Z núdze cnosť alebo ako z jednoduchosti a rozmanitosti vytvoriť dokonalý celok

Číňania patria k najstarším národom a ich gastronomická tradícia má zrejme najstarší pôvod – svedčí o tom cez 9 tisíc písomných správ o ingredienciách, jedlách a technikách pochádzajúcich z doby 2 000 rokov pred Kristom. Dozvedáme sa z nich, že čínske varenie bolo presnou disciplínou so striktne dodržiavanými pravidlami a vystopujeme pôvod najrozšírenejšej varnej nádoby na svete, ktorá sa stala synonymom ázijskej kuchyne.
Áno, bola to Čína, ktorá dala svetu WOK – najuniverzálnejší riad, ktorý si len viete predstaviť.
Dotknúť sa, počuť, vidieť, cítiť a ochutnávať
Rozdielne geografické podmienky tejto obrovskej zeme dali vznik 4 rozdielnym školám varenia – všetky spája princíp, že jedlo musí stimulovať zmysly tak, aby zmes chutí, vôní a farieb tvorila dokonalý celok. Vznik woku je spojený so školou z oblasti Kanton, kde nepriaznivé prírodné podmienky a s nimi spojený nedostatok paliva vyžadovali veľmi rýchlu prípravu jedál. Miestny obyvatelia museli jednoducho dokázať uvariť často len na ohni z niekoľkých triesok dreva. Dômyselný Kantonovia prišli na to, že najefektívnejšie absorbuje teplo z plameňa kónická nádoba, a že rýchlym pohybom nadrobno nakrájaných ingrediencií docieli ich dostatočnú tepelnú úpravu vo veľmi krátkom čase.
Takto pripravenému jedlu stačí minimum tuku, a pritom si zachováva všetku chuť a krehkosť, rovnako ako vitamíny, bielkoviny a ostatné dôležité látky.
Prekvapujúce suroviny
Pilierom kantonskej školy varenia je teda jednoduchosť, rýchlosť, a pokiaľ ide o prísady, tiež rozmanitosť. Tá bola, podobne ako vznik woku, podmienená nedostatkom zdrojov, v tomto prípade bežných potravín. Chudobní obyvatelia provincie tak boli nútení pripravovať k jedlu aj suroviny, ktoré boli často prekvapujúce, fantastické, pre cudzincov mnohokrát až nechutné, vrátane mäsa a vnútorností takmer všetkých druhov živočíchov. Nakoniec jedno čínske príslovie hovorí, že „v Kantóne zjedli všetko štvornohé, okrem stolu, všetko lietajúce, okrem papierového draka a všetko plávajúce vo vode, okrem člnu“. Zdá sa teda, že to bol naozaj wok, vďaka ktorému sa ohlas kantonskej kuchyne rozšíril do celého sveta.
Keď už sme sa v prísloví dotkli motívu člnu, skúsime vás inšpirovať. Jednoduchá a rýchla príprava jedla vo woku totiž v modernej dobe prináša ešte jeden podstatný benefit – zostane vám omnoho viac času pre vašich blízkych. Môžete tak namiesto hodín strávených pri platni vyraziť napríklad na pokojnú plavbu vo dvojici medzi leknami…

Komentáre
Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.
Zaregistrovať sa