S citom na bylinky! Súprava pre pestovanie byliniek SENSE

Dátum zverejnenia 24.6.2014

Doma, v kancelárii aj v skleníku

Bazalka, petržlen, pažítka, oregano, tymian a žerucha. To je šestica zdravých a chutných byliniek, ktoré by nemali chýbať v žiadnej domácnosti. Čerstvé bylinky nielen krásne vonňajú a zvolený pokrm patrične ochutia, ale obsahujú aj celý rad látok prospešných pre ľudský organizmus. A bezo zvyšku sa to týka práve šestice byliniek, ktoré značka Tescoma uvádza na trh v praktickej súprave. Len na vás záleží, či si zelenú lekáreň vypestujete doma na parapete, pre potechu oka v kancelárii či v skleníku.



Rýdzo český výrobok!
Súprava pre pestovanie byliniek SENSE obsahuje semienka byliniek, pôdny substrát v BIO kvalite, plastový kvetináč s uzáverom a detailný návod na pestovanie každej bylinky. Uzáver sa dá skvelo využiť ako miska pod kvetináč. Na prvý pohľad zaujme dizajn aj jasne zelená farba minimalistického kvetináča, ktorý korešponduje s ostatnými produktami línie SENSE. Semienka a pôdny substrát pochádzajú z Českej republiky!



Bez byliniek nie je varenie

Cestoviny bez bazalky? Pizza bez oregana? Zeleninová polievka bez petržlenu? Jahňacie bez tymianu? Nezabudnite, že čerstvé bylinky sú ideálne v mnohých ohľadoch! Hoci ich vypestovanie stojí čas, starostlivosť a trpezlivosť, už za týždeň vám vyrastie žerucha a ostatné bylinky prekvapia svojou chuťou a vôňou v horizonte 3 až 5 týždňov.

Inštrukcie k správnemu pestovaniu byliniek sú uvedené v priloženom návode.

Bazalka - bylinka kráľov, ktorá odpudzuje muchy
Bazalka je typickým zástupcom Stredomorskej kuchyne. Jednoročná rastlina je typická svojou aromatickou, piepornou sladkastou vôňou. Čerstvé listy bazalky sú súčasťou zeleninových šalátov, rybích a syrových pokrmov, cestovín či rôznych omáčok. Bazalka skvele prospieva vtedy, ak jej zaistíte teplé a slnečné podmienky. Vyhnite sa teplotám pod 10 stupňov a prílišnému vetru. Bazalkové listy sa používajú ako v čerstvom, tak sušenom stave. Najchutnejšia je samozrejme čerstvá bylinka, nikdy ju však nepoužívajte pred varením! Podáva sa vždy až do hotových jedál. A ako je to s tými muchami? Ak si bazalku umiestnite v kvetináči na okenný parapet, vedzte, že muchy sa vašej kuchyni vyhnú oblúkom!



Pažítka - bylinka s chuťou jemnej cibuľky
Pažítka čiže šnytlík, známa bylinka, ktorú v hojnom množstve pestovali už naše babičky. Pažítka je mrazuvzdorná, viacročná rastlina a možno ju tak v kuchyni využívať po celý rok. Skvele sa jej darí ako v kvetináči za oknom, tak medzi oknami v kvetináči. Pažítka sa vyznačuje veľkým množstvom vitamínov - C, B, a karotén - ďalej obsahuje vápnik, draslík, fosfor a železo. Pažítku konzumujeme výhradne čerstvú a krájame ju tesne pred použitím. Chutí ako jemná cibuľka, nepáli a vďaka svojej sýto zelenej farbe oživia aj obyčajný chlieb s maslom. Používame ju do tvarohových nátierok, na dochutenie masla či ako ozdobu na čerstvo uvarené zemiaky. Pažítku nikdy nevaríme, teplé pokrmy ňou posypáváme až na tanieri.

Petržlen - bylinka ako symbol slávy a radosti
Petržlen je u nás rozšírený už veľmi dlho a jehoj veľkou výhodou je, že ho možno využiť celý - od koreňa po vňať. Petržlen možno pridávať takmer do všetkých pokrmov, skvele ním ochutíme polievky, smotanové alebo hubové omáčky, sekané, plnky, šaláty a osvedčí sa ako lákavá ozdoba chlebíčkov, zemiakov či knedlí. Zelenú bylinku, ktorá obsahuje účinné silice, draslík, mangán, železo a chlór, možno pestovať v byte po celý rok. Petržlen uvoľňuje kŕče, povzbudzuje chuť do jedla, zlepšuje funkciu žliaz s vnútornou sekréciou a prečisťuje pleť.

Oregano - bylinka na dobrú myseľ
Oregano čiže pamajorán alebo tiež divoký majorán. Kto by nepoznal typického zástupcu stredomorskej kuchyne, najmä ako súčasť slaných koláčov - pizze. V kuchyni sa používajú vrcholky mladých výhonkov a samostatné lístky, najsilnejšiu aróma má oregano v dobe plného kvetu. Oregano je ideálny do všetkých talianskych jedál - do lasagní, pizze, rezancových omáčok či paradajkových jedál. Ak sme práve zjedli tučné jedlo, pamajorán obyčajný nám pomôže túto dávku kalórií lepšie stráviť.

Tymian - droga proti baktériám
Tymian patrí do čeľade hluchavkovitých a jedná sa o druh rodu materina dúška, ale od našej tradičnej materinej dúšky ho odlišujú drevnaté stonky. Tymian je bylinka doslova par excellence. Pôsobí proti hnačkám, nadúvaniu a zápalu zažívacieho ústrojenstva. Okrem toho sa jedná o jednu z najsilnejšie pôsobiacich antiseptických drog, ktoré sú účinné v boji s baktériami, plesňami apod. vetvičky tymianu sú typické svojou piepornou vôňou a pokrmom dodajú korenistú chuť, ktorá je podobná kombinácii klinčeka a mäty. Tymian je bylinka s univerzálnym použitím, hodí sa do polievok, omáčok, šalátov a je nepostrádateľná pri príprave rýb, zveriny či hydiny.

Žerucha - zelený trs plný vitamínov Žerucha je obľúbená hneď z mnohých dôvodov, je veľmi zdravá, skvele chutí a jej pestovanie zvládne aj úplný pestovateľ - začiatočník. Zelená bylinka je jednoročná, ktorá má typické drobné biele kvietky. Jej veľkou výhodou je rýchly rast, takže si na ňu môžeme pochutnať zhruba týždeň od vysadenia. Žerucha obsahuje vitamín C, tiamín a beta karotén. Táto drobná bylinka obsahuje aj veľké množstvo železa, horčíka, vápnika alebo draslíka. Ako a s čím najlepšie chutí? Žerucha má podobnú chuť ako reďkovky, takže jej lístky vyniknú na chlebe s maslom alebo syrom. Je ideálnym spestrením nátierok, šalátov, ozdobí zemiaky a ochutí zemiakovú kašu. Jej ostro zelená farba vynikne v kombinácii obľúbených miešaných vajíčok či na slanej omelete. Žeruchu rozhodne konzumujte čerstvú. Podľa posledných výskumov je žerucha čarovnou bylinou chrániacou ľudský organizmus pred rakovinou.

Komentáre

Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.

Zaregistrovať sa