11. kolo - osobná výzva - Slané košíčky
11. kolo - osobná výzva - Slané košíčky
Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.
V nedeľu 11. decembra sme spoznali víťazku druhej série Pečie celé Slovensko. O titul majsterka pekárka zabojovali vo finálovej epizóde Janka, Lucia a Anči.
Nedeľné finále sa nieslo v svadobnej atmosfére. Svadba je predsa obrovskou skúškou aj pre tých najskúsenejších pekárov. V osobnej výzve museli tri pekárky pripraviť slané košíčky s plnkami a krémami, teda chuťovky, ktoré nasýtia svadobčanov, kým zasadnú k svadobným stolom. Ako im to šlo, si pozrite v receptoch:
Tatarákové košíčky od Ančí
Ingrediencie
Cesto
- 320 g hladkej múky
- 160 g masla
- 2 žĺtky
- 4 PL vody
- štipka soli
Raw avokádový tatarák
- 150 g avokáda
- 200 g červenej papriky
- 60 g sušených paradajok
- 100 g jarnej cibuľky
- podľa chuti cesnak
- soľ
- korenie
Vegan cviklový tatarák
- 300 g cvikly
- 100 g jablka
- 3 ks šalotky
- 1 PL dijonskej horčice
- 1 PL balzamikového octu
- korenie
- soľ
- čili
- píniové oriešky
Mäsový tatarák
- 250 g hovädzej sviečkovice
- 2 žĺtky
- 1 šalotka (červená cibuľa)
- 1 PL kečupu
- 1 PL horčice
- soľ
- korenie
- mletá červená paprika
- Worcesterova omáčka
Na ozdobenie
- 12 ks prepeličích vajec
- Zavárané kapary
Postup
- Zo surovín na cesto si vypracujeme vláčne cesto a plníme ním košíčky. Pečieme 10-15 minút pri teplote 180 stupňov.
- Z ingrediencií na plnky si pripravíme tataráky a plníme upečené košíčky.
Jankine košíčky z vínového cesta
Ingrediencie
Košíčky
- 350 g hladkej múky
- 250 g masla
- Soľ
- 7 PL bieleho vína
Pečenová pašteta
- 500 g kuracej pečienky
- 100 g maste
- Soľ
- Korenie
- 250 g 33% smotany na šľahanie
- 200 g cibule
- Brusnice
Hraškový krém
- 300 g hrachu
- 300 g mascarpone
- 200 ml 30% smotany na šľahanie
- Korenie
- Soľ
- Rozmarín
- Tymián
- Hrachové vyhonky
Kozí krém
- 150 g mäkkeho kozieho syra
- 100 g tvrdého kozie syra
- 250 g krémového syra
- Muškátový orech
- Soľ
- 100 g vlašských orechov
- 200 g cibule
- 50 g masti
Bryndzová pomazánka
- 150 g oravskej slaniny
- 1 strednú cibuľu
- 200 g bryndze
- 150 g krémového syra
- Soľ
- Korenie
- Bylinky
Postup
- Košíčky - suroviny dáme do misky a vypracujeme cesto, ktoré plníme do košíčkov. Pečieme 10 minút na 170 stupňov, vyberieme a necháme vychladnúť.
- Paštéta - cibuľu nakrájame a spolu s masťou dáme smažiť. Pridáme pečienku a pražíme domäkka. Zalejeme šľahačkou, rozmixujeme a dochutíme soľou a korením. Do stredu košíčku dáme lyžičku brusnicového džemu a ozdobnou špičkou nazdobíme. Poukladáme mikro bylinky.
- Hráškový krém - do osolenej vody spolu s rozmarínom a tymiánom dáme variť hrach domäkka. Scedíme trošku vody, ktorú necháme na pomixovanie. Prepasírujeme, okoreníme, pridáme mascarpone so šľahačkou a dobre premiešame. Naplníme vrecko a špičkou striekame vzor. Dozdobíme mikro bylinkami.
- Bryndzová nátierka - do hrnca dáme smažit slaninu, ak je už trochu vypečená, vložíme cibuľu a smažíme do zlatista. Necháme vychladnúť a rozmixujeme. Pridáme bryndzu, krémový syr, soľ a korenie. Ozdobnou špičkou nastriekame do košíčkov a zdobíme bylinkami.
Slávnostné košíčky od Lucky
Ingrediencie
Krevetový šalát
- 1 zrelé avokádo
- 400 g mrazených kreviet
- 2 PL domácej majonézy
- 1 PL paradajkového pretlaku
- 1 KL worcesterovej omáčky
- Kvapka brandy
- 1 limetky
- 8 ks cherry paradajok
- 1 ľadový šalát
- Olivový olej
- Soľ
- Cukor
Nivová pena
- 150 g masla
- 200 g nivy
- cesnak
- 250 ml 33% smotana na šľahanie
Na ozdobenie
- 3 limetky
Nivová pena
- 150 g masla
- 200 g nivy
- cesnak
- 250 ml 33% smotana na šľahanie
Restovaná pečienka
- 500 g kačacej vykŕmenej pečienky
- 100 g kačacej masti
- mikrobylinky
Pena z kozieho syra
- 200g kozieho syra
- 200ml smotany na šľahanie
- hrsť nasekanej pažítky
- 2PL mandľové lupienky (poprípade nasekané mandle)
- olivový olej
- soľ
- čierne korenie
Pena z kozieho syra
- 750 g hladkej múky
- 375 g masla
- 3 žĺtky
- Štipka soli
- 12 PL vlažnej vody
Postup
- Krevetový šalát - rozmrazené krevety poriadne vysušíme a opečieme na olivovom oleji, pokvapkame limetkovou šťavou, mierne posolíme a necháme vychladnúť. Avokádo ošúpeme, nakrájame na kocky a pridáme ku krevetám. Šalát rozoberieme na listy, pokrájame na kocky a pridáme k avokádu a ku krevetám. Majonézu, pretlak, worcesterovú omáčku a kvapku brandy premiešame a vytvoríme koktailovú majonézu. Krevety, avokádo a koktailovú majonézu premiešame, pridáme najemno pokrájané cherry paradajky.
- Nivová pena - maslo vyšľaháme do peny, pridáme nadrobno nastrúhanú nivu a roztlačený cesnak a znovu vyšľaháme (iba toľko aby sa všetko zmiešalo dokopy). Ak je pena príliš hustá rozriedime ju trochou smotany, ale už šľaháme iba na 1 a len chvíľu aby sa smotana nevyšľahala.
- Pena z kozieho syra - najskôr vyšľaháme smotanu na šľahanie. Potom do nej pridáme kozí syr, pažítku, mandle, pár kvapiek olivového oleja, dochutíme soľou a čiernym korením. Všetko premiešame.
- Pečienky opečieme na kačacej masti a ozdobíme mikrobylinkami.
- Košíčky - z múky, masla, žĺtkok, soli, vody vypracujeme cesto. Vyvaľkáme ho natenko a pomocou formičiek na tartaletky vykrajujeme kolieska, ktoré ukladáme do formičiek na tartaletky. Okraje koliesok prstami trochu "povyťahujeme", aby sa nám vytvorili košíčky. Môžeme použiť aj formičky na klasické košíčky. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov na cca 10 minút. Vychladnuté košíčky vyberieme z formičiek a naplníme nátierkou.
Prečítajte si tiež

Pečie celé Slovensko - recepty 1. séria 2021
29. 10. 2021
| Prečítané 24374x

s02 - 1. kolo - osobná výzva - Koláče na plechu
3. 10. 2022
| Prečítané 767x

s02 - 1. kolo - kreatívna výzva - Nedeľné torty
3. 10. 2022
| Prečítané 709x

s02 - 1. kolo - technická výzva - Karamelový veterník
3. 10. 2022
| Prečítané 908x

s02 - 2. kolo - osobná výzva - Tiramisu
10. 10. 2022
| Prečítané 390x

s02 - 2. kolo - kreatívna výzva - Palacinková torta
10. 10. 2022
| Prečítané 260x

s02 - 2. kolo - technická výzva - Praclík od Petry
10. 10. 2022
| Prečítané 367x

s02 - 3. kolo - osobná výzva - Chlebíčky
17. 10. 2022
| Prečítané 560x

s02 - 3. kolo - Technická výzva - Slonia slza
17. 10. 2022
| Prečítané 563x

s02 - 3. kolo - kreatívna výzva - Penové torty
17. 10. 2022
| Prečítané 650x

s02 - 4. kolo - osobná výzva - Cupcakes
24. 10. 2022
| Prečítané 425x

s02 - 4. kolo - kreatívna výzva - Rozprávková torta
24. 10. 2022
| Prečítané 352x

s02 - 4. kolo - technická výzva - Donut
24. 10. 2022
| Prečítané 373x

s02 - 5. kolo - osobná výzva - Pirohy
31. 10. 2022
| Prečítané 300x

s02 - 5. kolo - kreatívna výzva - Medovníky
31. 10. 2022
| Prečítané 490x

s02 - 5. kolo - technická výzva - Pagáč
31. 10. 2022
| Prečítané 713x

s02 - 6. kolo - osobná výzva - Bonboniéra
7. 11. 2022
| Prečítané 234x

s02 - 6. kolo - kreatívna výzva - Kytica z ovocia v čokoláde
7. 11. 2022
| Prečítané 213x

s02 - 6. kolo - technická výzva - Sacher torta
7. 11. 2022
| Prečítané 464x

s02 - 7. kolo - Osobná výzva - Plnená lístková roláda
14. 11. 2022
| Prečítané 246x

s02 - 7. kolo - Kreatívna výzva - Kysnutý zážitok
14. 11. 2022
| Prečítané 242x

s02 - 7. kolo - Technická výzva - Rožok
14. 11. 2022
| Prečítané 394x

s02 - 8. kolo - osobná výzva - Baked Alaska
21. 11. 2022
| Prečítané 226x

s02 - 8. kolo - kreatívna výzva - Croquembouche
21. 11. 2022
| Prečítané 215x

s02 - 8. kolo - technická výzva - Fraisier
21. 11. 2022
| Prečítané 379x

s02 - 9. kolo - osobná výzva - Monodezerty
28. 11. 2022
| Prečítané 460x

s02 - 9. kolo - kreatívna výzva - 3D torta
28. 11. 2022
| Prečítané 237x

s02 - 9. kolo - technická výzva - Keksíky šťastia
28. 11. 2022
| Prečítané 209x

s02 - 10. kolo - osobná výzva - Éclairs
5. 12. 2022
| Prečítané 345x

s02 - 10. kolo - kreatívna výzva - Candybar
5. 12. 2022
| Prečítané 370x

s02 - 10. kolo - technická výzva - Princess torta
5. 12. 2022
| Prečítané 327x
Komentáre
Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.
Zaregistrovať sa