Recepty francúzskej kuchyne

Dátum zverejnenia 21.5.2020

Krajina michelinskej hviezdy, kulinárskych delikates, vína, syrov, ale tiež módy, parfémov a vycibreného vkusu… také je Francúzsko. Jeho rozmanitosť je cítiť zo všetkých strán, najviac však práve z kuchyne. Francúzsko je považované za kolísku vysokej gastronómie, tradícia stolovania bola dokonca v roku 2010 zaradená na zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO.

A čo stojí za vznikom tak vyhlásenej kuchyne? Podľa legendy za to môže Veľká francúzska revolúcia. Zvrhnutím kráľa a najvyššej šľachty prišli ich skvelí kuchári o prácu. Tí si v novo vytvorenej republike začali otvárať vlastné hostince, kde varili pre chudobnejších občanov rovnako znamenito ako predtým svojmu panstvu. Aj chudobná francúzska vrstva sa tak naučila pochutnávať si na kvalitných pokrmoch. A od tej doby je pôžitkársky prístup k jedlu v krajine galského kohúta doslova národným zvykom. Čo si z tejto kuchyne môžete pripraviť?

Vybrali sme pre vás tri skvelé recepty do rúry. Prvým z nich je fenomenálny slaný koláč zvaný „kiš“, ktorého základ tvorí prirodzene cesto. Vedeli ste však, že pôvodne bolo chlebové? Krehké alebo lístkové sa začalo používať až neskôr, rovnako ako sa postupom času stal súčasťou syr. Pôvodnú náplň tvorili len vajíčka, smotana a slanina. Tradičný lotrinský quiche sa pečie v guľatých vrúbkovaných formách a pečie sa na dvakrát. Najskôr samotné cesto, a potom ešte s náplňou. My pre vás máme recept na špenátový:

Quiche, slaný koláč so špenátom

Cesto:

• 250 g hladkej múky • 220 g masla • 5 g soli • 125 g kukuričného škrobu • 1 vajce • 60 ml studenej vody • 1/2 lyžice bieleho vínneho octu

Náplň:

• 250 ml 33% smotany • 200 g údenej slaniny • 200 g syru Gruyere alebo Cheddar • 10 ml oleja • 2 cibule • 5 vajec • hrsť špenátových lístkov • soľ, korenie • fazuľa na vytvarovanie cesta • 20 g hladkej múky

Zmäknuté maslo, soľ, škrob, ocot a vodu premiešajte. Postupne vmiešajte múku a vypracujte cesto, ktoré zabaľte do potravinárskej fólie a dajte stuhnúť do chladničky na 2 hodiny alebo najlepšie do druhého dňa. Cibuľu nakrájajte nadrobno, slaninu na kocky a na oleji krátko opečte. Dajte bokom. Cesto vyvaľkajte na podložke posypanej múkou a vložte do formy na pečenie vymastenej maslom. Prebytočné cesto odrežete tak, aby presahovalo okraj formy asi o 0,5 cm. Dno prepichnete vidličkou, počas pečenia bude lepšie unikať para. Formu s cestom nechajte 30 minút odpočinúť v chladničke. Potom na cesto položte papier na pečenie a nasypte suchú fazuľu, aby si cesto zachovalo tvar. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20 minút. Fazuľu vyberte, na dno nasypte menšiu časť strúhaného syru a dajte na 5 minút späť do rúry. Korpus vyberte z rúry a naplňte zostávajúcim syrom, cibuľou, slaninou, špenátom a všetko zalejte vajíčkami ochutenými soľou, korením rozšľahanými v smotane a múke. Takto pripravený koláč dajte do rúry a pečte opäť na 180 °C približne 40 minút.

Pokiaľ ide o pečenie na sladko, je pýchou francúzskej gastronómie creme brulée - lahodný dezert z jemného žĺtkového krému s typickou karamelovou kôrkou na povrchu:

Tymianové creme brulée

• 500 ml 33% smotany • 1 lyžička čerstvého tymianu • 6 žĺtkov • 70 g cukru kryštál • vanilkový extrakt podľa chuti • trstinový cukor na posypanie

Smotanu priveďte do varu, pridajte tymian, odstavte a nechajte lúhovať približne 10 minút. Potom sceďte. Vyšľahajte žĺtky s cukrom a za stáleho miešania pridajte horúcu smotanu, všetko preceďte cez jemné sitko. Teraz môžete primiešať vanilkový extrakt. Zmes nalejte do misiek na creme brulée GUSTO a umiestnite ju do hlbšieho pekáča. Do pekáča vlejte toľko horúcej vody, aby siahala do polovice výšky formičiek. Pečte v rúre vyhriatej na 140 °C asi 50 minút, alebo do chvíle, kedy sa „puding“ spevní, ale stále sa „trasie“. Potom vyberte misky z pekáča a nechajte ich vychladnúť. Každú porciu posypte dvoma lyžičkami trstinového cukru a pomocou flambovacej pištole skaramelizujte cukor dozlatista (s flambovacou pištoľou GrandCHEF) to zvládnete za pár sekúnd. Intenzitu plameňa si môžete nastaviť ako potrebujete, pištoľ tak využijete na flambovanie cukrárskych výrobkov, ale aj napr. na gratinovanie syrov).

Pokiaľ ste však skôr na sladké múčniky, máme pre vás jasný tip - čerešňový koláč clafoutis zo samotného srdca Francúzska. Pečie sa v zapekacej mise, zaobídete sa pri ňom bez kypriaceho prášku, čerešne sa vkladajú do misy ako prvé a pozor, podľa tradície v nich zostávajú kôstky. Tento koláč je jednoducho bomba:-):

Čerešňový clafoutis

• 400 g čerešní • 70 g práškového cukru + na záverečné posypanie • 45 g mandľovej múky • 20 g hladkej múky • 20 ml mandľovej pálenky • 60 ml 33% smotany • 3 vajcia • vanilkový extrakt podľa chuti • štipka soli • maslo na vymastenie formy • 30 g trstinového cukru na vysypanie formy

Čerešne posypte 30 g práškového cukru a prelejte mandľovou pálenkou. Premiešajte a nechajte asi 10 minút marinovať. Formu na pečenie vymastite maslom, vysypte cukrom a pripravené čerešne vyskladajte na jej dno. V mise zmiešajte obe múky, soľ, zvyšok práškového cukru, vanilkový extrakt, vajce a smotanu. Vypracujte hladké cesto, nalejte ho na čerešne a pečte v rúre na 180 °C približne 30-40 minút. Pred podávaním posypte práškovým cukrom.

Ak sa francúzskej kuchyne stále nemôžete nabažiť, skúste napríklad recept na kohúta na víne od nášho šéfkuchára. Nech vám chutná!

Komentáre

  • Recepty sú veľmi zaujímavé a veľmi rada ich vyskúšam.

Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.

Zaregistrovať sa