Pečieme na Mikuláša

Dátum zverejnenia 27.11.2019

Maškrtenie cukroviniek začína už na Mikuláša. A pretože je lepšie medovníčky nechať odležať, aby zvláčnili a zmäkli, hodí sa mať upečený ešte jeden variant cukroviniek, ktoré sa môžu s chuťou zjesť rovno na posedenie. Tento rok sme vsadili na krehké maslové sušienky. Vyskúšajte naše recepty.

 

 

MEDOVNÍKY S VIANOČNÝMI MOTÍVMI


Ingrediencie:
350 g hladkej múky 
100 g práškového cukru 
80 g včelieho medu
2 vajcia 
2 kávové lyžičky sódy bikarbóny
1 štipka mletej škorice 
1 štipka mletého klinčeka 
1 žĺtok
+ Vykrajovače s razítkom

Postup prípravy:

Zo všetkých surovín vypracujte hladké cesto a nechajte ho cez noc odležať v chladničke. Potom cesto rozvaľkajte na výšku cca 7 mm, priložte vykrajovač, zatlačte na jeho okraje a vykrojte tvar. Vykrajovač nezdvíhajte, stlačte rukoväť a do cesta obtlačte zvolený dekor. 
Tvary pečte v predhriatej rúre pri teplote 170 °C približne 10–12 minút dozlatista. Potom ich vytiahnite a ešte horúce potrite žĺtkom rozšľahaným s vodou na lesklú glazúru.

 

 

SUŠIENKY S VIANOČNÝMI MOTÍVMI


Ingrediencie:
350 g polohrubej múky 
150 g práškového cukru 
130 g masla
2 vajcia
1 vrecko vanilkového cukru 
citrónová kôra
+ Vykrajovače s razítkom

Postup prípravy:

Zo všetkých surovín vypracujte hladké cesto a nechajte ho cca 2 hodiny odležať v chladničke. Potom cesto rozvaľkajte na hrúbku asi 6 mm, priložte vykrajovač, zatlačte na jeho okraje a vykrojte tvar. Vykrajovač nezdvíhajte, stlačte rukoväť a do cesta obtlačte zvolený dekor.
Sušienky pečte na fólii na pečenie alebo papieri na pečenie pri teplote 160 °C približne 10–12 minút. Po upečení nechajte vychladnúť a podľa chuti zlepte marmeládou alebo dozdobte bielkovou polevou.

 

Komentáre

Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.

Zaregistrovať sa