivkami a makom.
Ciao Bella od Domi
Ingrediencie
Piškóty
- 120 g hladkej múky
- 5 vajec
- 60 g práškového cukru
- 30 g kryštálového cukru
Krém
- 200 g mascarpone
- 180 g kryštálového cukru
- 5 vajec (3 bielka, 5 žĺtok)
Ostatné
- 2 PL Instantná káva
- 0,2 dcl mandľového likéru
- 0,2 dcl kakaového likéru
- 100 g kakao
- 500 g čerstvých malín
- 50 g horkej čokolády
- Čerstvá mäta
Postup
- Oddelíme žĺtky od bielkov. V jednej mise vyšľaháme do tuha bielky s 30 g kryštálového cukru a v druhej miske zmiešame žĺtky s práškovým cukrom. Žĺtkovú zmes pomaly metličkou vmiešame do bielkovej zmesi. Snažíme sa zachovať vzduch, ktorý sme vhnali do bielok. Na záver vmiešame preosiatu hladkú múku.
- Cestom naplníme cukrárske vrecko s okrúhlou špičkou a na plech, vystlaný papierom, nanášame piškóty ľubovoľne, podľa veľkosti a tvaru. Ja som si cesto rozdelila na dve časti. Druhú časť cesta som vložila do formy na pečenie (priemer 20cm), aby som dostala jeden veľký piškót a mohla si upečený piškót vykrojiť podľa veľkosti pohárika, do ktorého budeme vrstviť tiramisu.
- Počas toho, ako sa budú piecť piškóty, uvaríme si instantnú kávu, aby nám stihla vychladnúť. Do kávy prilejeme mandľový likér cca 0,2 dcl a 0,1 dcl kakaového likéru.
- Päť žĺtkov s kryštálovým cukrom šľaháme ručným mixérom do penista. Z troch bielkov si zatiaľ vyšľaháme tuhý sneh. K žĺtkom s cukrom pomaly metličkou zapracujeme 500 g mascarpone. Na záver k tejto zmesi, opatrne opäť metličkou, zapracujeme tuhý sneh tak, aby bol krém stále nadýchaný.
- Nachystáme si poháre, do ktorých chceme vrstviť tiramisu. Na spodok pohára dáme naše upečené piškóty a zalejeme pripravenou vychladnutou kávou. Krém si vložíme do cukrárskeho vrecka a dáme centimetrovú vrstvu krému. Maliny prekrojíme na polovicu a pritlačíme ich po bokoch pohára. Vrstvu opäť zopakujeme (piškót-káva-krém-maliny). Na záver vrch posypeme kakaom.
- Na ozdoby si v mikrovlnke roztopíme čokoládu a vylejeme na plech vystlaný papierom alebo fóliou. Špáradlom môžeme na čokoláde spraviť rôzne vzory. Dáme stuhnúť do chladničky. Po stuhnutí vyberieme a nalámeme ju. Nalámané kúsky vložíme navrch pohára a dozdobíme malinou a mätou.
Citrusová dobrota podľa Janky
Ingrediencie
Cesto
- 3 vajcia veľkosti M
- 105 g kryštálového cukru
- 100 g polohrubej múky
- 1 PL vanilínového cukru
- 1 PL krupicového cukru
- Štipka soli
Plnka 1
- 500 g mascarpone
- 1 vanilkový lusk
- 250 ml smotany 33%
- 150 g trstinového cukru
Plnka 2
- 130 g kryštálového cukru
- 200 g pomarančovej dužiny
- 100 ml mandľového likéru
Ozdoba
- 70 g kryštálového cukru
- 150 g čokolády
- 3 pomaranče
Postup
- Oddelíme si bielky od žĺtkov. Do žĺtkov pridáme cukor a začneme miešať do peny. Bielka vymiešame zo štipkou soli do tuhej peny.
- Do žĺtkovej zmesi vmiešame postupne múku a zľahka primiešame bielky.
- Na plech dáme papier na pečenie a cukráskym vreckom s odstrihnutou špičkou striekame piškóty dlhé 10 až 12 cm. Posypeme ich cukrom (aj krupcovým aj vanilinovým) a necháme odpočívať 10 minút. Po uplynutí času dáme do rúry, ktorú sme si rozohriali na 150 stupňov. Pečieme 10 až 15 minút.
- Mascarpone dáme do robotického mixéra spolu s cukrom a vanilkovým luskom. Začneme miešať a postupne pridáme celú šľahačku.
- Pomarančová zmes - v hrnci si rozpustíme cukor, keď je bez kryštálikov, vlejeme mandľový likér. Pridáme dužinu z pomaranča a varíme, pokiaľ nie je zmes lepkavá. Odstavíme a necháme vychladnúť.
- Kôru z pomaranča si zošúpeme škrabkou alebo nakrájame najemno a zasypeme 70 g kryštálového cukru.
- Vychladnuté piškóty si poukladáme na podnos, na ktorom budeme podávať. Vytlačíme si šťavu z pomaranču a tou potrieme piškóty, aby boli nasiaknuté.
- Do vrecka bez špičky dáme polovicu zmesi a nastriekame ju na piškóty. Postupne navrstvíme pomarančovú zmes. Na vrch dáme dalšie piškóty, ktoré tak isto potrieme pomarančovou šťavou.
- Druhú polovicu mascarpone si dáme do vrecka so špičkou a začneme striekať vzor. Na vrch poukladáme kôru z pomaranča a ozdobu z čokolády.
- V hrnci nad parou si roztopíme čokoládu. Odstavíme a necháme trošku vychladnúť. Na tácku si dáme papier na pečenie a malou lyžičkou urobíme akoby plné kruhy, ktoré prejdeme vidličkou a vznikne nám krásna ozdoba.
Pepermintové tiramisu od Ďoďa
Ingrediencie
Piškóty
- 35 g práškového cukru
- 3 žĺtky
- 3 bielky
- 60 g hladkej múky
Sirup zo zeleného čaju
- 80 g vody
- 105 g cukru
- 3 PL zeleného čaju
Mascarpone
- 2 žĺtky
- 2 bielky
- 500 g mascarpone
- 250 ml smotany
- Štipka soli
- 80 g práškového cukru
- Sirup zo zeleného čaju
Na namočenie piškóty
- 150 ml mätového čaju (hrsť čerstvej mäty)
- 50 ml pepermintového likéru 28 %
Malinové pyré
- 600 g malín
- 225 g kryštálového cukru
- Agar
Jedlý koral
- 25 ml vody
- 30 ml slnečnicového oleja
- 5 g hladkej múky
- Soľ
- Červená farba
Zdobenie
- 300 g malín
- Mäta
- Matcha powder
Postup
- Príprava piškót je pomerne jednoduchá. Žĺtky vyšľaháme s 20 g práškového cukru a neskôr pridáme aj 15 g múky. Rovnako v osobitnej miske šľaháme bielka so zvyšným cukrom. Keď vyšľaháme tuhý sneh pridáme a už len ručne zamiešame vyšľahané žĺtka a zvyšnú múku. Pomocou ozdobnej špičky vytvárame piškóty v tvare kruhov podľa veľkosti pohárov, v ktorých budeme podávať zelené tiramisu. V našom prípade tvoria tiramisu dve poschodia piškóty. Pečieme 10 – 15 minút pri teplote 175 stupňov.
- Príprava malinového pyré. Maliny spolu s cukrom na miernom ohni privedieme do varu. Povaríme, a potom zmes prepasírujeme cez sitko. Do malinového pyré, v ktorom už nie sú kôstky, podľa hustoty pridávame agar.
- Sirup zo zeleného čaju pripravíme tak, že vodu s cukrom a zeleným čajom necháme povariť asi 5 minút a rovnako necháme vylúhovať zelený čaj asi 10 minút. Neskôr scedíme.
- Tekutinu, v ktorej budeme macerovať piškóty dostaneme zmiešaním uvareného mätového čaju a pepermintového likéru. Pozor – máčať len vo vychladnutom maceráte, aby sme neprekladali teplé piškóty studeným krémom.
- Mascarpone krém pripravíme nasledovne. V prvom rade vyšľaháme žĺtky s horúcim rozvarom (cukor + 2 PL vody). Takto sa vyvarujeme strachu z konzumácie surových žĺtkov. Rovnako si v inej miske si vyšľaháme mascarpone so šľahačkou, pričom pridáme aj vychladený sirup zo zeleného čaju. V ďalšej miske vyšľaháme sneh z bielkov. Tieto tri komponenty teraz spojíme a ručne premiešame, a dáme do cukrárenského vrecka na chvíľu do chladničky.
- Ozdobný koral, ktorý slúži ako ozdoba, je výsledkom zmiešania surovín, ktoré vylejeme na rozohriatu panvicu a necháme pôsobiť asi 3 minúty, pokiaľ sa nevytvorí pevná štruktúra pripomínajúca koral. Po upečení koral umiestnime na kuchynskú servítku, aby vysala prebytočný olej.
- Vrstvenie - mascarpone krém, piškóta namočená do pepermintového macerátu, krém, malinové pyré s malinami, mascarpone, piškóta, mascarpone. Navrchu pomocou stierky urobíme vlnovky, ktoré zaprášime s matcha powder. Ozdobíme malinami, mätou a koralom.
Lenkine jesenné tiramisu
Ingrediencie
Piškóty
- 2 vajcia
- 40 g kryštálového cukru
- ½ ČL vanilkového extraktu
- 15 g práškového cukru
- 60 g hladkej múky
- 3 g kukuričného škrobu
- 5 g prášku do pečiva
- Práškový cukor na posypanie
Krém
- 4 žĺtky
- 180 g kryštálového cukru
- 40 ml kávového rumu
- 340 g tekvicového pyré
- 500 g mascarpone
- 250 ml smotany na šľahanie 33%
Kávová časť
- 400 ml kvalitnej kávy
- 60 ml kávového rumu (alebo podľa chuti viac, či menej)
- 40 g zmesi korenia
Zmes korenia
- 3 ČL mletej škorice
- 2 ČL mletého zázvoru
- 2 ČL mletého muškátového orieška
- 1,5 ČL mletého nového korenia
- 1,5 ČL mletých klinčekov
Na dozdobenie
- Kakao
- Škorica
Postup
- Najskôr si pripravíme tekvicový krém, aby nám mohol chladnúť. Žĺtky vymiešame s kryštálovým cukrom metličkou. Do žĺtkov pridáme rum a miešame asi 10 minút vo vodnom kúpeli. Následne pridáme tekvicové pyré a miešame ešte 5 minút vo vodnom kúpeli. Tekvicový krém necháme vychladnúť.
- Teraz si pripravíme piškóty. Vymixujeme žĺtky s práškovým cukrom a vanilkovým extraktom. V druhej miske si vymiešame bielky a s kryštálovým cukrom do tuha. Zmes so žĺtkov a bielkov opatrne zmiešame dokopy stierkou. V ďalšej miske si pripravíme všetky sypké suroviny a primiešame do zmesi.
- Pripravené cesto si dáme do zdobiaceho vrecka s hladkou špičkou a tvarujeme piškóty na papier na pečenie. Pripravené piškóty posypeme preosiatym práškovým cukrom. Pečieme na 180 stupňov asi 15 minút.
- Dáme si uvariť 400 ml kvalitnej kávy. Do studenej kávy prilejeme rum a prisypeme korenie.
- Vyšľaháme mascarpone a postupne k nemu pridávame vychladnutý tekvicový krém. Vymixujeme si smotanu na šľahanie a následne ju primiešame k tekvicovej zmesi s mascarpone.
- Do pohárikov (môžeme použiť formu, misu, nádobu, hocičo) vrstvíme postupne namočené piškóty v káve a krém. Nakoniec posypeme kakaom zmiešaným so škoricou. Dáme odležať do chladničky.
Miniroládky podľa Lucky
Ingrediencie
Piškótka 40x30cm
- 2 žĺtky
- 3 vajcia
- 2 bielky
- 80 g cukor práškový #1
- 30 g cukor práškový #2
- 60 g hladká múka
- Kakao na posypanie
Kávový sirup
- 150 g Presso
- 40 g cukru
Kávové mascarpone na ozdobu
- 100 g šľahačky 33% #1
- 50 g práškového cukru
- 1 ČL instantnej kávy
- ½ plátku želatíny
- 100 g mascarpone
- 100 g šľahačku 33% #2
Mascarpone krém
- 3 žĺtky
- 100 g práškového cukru
- 1 PL želatíny
- 250 g mascarpone
- 0,5 dcl mandľového likéru
Oriešková láva
- 70 g domáceho orieškového praliné (môžeme použiť aj kupované)
- 50 g šľahačky
- 1 ČL kakaa
- 1 ČL mletej kávy
Moje Orieškové Praliné
- 150 g lieskových orieškov (môžu byť so šupkou)
- 150 g kryštálového cukru
- Štipka hrubozrnnej soli
Zdobenie
- Pár kusov opražených orieškov z praliné
Postup
- Na piškotu 40x30 cm použijeme žĺtky, vajcia, cukor #1, ktoré vyšľaháme v mixéri do peny. Bielky šľaháme s cukrom #2 na jemný sneh, ktorý potom zapracujeme do žĺtkovej peny. Nakoniec ručne metličkou primiešame hladkú múku. Rozotrieme na papier na pečenie, posypeme kakaom a pečieme na 180 stupňov 7 – 8 min.
- Kávový sirup pripravíme zmiešaním pressa a cujkru, privedieme do varu a na pár sekúnd necháme vychladnúť.
- Kávové mascarpopne - želatínu si dáme nabopnať do studenej vody! Smotanu #1 s cukrom a kávou zohrievame v mikrovlnke alebo hrnčeku na sporáku len do rozpustenia. Pridáme želatínu a mixujeme ponorným mixérom – už nezohrievame. Pridáme mascarpone – rozšľaháme mixérom. Nakoniec pomaly pridávame šľahačku #2 a jemne premixujeme. Necháme v chladničke zakryté najlepšie 4 – 6 hod. odpočívať, a potom vyšľaháme.
- Mascarpone krém - želatínu si dáme nabopnať do studenej vody! Žĺtky zmiešame s cukrom nad parou aspoň na 70* C, vtedy sa nám upravia surové žĺtka, a nemusíme sa báť ich konzumovať. Pridáme želatínu. Odstavíme z pary a dáme do robota kde mixujeme až do vychladnutia. Následne pridáme mascarpone a amareto. Vznikne nám krásny jemný krém – MŇAM.
- Na orieškovú lávu všetko ponorným mixérom spojíme do tekutej lávy.
- Upečený korpus z opačnej strany (nie kakaovej) potrieme rovnomerne kakaovým sirupom a dáme schladiť na 5 min.
- Mascarpone krém rozotrieme rovnomerne a dáme schladiť na 20 minút.
- Pomocou pravítka si naznačíme po šírke štvorcentimetrové pásy a kolieskom prekrojíme. Zmotáme roládky a dáme schladiť.
- Kávové mascarpone si vyšľaháme a pomocou ozdobného vrecka nanášame na dezerty pusinku po celom povrchu. Lyžičkou namočenou v teplej vode urobíme do pusinky jamku, do ktorej nalejeme pomocou vrecka orieškovú lávu.
- Dozdobíme opraženými orieškami (ktoré sme si odložili z prípravy praliné pár kusov)
- Moje Orieškové Praliné - oriešky pečieme v rúre 10 – 15 min. 160 stupňoch na papieri na pečenie.
- Z cukru si urobíme karamel, ktorý horúci nalejeme na upečené oriešky a posypeme soľou, ktoré necháme úplne vychladnúť.
- Vychladnuté nalámeme a v kuchynskom výkonnom mixéry mixujeme na pastu. Skladujeme v chladničke
Ružové tiramisu od Mareka
Ingrediencie
Piškóty
- 6 vajec
- 140 g hladkej múky
- 30 g pudingového prášku
- 105 g krupicového cukru
- 50 g múčkového cukru
- Soľ
Krém
- 10 vajec
- 1000 g mascarpone
- 100 g krupicového cukru
Ruby čokoláda do základu
- 50 g smotany 40 %
- 100 g ruby čokolády
- ružové farbivo
Dekorácia
- 500 ml orieškového vaječného likéru
- 100 ml horúcej vody
- 100 g ruby čokolády
Postup
Piškóty
- Predhrejeme rúru na 180 stupňov.
- Vyšlaháme bielky, do ktorých pred koncom prišlahám cukor a vytvorím tuhý sneh.
- Žltky si metličkou rozšlaháme vedľa - zašlaháme ho len metličkou. Nakoniec preosejeme múku a pudingový prášok a zapracujeme. Cesto premiestnime do cukrárskeho sáčku s guľatou špičkou a vytvárame na plechu piškóty.
- Pred pečením cesto pokryjeme práškovým cukrom.
- Pečiem cca 12 minút - 3 plechy.
- Pripravíme si hmotu na namáčanie piškót zmiešaním orieškového koňaku a horúcej vody, pridáme gélové ružové farbivo na podporu ruby vizuálu.
- Z bielok vyšlaháme tuhý sneh. Žltky a cukor zpeníme (až kým nebude dostávať bielu farbu) následne do žltkovej časti zašlaháme mascarpone, stužovač šlahačky a pridáme opatrne sneh.
- Oddelíme si asi 1/3 hmoty do ktorej pridáme pripravenú ruby ganáž.
- Tú si pripravíme zohriatim smotany na bod varu a zaliatím ruby čokolády, ktorú sme si nasekali na kúsky.
- Ked hmota vychladne, zapracujeme ju do zakladného krému.
- Vrstvíme do sklených nádob s priemerom 10 cm, výška 17 cm. Najprv piškoty, ktoré budú namočené v ružovej likérovej hmote, následne základný krém, na to ďalšia vrstva piškot a na to základný krém a na uplný vrch ruby krém.
- Dozdobíme dekoráciou z ruby čokolády.
Tradičné tiramisu podľa Mariána
Ingrediencie
Tiramisu
- 100 g práškového cukru
- 100 g polohrubej múky
- 6 vajec
- 1 dcl mandľového likéru
- instatná káva
- 50 g kryštálového cukru
- 750 g mascarpone
- 300 g horkej čokolády 54%
- Kakao (na posyp)
Postup
- Piškóty - bielky z troch vajec oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme tuhý sneh. Do žĺtkov pridáme cukor a vymiešame do peny. K žĺtkom pridáme múku a vymiešame. Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov. Cez vrecúško vytláčame cesto do tvaru piškóty na plech s papierom na pečenie a pečieme približne 15 minút na 150 stupňov. Následne si pripravíme čokoládové poháriky. Do vytemperovanej čokolády namočíme nafúknuté balóniky (10 kusov) a dáme stuhnúť.
- Krém - zo zvyšných 3 vajec oddelíme žĺtky od bielkov. Ku žĺtkom pridáme cukor a zamiešame. Necháme rozpustiť a zatiaľ si pripravíme z bielkov tuhý sneh. K žĺtkom pridáme mascarpone a zamiešame, kým sa hmota nespojí. Potom pomaly pridáme sneh.
- Na namáčanie piškót - urobíme kávu a do vychladnutej pridáme mandľový likér. Keď už je krém hotový, začíname namáčať piškóty a ukladáme do čokoládových pohárikov striedavo s krémom. Nakoniec posypeme kakaom.
Milkine domáce tiramisu
Ingrediencie
Domáce piškóty
- 3 vajcia
- 90 g kryštálového cukru
- 15 g liofilizovaných čučoriedok
- 90 g hladkej múky
- 1 ČL kukuričného škrobu
- 2 PL rozmixovaných zaváraných čučoriedok
- Štipka soli
- 30 g práškového cukru na posyp
Čučoriedková ganache
- 2 čučoriedkové kompóty
- 200 g bielej čokolády + 200ml rozmixovaného kompótu bez šťavy
Krém
- 5 žĺtkov
- 125 g krupicového cukru
- 500 g mascarpone
- 400 ml šľahačkovej smotany 33%
Sirup
- 200 ml scedenej šťavy z čučoriedkového kompótu
- 50 ml čučoriedkového likéru
Ozdoba
- 300 g čerstvých čučoriedok
- 1 scedený čučoriedkový kompót
- 50 g krupicového cukru
- 1 vega gél
- Citrón
- Lístky mäty, jedlé kvety (sirôtky)
- 15 g liofilizovaných čučoriedok
Postup
- Rúru zapneme na 220 stupňov a necháme predhrievať.
- 40 g cukru rozmixujeme spolu s liofilizovanými čučoriedkami najemno.
- Vajcia rozdelíme do dvoch misiek na žĺtky a bielky. Z čučoriedkového kompótu zlejeme šťavu a zvyšok rozmixujeme najemno.
- Žĺtky vyšľaháme s čučoriedkovým cukrom a dvomi PL rozmixovaných čučoriedok. Bielky šľaháme a postupne pridávame 50 g cukru.
- Múku preosejeme spolu so škrobom do žĺtkovej hmoty a postupne pridávame vyšľahaný sneh.
- Cesto dáme do cukrárskeho vrecka a nastriekame piškóty v tvare trojuholníka na plech vystlaný papierom. Piškóty posypeme práškovým cukrom pomocou sitka.
- Plech vložíme do nahriatej rúry a pečieme 8 min. v pootvorenej rúre. Potom dopečieme na 180 stupňov v zatvorenej rúre. Celkový čas pečenia – cca 20min. Po dopečení otvoríme dvierka rúry, rúru vypneme a piškóty dosušíme.
- Do misky dáme na kúsky nasekanú bielu čokoládu a necháme roztápať nad parou. Pridáme rozmixovaný čučoriedkový kompót a miešame, kým sa všetko spojí. Necháme chladiť.
- Z druhého kompótu zlejeme šťavu a pridáme čučoriedkový likér.
- Čučoriedky z kompótu rozmixujeme. Zmes dáme do kastróla a dolejeme vodou tak, aby sme mali 500 ml tekutiny. Pridáme 150 g čerstvých čučoriedok a povaríme. Zmes rozmixujeme ponorným mixérom. V cukru rozmiešame vega gél a pridáme do zmesi. Varíme ešte 3 min. Polovicu čučoriedkového želé vylejeme do štvorcového ráfika 20x20cm a necháme stuhnúť. Zvyšok necháme chladnúť pri izbovej teplote.
- Do misy dáme žĺtky a cukor a nad parou šľaháme do 50 stupňov. Necháme chladiť. V druhej mise vyšľaháme šľahačku a pridáme mascarpone. Postupne vmiešame vychladenú žĺtkovú penu. Polovicu krému preložíme do cukrárskeho vrecka a do druhej vmiešame čučoriedkovú ganache. Tiež ju dáme do cukrárskeho vrecka.
- Na dno veľkého pohára na truffle poukladáme namočené piškóty a nanesieme vrstvu fialového krému. Piškóty namáčame v sirupe s likérom a ukladáme tak, aby pokryli dno pohára.
- Na piškóty vreckom nanesieme svetlý krém a poukladáme čerstvé čučoriedky.
- Zo zatuhnutého želé vykrájame formičkou srdiečka a prilepíme na steny pohára po celom obvode.
- Na bielu vrstvu s čučoriedkami naukladáme namočené piškóty a nanesieme fialový krém.
- Ďalšia vrstva budú opäť namočené piškóty.
- Na piškóty nanesieme biely krém. Želé premiešame a v tenkej vrstve ho nanášame na biely krém. Vrch pohára ozdobíme fialovým krémom v podobe malých pusiniek a poukladáme čerstvé čučoriedky.
- Vrch posypeme rozmixovanými liofilizovanými čučoriedkami cez sitko.
- Pohár dozdobíme lístkami mäty a jedlými kvetmi. Necháme stuhnúť.
Táničkine tiramisu v čokoládovej miske
Ingrediencie
- 2 vajcia
- Štipka soli
- 60 g kryštálového cukru
- 50 g hladkej múky
- 15 g škrobu
- Práškový cukor na posypanie
- Kôra limetky
Plnka
- 125 g mascarpone
- 125 g smotany na šľahanie 33%
- 45 g práškového cukru
- 2 žĺtky
- 1 KL vanilkovej pasty
- 100 g mangového pyré
- 100 g jahodového pyré
Sirup
- 2 ČL šťavy z limetky
- 10 g vodky
- 10 g práškového cukru
- 10 g vody
Čokoládové gule
- 450 g bielej čokolády
Na posypanie
- 5 g lyofilizovaných jahôd
Ozdoba
- 8 jahôd
- 1 mango
- 8 malých jedlých kvetov
Postup
- Rozpustíme si bielu čokoládu. Nalejeme do formy a vytvoríme 16 pologúľ.
- Predhrejeme si rúru na 170 stupňov.
- Do misky dáme vajcia, soľ, cukor a vyšľaháme. Pridáme škrob, múku a zamiešame. Pridáme kôru nastrúhanej limetky. Pomocou cukrárskeho vrecka vyformujeme na plech keksíky. Dáme piecť do rúry na 12 min.
- Pripravíme plnku – vaječné žĺtky nalejeme do misky, vložme do vodného kúpeľa a varíme do 70 stupňov. Odstavíme a necháme vychladnúť. Samostatne vyšľaháme mascarpone so smotanou a zmiešame so žĺtkami. Krém je pripravený. Zmiešame limetkovú šťavu, vodku, cukor a vodu. V pripravenej zmesi namočíme keksíky.
- Čokoládové pologule naplníme pravidelným vkladaním piškóty, smotanovej plnky a striedavo jahodovým a mangovým pyré. Posypeme lyofilizovanými jahodami, dozdobíme kúskom manga a jahody. Na konci prikryjeme druhou polkou pologúľ a dozdobíme jedlými kvetmi.
Orieškové tiramisu od Tomáša
Ingrediencie
Orechové piškóty
- 4 vajcia
- 100 g kryštálového cukru
- 120 g krupicovej múky
- 50 g vlašských orechov
Krém
- 250 g mascarpone
- 125 g jemného tvarohu
- 2 PL práškového cukru
- 1 ks vanilkového cukru
- 250 ml šľahačky 33%
Ďalšie suroviny
- 0,5 dl orechového likéru
- 50 g nasekaných vlašských orechov
- 2 PL kávy
- 2 PL kakaa
- 100 g čokolády
- Orechy na ozdobu
- Lístky mäty
Postup
- Sirup - na začiatok si uvaríme kávu. Po vychladnutí do nej pridáme orechový likér.
- Orechové piškóty - žĺtky vymiešame s polovicou cukru. Druhú polovicu vyšľaháme s bielkami na tuhý sneh, ktorý pridáme s múkou a nasekanými orechmi k žĺtkom a zľahka premiešame. Cesto dáme do vrecka, na plech položíme papier na pečenie a striekame piškóty. Posypeme ich posekanými orechmi a upečieme v rúre na 170 stupňov asi 10 minút.
- Krém - mascarpone dáme do misky a pridáme 2 PL cukru, vanilkový cukor a tvaroh, všetko poriadne prešľaháme. Postupne pridávame šľahačku a miešame, kým sa vytvorí jemná zmes.
- Vrstvenie - piškótu namočíme do kávovej zmesi a naukladáme na spodok pohárikov. Krém si dáme do plniaceho vrecka a striekame do pohárikov. Nasekané orechy nasypeme na krém, piškóty namočíme do kávy a ukladáme a celý proces ešte raz opakujeme. Ako posledný dáme krém. 2 PL kakaa a nasekané orechy zamiešame dokopy a posypeme na vrch.
- Čokoládová ozdoba - čokoládu si roztopíme vo vodnom kúpeli. Premiešame a necháme vychladnúť. Pripravíme si papier na pečenie a naň si pomocou lyžičky dáme čokoládu, dvihneme papier, aby nám čokoláda trošku stiekla. Papier s čokoládou stočíme do rúrky a dáme chladiť do chladničky.
- Na záver ozdobíme tiramisu orechom, lístkom čerstvej maty a čokoládovej ozdoby.
Japonská záhrada od Zuzky
Ingrediencie
Krém
- 300 ml šľahačkovej smotany
- 150 g trstinového cukru
- 6 žĺtkov
- 750 g mascarpone
- 3 čajové lyžičky matcha čaju (v prášku)
Mandľové piškóty
- 4 vajcia
- 100 g trstinového cukru
- 2 ČL kukuričného škrobu
- 240 g mandľovej múky
- 20 g mlieka
- 2 ČL prášku do pečiva
- 3 g soli
- 2 ČL kryštálového cukru na posypanie
- 1 ČL octu
Kamienky
- 100 g bielej čokolády
- 60 g masla
- 40 g vody
- Čierne gélové potravinárske farbivo
Na namáčanie piškót
- 100 ml kvalitného rumu
- 150 ml čučoriedkového pyré
- 50 ml sladeného kondenzovaného mlieka
Dekorácia
- 100 g balenie matcha čaju
- 1 PL práškového cukru
- 50 g sušených kandizovaných čučoriedok
- Sušené jedlé farebné kvety
Postup
- Rúru rozohrejeme na 190 stupňov a plech si vyložíme papierom na pečenie.
- Na piškóty oddelíme bielka od žĺtkov. Z bielkov a octu vyšľaháme pevný sneh. Múku zmiešame s práškom do pečiva, škrobom a soľou. Žĺtky vyšľaháme s cukrom, kým zmes nezosvetlí a pridáme mlieko. Suchú zmes vmiešame do žĺtkov a opatrne vmiešame sneh.
- Na papier na pečenie nanesieme piškóty a posypeme cukrom. Pečieme cca 10-12 minút, necháme vychladnúť.
- Na kamienky privedieme do varu maslo spolu s vodou a prelejeme cez nalámanú bielu čokoládu. Miešame, kým sa čokoláda nerozpustí. Čokoládovú ganache zafarbíme čiernou gélovou farbou a dáme trochu zachladiť. Lyžičkou vytvoríme nahrubo kamienky, poukladáme na papier na pečenie a dáme vytuhnúť do chladničky. Stuhnuté kamienky vyhladíme horúcim nožíkom.
- Na krém vyšľaháme cukor so žĺtkami vo vodnom kúpeli, necháme vychladnúť. Vyšľaháme šľahačku a vmiešame do nej práškový matcha čaj. Šľahačku opatrne vmiešame do žĺtkov. Mascarpone vyšľaháme a vmiešame do žĺtkovo-šľahačkovej zmesi.
- Kondenzované mlieko spolu s čučoriedkovým pyré necháme zovrieť a zredukovať, prilejeme rum.
- Piškóty vložíme do misky, pokvapkáme čučoriedkovým rumom a nalejeme na ne prvú vrstvu krému, približne do polovice misky. Položíme druhú vrstvu piškóty, pokvapkáme čučoriedkovým rumom a prelejeme krémom až po okraj misky. Zbytok krému nanesieme v cukrárskom vrecúšku do tvaru kruhov. Prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť.
- Posypeme matchou zmiešanou s práškovým cukrom a na vrch poukladáme kamienky z čokoládovej ganache.
Prečítajte si tiež

Pečie celé Slovensko - recepty 1. séria 2021
29. 10. 2021
| Prečítané 24345x

s02 - 1. kolo - osobná výzva - Koláče na plechu
3. 10. 2022
| Prečítané 761x

s02 - 1. kolo - kreatívna výzva - Nedeľné torty
3. 10. 2022
| Prečítané 701x

s02 - 1. kolo - technická výzva - Karamelový veterník
3. 10. 2022
| Prečítané 905x
Komentáre
Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.
Zaregistrovať sa