11. kolo - technická výzva - Punčový zákusok
Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.
Technická výzva sa točila okolo jedného z najobľúbenejších dezertov, a to nielen na svadbách. Čo by ste povedali na poriadny punčák? Ten finálový mal byť dozdobený čipkou.
Šťavnatý, voňavý a ružový - pripravte si dokonalý punčový zákusok podľa receptu skúsenej porotkyne.
Tradičný punčový rez vám azda nemusíme predstavovať. Ikonický zákusok, ktorý nesmie chýbať na žiadnej hostine, dostali za úlohu pripraviť aj finalistky šou Pečie celé Slovensko.
Tento dezert jej ako jeden z možných receptov do druhej série Pečie celé Slovensko navrhli na Instagrame aj fanúšikovia, ktorých sa Petra pýtala, aké recepty by chceli vidieť. Punčový rez patrí podľa slov porotkyne medzi jej obľúbené zákusky.
Keďže ide o skutočne vynikajúci dezert, Petra neváhala a recept zvolila ako technickú výzvu finálového kola Pečie celé Slovensko.
Aby bol punčový rez skutočne dokonalý, pri jeho príprave by ste mali myslieť na niekoľko zásad.
„Musí mať úplne rovné cesto, aby ste ho vedeli krásne narezať. Rozvar je z cukru, rumu a napríklad pomarančovej šťavy a ružového farbiva,“ vysvetlila Petra.
Punčový zákusok od Petry
Ingrediencie
Cesto
- 7 vajec (rozdelených)
- 1 čl soli
- 210 g práškový cukor
- 1 čl vanilkovej pasty
- 320 g polohrubej múky
- 70 ml horúcej vody
- 20 ml roztopeného masla
- 20 ml oleja
Sirup
- 200 g vody
- 50 g hustého malinového sirupu
- 80 g šťava z 1 bio pomaranča a citróna
- 100 g rum
- 0,5 g ružovej progel
Poleva
- 120 g cukru
- 5-7 čl pomarančovej šťavy
- 0,02 g ružovej progel
Ozdoba
- 3 g CMC prášku
- 50 ml vriacej vody
- 4 g práškového cukru
- 6 g gustinu
- ½ čl kukuričného sirupu
- biele gelové farbivo
Dokončenie
- 200 g bezjadierkový malinový džem
Postup
Cesto
- Predhrejte si rúru na 180 stupňov.
- Žĺtky s ½ cukru a vanilkou vyšľahajte do čo najtuhšej peny.
- Postupne do nich zašľahávajte po troche, striedavo vodu, maslo a olej až kým ich neminiete.
- Došľahajte do tuhej peny. Zamiešajte do nej opatrne múku.
- Vyšľahajte bielka so soľou do stredného snehu. Pridajte 2/2 cukru. Pozor neprešľahať.
- Sneh opatrne zamiešajte do zmesi žĺtok a múky.
- Vylejte do formy 30x40 cm, vystlanej papierom na pečenie a pečte 12-15 min, ale najlepším ukazovateľom je dotyk.
- Nechajte vychladnúť.
Sirup
- Do teplej vody dajte sirup.
- Pridajte šťavy, rum, farbu a zamiešajte.
- Za tepla polievajte, kým sa korpus úplne nenapije.
Poleva
- Zamiešajte sirup s cukrom, do hustejšej konzistencie.
- Polejte na korpus a nechajte 10-15 min zatuhnúť.
- Pokrájajte opatrne teplým nožom.
Ozdoba
- CMC prášok zalejte vriacou vodou, dôsledne premiešajte a nechajte odstáť 15 minút.
- Pridajte cukor a škrob, zamiešajte do hustej pasty.
- Pridajte sirup a farbivo podľa výberu.
- Dôkladne premiešajte a môžete použiť.
- Nechajte buď vyschnúť alebo pečte na 80 stupňov cca 10-15 min podľa druhu a hrúbky šablóny alebo krajky.
- Nechajte vychladnúť a nastrihajte podľa veľkosti rezu.
Ozdoba
- Odstráňte povrch z korpusu.
- Po výške rozrežte na tri pásy.
- Prvý pás potrite ½ džemu.
- Poležte druhý pás a polejte sirupom.
- Tretí pás potrite džemom a potretou stranou položte na poliaty korpus.
- Zakryte fóliou, rovnomerne zaťažte a nechajte vychladnúť.
- Polejte polevou, nechajte zatuhnúť.
- Nakrájajte kúsky 7x3 cm.
- Ozdobte.
Prečítajte si tiež

Pečie celé Slovensko - recepty 1. séria 2021

s02 - 7. kolo - Technická výzva - Rožok

s02 - 8. kolo - osobná výzva - Baked Alaska

s02 - 8. kolo - kreatívna výzva - Croquembouche

s02 - 8. kolo - technická výzva - Fraisier

s02 - 9. kolo - osobná výzva - Monodezerty

s02 - 9. kolo - kreatívna výzva - 3D torta

s02 - 9. kolo - technická výzva - Keksíky šťastia

s02 - 10. kolo - osobná výzva - Éclairs

s02 - 10. kolo - kreatívna výzva - Candybar

s02 - 10. kolo - technická výzva - Princess torta

s02 - 11. kolo - osobná výzva - Slané košíčky

Komentáre
Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.
Zaregistrovať sa