Pestujete bylinky? Vieme ako úrodu využiť na maximum

Dátum zverejnenia 18.5.2018

Založili ste si bylinkový záhon alebo záhradnú bylinkovú špirálu? Pestuje ich na balkóne v záhradke z paliet alebo len v kvetináčoch na oknách? Tak či tak, čoskoro budete riešiť, ako s úrodou chutných voňavých zväzkov naložiť. Máme pre vás pár užitočných tipov, ktoré vám pomôžu bylinky šikovne, efektívne a rýchlo spracovať.

files/2018/05/29-bylinky1.jpg

Petržlen, pažítku, bazalku, oregano, tymian, koriander alebo rukolu si môžete ľahko vypestovať aj napriek tomu, že nemáte balkón, kvetináče a ani cestu do obchodu so semienkami a substrátom. Stačí si objednať súpravu, ktorá všetko obsahuje.

files/2018/05/29-bylinky2.jpg

Úrodu potom bez krájania alebo trhania "nahádžete" (popr. ľahko oddelíte od stoniek) do bylinkového lisu, zamrazíte a následne si do jedál odkrojíte alebo nastrúhate práve toľko zelených byliniek, koľko potrebujete. Zvyšné bylinky počkajú v mrazničke na ďalšiu príležitosť. 

files/2018/05/29-bylinky3.jpg

Pokiaľ dávate prednosť bylinkám čerstvým, môžete ich skladovať v praktickej dóze do chladničky, v ktorej vydržia čerstvé a svieže počas dvoch týždňov. Je vhodná pre všetky bylinky a zelené vňate.  Dóza sa vojde do dverí chladničky, nezaberie v nej teda príliš miesta.

files/2018/05/29-bylinky4.jpg

Ak chcete čerstvé bylinky pred podávaním alebo zamrazením nasekať, prídu vám vhod nožničky s dózou, ktorá má "zárezy". V nej čepele nožničiek ľahko od lepivých kúskov byliniek očistíte bez toho, aby ste o ne prišli. Zostanú totiž v dóze, v ktorej ich prenesiete kam potrebujete.

files/2018/05/29-bylinky5.jpg

Ďalšou možnosťou je bylinky pohodlne naporciovať pomocou krájača, ktorým stačí po bylinkách niekoľkokrát prejsť, a máte ich za chvíľku nadrobno nasekané. Ochranný kryt chráni vaše prsty a uľahčuje údržbu.

files/2018/05/29-bylinky6.jpg

Univerzálnejším pomocníkom pre rýchle nasekanie byliniek, ale tiež celých zväzkov, zelených vňatí a napríklad aj jarných cibuliek, je krájacia kolíska. Ľahko si totiž poradí aj s tuhými stonkami bylín. Čepeľ má nepriľnavý povrch, takže sa naň bylinky nelepia a ochranný kryt pre bezpečné skladovanie.

files/2018/05/29-bylinky7.jpg

Bylinky môžete jesť v rôznych jedlách, alebo využiť len ich chuť a vôňu a vylúhovať ich - napríklad do olivového oleja spolu s ďalšími prísadami, a to ako sušené, tak čerstvé. Stačí mať (malú alebo veľkú) nádobu na olej s vylúhovacím sitkom. Viac nájdete v našom článku o lúhovaní byliniek v oleji.

files/2018/05/29-bylinky8.jpg

Bylinky môžete uchovávať v mrazničke tiež v univerzálne použiteľných mini dózičkách. Tie sa vám budú hodiť aj na iné dobroty, ktoré potrebujete zamraziť v malom množstve, ako sú ovocné drene, demi-glace alebo pretlaky.

files/2018/05/29-bylinky9.jpg

Samostatnou kapitolou je pridávanie čerstvých byliniek do nápojov - v lete nie je nič osviežujúcejšie než voda s citrusovou šťavou, mätou alebo medovkou. Aby ste nemuseli po napití cediť bylinky medzi zuby, prídu vám vhod džbány s vylúhovaním.

files/2018/05/29-bylinky10.jpg

A prečo si dokonalé osvieženie nevziať so sebou aj na bicykel, do práce alebo k vode? Máme preto v sortimente tiež fľašu s vylúhovaním, ktorá získala svetové ocenenie za dizajn. Vyberte si zo štyroch farebných variant a majte bylinky po ruke kamkoľvek sa v lete pohnete:-).

Komentáre

Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.

Zaregistrovať sa


Súvisiaci tovar

Video
€ 8,40 (vrátane DPH)
€ 22,70 (vrátane DPH)
Akcia Odporúčame Video
€ 16,90 (vrátane DPH)
-25 %
Video
€ 13,20 (vrátane DPH)
Video
€ 10,10 (vrátane DPH)
Video
€ 17,00 (vrátane DPH)