Ochutnajte Áziu všetkými zmyslami

Dátum zverejnenia 15.10.2019

Sprudka opečená chrumkavá zelenina a výhonky, šťavnaté rezančeky z mäsa, krehké kúsky rýb, omáčky a exotické korenie. Zbiehajú sa vám pri čítaní týchto slov sliny? Potom vám určite nie je cudzia svojrázna ázijská kuchyňa. Na jej domácu prípravu vám pritom stačí jediné – panvica wok, ktorá vám umožní variť technikou stir&fry, teda miešaj a vyprážaj.

Ortodoxní „wokári“ nedajú dopustiť na tradičné prevedenie woku z prírodnej ocele bez povrchovej úpravy, pri ktorom je potrebné vnútorné steny riadu pravidelne karbonizovať zahrievaním oleja. Tento klasický wok musí mať okrúhle dno a varí sa v ňom výhradne na plameni.

Tradičnú „čínu“ si však môžete pripraviť, aj pokiaľ neviete karbonizovať a s otvoreným ohňom ste sa v kuchyni dávno rozlúčili – stačí mať luxusný Wok PRESIDENT s unikátnou pokrievkou a nepriľnavým povrchom s charakterom prírodného kameňa. Vďaka nemu zvládnete pripraviť typické ázijské jedlá aj na modernom indukčnom alebo sklokeramickom sporáku, navyše bez rizika pripálenia.

Špeciálne štruktúrovaný, odolný nepriľnavý povrch zaistí rovnomerné prepečenie a spoľahlivo odolá aj kovovým obracačkám. Skleneným priezorom v pokrievke vidíte dovnútra a môžete tak ázijské pochúťky vnímať všetkými zmyslami vrátane zraku, a to aj keď je wok uzavretý. Pokrievke sme pritom dali unikátnu rukoväť, pomocou ktorej ju možno počas varenia šikovne odložiť, inak by vám kondenzovaná para stekala na kuchynskú linku.

Vyskúšajte novinku z línie PRESIDENT a objavte chuť Ázie prostredníctvom moderného woku, v ktorom môžete:

  • restovať s minimom tuku
  • fritovať
  • variť vo vode či v pare (stačí vložiť naparovacie sito alebo vejár)
  • piecť a dokonca aj zapekať v rúre na pečenie (wok ani pokrievka neobsahujú žiadne plastové časti)

Vyskúšajte v ňom napríklad tieto recepty:

Bravčový stew

Ingrediencie:

600 g bravčového pliecka, 200 g maslovej dyne, 400 ml zeleninového vývaru, 50 ml oleja, 2 cibule, 2 stopky zeleru, 1 červená paprika, 1 oranžová mrkva, 1 žltá mrkva, 3 strúčiky cesnaku, 1 lyžica na jemno nakrájaného zázvoru, 1 menšie chilli, 1 stonka citrónovej trávy, 1 lyžička mletého koriandru, 1 lyžica rybacej omáčky, šťava z 1 limetky, soľ, korenie, čerstvé koriandrové lístky, jazmínová ryža

Postup:

Mäso nakrájajte na menšie kocky, osoľte, okoreňte a vo woku orestujte na oleji dozlatista. Po opečení odložte mäso bokom. Do woku vsypte na kúsky nakrájanú mrkvu, dyňu, zeler, papriku a mesiačiky cibule, ochuťte soľou a korením. Restujte asi 3 minúty, potom pridajte zázvor, cesnak, chilli, mletý koriander a restujte ďalšie  2 minúty. Prilejte vývar, pridajte opečené mäso, citrónovú trávu a duste pod pokrievkou asi 30 minút domäkka. Hotový pokrm dochuťte rybacou omáčkou a limetkou. Podávajte s jazmínovou ryžou a lístkami čerstvého koriandru.

Ázijský guláš

Na 4 porcie budete potrebovať:

  • 600 g bravčového mäsa – pliecka
  • 150 g zeleniny – mrkva, stonkový zeler, petržlen
  • 100 g varenej červenej šošovice
  • 60 cl sezamového oleja
  • 3 dcl vývaru
  • 2 ks červenej cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • 1 lyžica jablčného octu
  • soľ a korenie
  • hrsť čerstvých listov koriandra

Cibuľu nakrájanú na mesiačiky a cesnak nadrobno, orestujte so zeleninou nakrájanou na kúsky cca 1 minútu na sezamovom oleji. Pridajte mäso nakrájané na kocky, ochuťte soľou, korením a restujte ďalšie 2 minúty zo všetkých strán, zalejte vývarom a duste pod pokrievkou cca 30 minút alebo domäkka. Tekutina sa takmer vyvarí. Medzitým si uvarte šošovicu (cca 5 minút). Do hotového pokrmu primiešajte uvarenú šošovicu, ochuťte sójovou omáčkou, octom a posypte čerstvým koriandrom.

Hovädzie mäso po sečuánsky

Na 4 porcie budete potrebovať:

  • 500 g hovädzieho mäsa
  • 4 lyžice sójovej omáčky
  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice ryžového vína
  • 1 lyžicu ryžového octu
  • 1 bielok + 1 lyžicu kukuričného škrobu
  • 1 žltá paprika
  • 1 zelená paprika
  • chilli paprika a zázvor podľa chuti
  • 1 malý pór
  • 1 menší baklažán
  • cukor, soľ, korenie a olej na vyprážanie

Bielok zmiešajte s 1 lyžicou sójovej omáčky a kukuričným škrobom a mäso nakrájané na tenké plátky v ňom obaľte. Cibuľu a cesnak nakrájajte na tenké kolieska, papriku na tenké prúžky, pór na rezančeky, baklažán na kocky a chilli s olúpaným zázvorom nasekajte najemno. Vo woku zahrejte olej a obalené mäso za stáleho miešania sprudka upražte, osoľte, okoreňte a dajte nabok. Do woku pridajte ešte trochu oleja a vypražte v ňom všetku nakrájanú zeleninu s prelisovaným cesnakom. Mäso vráťte späť do woku a pridajte vopred pripravenú zmes z cukru, sójovej omáčky, ryžového octu a vína. Hovädzie mäso po sečuánsky dobre premiešajte, prehrejte a podávajte s dlhozrnnou ryžou.

Z núdze cnosť alebo ako z jednoduchosti a rozmanitosti vytvoriť dokonalý celok

Číňania patria k najstarším národom a ich gastronomická tradícia má zrejme najstarší pôvod – svedčí o tom cez 9 tisíc písomných správ o ingredienciách, jedlách a technikách pochádzajúcich z doby 2 000 rokov pred Kristom. Dozvedáme sa z nich, že čínske varenie bolo presnou disciplínou so striktne dodržiavanými pravidlami a vystopujeme pôvod najrozšírenejšej varnej nádoby na svete, ktorá sa stala synonymom ázijskej kuchyne.

Áno, bola to Čína, ktorá dala svetu WOK – najuniverzálnejší riad, ktorý si len viete predstaviť.

Dotknúť sa, počuť, vidieť, cítiť a ochutnávať

Rozdielne geografické podmienky tejto obrovskej zeme dali vznik 4 rozdielnym školám varenia – všetky spája princíp, že jedlo musí stimulovať zmysly tak, aby zmes chutí, vôní a farieb tvorila dokonalý celok. Vznik woku je spojený so školou z oblasti Kanton, kde nepriaznivé prírodné podmienky a s nimi spojený nedostatok paliva vyžadovali veľmi rýchlu prípravu jedál. Miestny obyvatelia museli jednoducho dokázať uvariť často len na ohni z niekoľkých triesok dreva. Dômyselný Kantonovia prišli na to, že najefektívnejšie absorbuje teplo z plameňa kónická nádoba, a že rýchlym pohybom nadrobno nakrájaných ingrediencií docieli ich dostatočnú tepelnú úpravu vo veľmi krátkom čase. 

Takto pripravenému jedlu stačí minimum tuku, a pritom si zachováva všetku chuť a krehkosť, rovnako ako vitamíny, bielkoviny a ostatné dôležité látky.

Prekvapujúce suroviny

Pilierom kantonskej školy varenia je teda jednoduchosť, rýchlosť, a pokiaľ ide o prísady, tiež rozmanitosť. Tá bola, podobne ako vznik woku, podmienená nedostatkom zdrojov, v tomto prípade bežných potravín. Chudobní obyvatelia provincie tak boli nútení pripravovať k jedlu aj suroviny, ktoré boli často prekvapujúce, fantastické, pre cudzincov mnohokrát až nechutné, vrátane mäsa a vnútorností takmer všetkých druhov živočíchov. Nakoniec jedno čínske príslovie hovorí, že „v Kantóne zjedli všetko štvornohé, okrem stolu, všetko lietajúce, okrem papierového draka a všetko plávajúce vo vode, okrem člnu“.  Zdá sa teda, že to bol naozaj wok, vďaka ktorému sa ohlas kantonskej kuchyne rozšíril do celého sveta.

Keď už sme sa v prísloví dotkli motívu člnu, skúsime vás inšpirovať. Jednoduchá a rýchla príprava jedla vo woku totiž v modernej dobe prináša ešte jeden podstatný benefit – zostane vám omnoho viac času pre vašich blízkych. Môžete tak namiesto hodín strávených pri platni vyraziť napríklad na pokojnú plavbu vo dvojici medzi leknami…

Komentáre

Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.

Zaregistrovať sa


Súvisiaci tovar

14,80 € (vrátane DPH)
13,60 € (vrátane DPH)
Video
30,50 € (vrátane DPH)
Video
29,90 € (vrátane DPH)
Video
12,90 € (vrátane DPH)
Video Doprava zdarma
99,90 € (vrátane DPH)
Video
10,30 € (vrátane DPH)