10. kolo - kreatívna výzva - Candybar

Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.

V poslednej kreatívnej výzve 10. kola ukázali pekárky, ako vedia pripraviť a nazdobiť tématický candy bar.

Janka venovala svoj sladký bar so štyrmi rôznymi dezertami synčekovi - stôl na krstiny naplnila tartaletkami, rezmi Opitého Izidora, krehkými crincles a dezertom v pohári s limetkovým pudingom.

Narodeninový candy bar ozdobený kvetmi si zvolila Lucka.

Jej hostia si mohli pochutnať na makrónkach s plnkou z prosecca a jahodového pyré, tartaletkách, exotických ovocných pohárikoch a brownies s orieškami a pistáciovým maslom.

Veľký Gatsby by si oblizoval prsty, ak by ochutnal dezerty z rovnomenného candy baru od Táničky.

Na výber Tánička ponúkla dezert v šálkach s tromi druhmi čokolády, cupcakes s mandarinkovým coule, černicové tartaletky a cheesecakeom čierna ríbezľa.

A ako by vyzerala rodinná párty podľa Aničky? Mala by zaručene chuť minipavloviek, rolovanej torty, tartaletiek Ferrero a tapiokovo nektarinkového pudingu.

Jednoducho, dokonalé! Jednoducho, mňam!

Rodinna oslava podľa Anči

Minipavlove tortičky

Ingrediencie

Korpus

  • 225 g bielkov (izbovej teploty a oddelené deň dopredu)
  • 3 lyžičky vínneho kameňa
  • 450 g kryštálového cukru
  • Kôra z 1 a ½ limetky
  • Štipka soli

Vanilková ganache montée

  • 720 g šľahačkovej smotany 40%
  • 45 g glukózy
  • 180 g bielej čokolády
  • 1,5 plátku želatíny

Džem z lesných plodov

  • 360 g zmesi lesných plodov
  • 3 limetky
  • 60 g kryštálového cukru

Malinový gél

  • 180 g malinového pyré
  • 30 g kryštálového cukru
  • 3 g pektinu NH

Náter z bielej čokolády

  • 180 g bielej čokolády

Postup

Korpus

  1. Nahrejeme si rúru na 90OC. Bielka izbovej teploty sú stabilnejšie. Pridáme k nim vínny kameň. Na strednej rýchlosti našľaháme bielky. Pridáme štipku soli.
  2. Keď sú husté, ale nie úplne našľahané, pridáme k nim postupne kryštálový cukor. Zvýšime rýchlosť a šľaháme 5 minút pri vysokej rýchlosti, aby bola pusinka hustá.
  3. Nakoniec pridáme kôru z limetky do 10% hmotnosti zmesi cukru (cca. 15g).
  4. Hmotu si prenesieme do cukrárskeho vrecka. Vystrihneme veľkú dieru a striekame cez formu pologule o priemere 6cm.
  5. Pečieme hodinu a pol na 900C. Po tejto dobe ich zložíme z formy na plech so silikónovou podložkou, a pečieme ďalšiu hodinu.

Vanilková ganache montée

  1. Namočíme želatínu do ľadovej vody
  2. Bielu čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli
  3. Rozstriháme vanilkový lusk na maličké kúsky a dáme do krému.
  4. Ohrejeme smotanu, glukózu a vanilku. Čakáme kým sa glukóza nerozpustí.
  5. Odstavíme a necháme 10minút zakrytý.
  6. Pridáme želatínu
  7. Postupne nalejeme čokoládu
  8. Premiešame stierkou ako ganache
  9. Rozmixujeme
  10. Precedíme
  11. Dáme chladiť
  12. A vysľaháme
  13. Dáme do vrecka s okrúhlou špičkou 24mm.

Džem z lesných plodov

  1. Uvaríme lesné plody s cukrom pokiaľ šťava sa neodparí. Džem musí byť hustý. Vypneme a pridáme šťavu z limetky. Necháme vychladnúť.

Malinový gél

  1. Zmiešame krupicový cukor a pektín a pridáme do studeného malinového pyré. Zamiešame a ohrejeme.
  2. Varíme asi 2 minúty. Neustále miešame.
  3. Dáme chladiť.

Ďalší postup

  1. Rozpustenú bielu čokoládu rozotri do každej pavlovej tortičky.
  2. Nechaj stuhnúť a malou lyžičkou naplň džemom z lesných plodov.
  3. Potom striekame ganache montée.
  4. Naplníme diery malinovým gélom.
  5. Ozdobíme kôrou z limetky.

Rolovana torta

Ingrediencie

Biscuit Joconde

  • 72 g mandľovej múky
  • 72 g hladkej múky
  • 1 g soli
  • 4 vajcia
  • 70 g práškový cukor
  • 30 g masla
  • 105 g bielkov
  • 70 g cukru krupica
  • + na namočenie korpusu káva a likér Grand Marnier

Pomarančová ganache

  • 250 g pomerančovej šťavy 100%
  • 50 g šľahačkovej smotany
  • 30 g glukózy
  • 262 g horkej čokolády

Kávová mousseline

  • 240 g mlieka
  • 240 g kávy
  • 96 g žĺtkov
  • 50 g kryštálový cukor
  • 50 g kukuričný škrob
  • 240 g masla

Kandovaný kumkvat

  • 150 g kumkvat
  • 150 g cukor krupica
  • 150 g vody

Postup

Biscuit Joconde

  1. Ohrej rúru na 210 stupňov. Zmiešaj hladkú múku s mandľovou múkou a soľ.
  2. Rozpusť maslo. Celé vajcia ušľahaj s práškovým cukrom do peny. Pridaj suché prísady a šlahaj kym sa všetko nespojí. Pridaj maslo a premiešaj, aby se všetko zapracovalo. Zvlášť daj vyšľahať bielky na strednu rychlost. Keď začnú hustnúť pomaly pridaj krystalovy cukor. Zvýš rýchlosť a pomaly slahaj ďalšie 2 minúty. Meringue by mal byt pevný a držať na metličke. Pridaj hmotu, ktorú si si predtým pripravil a spoj pomocou stierky.
  3. Biscuit Joconde nalej na plech (45 x 35 cm) s pečiacim papierom. Dej do rúry na 210 stupňov cca 8 minút, aby se cesto upieklo do zlata. Po 6 minutách pečenia otoč plech a peč dalšie 2 minúty.

Pomarančová ganache

  1. Rozpusť horkú čokoládu. Ohrej pomarančovú šťavu, šľahačku a glukózu. Takmer vriacu zmes postupne nalej do horkej čokolády a rozmixuj do hladka. Daj zachladiť do chladničky.

Kávová mousseline

  1. Pripravíme si silnú kávu. Dáme variť mlieko s kávou. Vyšľaháme zltky s cukrom a kukuričným skromnom do peny. Do žĺtkovej zmesi prilejeme vriace mlieko s kávou. Premiešame a dáme späť do hrnca. Varíme 3-4minuty. Stále miešame. Krem potom dáme do robota a slahanim ho vychladime. Pri teplote 30stupnov pridame studené maslo a slahame ďalšiu minútu. Necháme vychladnúť.
  2. Uvar mlieko s kávou.

Kandovaný kumkvat

  1. Umy kumkvat. Urob zvislé rezy. Ponor ovocie do malého hrnca s vodou a cukrom. Priveď všetko k varu. Var približne 20 minút.

Vertikálna tartaletka Ferrero

Ingrediencie

Tartaletka

  • 250 g masla izbovej teploty
  • 4 g soľ
  • 160 g práškového cukru
  • 60 g mandľovej múky
  • 100 g vajec
  • 10 g vanilkovej pasty
  • 420 g hladkej múky

Praliné

  • 300 g lieskových orieškov
  • 200 g kryštálový cukor

Mousse z lieskových orieškov

  • 12 g plátkov želatíny
  • 400 g mlieka
  • 180 g lieskové orechy opražené
  • 240 g praliné
  • 260 g bielej čokolády
  • 400 g šľahačková smotana 40% horúca
  • 400 g šľahačková smotana 40% studená

Citrónový tvaroh

  • 140 g citrónovej šťavy
  • 10 g citrónovej kôry
  • 200 g cukru
  • 200 g vajec
  • 200 g masla
  • 8 g plátky želatíny

Škrupina z mliečnej čokolády

  • 600 g mliečnej čokolády
  • 200 g kakaového masla
  • 120 g lieskovo-orieškovej strúhanky

Čokoládové pláty

  • 500 g tmavej čokolády

Postup

Tartaletky

  1. Pomocou kuchynského robota spojíme všetky suroviny.
  2. Dáme stuhnúť do chladničky
  3. Vyvaľkáme, vykrojíme a dáme zachladiť.
  4. Opatrne priložíme každý prúžok cesta na strany každého vymasteného krúžku.
  5. Odrežeme všetok prebytok zo spodnej časti krúžku a ochladíme. Prebytočné pečivo odkrojíme a pred pečením zmrazíme
  6. Pečieme pri 180OC počas 12minút.
  7. Potom cesto opatrne otočíme a pečieme ďalších 6 minút.
  8. Pracujeme opatrne, aby sa nezlomili

Mousse z lieskových orieškov

  1. Želatínu namočíme do studenej vody, aby zmäkla a scedíme.
  2. Ohrejeme mlieko a vhodíme doň lieskové orechy, privedieme do varu a premiešame.
  3. Precedíme cez sitko a zatlačíme, aby sa extrahovalo čo najviac lieskovo orieškového mlieka.
  4. Do prelejeme precedené mlieko, pridáme polovicu hustej smotany a privedieme do varu.
  5. Nalejeme horúcu zmes do čokolády a premiešame.
  6. Pridáme želatínu a premiešame
  7. Pridáme praline a druhu polovicu vychladnutej smotany.
  8. Dobre premiešame a dáme zachladiť.
  9. Vychladnutú ganache vyšľaháme do mäkka a naplníme nimi kruzky a dáme mraziť.
  10. Zmrazenú penu vyformujeme a rozkrojíme na polovicu a zmrazíme.

Citrónový tvaroh

  1. Želatínu namočíme do studenej vody, aby zmäkla a scedíme.
  2. Privediem k varu citrónovú šťavu, kôru, cukor a vajcia.
  3. Vypneme oheň a primiešame rozpustenú želatínu.
  4. Necháme vychladnúť na 60stupňov a vmiešame nakrájané maslo a rozmixujeme ponorným mixérom.

Škrupina z mliečnej čokolády

  1. Rozpustíme čokoládu a kakaové maslo na 45stupňov, ochladíme na 26stupňov. Rýchlo zohrejeme na 30stupňov a pridáme strúhanku z lieskových orieškov.

Tapiokovo nektarinkový puding

Ingrediencie

Keksík

  • 430 g vody
  • 90 g oleja
  • 4 g soľ
  • 120 g bielkov
  • 80 g medu
  • 8 g kukuričný škrob
  • 60 g hladkej múky
  • 10 g citónovej kôry

Nektarinková marmeláda

  • 900 g nektarinky
  • 20 g citrónová šťava
  • 120 g med

Nálev z citrónovej trávy

  • 300 g vody
  • 12 g citrónovej trávy
  • 90 g medu

Citrónový tvaroh

  • 140 g citrónovej šťavy
  • 10 g citrónovej kôry
  • 200 g cukru
  • 200 g vajec
  • 200 g masla
  • 8 g plátky želatíny

Tapioka puding

  • 140 g tapioky
  • 500 g vody
  • 400 g kokosové mlieko

Zdobenie

  • 400 g čerstvé nektarinky

Postup

Keksík

  1. Vodu, olej a soľ privedieme k varu
  2. Medzitým zmiešame bielka, med, škrob, múku a citrónovú kôru.
  3. Do bielkovej zmesi rýchlo zašľaháme horúcu tekutinu, dáme vychladnúť aj na hodinu.
  4. Pomocou stierky rozotrieme do tenkej a rovnomernej vrstvy na silikónovú podložku.
  5. Pečieme na 180OC asi 20minút alebo kým nezhnedne, v polovici pretočíme.
  6. Skladujeme vo vypnutej rúre do podávania

Nektarinková marmeláda

  1. v horúcej panvici varíme nektarinky, kým nezmäkne, asi 8minút, pridáme citrónovú šťavu a med – ešte povaríme a necháme vychladnúť.

Nálev citrónovej trávy

  1. privedieme vodu do varu, pridáme citrónovú trávu a vypneme oheň, necháme lúhovať a precedíme.

Tapioka puding

  1. Tapioku namočíme na 30minút do vody a 2 minúty povaríme v kokosovom mlieku.

Ďalší postup

  1. Lyžičkou nalejeme marmeládu, navrch dáme tapioka puding, kolieska nektarinky, keksík a nálev z citrónovej trávy.

Jankin sladký stôl na krstiny

Tartaletky

Ingrediencie

Cesto

  • 300 g múky
  • 180 g masla
  • 60 g cukru
  • Citrónová kôra
  • 2 žĺtky

Krém

  • 250 g čokolády 70 %
  • 200 ml šlahačky 40 %
  • 300 g čučoriedok
  • 150 g mascarpone
  • 100 ml šlahačky
  • 80 g hnedého cukru
  • Modré farbivo

Postup

Cesto

  1. Zo surovín si vypracujeme cesto, ktoré dáme odpočívať minimálne na dve hodiny do chladničky. Potom natláčame do formičiek a pečieme pri 175 stupňoch cca 10 minút.

Krém

  1. Druhú čokoládu prelejeme horúcou šľahačkou a miešame až do rozpustenia. Ganache vlejeme do košíčkov a dozdobíme ovocím a krémom.

Opitý izidor

Ingrediencie

Cesto

  • 5 vajec
  • 160 g kryštálového cukru
  • 35 g kakaa
  • 5 PL vody
  • 130 g polohrubej múky

Krém

  • 500 ml mlieka
  • 40 g škrobu
  • 3 žĺtky
  • 1 vanilka
  • 250 g masla
  • 150 g čokolády 70%

Plnka

  • 200 g vlašských orechov
  • 100 g práškového cukru
  • 150 ml rumu

Ganache

  • 150 g čokolády 70%
  • 150 g smotany 33%

Postup

Cesto

  1. Bielky dáme šľahať s cukrom do hustej peny, pridáme vodu a aj žĺtky, premiešame a vypneme. Múku s kakaom zmiešame a postupne zamiešavame do hmoty. Vlejeme na plech vyložený papierom na pečenie, vložíme do rúry s teplotou 170 stupňov a pečieme približne 10 minút. Po upečení necháme vychladnúť.

Plnka

  1. Všetky suroviny okrem masla a čokolády dáme do hrnca a uvaríme krém, do ktorého pridáme čokoládu a miešame do rozpustenia. Necháme vychladnúť. Maslo si vymiešame do peny a po častiach pridávame puding. Vznikne hladký krém. Robievam cesta viac, aby bolo na stred zákusku. Odrežem asi 10 cm dáme do misky spolu s pomletými orechmi, cukrom a trochou krému a rumom. Vznikne nám hmota. Cesto polejeme rumom a môžeme potrieť aj džemom, navrstvíme hmotu, krém a dáme zatuhnúť. Po vychladení krájame na ľubovoľné tvary dozdobíme krémom a ozdobou z čokolády.

Crincles

Ingrediencie

Cesto

  • 225 g horkej čokolády
  • 60 g masla
  • 50 g kryštálového cukru
  • 2 vajcia
  • 225 g hladkej múky
  • 1 vanilka
  • 1 kypriaci prášok
  • Soľ

Na obalenie

  • Kryštálový cukor
  • Práškový cukor

Postup

 

  1. .Vo vodnom kúpeli rozpustíme maslo s čokoládou, necháme vychladnúť. V druhej miske si vyšľaháme vajcia s cukrom, pridáme vychladnutú čokoládu a vymiešame. Postupne prisýpame múku s kypriacim práškom do pečiva, soľou, vydlabaným vanilkovým luskom a trochou modrej farby. Vypracujeme cesto a dáme do chladničky na celú noc. Hmota je dosť tvrdá, tvarujeme z nej malé guľky, ktoré obalíme vo vanilkovom a potom aj s práškovom cukre a dáme na plech, neroztláčame. Pečieme na 170 stupňov 10 minút.

Dezert v pohari

Ingrediencie

Cesto

  • 150 g múky
  • ½ KL kypriaceho prašku
  • Soľ
  • 2 PL čierneho kakaa
  • 1 vanilkový cukor
  • 50 g práškového cukru
  • 1vajce
  • 90 g masla

Náplň

  • 250 g tvarohu
  • 1 vanilkový lusk
  • 2 limetky
  • 200 g mascarpone
  • 150 ml šlahačky
  • 300 g bielej čokolady

Puding

  • 300 ml vody
  • 100 g cukru
  • 60 g pudingového prášku
  • 1 limetka

Postup

 

  1. Zo surovín vypracujeme cesto, ktoré dáme na hodinu do chladničky. Potom cesto rozvaľkáme na 3 milimetre a dáme piecť do rúry s teplotou 170 stupňov na 8 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť.
  2. Náplň vyrobíme z tvarohu, mascarpone a šľahačky, ktoré dáme do mixéra a premiešame na hustú hmotu. Pridáme šťavu z limetky, vanilkový lusk a 80 g hnedého cukru - premiešame.
  3. Puding - suroviny dáme do hrnca a uvaríme puding, ak chceme, aby bol kyslejší, pridáme limetku. Necháme vychladnúť.
  4. Vrstvenie: sušienka, mascarpone - zopakujeme a na vrch limetkový puding a dozdobíme ozdobnou špičkou a hoblinkami z limetky.

Narodeninový candybar od Lucky

Makrónky

Ingrediencie

Makrónky

  • 150 g mandľovej múky
  • 150 g práškového cukru
  • 2x 55 g bielkov
  • 40 g vody
  • 150 g kryštálového cukru

Plnka makrónky - champagne

  • 300 g ruby čokolády
  • 75 g šľahačkovej smotany
  • 75 ml prosseca
  • 10 g glukózy
     
  • 200 g jahodového pyré
  • 15 g pektínu
  • 40 g cukru

Na zdobenie

  • 250 g čerstvých jahôd
  • lístky medovky

Postup

Makrónky

  1. Mandľovú múku a práškový cukor mixujeme v mixéri a preosejeme. Vodu s kryštálovým cukrom privedieme k varu na 118 stupňov.
  2. Medzitým si šľaháme 55 g bielkov do polotuhej peny. Horúci rozvar lejeme po stranách kotlíka do bielkov. Šľaháme asi 3 minúty, kým nie je pevný sneh.
  3. Zvyšné bielky zmiešame s mandľami a práškovým cukrom do pasty.
  4. Vyšľahané bielky na trikrát primiešame do mandľovej pasty – jemne, aby sme ich rozbili. Prifarbíme farbivom a nanášame na teflonovú podložku. Pečieme na 150 stupňov 13 minút.

Plnka

  1. Čokoládu, šľahačku a glukózu zohrejeme, kým sa nerozpustia. Premixujeme, pridáme prosseco a znovu mixujeme , necháme vychladnúť.
  2. Jahodové pyré s polkou cukru privedieme k varu a hneď, ako vrie pridáme pektín s cukrom a necháme prevrieť ešte asi jednu minútku.
  3. Dáme do vrecúška a necháme schladiť.

Tartaletky

Ingrediencie

Cesto

  • 250 g hladkej múky
  • 150 g masla
  • 60 g práškového cukru
  • 50 g mandľovej múky
  • 1 vajce
  • citrónová kôra
  • Štipka soli
  • 125 g čerstvých malín
  • 50 g mrazom sušených malín

Plnka

  • 200 g mrazených malín
  • 100 g bielej čokolády
  • 50 g šľahačkovej smotany
  • 1 PL želatíny
  • 100 g šlahačkovej smotany
  • Mrazom sušené maliny
  • Výhonky mladého hrášku

Postup

Tartaletky

  1. Všetko spolu zmiešame a vypracujeme nelepivé cesto, ktoré rozvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie a dáme stuhnúť do chladničky.
  2. Následne vykrajujeme kruhy a strany tartaletiek. Pripravené tartaletky pečieme na perforovanej podložke 8 minút na 180 stupňov.

Plnka

  1. Čokoládu a 50 g šľahačky privedieme k varu a odstavíme. Pridáme napučanú želatínu , mixujeme a pridáme zvyšnú šľahačku.
  2. Do tartaletiek dáme mrazené maliny, zalejeme vanilkovým krémom a dáme zatuhnúť do chladničky.
  3. Dozdobíme mrazom sušenými malinami a čerstvými malinami a mätou.

Ovocné poháriky

Ingrediencie

Ovocné poháriky

  • Vyšľahaná kososová ganache
  • 2 PL želatíny + voda studená
  • 20 g sušeného kokosového mlieka
  • 120 g kokosového mlieko
  • 240 g bielej čokolády
  • 300 ml šľahačkovej smotany
  • 15 g rumovokokosového likéru

Mango-marakuja cremeux

  • 2 PL želatíny + studenej vody
  • 160 g marakujového pyré
  • 320 g mangového pyré
  • 200 g vajec
  • 95 g žĺtkov
  • 150 g práškového cukru
  • 200 g masla

Ovocný gél

  • 120 g mangového pyré
  • 50 g marakujového pyré
  • 3 g agar agaru
  • 30 g práškového cukru
  • 1/2 kôra z limetky

Na ozdobenie

  • Čerstvé mango
  • Lístky mäty
  • Limetková kôra

Postup

 

  1. Želatínu dáme napučať. Sušené kokosové mlieko s kokosovým mliekom zohrejeme v hrnci, pridáme bielu čokoládu a želatínu.
  2. Mixujeme ponorný mixérom, pridáme šľahačku a likér a opäť mixujeme - dáme vychladiť.
  3. Želatínu necháme napučať. Pyré zohrejeme na 60 stupňov. V miske si zmiešame žĺtky s cukrom a vajcami. Pyré pridáme k vaječnej zmesi , varíme na 85 stupňoch, potom pridáme želatínu.
  4. Dáme do misky, zakryjeme fóliou a s chladíme na 40 stupňov.
  5. Po vychladnutí pridáme maslo a ponorný mixér, vymixujeme.
  6. Pyré, agar a cukor privedieme k varu a varíme asi jednu minútu. Necháme vychladiť. Vymixujeme ponorným mixérom na gél a pridáme kôru z limetky.

Brownie s orieškami a pistáciovým maslom

Ingrediencie

 

  • 320 g masla
  • 180 g horkej čokolády
  • 500 g kryštálového cukru
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 80 g kakaa
  • 2 x pudingového prášku
  • 6 vajec
  • 300 g mixu orieškov
  • 50 g pistáciovej pasty
  • 100 g bielej čokolády
  • 50 g šľahačkovej smotany

Postup

 

  1. Maslo dáme do hrnca a ohrievame, kým sa nerozpustí. Hodíme do neho čokoládu – rozpustíme. Kým je to teplé, pridáme cukor a vanilku, a potom po jednom vajcia a soľ. Nakoniec preosejeme kakao, pudingový prášok a nasekané oriešky.
  2. Pečieme 30 - 40 minút. 170 stupňov.
  3. Čokoládu so šľahačkou rozpustíme, pridáme pastu a vymixujeme. Necháme mierne vychladnúť.
  4. Brownie posypeme orechmi a nanesieme pomocou vrecúška pistáciovú ganache.

Párty u Veľkého Gatsbyho podľa Táničky

Dezert v šálkach s tromi čokoládami

Ingrediencie

Korpus

  • 2 vajcia
  • 100 g cukru
  • 125 g horkej čokolády
  • 125 g masla

Čokoladova pena v 3 častiach

  • 400 g smotanového syra izbovej teploty
  • 150 g krištaloveho cukru
  • 150 ml mlieka
  • 300 ml smotany 33-35%
  • 15 g želatínového plátu
  • 70 g mliečnej čokolády
  • 70 g tmavej čokolády
  • 70 g bielej čokolády
  • Zafarbený zlatý cukor

Postup

 

  1. Rúru predhrejeme na 170 stupňov. V kuchynskom robote vyšľaháme vajcia s cukrom do nadýchanej hmoty. Pridáme rozpustenú čokoládu s maslom. Vylejeme do formy a pečieme 20 minút pri teplote 170 stupňov.
  2. Pripravíme penu - Mlieko zmiešame s cukrom, zohrejeme a premiešame. Nalejeme do samostatných misiek s rôznymi druhmi čokolády a rovnomerne pridáme napučanú rozpustenú želatínu. V samostatnej miske vyšľaháme vychladenú smotanu a smotanový syr. Tiež rovnomerne pridáme do čokolády, dobre premiešame.
  3. Na dno pohára položíme kúsok sušienky a nalejeme penu z horkej čokolády. Necháme trochu vychladnúť, potom na vrch nalejeme mliečnu penu a penu z bielej čokolády. Dozdobíme.

Cupcakes s mandarínkovým coule

Ingrediencie

Korpus

  • 240 g múky
  • 180 g cukru
  • 180 g acidka
  • 30 g masla
  • 120 g oleja
  • 2 vajcia
  • 2/3 sódy bikarbóny
  • 2/3 prášku do pečiva
  • Štipka soli
  • Vanilková pasta
  • Kôra z 3 pomarančov

Mandarínkový krém

  • 210 g mandarínkové pyré
  • Kôra zo 4 mandarínok
  • 2 vajcia
  • 2 žĺtky
  • 10 g citrónovej šťavy
  • 10 g želatíny + 60 g vody
  • 60 g bielej čokolády
  • Cointreau (pomarančový likér)

Maslový krém

  • 5 bielok
  • 300 g krištálového cukru
  • 425 g zmaknutého masla
  • Vanilková pasta
  • Štipka soli

Postup

 

  1. Korpus - Vajcia vyšľaháme s cukrom a štipkou soli. Postupne pridávame mokré a potom suché suroviny. Navrstvíme do košíčkov a pečieme 18/20 minút na 180 stupňov.
  2. Krém - Zmiešame pyré, kôru, žĺtky, vajcia, cukor, citrónovú šťavu a varíme do 75/80 stupňov. Pridáme čokoládu a rozpustenú čokoládu. Na koniec pridáme pomarančový likér. A dáme vychladiť.
  3. Maslový krém - Bielky, cukor, soľ miešame nad parou do 60 stupňov, až kým sa cukor rozpustí. Potom vyšlaháme na tuhý sneh. Vymeníme nadstavec za lopatku a pri nízkych otáčkach zapracujeme po kúskoch maslo. Keď je všetko maslo zapracované na chvíľku zvýšime otáčky.
  4. Muffiny naplníme mandarínkovým krémom a na vrch nastriekame maslový krém.

Tаrtaletka černica

Ingrediencie

Krehké cesto

  • 30 g mandľovej múky
  • 225 g pšeničnej múky
  • 25 g čierneho kakaa
  • 2 g soli
  • 195 g práškového cukru
  • 150 g masla
  • 60 g vajec

Mandľový krém

  • 100 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 100 g mandľovej múky
  • 100 g vajec

Černicový konfit

  • 400 g černicového pyré
  • 20 g citrónovej šťavy
  • 20 g kryštálového cukru
  • 4 g pektínu

Vanilkový krém

  • 300 g krémového syra
  • 100 g masla
  • vanilková pasta

Ozdoba

  • Čerstvé černice

Postup

 

  1. Tartaletky - Vymiešame maslo, soľ, práškový cukor. Pridáme vajce, múku a kakao a vypracujeme cesto. Rozvaľkáme medzi dvoma pergamenmi s hrúbkou 2,5 mm a vložíme do chladničky na stabilizáciu. Potom vytvarujeme tartaletky a vložíme do mrazničky. Rúru predhrejeme na 160 stupňov a pečieme s ventilátorom 20 minút.
  2. Mandľový krém - Všetky suroviny spolu zmiešame a navrstvíme do upečených tartaletiek a dáme zapiecť na 10 minút na 170 stupňov.
  3. Černicový konfit - Pyré zohrejeme na 35 stupňov a pridáme zmiešaný cukor s pektínom a varíme do zhustenia. Nakoniec pridáme citrónovú šťavu.
  4. Vanilkový krém - Vyšlaháme maslo s cukrom, pridáme krémový syr a vanilkovú pastu.
  5. Zdobenie - Na upečenú tartaletku s mandľovým krémom dáme konfit. Do stredu urobíme kopček vanilkového krému a dookola poukladáme čerstvé černice.

Cheesecake čierna ribezla

Ingrediencie

 

  • 340 g smotanového syra
  • 160 g mascarpone
  • 120 g 33% smotany na šlahanie
  • 85 g práškového cukru
  • 8 g želatíny + 48 g vody
  • 60 g horúcej 33% smotany na šlahanie

Crumble

  • 180 g masla
  • 110 g práškového cukru
  • 250 g múky
  • 100 g mandľovej múky
  • 35 g kukuričného škrobu
  • 1 lyžica kakaa
  • 1 vajce
  • 50 g mandlí
  • Štipka soli

Plnka z čiernych ríbezlí

  • 225 g ríbezľového pyré
  • 75 g cukru
  • 8 g pektínu

Poleva

  • 300 g čokolády
  • 90 g oleja
  • 10 g kakaového masla
  • 150 g čiernych ríbezlí

Postup

 

  1. Plnka z čiernych ríbezlí - zohrejeme v hrnci ríbezľové pyré, pridáme cukor zmiešaný s pektínom, privedieme do varu a varíme 20 sekúnd. Necháme vychladnúť
  2. Smotanový syr a mascarpone vyšľaháme, pridáme práškový cukor, studenú smotanu a šľaháme do zhustnutia. Napučanú želatínu rozpustíme a pridáme do teplej smotany, dobre premiešame a vlejeme do tvarohovej hmoty.
  3. Na drobenku spojíme v kuchynskom robote maslo s práškovým cukrom a vyšľaháme do nadýchanej hmoty. Všetky suché ingrediencie zmiešame a pridáme do masla. Mokrá strúhanka by mala výjsť. Do ¼ pridajte kakao. Výslednú hmotu rozložte na 2 plechy na pečenie. Posypeme lupienkami mandlí a za občasného miešania pečieme pri teplote 170 stupňov 15-20 minút.
  4. Do tvarohového základu pridáme časť černicoveho krému, premiešame a do formy dáme najskôr syrový základ, potom černicový a potom mrveničku. Odložte nabok vychladnúť.
  5. Čokoládu rozpustíme, pridáme olej a kakaové maslo, namočime v nom koláč a ozdobíme čiernymi ríbezľami.

Komentáre

Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.

Zaregistrovať sa

Prečítajte si tiež

Pečie celé Slovensko - recepty 1. séria 2021

Pečie celé Slovensko - recepty 1. séria 2021

29. 10. 2021 | Prečítané 23733x