1. kolo - kreatívna výzva - Nedeľné torty
1. kolo - kreatívna výzva - Nedeľné torty
Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.
Prvá kreatívna výzva sa niesla v duchu vytvorenia tej najkrajšej nedeľnej torty. Trúfli by ste si aj vy?
Elegantná torta podľa Anči
Ingrediencie
Cesto
- 6 vajec
- 8 PL oleja
- Štipka soli
- 170 g práškového cukru
- 240 g hladkej múky
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 1 vanilkový lusk
Plnka
- 1 kg mascarpone
- 200 ml smotany na šľahanie 33%
- 200 g práškového cukru
- 5 PL pistáciovej pasty
- 3 PL nasekaných pistácií
Ovocie
- 500 g čerstvých jahôd
- 250 g čerstvých malín
- 200 g mrazených malín
- 300 ml jahodového pyré
Krém na obtretie torty (Swiss meringue buttercream)
- 5 bielkov
- 300 g kryštálového cukru
- 450 g zmäknutého masla
Zdobenie
- 4 ks ryžového papiera
- 3 ks čerstvých jahôd
- 100 g čerstvých malín
- 10 g lyofilizovaných malín
- 1 PL nasekaných pistácií
Postup
- Pripravíme si korpus. Bielky, štipku soli a cukor vyšľaháme do peny.
- Žĺtka si zmiešame s olejom a vanilkovým luskom. Pridáme ku vyšľahaným bielkom.
- Múku a prášok do pečiva si preosejeme a ručne zapracujeme do zmesi bielkov a žĺtok.
- Formy na pečenie o priemere 16 cm si vystelieme papierom na pečenie, cesto rozdelíme na polovicu a vylejeme do dvoch foriem. Pečieme pri teplote 160 stupňov 40 – 50 minút.
- Ingrediencie na plnku si vyšľaháme spolu v robote.
- Upečené a vychladnuté korpusy rozkrájame na dve časti každý.
- Korpus natrieme jahodovým pyré, cukrárskym vreckom nanesieme plnku, do stredu plnky poukladáme nakrájané čerstvé jahody, maliny a pre výraznú kyslastú chuť mrazené maliny. Položíme ďalší korpus a takto opakujeme až do posledného korpusu.
- Tortu si obtiahneme zvyšným pistáciovým krémom a dáme zachladiť.
- Pripravíme si krém na obtieranie torty. Bielka s cukrom rozpustíme vo vodnom kúpeli, kým sa nám cukor nerozpustí. Dáme vyšľahať, aby bola hmota pevná a lesklá. Postupne prišľahávame zmäknuté maslo. Vyšľahaným krémom obtierame a zarovnávame vychladenú tortu.
- Ryžový papier si vypražíme na oleji a zdobíme spolu s ovocím.
Tropická čokobomba od Domi
Ingrediencie
Cesto
- 7 vajec
- 210 g hladkej múky
- 40 g kakaa
- 140 g kryštálového cukru
- 100 g horkej čokolády 54%
- 30 g masla
- 1 prášok do pečiva
- Štipka soli
Marakujová plnka
- 85 g vajec
- 136 g marakujového pyré
- 51 g kryštálového cukru
- 2 plátky želatíny
- 135 g masla
Čokoládová plnka
- 750 g horkej čokolády 54%
- 375 ml smotanovej šľahačky 33%
- 110 g masla
- 100 g kryštálového cukru
Na ozdobenie
- Jedlé žlté kvety
- 100 g bielej čokolády (peniažky)
- 4 bielky
- 250 g kryštálového cukru
- 0,5 dcl vínneho octu
- 1 plátok jedlého zlata
Postup
- Najprv si nad parou rozpustíme čokoládu s maslom a necháme trochu vychladnúť. Bielky oddelíme od žĺtok a žĺtka vmiešame metličkou do vychladnutej čokolády s maslom. V kuchynskom robote vyšľaháme bielky s kryštálovým cukrom. Keď budeme mať tuhý sneh pomaly metličkou vmiešame čokoládovo-žĺtkovú zmes. Musíme si dávať pozor, aby nám sneh nespadol. Múku, kakao, soľ a prášok do pečiva preosejeme cez sito a primiešame pomaly k zmesi. Cesto dáme do formy vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť na 170 stupňov cca 35-40 min.
- Kým sa korpus pečie, pripravíme si čokoládový a marakujový krém. Marakujový krém si pripravíme tak, že želatínu dáme napučať do studenej vody. Do hrnca nalejeme marakujové pyré, cukor, vajcia, a za stále miešania privedieme k 84 stupňov. Pridáme želatínu a necháme krém vychladiť na 40-50 stupňov. Na záver pomocou ponorného mixéra pridáme maslo nakrájané na kocky. Dáme stuhnúť do chladničky.
- Čokoládový krém si pripravíme tak, že čokoládu s maslom a cukrom dáme nad paru rozpustiť. Za stáleho miešania na záver prilejeme horúcu smotanu, premiešame aby sa nám všetko spojilo a dáme vychladiť do chladničky. Keď krém dobre stuhne, prelejeme ho do kuchynského robota a pridáme smotanovú nátierku. Robot pustíme na plné otáčky, kým sa nevytvorí tuhý krém.
- Upečený korpus rozdelíme na 3 časti a začíname vrstvenie. Na prvý plát nanesieme čokoládový krém a do stredu nanesieme marakujový krém, priložíme druhú časť korpusu a postup zopakujeme. Zo zvyšného krému obtrieme boky a vrch torty. Zdobíme podľa fantázie.
Šťavnatá torta podľa Janky
Ingrediencie
Cesto
- 300 g kryštálového cukru
- 6 vajec
- 180 g oleja
- 220 g cmaru
- 330 g hladkej múky
- 40 g prášku do pečiva
- 2 ks citrónu
- 2 PL ružového sirupu
Krém
- 500 g mascarpone
- 300 ml 33% smotany
- 160 g kryštálového cukru
- 10 PL ružového sirupu
- 8 g agar agar
Puding
- 120 g kandizovaného ananásu
- 120 g kandizovanej papáje
- 40 g pudingového prášku
- 140 g kryštálového cukru
- 500 ml vody
Na ozdobenie
- 10 ks physalisu
- Plátky citrónu
- Lupene ruží
- Potravinársku farbu žltú, zelenú, modrú
Postup
- Polovicu cukru, žĺtka, maslo, cmar dáme do mixéra a vymiešame. Bielka vymiešame s druhou polovicou cukru do hustej peny.
- Do žltkovej zmesi pridáme šťavu a kôru z jedného citróna a lyžicu ružového sirupu. Všetko dôkladne premiešame a začneme postupne pridávať múku s práškom do pečiva. Zmes je tuhšia, avšak narastie. Vlejeme ju do formy s priemerom 18 cm. Po vychladnutí korpus prerežeme na tri pláty
- Krém začneme navážením presnej hmotnosti agar agaru, ktorý zalejeme ružovým sirupom. Po napučaní zahrejeme, až kým sa nerozpustí a necháme vychladnúť. Do mixéru vlejeme smotanu a za stáleho miešania prilejeme sirup. Potom pridáme mascarpone, cukor a miešame až do zhustnutia.
- Puding - kandizované ovocie zalejeme 150 ml vriacej vody. Po pol hodine ovocie rozmixujeme a dáme do hrnca variť spolu s cukrom. V zvyšnej vode rozmiešame pudingový prášok a prilejeme k ovociu. Vznikne polohustý pudding, ktorý po vychladnutí zhustne. Ak chceme mať zmes kyslejšiu, pridajme šťavu z polovice citróna.
- Vrstvenie - prvý plát dáme na podnos, na ktorom budete tortu podávať. Plát pokvapkáme s citronovou šťavou, rozriedenou v troche vody. Krém si natrieme na plát v tenkej vrstve. Do cukrárenského vrecka si dáme krém a po obvode ho nastriekame.
- Do stredu dáme polovicu pudingu. Postup zopakujeme a prekryjeme tretím plátom. Celú tortu potrieme mascarpone krémom a dáme do chladničky na tri hodiny vychladiť. Po schladnutí vyberieme a začneme zdobiť.
Ďoďova svieža torta
Ingrediencie
Cesto 3x
- 100 g hladkej múky
- 75 g kryštálového cukru
- 100 ml oleja
- 2 vajcia
- 135 g mrkvy
- ½ jablka
- 50 g vlašských orechov
- ½ ČL škorice
- ½ ČL prášku do pečiva
- ½ ČL perníkového korenia
Krém
- 500 g mascarpone
- 200 ml šľahačky 33 %
- 3 PL práškového cukru
- 3 PL lemon curd
Lemon curd
- 100 g citrónovej šťavy
- 1 PL citrónovej kôry
- 3 vajcia
- 50 g masla
Citrónový džem
- 500 g citrónov
- 15 g citrónovej kôry
- 100 ml šťavy z pomaranča
- 125 g kryštálového cukru
Swiss meringue
- 4 bielka
- 300 g kryštálového cukru
- 400 g masla
Mini pusinky
- 75 g práškového cukru
- 1 bielok
Na ozdobenie
- Kandizovaný citrón
- Zasnežený rozmarín
- Kumkvat
- Mini pusinky
Plnka
- Kandizovaný citrón – 3 ks citrón, kryštálový cukor
- Zasnežený rozmarín – 6 vetvičiek rozmarínu, kryštálový cukor
- Rakytníkový džem
- 10 ks kumkvatu
- Mini pusinky
Postup
- Bielky šľaháme s cukrom na sneh a v osobitnej miske vymiešame žĺtka, olej, škoricu a perníkové korenie. K žĺtkom potom pridáme nastrúhanú mrkvu a jablko. Po spojení pridáme aj múku zmiešanú s práškom do pečiva.
- Prelejeme do okrúhlej formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme 30-35 min. pri 175 stupňov. Po upečení necháme vychladnúť. Môžeme dať piecť naraz 2 formy a neskôr ešte jednu.
- Zatiaľ si pripravíme lemon curd. Vo vodnom kúpeli miešame metličkou citrónovú šťavu, citrónovú kôru a vajíčka. Po dosiahnutí požadovanej konzistencie pridáme nakrájané maslo na kocky a miešame do rozpustenia. Takto pripravený krém vieme použiť aj dva týždne po jeho príprave.
- Citrónový džem pripravíme pomalým varením citrónov nakrájaných na malé kúsky s citrónovou kôrou, šťavou z pomaranča a cukru. Pozor na biele časti citróna medzi dužinou a kôrou (sú horké). Pomalé varenie po dobu 60-90 min. zabezpečí požadovanú hustotu. Skúška správnosti – ak lyžičkou nanesieme džem na tanierik, prejdeme prstom a drží tvar, je hotovo. Ak tvar nedrží ešte trošku povaríme.
- Mascarpone krém dosiahneme šľahaním smotany a mascarpone. Neskôr pridáme práškový cukor a lemon curd.
- Pripraviť si swiss meringue vo vodnom kúpeli, kde miešame bielky s cukrom do teploty 70 stupňov. Po dosiahnutí teploty šľaháme do hustej lesklej peny, do ktorej pridávame zmäknuté maslo.
- Finalizácia torty - prvý plát natrieme citrónovým džemom a nanesieme vrstvu mascarpone krému. Prekryjeme druhým plátom cesta, ktorý natrieme rakytnikovým džemom a mascarpone krémom. Posledný plát a tortu potrieme swiss meringue krémom. Vrch ozdobíme pripravenými jedlými dekoráciami.
- Efektný je kandizovaný citrón, ktorý pripravíme nasledovne - citróny nakrájame na centimetrové kúsky a obvárame ich v čistej vode. Obváranie môžeme urobiť 2x ale aj viac podľa toho, aký kyslý chcete mať citrón. Pri poslednom varení do 250 ml vody pridáme aj 150 g kryštálového cukru a necháme pomaly variť približne pol hodinu. Po tomto čase citróny vyberieme na papier na pečenie a necháme ich oschnúť.
Rodinný poklad podľa Lenky
Ingrediencie
Cesto
- 150 g masla izbovej teploty
- 180 g práškového cukru
- 8 vajec
- 2 PL kakaa
- ½ balíčka vanilkového cukru
- 100 g mletých mandlí
- 70 g polohrubej múky
- ½ ČL prášku do pečiva
- 1 PL strúhanky
Plnka
- 2 dcl mlieka
- 3 žĺtky
- 50 g práškového cukru
- 2 PL hladkej múky
- 2-3 PL kakaa
- ½ balíčka vanilkového cukru
- 250 g masla izbovej teploty
- 100 g práškového cukru
- 100 g mliečnej čokolády
- 400 g jahôd
- 150 g rozmrazeného bobuľového ovocia
- 1 dcl rumu
Na ozdobenie
- 2 plátky jedlého zlata
- 300 g cukru na modelovanie
- 30 g malín
- 1 palička
- zlatá prášková farba
- 1 PL alkoholu na rozriedenie práškovej farby
Postup
- Maslo dobre vymiešame s 2/3 práškového cukru (120 g). Pridáme žĺtky, vanilkový cukor, preosiate kakao a vymiešame do peny.
- V ďalšej miske si zmiešame všetky sypké suroviny. Sypké suroviny prisypeme k zmesi z masla a žĺtkov a dobre premiešame. Zároveň si samostatne vyšľaháme sneh so zvyškom práškového cukru (60 g).
- Stierkou postupne jemne primiešavame sneh do cesta. Naozaj opatrne a jemne, aby nám sneh nespadol. Cesto si vylejeme do ráfika alebo formy s priemerom 20 cm.
- Pečieme na 180 °C prvých 10 minút, následne teplotu znížime na 165°C a pečieme ešte asi 50 - 60 minút. Korpus je hotový, keď doňho zapichneme špajľu, ktorá je po vytiahnutí čistá a cesto sa na ňu nelepí.
- Kým sa pečie korpus, spravíme si plnku. Najskôr si pripravíme domáci puding. Dáme si zohrievať vodu v hrnci na vodný kúpeľ. Múku si vymiešame s malým množstvom mlieka a cukrom na hladkú kašičku.
- Pridáme žĺtky, zvyšné mlieko, vanilkový cukor, kakao a roztopenú, jemne vychladnutú čokoládu. Misku si dáme na vodný kúpeľ a miešame, až kým puding nezhustne. Puding dáme vychladnúť. Aby sa nevytvorila kožka, prikryjeme ho fóliou.
- Keď puding vychladne, zmixujeme si maslo s preosiatym cukrom a po lyžiciach pridávame puding k maslu. Spolu vymixujeme na krém. Ak je bledý, pridajte ešte kakao nakoniec.
- Časť jahôd si nakrájame na menšie kúsky, pár celých si necháme na ozdobu. Vychladnutý korpus narežeme na 3 rovnaké pláty.
- Každý korpus si pri vrstvení polejeme rumom (nemusí byť). Následne na korpus dáme krém, jahody a rozmrazené lesné ovocie. Takto postupujeme aj na druhý korpus. Na vrchný korpus dáme už len krém. Kraje si uhladíme a dozdobíme podľa predstáv.
- Srdiečko z cukru na modelovanie – 250 g cukru na modelovanie si roztopíme v malej rajnici. Tretinu roztopeného cukru na modelovanie si nalejeme na silikónovú formu. Zvyšok cukru zafarbíme na bledoružovo. Ďalšiu tretinu vylejeme na silikónovú podložku, tak aby sa nám nespojila s priehľadnou. Ostatný cukor na modelovanie zafarbíme na sýtejšiu ružovú farbu a znova vylejeme na silikónovú podložku.
- Roztopíme si asi 50 g cukru na modelovanie a časť nalejeme na silikónovú podložku v tvare srdiečka, priložíme paličku a rozbité kúsky naukladáme na roztopený cukor na modelovanie v tvare srdiečka. Zalejeme zvyškom cukru na modelovanie a necháme stvrdnúť. Pripravené srdiečko zapichneme do torty.
Luckina torta na krstiny
Ingrediencie
Cesto
- 350 g hladkej múky
- ½ prášku do pečiva
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 20 g kakao
- 120 g zmäknutého masla
- 250 g práškového cukru
- 4 vajcia
- 220 g oleja
- 1 ČL vinného octu
- 1 ČL prírodného červeného farbiva
- 250 ml kefíru
- 200 ml černicového pyré
- 250 g mrazených malín
- 250 g čerstvých malín
- 10 ks jahôd, 10 ks malín a 10 ks černíc, čerstvé
Plnka
- 750 g šľahačky 40%
- 500 g mascarpone
- 125 g práškového cukru
- Vanilková pasta
Postup
- Zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu a kakao.
- Oddelíme žĺtky od bielkov a bielky vyšľaháme do peny.
- Maslo šľaháme spolu s cukrom kým nevznikne pena, následne pridáme olej, žĺtky a vinný ocot a došľaháme.
- Do cmaru primiešame červené farbivo.
- Na striedačku pridávame suché ingrediencie a cmar do zmesi a miešame na nízkych otáčkach. Hotovú zmes rozdelíme do dvoch tortových foriem o veľkosti 20cm, približne po 650g. Pečieme 30 min na 160 °C. Po vychladnutí každý korpus prekrojíme na polovicu čím nám vzniknú štyri pláty.
- Šľahačku vyšľaháme do polotuha. Následne pridáme mascarpone, cukor a vanilku a došľaháme do hustého krému.
- Vrstvíme na vychladnuté korpusy ktoré pokropíme černicovým pyré a na krém navrstvíme čerstvé a mrazené maliny. Takto si postupne vyskladáme vrstvu za vrstvou.
- Tortu dozdobíme čerstvým ovocím podľa želania.
Marekov čierny kvet
Ingrediencie
Cesto
- 500 g kryštálového cukru
- 590 ml horúcej vody
- 280 g masla
- 110 g čierneho kakaa
- 5 vajec
- 10 ml vanilkového extraktu
- 420 g hladkej múky
- 1 prášok do pečiva
- 1 PL sódy bikarbóny
- 1 ČL soli
Plnka
1.
- 250 g mangového pyré
- 250 g papáje (aj mrazenej)
- 60 g cukru
- 40 g pudingového prášku
- 10 g masla
- Citrón
2.
- 250 g mangového pyré
- 250 g čerstvého žltého melónu
- 60 g cukru
- 40 g pudingového prášku
- 10 g masla
- Citrón
3.
- 250 g mrazených jahôd
- 60 g cukru
- 40 g pudingového prášku
- 10 g masla
- Citrón
4.
- 250 g mrazených malín
- 60 g cukru
- 40 g pudingového prášku
- 10 g masla
- Citrón
5.
- 250 g pomaranča a manga (aj mrazené)
- 250 g mangového pyré
- 60 g cukru
- 40 g pudingového prášku
- 10 g masla
Maslová - čierna poťahovacia hmota
- 650 g masla v izbovej teplote
- 1 kg práškového cukru
- 10 ml vanilkového extraktu
- 50 ml mlieka
- Extra čierna gélová farba
Maslová plnka na vrchné pastelové kvety
- 300 g masla
- 400 g práškového cukru na dezerty (extra jemný)
- 5 ml vanilkového extraktu
- 30 ml mlieka
- Potravinárska farba: ružová, zelená, oranžová
Postup
- Cesto – v horúcej vode rozmiešame kakao a necháme trošku vychladiť. V mixéroch zmiešame maslo (až do bielej peny) a pridáme približne po dvoch minútach cukor. Pridáme žĺtka a postupne sneh z bielkov, následne vanilkový extrakt. Zmiešame múku, prášok do pečiva a sódu bikarbónu, preosejeme a pridávame striedavo so zmesou kakaa, vody a múky.
- Cesto rozvážime na tri rovnaké časti a rozdelíme do korpusov. Pečieme 35 minút na 175 stupňoch.
- Plnka – každú ovocnú časť dajte variť s cukrom, podlejeme vodou a pridáme kúsok masla. Keď sa povarí, pridáme pudingový prášok podľa potreby na zahustenie a rozmixujeme na hrubo ponorným mixérom.
- Zdobenie – pláty cesta rozdelíme strunou na dvoje, aby nám ostalo 6 plátov cesta.
- Nanesieme pásik maslového čierneho krému na kraje a naplníme každé poschodie vrstvou, plnky z ovocia. Nakoniec potiahneme celú tortu čiernou poťahovou hmotou.
- Na záver ozdobíme tortu pastelovými kvetmi.
Olinova torta od Mariána
Ingrediencie
Cesto (3 korpusy)
- 9 vajec
- 258 g kryštálového cukru
- 192 g polohrubej múky
- 129 g mletých orechov
- 3 ČL prášku do pečiva
Plnka
- 2 ks pudingového prášku
- 0,7 l mlieka
- 2 ks vanilkového cukru
- 1 žĺtok
- 375 g masla
- 100 g práškového cukru
- Pekanové a mandľové lupienky
- 2 žĺtky
Na ozdobenie
- 200 g čokolády
- 100 g vlašských orechov
Ostatné
- 500 g domáci marhuľový džem
- 200 g cukor kryštálový
- 1 dcl rumu
- 150 g mletých vlašských orechov
Postup
- Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny v robotickom mixéri. Pridáme zmiešanú múku, prášok do pečiva a orechy. Cesto nalejeme do troch okrúhlych foriem s priemerom 24 cm. Pečieme na 150°C približne 40 minút, potom na 170°C asi 5 – 10 minút.
- Na krém si uvaríme pudingový prášok s mliekom, vanilkovým cukrom a žĺtkom. Necháme vychladnúť. Vymiešame maslo, práškový cukor a žĺtka. Postupne primiešame vychladnutý puding.
- Korpusy natrieme rumom, rozvarenými marhuľami s cukrom a vodou. Medzi korpusy dáme 1/3 krému, na vrch a boky natrieme zvyšok krému. Ozdobíme čokoládou a sekanými orechmi, ktoré sme predtým opražili na panvici nasucho.
Milkin Dámsky rozmar
Ingrediencie
Cesto
- 2 vajcia
- 60 g krupicového cukru
- 60 g hladkej múky
- 15 g plnotučného mlieka
- 15 g masla
- ½ ČL prášku do pečiva
- 1 ČL vanilkovej pasty
- Posledná ingrediencia podľa druhu
- 40 g rozmixovaného mrazom sušeného manga
- Kôru z ½ citrónu
- 50 g celého maku
- 60 g mletých pekanových orechov
- 15 g kakaa
- 2 PL mlieka
Krém
- 4 žĺtky
- 280 g kryštáloveho cukru
- 100 g stuženého tuku
- 250 ml šľahačkovej smotany 33%
- 150 g kvalitnej bielej čokolády
- 3 PL rumu
- 1 PL vanilkovej pasty
- 500 g masla
Kompótová vrstva
- 350 g vykôstkovaných mrazených višní
- 150 ml višňového pyré
- 50 ml vody
- 80 g cukru
- 1 balenie neželatínového stužovača
- Šťava a kôra z ½ citrónu
Sirup
- Sirup
- 70 g cukru
- 50 ml rumu
Na ozdobenie
- 10 ks jedlého ryžového papiera
- Potravinárske farbivo gélové zelené, červené, oranžové
- Metalické farbivo práškové zlaté
- 1 PL vodky
Postup
- Rúru predhrievame na 170 stupňov a dáme variť 1,2 l vody do kanvice.
- Mak vsypeme do misky a zalejeme vriacou vodou.
- Z papiera na pečenie vystrihneme 4 kolieska o veľkosti dna tortovej formy.
- Vajcia, cukor a vanilkovú pastu dáme do misy a krátko prešľaháme. Do väčšej misy nalejeme vriacu vodu a vložíme do nej misu s vajíčkami. Šľaháme, kým pena dosiahne teplotu 35 stupňov. Potom misu vyberieme z vody a vyšľaháme do hustej peny.
- V teplom mlieku rozpustíme maslo. Do peny zašľaháme preosiatu múku s práškom do pečiva, mlieko s maslom a príchuť /orechy, kakao, mango alebo scedený a odkvapkaný mak/.
- Cesto vlejeme do formy vystlanej papierom na pečenie. Pečieme na 170 stupňov 18 – 20 min. Cesto robíme naraz na 2 korpusy a pečieme ich spolu v rúre.
- Korpusy necháme vychladiť na mriežke.
- V hrnčeku prevaríme vodu s cukrom a necháme vychladiť. Potom pridáme rum.
- V mise nad parou šľaháme vajcia s cukrom, vanilkou a šľahačkovou smotanou do teploty cca 70 stupňov. Potom odstavíme z pary a pridáme tuk, nalámanú čokoládu a rum. Vychladíme na izbovú teplotu.
- Zmäknuté maslo dáme do misy kuchynského robota a šľaháme do peny. Postupne pridávame pripravenú žĺtkovú zmes. Vyšľaháme hladký krém. Dáme chladiť.
- Do kastróla vysypeme višne a prilejeme vodu a pyré. Varíme do zmäknutia. V cukre rozmiešame neželatínový stužovač a vsypeme k višniam. Necháme prevrieť asi 3 min. Dochutíme kôrou a šťavou z citrónu a vlejeme do troch silikónových foriem. Necháme stuhnúť.
- Povrch korpusov zarovnáme a navlhčíme sirupom. Natrieme vrstvou krému
- Okrúhlou špičkou urobíme okraj z plnky a do stredu vložíme višňovú vrstvu. Celú tortu obtrieme bielym krémom a dáme chladiť.
- Nahrejeme panvicu na strednej teplote. Z ryžového papiera si vystrihneme lupene na kvet a listy. V jednom tanieri rozpustíme vo vode pár kvapiek červeného a žltého farbiva. V druhom tanieri rozpustíme zelené farbivo.
- Jednotlivé lupienky namočíme do farby a pečieme na suchej panvici z oboch strán. Po vybratí sformujeme do požadovaného tvaru. Z lupeňov vytvoríme kvet a listy. Tie dofarbíme farbivom a okraje nafarbíme zlatou farbou rozpustenou vo vodke.
- Okraj torty odrežeme cca 4 – 5 cm od kraja a obtrieme krémom. Tortu postavíme na podložku zrezanou stranou. Malou špachtľou urobíme nepravidelné vrcholky zvyškom krému. Necháme vychladnúť.
- Zlatou, zelenou aj červenou farbou za pomoci štetca urobíme malé nepravidelné škvrny. Hotovým kvetom pomocou špáradiel dozdobíme tortu.
Figová torta s prekvapením od Táničky
Ingrediencie
Cesto
- 180 g kryštálového cukru
- 168 g hladkej múky
- 6 g prášku do pečiva
- 2 vajcia
- 66 ml mlieka
- 33 ml slnečnicového oleja
- 1 kvapka vanilkového esenciálneho oleja
- 3 polievkové lyžice horúcej vody
- Štipka soli
Jahodový mousse
- 160 g jahodového pyré
- 50 g kryštálového cukru
- 10 ml citrónovej šťavy
- 8 g želatíny + 48ml vody
- 150 g smotany na šľahanie 33%
- 80 g bielej čokolády
Jahodove kuli
- 225 g jahôd
- 60 g kryštálového cukru
- 10 g kukuričného škrobu + 1 polievková lyžica vody
Plnka
- 180 g mascarpone
- 220 g krémového syra
- 200 g smotany na šľahanie 33%
- 1 ks stužovaču do šľahačky
- 65 g práškového cukru
- Citrónová šťava
Ganache
- 350 g bielej čokolády
- 120 g smotany na šľahanie 33%
- 50 g masla
Na ozdobenie
- 10 ks čerstvých fíg
- 200 g izomaltu
- Potravinárska farba (žlta, zelena, biela)
Postup
- Rúru predhrejeme na 180 stupňov.
- V miske kuchynského robota vyšľaháme vajíčka spolu so štipkou soli a postupne zašľaháme cukor. Postupne zvyšujeme rýchlosť, keď hmota zväčši objem vypneme a potom už len silikónovou stierkou všetky zvyšné ingrediencie dobre premiešame. Pridáme 4 polievkové lyžice horúcej vody. Vylejeme do pripravenych do dvoch 15 cm formy a pečieme 35 – 40 min pri teplote 180 stupňov. Po upečení vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
- Pripravíme jahodový mousse. Želatínu zalejeme studenou vodou a necháme napučať. Jahody rozmixujeme, pridáme cukor, citrónovú šťavu a privedieme do varu. Odstavime, pridáme bielu čokoládu a necháme vychladnúť. Keď mierne vychladne pridáme napučanú želatínu. V samostatnej miske vyšľaháme dobre vychladenú smotanu na šľahanie. Premiešame spolu s jahodami a nalejeme do dvoch pripravených foriem s priemerom 18 cm, obalíme fóliou a vložíme do mrazničky.
- Pripravíme jahodové kuli. K jahodám pridáme cukor, rozmixujeme a dáme uvariť. Zriedime škrob s vodou a nalejeme do jahôd pri stálom miešaní, varíme do zhustnutia. Po uvarení necháme vychladnúť a presunieme do cukrárskeho vrecka.
- Plnenie. Do misky kuchynského robota pridáme mascarpone, krémový syr, smotanu na šľahanie, citrónovú šťavu a práškový cukor. Vyšľaháme do hladka na strednej rýchlosti.
- Vychladnutý korpus vodorovne rozrežeme na štyri rovnaké časti a začneme vrstviť tortu.
- Položíme prvú piškótu, potrieme plnkou, na ňu položíme jahodový mousse. Tretiu časť jahodového kuli a medzery okolo moussu vyplníme krémom z cukrárskeho vrecka. Položíme druhú piškótu, tiež potrieme plnkou, natrieme kuli, pridáme nakrájané jahody. Položíme tretí korpus, plnku, mousse, kuli a uzavrieme štvrtou piškótou.
- Pripravíme ganache. Rozpustíme bielu čokoládu, spolu so smotanou na šľahanie a maslom, a necháme vychladnúť.
- Po vychladnutí vyšľaháme ganache . 1/3 natreme tortu. Na bok naukladáme rozkrájané figy. A zasa natreme zvyškom ganašu tortu, tak aby bolo vidieť figy.
- Rozpustíme isomalt. Do ½ pridáme žltú potravinársku farbu. Nalejeme do okrúhlej silikónovej formy a vytvarujeme kvet. Do druhej polky pridáme zelenú farbu a vymodelujeme.
- Karamelovú ozdobu dáme na vrch torty.
Maková torta od Tomáša
Ingrediencie
Cesto
- 5 žĺtkov
- 8 bielkov
- 180 g práškového cukru
- 60 g hladkej múky
- 200 g mletého maku
- 1 prášok do pečiva
- 70 ml mlieka
Plnka
- 3 žĺtky
- 80 g pudingového prášku
- 120 g kryštálového cukru
- 40 g vanilkového cukru
- 450 g masla
- 700 ml mlieka
- 2 dl rumu
- 500 g olúpaných višní
Postup
- Najprv si dáme 200 g olúpaných višní do misky a zalejeme 2 dl rumom.
- 5 žĺtkov vyšľaháme s cukrom. 8 bielkov vyšľaháme na sneh. Do vyšľahaných žĺtkov pridáme mletý mak, múku s práškom do pečiva. Vymiešame a pridáme mlieko. Spolu premiešame a pridáme sneh vyšľahaný z bielkov. Dáme do formy s priemerom 26 cm. Pečieme na 170 stupňov cca 30 minút.
- Kým sa pečie korpus, pripravíme si plnku. Dve tretiny mlieka s kryštálovým a vanilkovým cukrom dáme variť, pridáme zvyšok mlieka rozmiešaný s pudingovým práškom a žĺtkom do vriaceho mlieka a uvaríme krém, ktorý po odstavení prikryjeme fóliou, aby sa nespravila šupka. Do vychladnutého krému pridáme 4 PL rumu a zamiešame zmäknuté maslo. Vyšľaháme hladký krém.
- Korpus prerežeme na 3 kusy. Korpus naplníme krémom a na každý natretý plat naukladáme višne namočene v rume. Každý plat polievame s višňami zaliatymi rumom, zahladíme a dáme do chladničky stuhnúť.
- Tortu ozdobíme višňami, zvyšným krémom a lístkami mäty.
Lucia v oblakoch podľa Zuzky
Ingrediencie
Korpus
- 450 g hladkej pšeničnej múky
- 3 ČL prášku do pečiva
- 6 vajec
- 450 g práškového cukru
- 170 g masla
- 375 g mlieka
- 4,5 PL mlieka
- 2 PL pomarančovej kôry
- 2 PL stuženého rastlinného tuku na pečenie na vymazanie tortových foriem
- 100 ml likéru s pomarančovou príchuťou na poliatie korpusu
- Ružová gélová farba
- Štipka soli
Želé
- 3 balíky neželatínového stužovača
- 750 ml mandarínkového pyré
- 100 g kryštálového cukru
Krém
- 7 bielkov
- 420 g kryštálového cukru
- 632 g masla
- 2 ČL čierneho kakaa
- Čierna gélová farba (extra black)
- Tyrkysová gélová farba
- Modrá gélová farba
- Vanilkový lusk
Na ozdobenie
- 200 g cukrovej modelovacej hmoty
- Čierna gélová farba
- Čierna prášková potravinárska farba
- Zlatá prášková potravinárska farba
- Biela prášková potravinárska farba
Postup
- Rúru rozohrejeme na 185 stupňov, tortové formy vymažeme stuženým rastlinným tukom na pečenie a posypeme múkou.
- Maslo rozpustíme a zohrejeme spolu s mliekom, prilejeme olej. Musia ostať teplé, ale nie horúce.
- Vajcia rozšľaháme a pridáme cukor, šľaháme na plné otáčky aspoň 10 min.
- Múku zmiešame s práškom do pečiva a soľou.
- Vajíčkovú zmes zmiešame s mliekom a maslom a vmiešame múčnu zmes.
- Cesto zafarbíme ružovou farbou a vylejeme do tortových foriem.
- Pečieme cca 40-50 min.
- Na želé zmiešame pyré s cukrom a privedieme do varu. Použijeme neželatínový stužovač podľa návodu.
- Horúce želé vlejeme do nádob a necháme vychladnúť, kým nestuhne.
- Na krém zmiešame cukor s bielkami a za stáleho miešania zohrievame nad parou, kým nedosiahnu teplotu 60 stupňov Celzia.
- Bielky šľaháme, kým nevytvoria pevný lesklý sneh, necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
- Do masla pridáme vyškrabané semiačka z vanilkového lusku a postupne vmiešame do snehu.
- Krém rozdelíme na 3 časti, väčšiu časť necháme bielu, ostatné 2 zafarbíme čiernou, do ktorej pridáme aj čierne kakao, tyrkysovou a modrou farbou.
- Každý korpus rozdelíme na polovicu, nanesieme biely krém a do stredu položíme mandarínkové želé. Takto vytvoríme 4 poschodia.
- Bielym krémom na hrubo potrieme tortu a necháme vychladnúť
- Špachtľou bodovo nanesieme zafarbený krém na tortu a opatrne zarovnáme, ak ostanú voľné miesta, nanesieme ďalší krém.
- Dáme chladiť.
- Z modelovacej hmoty vytvarujeme dekorácie a poukladáme na vrch torty.
Prečítajte si tiež

Pečie celé Slovensko - recepty 1. séria 2021
29. 10. 2021
| Prečítané 24326x

Pečie celé Slovensko - recepty 2. séria 2022
29. 10. 2021
| Prečítané 19912x

s02 - 1. kolo - osobná výzva - Koláče na plechu
3. 10. 2022
| Prečítané 759x
Komentáre
Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.
Zaregistrovať sa