
Pečieme na Mikuláša
Maškrtenie cukroviniek začína už na Mikuláša. A pretože je lepšie medovníčky nechať odležať, aby zvláčnili a zmäkli, hodí sa mať upečený ešte jeden variant cukroviniek, ktoré sa môžu s chuťou zjesť rovno na posedenie. Tento rok sme vsadili na krehké maslové sušienky. Vyskúšajte naše recepty.
MEDOVNÍKY S VIANOČNÝMI MOTÍVMI
Ingrediencie:
350 g hladkej múky
100 g práškového cukru
80 g včelieho medu
2 vajcia
2 kávové lyžičky sódy bikarbóny
1 štipka mletej škorice
1 štipka mletého klinčeka
1 žĺtok
+ Vykrajovače s razítkom
Postup prípravy:
Zo všetkých surovín vypracujte hladké cesto a nechajte ho cez noc odležať v chladničke. Potom cesto rozvaľkajte na výšku cca 7 mm, priložte vykrajovač, zatlačte na jeho okraje a vykrojte tvar. Vykrajovač nezdvíhajte, stlačte rukoväť a do cesta obtlačte zvolený dekor.
Tvary pečte v predhriatej rúre pri teplote 170 °C približne 10–12 minút dozlatista. Potom ich vytiahnite a ešte horúce potrite žĺtkom rozšľahaným s vodou na lesklú glazúru.
SUŠIENKY S VIANOČNÝMI MOTÍVMI
Ingrediencie:
350 g polohrubej múky
150 g práškového cukru
130 g masla
2 vajcia
1 vrecko vanilkového cukru
citrónová kôra
+ Vykrajovače s razítkom
Postup prípravy:
Zo všetkých surovín vypracujte hladké cesto a nechajte ho cca 2 hodiny odležať v chladničke. Potom cesto rozvaľkajte na hrúbku asi 6 mm, priložte vykrajovač, zatlačte na jeho okraje a vykrojte tvar. Vykrajovač nezdvíhajte, stlačte rukoväť a do cesta obtlačte zvolený dekor.
Sušienky pečte na fólii na pečenie alebo papieri na pečenie pri teplote 160 °C približne 10–12 minút. Po upečení nechajte vychladnúť a podľa chuti zlepte marmeládou alebo dozdobte bielkovou polevou.
Komentáre
Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.
Zaregistrovať sa