10. kolo - kreatívna výzva - Candybar
Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.
V poslednej kreatívnej výzve 10. kola ukázali pekárky, ako vedia pripraviť a nazdobiť tématický candy bar.
Janka venovala svoj sladký bar so štyrmi rôznymi dezertami synčekovi - stôl na krstiny naplnila tartaletkami, rezmi Opitého Izidora, krehkými crincles a dezertom v pohári s limetkovým pudingom.
Narodeninový candy bar ozdobený kvetmi si zvolila Lucka.
Jej hostia si mohli pochutnať na makrónkach s plnkou z prosecca a jahodového pyré, tartaletkách, exotických ovocných pohárikoch a brownies s orieškami a pistáciovým maslom.
Veľký Gatsby by si oblizoval prsty, ak by ochutnal dezerty z rovnomenného candy baru od Táničky.
Na výber Tánička ponúkla dezert v šálkach s tromi druhmi čokolády, cupcakes s mandarinkovým coule, černicové tartaletky a cheesecakeom čierna ríbezľa.
A ako by vyzerala rodinná párty podľa Aničky? Mala by zaručene chuť minipavloviek, rolovanej torty, tartaletiek Ferrero a tapiokovo nektarinkového pudingu.
Jednoducho, dokonalé! Jednoducho, mňam!
Rodinna oslava podľa Anči
Minipavlove tortičky
Ingrediencie
Korpus
- 225 g bielkov (izbovej teploty a oddelené deň dopredu)
- 3 lyžičky vínneho kameňa
- 450 g kryštálového cukru
- Kôra z 1 a ½ limetky
- Štipka soli
Vanilková ganache montée
- 720 g šľahačkovej smotany 40%
- 45 g glukózy
- 180 g bielej čokolády
- 1,5 plátku želatíny
Džem z lesných plodov
- 360 g zmesi lesných plodov
- 3 limetky
- 60 g kryštálového cukru
Malinový gél
- 180 g malinového pyré
- 30 g kryštálového cukru
- 3 g pektinu NH
Náter z bielej čokolády
- 180 g bielej čokolády
Postup
Korpus
- Nahrejeme si rúru na 90OC. Bielka izbovej teploty sú stabilnejšie. Pridáme k nim vínny kameň. Na strednej rýchlosti našľaháme bielky. Pridáme štipku soli.
- Keď sú husté, ale nie úplne našľahané, pridáme k nim postupne kryštálový cukor. Zvýšime rýchlosť a šľaháme 5 minút pri vysokej rýchlosti, aby bola pusinka hustá.
- Nakoniec pridáme kôru z limetky do 10% hmotnosti zmesi cukru (cca. 15g).
- Hmotu si prenesieme do cukrárskeho vrecka. Vystrihneme veľkú dieru a striekame cez formu pologule o priemere 6cm.
- Pečieme hodinu a pol na 900C. Po tejto dobe ich zložíme z formy na plech so silikónovou podložkou, a pečieme ďalšiu hodinu.
Vanilková ganache montée
- Namočíme želatínu do ľadovej vody
- Bielu čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli
- Rozstriháme vanilkový lusk na maličké kúsky a dáme do krému.
- Ohrejeme smotanu, glukózu a vanilku. Čakáme kým sa glukóza nerozpustí.
- Odstavíme a necháme 10minút zakrytý.
- Pridáme želatínu
- Postupne nalejeme čokoládu
- Premiešame stierkou ako ganache
- Rozmixujeme
- Precedíme
- Dáme chladiť
- A vysľaháme
- Dáme do vrecka s okrúhlou špičkou 24mm.
Džem z lesných plodov
- Uvaríme lesné plody s cukrom pokiaľ šťava sa neodparí. Džem musí byť hustý. Vypneme a pridáme šťavu z limetky. Necháme vychladnúť.
Malinový gél
- Zmiešame krupicový cukor a pektín a pridáme do studeného malinového pyré. Zamiešame a ohrejeme.
- Varíme asi 2 minúty. Neustále miešame.
- Dáme chladiť.
Ďalší postup
- Rozpustenú bielu čokoládu rozotri do každej pavlovej tortičky.
- Nechaj stuhnúť a malou lyžičkou naplň džemom z lesných plodov.
- Potom striekame ganache montée.
- Naplníme diery malinovým gélom.
- Ozdobíme kôrou z limetky.
Rolovana torta
Ingrediencie
Biscuit Joconde
- 72 g mandľovej múky
- 72 g hladkej múky
- 1 g soli
- 4 vajcia
- 70 g práškový cukor
- 30 g masla
- 105 g bielkov
- 70 g cukru krupica
- + na namočenie korpusu káva a likér Grand Marnier
Pomarančová ganache
- 250 g pomerančovej šťavy 100%
- 50 g šľahačkovej smotany
- 30 g glukózy
- 262 g horkej čokolády
Kávová mousseline
- 240 g mlieka
- 240 g kávy
- 96 g žĺtkov
- 50 g kryštálový cukor
- 50 g kukuričný škrob
- 240 g masla
Kandovaný kumkvat
- 150 g kumkvat
- 150 g cukor krupica
- 150 g vody
Postup
Biscuit Joconde
- Ohrej rúru na 210 stupňov. Zmiešaj hladkú múku s mandľovou múkou a soľ.
- Rozpusť maslo. Celé vajcia ušľahaj s práškovým cukrom do peny. Pridaj suché prísady a šlahaj kym sa všetko nespojí. Pridaj maslo a premiešaj, aby se všetko zapracovalo. Zvlášť daj vyšľahať bielky na strednu rychlost. Keď začnú hustnúť pomaly pridaj krystalovy cukor. Zvýš rýchlosť a pomaly slahaj ďalšie 2 minúty. Meringue by mal byt pevný a držať na metličke. Pridaj hmotu, ktorú si si predtým pripravil a spoj pomocou stierky.
- Biscuit Joconde nalej na plech (45 x 35 cm) s pečiacim papierom. Dej do rúry na 210 stupňov cca 8 minút, aby se cesto upieklo do zlata. Po 6 minutách pečenia otoč plech a peč dalšie 2 minúty.
Pomarančová ganache
- Rozpusť horkú čokoládu. Ohrej pomarančovú šťavu, šľahačku a glukózu. Takmer vriacu zmes postupne nalej do horkej čokolády a rozmixuj do hladka. Daj zachladiť do chladničky.
Kávová mousseline
- Pripravíme si silnú kávu. Dáme variť mlieko s kávou. Vyšľaháme zltky s cukrom a kukuričným skromnom do peny. Do žĺtkovej zmesi prilejeme vriace mlieko s kávou. Premiešame a dáme späť do hrnca. Varíme 3-4minuty. Stále miešame. Krem potom dáme do robota a slahanim ho vychladime. Pri teplote 30stupnov pridame studené maslo a slahame ďalšiu minútu. Necháme vychladnúť.
- Uvar mlieko s kávou.
Kandovaný kumkvat
- Umy kumkvat. Urob zvislé rezy. Ponor ovocie do malého hrnca s vodou a cukrom. Priveď všetko k varu. Var približne 20 minút.
Vertikálna tartaletka Ferrero
Ingrediencie
Tartaletka
- 250 g masla izbovej teploty
- 4 g soľ
- 160 g práškového cukru
- 60 g mandľovej múky
- 100 g vajec
- 10 g vanilkovej pasty
- 420 g hladkej múky
Praliné
- 300 g lieskových orieškov
- 200 g kryštálový cukor
Mousse z lieskových orieškov
- 12 g plátkov želatíny
- 400 g mlieka
- 180 g lieskové orechy opražené
- 240 g praliné
- 260 g bielej čokolády
- 400 g šľahačková smotana 40% horúca
- 400 g šľahačková smotana 40% studená
Citrónový tvaroh
- 140 g citrónovej šťavy
- 10 g citrónovej kôry
- 200 g cukru
- 200 g vajec
- 200 g masla
- 8 g plátky želatíny
Škrupina z mliečnej čokolády
- 600 g mliečnej čokolády
- 200 g kakaového masla
- 120 g lieskovo-orieškovej strúhanky
Čokoládové pláty
- 500 g tmavej čokolády
Postup
Tartaletky
- Pomocou kuchynského robota spojíme všetky suroviny.
- Dáme stuhnúť do chladničky
- Vyvaľkáme, vykrojíme a dáme zachladiť.
- Opatrne priložíme každý prúžok cesta na strany každého vymasteného krúžku.
- Odrežeme všetok prebytok zo spodnej časti krúžku a ochladíme. Prebytočné pečivo odkrojíme a pred pečením zmrazíme
- Pečieme pri 180OC počas 12minút.
- Potom cesto opatrne otočíme a pečieme ďalších 6 minút.
- Pracujeme opatrne, aby sa nezlomili
Mousse z lieskových orieškov
- Želatínu namočíme do studenej vody, aby zmäkla a scedíme.
- Ohrejeme mlieko a vhodíme doň lieskové orechy, privedieme do varu a premiešame.
- Precedíme cez sitko a zatlačíme, aby sa extrahovalo čo najviac lieskovo orieškového mlieka.
- Do prelejeme precedené mlieko, pridáme polovicu hustej smotany a privedieme do varu.
- Nalejeme horúcu zmes do čokolády a premiešame.
- Pridáme želatínu a premiešame
- Pridáme praline a druhu polovicu vychladnutej smotany.
- Dobre premiešame a dáme zachladiť.
- Vychladnutú ganache vyšľaháme do mäkka a naplníme nimi kruzky a dáme mraziť.
- Zmrazenú penu vyformujeme a rozkrojíme na polovicu a zmrazíme.
Citrónový tvaroh
- Želatínu namočíme do studenej vody, aby zmäkla a scedíme.
- Privediem k varu citrónovú šťavu, kôru, cukor a vajcia.
- Vypneme oheň a primiešame rozpustenú želatínu.
- Necháme vychladnúť na 60stupňov a vmiešame nakrájané maslo a rozmixujeme ponorným mixérom.
Škrupina z mliečnej čokolády
- Rozpustíme čokoládu a kakaové maslo na 45stupňov, ochladíme na 26stupňov. Rýchlo zohrejeme na 30stupňov a pridáme strúhanku z lieskových orieškov.
Tapiokovo nektarinkový puding
Ingrediencie
Keksík
- 430 g vody
- 90 g oleja
- 4 g soľ
- 120 g bielkov
- 80 g medu
- 8 g kukuričný škrob
- 60 g hladkej múky
- 10 g citónovej kôry
Nektarinková marmeláda
- 900 g nektarinky
- 20 g citrónová šťava
- 120 g med
Nálev z citrónovej trávy
- 300 g vody
- 12 g citrónovej trávy
- 90 g medu
Citrónový tvaroh
- 140 g citrónovej šťavy
- 10 g citrónovej kôry
- 200 g cukru
- 200 g vajec
- 200 g masla
- 8 g plátky želatíny
Tapioka puding
- 140 g tapioky
- 500 g vody
- 400 g kokosové mlieko
Zdobenie
- 400 g čerstvé nektarinky
Postup
Keksík
- Vodu, olej a soľ privedieme k varu
- Medzitým zmiešame bielka, med, škrob, múku a citrónovú kôru.
- Do bielkovej zmesi rýchlo zašľaháme horúcu tekutinu, dáme vychladnúť aj na hodinu.
- Pomocou stierky rozotrieme do tenkej a rovnomernej vrstvy na silikónovú podložku.
- Pečieme na 180OC asi 20minút alebo kým nezhnedne, v polovici pretočíme.
- Skladujeme vo vypnutej rúre do podávania
Nektarinková marmeláda
- v horúcej panvici varíme nektarinky, kým nezmäkne, asi 8minút, pridáme citrónovú šťavu a med – ešte povaríme a necháme vychladnúť.
Nálev citrónovej trávy
- privedieme vodu do varu, pridáme citrónovú trávu a vypneme oheň, necháme lúhovať a precedíme.
Tapioka puding
- Tapioku namočíme na 30minút do vody a 2 minúty povaríme v kokosovom mlieku.
Ďalší postup
- Lyžičkou nalejeme marmeládu, navrch dáme tapioka puding, kolieska nektarinky, keksík a nálev z citrónovej trávy.
Jankin sladký stôl na krstiny
Tartaletky
Ingrediencie
Cesto
- 300 g múky
- 180 g masla
- 60 g cukru
- Citrónová kôra
- 2 žĺtky
Krém
- 250 g čokolády 70 %
- 200 ml šlahačky 40 %
- 300 g čučoriedok
- 150 g mascarpone
- 100 ml šlahačky
- 80 g hnedého cukru
- Modré farbivo
Postup
Cesto
- Zo surovín si vypracujeme cesto, ktoré dáme odpočívať minimálne na dve hodiny do chladničky. Potom natláčame do formičiek a pečieme pri 175 stupňoch cca 10 minút.
Krém
- Druhú čokoládu prelejeme horúcou šľahačkou a miešame až do rozpustenia. Ganache vlejeme do košíčkov a dozdobíme ovocím a krémom.
Opitý izidor
Ingrediencie
Cesto
- 5 vajec
- 160 g kryštálového cukru
- 35 g kakaa
- 5 PL vody
- 130 g polohrubej múky
Krém
- 500 ml mlieka
- 40 g škrobu
- 3 žĺtky
- 1 vanilka
- 250 g masla
- 150 g čokolády 70%
Plnka
- 200 g vlašských orechov
- 100 g práškového cukru
- 150 ml rumu
Ganache
- 150 g čokolády 70%
- 150 g smotany 33%
Postup
Cesto
- Bielky dáme šľahať s cukrom do hustej peny, pridáme vodu a aj žĺtky, premiešame a vypneme. Múku s kakaom zmiešame a postupne zamiešavame do hmoty. Vlejeme na plech vyložený papierom na pečenie, vložíme do rúry s teplotou 170 stupňov a pečieme približne 10 minút. Po upečení necháme vychladnúť.
Plnka
- Všetky suroviny okrem masla a čokolády dáme do hrnca a uvaríme krém, do ktorého pridáme čokoládu a miešame do rozpustenia. Necháme vychladnúť. Maslo si vymiešame do peny a po častiach pridávame puding. Vznikne hladký krém. Robievam cesta viac, aby bolo na stred zákusku. Odrežem asi 10 cm dáme do misky spolu s pomletými orechmi, cukrom a trochou krému a rumom. Vznikne nám hmota. Cesto polejeme rumom a môžeme potrieť aj džemom, navrstvíme hmotu, krém a dáme zatuhnúť. Po vychladení krájame na ľubovoľné tvary dozdobíme krémom a ozdobou z čokolády.
Crincles
Ingrediencie
Cesto
- 225 g horkej čokolády
- 60 g masla
- 50 g kryštálového cukru
- 2 vajcia
- 225 g hladkej múky
- 1 vanilka
- 1 kypriaci prášok
- Soľ
Na obalenie
- Kryštálový cukor
- Práškový cukor
Postup
- .Vo vodnom kúpeli rozpustíme maslo s čokoládou, necháme vychladnúť. V druhej miske si vyšľaháme vajcia s cukrom, pridáme vychladnutú čokoládu a vymiešame. Postupne prisýpame múku s kypriacim práškom do pečiva, soľou, vydlabaným vanilkovým luskom a trochou modrej farby. Vypracujeme cesto a dáme do chladničky na celú noc. Hmota je dosť tvrdá, tvarujeme z nej malé guľky, ktoré obalíme vo vanilkovom a potom aj s práškovom cukre a dáme na plech, neroztláčame. Pečieme na 170 stupňov 10 minút.
Dezert v pohari
Ingrediencie
Cesto
- 150 g múky
- ½ KL kypriaceho prašku
- Soľ
- 2 PL čierneho kakaa
- 1 vanilkový cukor
- 50 g práškového cukru
- 1vajce
- 90 g masla
Náplň
- 250 g tvarohu
- 1 vanilkový lusk
- 2 limetky
- 200 g mascarpone
- 150 ml šlahačky
- 300 g bielej čokolady
Puding
- 300 ml vody
- 100 g cukru
- 60 g pudingového prášku
- 1 limetka
Postup
- Zo surovín vypracujeme cesto, ktoré dáme na hodinu do chladničky. Potom cesto rozvaľkáme na 3 milimetre a dáme piecť do rúry s teplotou 170 stupňov na 8 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť.
- Náplň vyrobíme z tvarohu, mascarpone a šľahačky, ktoré dáme do mixéra a premiešame na hustú hmotu. Pridáme šťavu z limetky, vanilkový lusk a 80 g hnedého cukru - premiešame.
- Puding - suroviny dáme do hrnca a uvaríme puding, ak chceme, aby bol kyslejší, pridáme limetku. Necháme vychladnúť.
- Vrstvenie: sušienka, mascarpone - zopakujeme a na vrch limetkový puding a dozdobíme ozdobnou špičkou a hoblinkami z limetky.
Narodeninový candybar od Lucky
Makrónky
Ingrediencie
Makrónky
- 150 g mandľovej múky
- 150 g práškového cukru
- 2x 55 g bielkov
- 40 g vody
- 150 g kryštálového cukru
Plnka makrónky - champagne
- 300 g ruby čokolády
- 75 g šľahačkovej smotany
- 75 ml prosseca
- 10 g glukózy
- 200 g jahodového pyré
- 15 g pektínu
- 40 g cukru
Na zdobenie
- 250 g čerstvých jahôd
- lístky medovky
Postup
Makrónky
- Mandľovú múku a práškový cukor mixujeme v mixéri a preosejeme. Vodu s kryštálovým cukrom privedieme k varu na 118 stupňov.
- Medzitým si šľaháme 55 g bielkov do polotuhej peny. Horúci rozvar lejeme po stranách kotlíka do bielkov. Šľaháme asi 3 minúty, kým nie je pevný sneh.
- Zvyšné bielky zmiešame s mandľami a práškovým cukrom do pasty.
- Vyšľahané bielky na trikrát primiešame do mandľovej pasty – jemne, aby sme ich rozbili. Prifarbíme farbivom a nanášame na teflonovú podložku. Pečieme na 150 stupňov 13 minút.
Plnka
- Čokoládu, šľahačku a glukózu zohrejeme, kým sa nerozpustia. Premixujeme, pridáme prosseco a znovu mixujeme , necháme vychladnúť.
- Jahodové pyré s polkou cukru privedieme k varu a hneď, ako vrie pridáme pektín s cukrom a necháme prevrieť ešte asi jednu minútku.
- Dáme do vrecúška a necháme schladiť.
Tartaletky
Ingrediencie
Cesto
- 250 g hladkej múky
- 150 g masla
- 60 g práškového cukru
- 50 g mandľovej múky
- 1 vajce
- citrónová kôra
- Štipka soli
- 125 g čerstvých malín
- 50 g mrazom sušených malín
Plnka
- 200 g mrazených malín
- 100 g bielej čokolády
- 50 g šľahačkovej smotany
- 1 PL želatíny
- 100 g šlahačkovej smotany
- Mrazom sušené maliny
- Výhonky mladého hrášku
Postup
Tartaletky
- Všetko spolu zmiešame a vypracujeme nelepivé cesto, ktoré rozvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie a dáme stuhnúť do chladničky.
- Následne vykrajujeme kruhy a strany tartaletiek. Pripravené tartaletky pečieme na perforovanej podložke 8 minút na 180 stupňov.
Plnka
- Čokoládu a 50 g šľahačky privedieme k varu a odstavíme. Pridáme napučanú želatínu , mixujeme a pridáme zvyšnú šľahačku.
- Do tartaletiek dáme mrazené maliny, zalejeme vanilkovým krémom a dáme zatuhnúť do chladničky.
- Dozdobíme mrazom sušenými malinami a čerstvými malinami a mätou.
Ovocné poháriky
Ingrediencie
Ovocné poháriky
- Vyšľahaná kososová ganache
- 2 PL želatíny + voda studená
- 20 g sušeného kokosového mlieka
- 120 g kokosového mlieko
- 240 g bielej čokolády
- 300 ml šľahačkovej smotany
- 15 g rumovokokosového likéru
Mango-marakuja cremeux
- 2 PL želatíny + studenej vody
- 160 g marakujového pyré
- 320 g mangového pyré
- 200 g vajec
- 95 g žĺtkov
- 150 g práškového cukru
- 200 g masla
Ovocný gél
- 120 g mangového pyré
- 50 g marakujového pyré
- 3 g agar agaru
- 30 g práškového cukru
- 1/2 kôra z limetky
Na ozdobenie
- Čerstvé mango
- Lístky mäty
- Limetková kôra
Postup
- Želatínu dáme napučať. Sušené kokosové mlieko s kokosovým mliekom zohrejeme v hrnci, pridáme bielu čokoládu a želatínu.
- Mixujeme ponorný mixérom, pridáme šľahačku a likér a opäť mixujeme - dáme vychladiť.
- Želatínu necháme napučať. Pyré zohrejeme na 60 stupňov. V miske si zmiešame žĺtky s cukrom a vajcami. Pyré pridáme k vaječnej zmesi , varíme na 85 stupňoch, potom pridáme želatínu.
- Dáme do misky, zakryjeme fóliou a s chladíme na 40 stupňov.
- Po vychladnutí pridáme maslo a ponorný mixér, vymixujeme.
- Pyré, agar a cukor privedieme k varu a varíme asi jednu minútu. Necháme vychladiť. Vymixujeme ponorným mixérom na gél a pridáme kôru z limetky.
Brownie s orieškami a pistáciovým maslom
Ingrediencie
- 320 g masla
- 180 g horkej čokolády
- 500 g kryštálového cukru
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 80 g kakaa
- 2 x pudingového prášku
- 6 vajec
- 300 g mixu orieškov
- 50 g pistáciovej pasty
- 100 g bielej čokolády
- 50 g šľahačkovej smotany
Postup
- Maslo dáme do hrnca a ohrievame, kým sa nerozpustí. Hodíme do neho čokoládu – rozpustíme. Kým je to teplé, pridáme cukor a vanilku, a potom po jednom vajcia a soľ. Nakoniec preosejeme kakao, pudingový prášok a nasekané oriešky.
- Pečieme 30 - 40 minút. 170 stupňov.
- Čokoládu so šľahačkou rozpustíme, pridáme pastu a vymixujeme. Necháme mierne vychladnúť.
- Brownie posypeme orechmi a nanesieme pomocou vrecúška pistáciovú ganache.
Párty u Veľkého Gatsbyho podľa Táničky
Dezert v šálkach s tromi čokoládami
Ingrediencie
Korpus
- 2 vajcia
- 100 g cukru
- 125 g horkej čokolády
- 125 g masla
Čokoladova pena v 3 častiach
- 400 g smotanového syra izbovej teploty
- 150 g krištaloveho cukru
- 150 ml mlieka
- 300 ml smotany 33-35%
- 15 g želatínového plátu
- 70 g mliečnej čokolády
- 70 g tmavej čokolády
- 70 g bielej čokolády
- Zafarbený zlatý cukor
Postup
- Rúru predhrejeme na 170 stupňov. V kuchynskom robote vyšľaháme vajcia s cukrom do nadýchanej hmoty. Pridáme rozpustenú čokoládu s maslom. Vylejeme do formy a pečieme 20 minút pri teplote 170 stupňov.
- Pripravíme penu - Mlieko zmiešame s cukrom, zohrejeme a premiešame. Nalejeme do samostatných misiek s rôznymi druhmi čokolády a rovnomerne pridáme napučanú rozpustenú želatínu. V samostatnej miske vyšľaháme vychladenú smotanu a smotanový syr. Tiež rovnomerne pridáme do čokolády, dobre premiešame.
- Na dno pohára položíme kúsok sušienky a nalejeme penu z horkej čokolády. Necháme trochu vychladnúť, potom na vrch nalejeme mliečnu penu a penu z bielej čokolády. Dozdobíme.
Cupcakes s mandarínkovým coule
Ingrediencie
Korpus
- 240 g múky
- 180 g cukru
- 180 g acidka
- 30 g masla
- 120 g oleja
- 2 vajcia
- 2/3 sódy bikarbóny
- 2/3 prášku do pečiva
- Štipka soli
- Vanilková pasta
- Kôra z 3 pomarančov
Mandarínkový krém
- 210 g mandarínkové pyré
- Kôra zo 4 mandarínok
- 2 vajcia
- 2 žĺtky
- 10 g citrónovej šťavy
- 10 g želatíny + 60 g vody
- 60 g bielej čokolády
- Cointreau (pomarančový likér)
Maslový krém
- 5 bielok
- 300 g krištálového cukru
- 425 g zmaknutého masla
- Vanilková pasta
- Štipka soli
Postup
- Korpus - Vajcia vyšľaháme s cukrom a štipkou soli. Postupne pridávame mokré a potom suché suroviny. Navrstvíme do košíčkov a pečieme 18/20 minút na 180 stupňov.
- Krém - Zmiešame pyré, kôru, žĺtky, vajcia, cukor, citrónovú šťavu a varíme do 75/80 stupňov. Pridáme čokoládu a rozpustenú čokoládu. Na koniec pridáme pomarančový likér. A dáme vychladiť.
- Maslový krém - Bielky, cukor, soľ miešame nad parou do 60 stupňov, až kým sa cukor rozpustí. Potom vyšlaháme na tuhý sneh. Vymeníme nadstavec za lopatku a pri nízkych otáčkach zapracujeme po kúskoch maslo. Keď je všetko maslo zapracované na chvíľku zvýšime otáčky.
- Muffiny naplníme mandarínkovým krémom a na vrch nastriekame maslový krém.
Tаrtaletka černica
Ingrediencie
Krehké cesto
- 30 g mandľovej múky
- 225 g pšeničnej múky
- 25 g čierneho kakaa
- 2 g soli
- 195 g práškového cukru
- 150 g masla
- 60 g vajec
Mandľový krém
- 100 g masla
- 100 g práškového cukru
- 100 g mandľovej múky
- 100 g vajec
Černicový konfit
- 400 g černicového pyré
- 20 g citrónovej šťavy
- 20 g kryštálového cukru
- 4 g pektínu
Vanilkový krém
- 300 g krémového syra
- 100 g masla
- vanilková pasta
Ozdoba
- Čerstvé černice
Postup
- Tartaletky - Vymiešame maslo, soľ, práškový cukor. Pridáme vajce, múku a kakao a vypracujeme cesto. Rozvaľkáme medzi dvoma pergamenmi s hrúbkou 2,5 mm a vložíme do chladničky na stabilizáciu. Potom vytvarujeme tartaletky a vložíme do mrazničky. Rúru predhrejeme na 160 stupňov a pečieme s ventilátorom 20 minút.
- Mandľový krém - Všetky suroviny spolu zmiešame a navrstvíme do upečených tartaletiek a dáme zapiecť na 10 minút na 170 stupňov.
- Černicový konfit - Pyré zohrejeme na 35 stupňov a pridáme zmiešaný cukor s pektínom a varíme do zhustenia. Nakoniec pridáme citrónovú šťavu.
- Vanilkový krém - Vyšlaháme maslo s cukrom, pridáme krémový syr a vanilkovú pastu.
- Zdobenie - Na upečenú tartaletku s mandľovým krémom dáme konfit. Do stredu urobíme kopček vanilkového krému a dookola poukladáme čerstvé černice.
Cheesecake čierna ribezla
Ingrediencie
- 340 g smotanového syra
- 160 g mascarpone
- 120 g 33% smotany na šlahanie
- 85 g práškového cukru
- 8 g želatíny + 48 g vody
- 60 g horúcej 33% smotany na šlahanie
Crumble
- 180 g masla
- 110 g práškového cukru
- 250 g múky
- 100 g mandľovej múky
- 35 g kukuričného škrobu
- 1 lyžica kakaa
- 1 vajce
- 50 g mandlí
- Štipka soli
Plnka z čiernych ríbezlí
- 225 g ríbezľového pyré
- 75 g cukru
- 8 g pektínu
Poleva
- 300 g čokolády
- 90 g oleja
- 10 g kakaového masla
- 150 g čiernych ríbezlí
Postup
- Plnka z čiernych ríbezlí - zohrejeme v hrnci ríbezľové pyré, pridáme cukor zmiešaný s pektínom, privedieme do varu a varíme 20 sekúnd. Necháme vychladnúť
- Smotanový syr a mascarpone vyšľaháme, pridáme práškový cukor, studenú smotanu a šľaháme do zhustnutia. Napučanú želatínu rozpustíme a pridáme do teplej smotany, dobre premiešame a vlejeme do tvarohovej hmoty.
- Na drobenku spojíme v kuchynskom robote maslo s práškovým cukrom a vyšľaháme do nadýchanej hmoty. Všetky suché ingrediencie zmiešame a pridáme do masla. Mokrá strúhanka by mala výjsť. Do ¼ pridajte kakao. Výslednú hmotu rozložte na 2 plechy na pečenie. Posypeme lupienkami mandlí a za občasného miešania pečieme pri teplote 170 stupňov 15-20 minút.
- Do tvarohového základu pridáme časť černicoveho krému, premiešame a do formy dáme najskôr syrový základ, potom černicový a potom mrveničku. Odložte nabok vychladnúť.
- Čokoládu rozpustíme, pridáme olej a kakaové maslo, namočime v nom koláč a ozdobíme čiernymi ríbezľami.
Prečítajte si tiež

Pečie celé Slovensko - recepty 1. séria 2021

s02 - 1. kolo - osobná výzva - Koláče na plechu

s02 - 1. kolo - kreatívna výzva - Nedeľné torty

s02 - 1. kolo - technická výzva - Karamelový veterník

s02 - 2. kolo - osobná výzva - Tiramisu

s02 - 2. kolo - kreatívna výzva - Palacinková torta

s02 - 2. kolo - technická výzva - Praclík od Petry

s02 - 3. kolo - osobná výzva - Chlebíčky

s02 - 3. kolo - Technická výzva - Slonia slza

s02 - 3. kolo - kreatívna výzva - Penové torty

s02 - 4. kolo - osobná výzva - Cupcakes

s02 - 4. kolo - kreatívna výzva - Rozprávková torta

s02 - 4. kolo - technická výzva - Donut

s02 - 5. kolo - osobná výzva - Pirohy

s02 - 5. kolo - kreatívna výzva - Medovníky

s02 - 5. kolo - technická výzva - Pagáč

s02 - 6. kolo - osobná výzva - Bonboniéra

s02 - 6. kolo - kreatívna výzva - Kytica z ovocia v čokoláde

s02 - 6. kolo - technická výzva - Sacher torta

s02 - 7. kolo - Osobná výzva - Plnená lístková roláda

s02 - 7. kolo - Kreatívna výzva - Kysnutý zážitok

s02 - 7. kolo - Technická výzva - Rožok

s02 - 8. kolo - osobná výzva - Baked Alaska

s02 - 8. kolo - kreatívna výzva - Croquembouche

s02 - 8. kolo - technická výzva - Fraisier

s02 - 9. kolo - osobná výzva - Monodezerty

s02 - 9. kolo - kreatívna výzva - 3D torta

s02 - 9. kolo - technická výzva - Keksíky šťastia

Komentáre
Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.
Zaregistrovať sa