Príbeh ČAJU

Jedna z legiend o vzniku čaju hovorí, že ho objavil pred viac ako 4750 rokmi čínsky cisár Šang-nung, zvaný Božský vladár. Pri rozjímaní v lese pri ohni, kde mu vrela voda, zavial vietor a utrhol z neďalekého kríka niekoľko suchých lístkov. Tie sa zniesli do kotlíkov s vodou a zakrátko už voňala vzduchom lahodná neznáma vôňa, ktorá cisára vytrhla z meditácie. Ochutnal a tak vznikol čaj, nápoj známy po celom svete.

Pravdivosť tejto legendy dokázať nevieme, vieme vám však poradiť, ako si vychutnať čaje tradičné aj netradičné, horúce aj studené, vhodné pre každé ročné obdobie.

Kanvica Teo Tone

Zelený čaj – „pravý čaj“

Pravý, pretože sa pripravuje z listov čajovníkov. Obsahuje menej kofeínu, ako čierny čaj. Jeho liečivá sila, príjemná chuť a rôzne odtiene zelenej farby ho radí na predné miesta medzi čajmi.

 

Príprava teplého variantu

1. Čaj nasypte do sitka kanvice TEO.

2. Prepláchnite ho horúcou vodou.

3. Čaj zalejte a podávajte.

tip: optimálnu teplotu vody zistíte tak, že udržíte dlaň na kanvici s horúcou vodou. Vedeli ste, že kvalitný zelený čaj nie je treba scediť?

Vychytávka: teplotu čaju udržíte dlho rovnakú pomocou termoizolačného kabátiku

 

Príprava ľadového variantu

Keď nás prekvapí horúce babie leto, ideálnym osviežením bude ľadový čaj! A ako naň? Ľahko!

Horúca metóda

  1. Pripravte si potrebné množstvo čaju a nasypte ho do sitka džbánu TEO.
  2. Do džbánu nalejte horúcu vodu a čaj vylúhujte.
  3. Oslaďte cukrom alebo medom.
  4. Do džbánu TEO vložte namrazený chladiaci diel.
  5. V prípade potreby dosypte ľad.

tip: vďaka teplotnému šoku, ktorý nastane preliatím ľadu horúcim nálevom, si čaj zachová všetky účinné zložky. Je tak povzbudzujúci a chuťovo výrazný.

Studená metóda

  1. Pripravte si potrebné množstvo čaju a nasypte ho do sitka kanvičky TEO.
  2. Zalejte studenou vodou do 2/3 kanvice, lúhujte cca 10–15 minút.
  3. Sceďte, doplňte kocky ľadu.
  4. O osviežujúcu teplotu čaju sa na dlhú dobu postará termoizolačný kabátik.

tip: studená metóda znižuje obsah kofeínu v čaji na minimum, maximum však dosahuje zachovaný obsah vitamínu C. Nápoj je jemnejší, osviežujúci a nemá výrazné povzbudzujúce účinky.

„Čaj bystrí ducha, rozveseľuje myseľ, obmäkčí srdce, uľahčuje chápanie, zabraňuje spánku a občerstvuje telo.“

stará čínska múdrosť

 

Lapacho čaj

Lapacho Čaj

Alebo tiež liečivý nápoj zo stromu života. Stromy života rastú v juhoamerických Andách. Usušené kambium (rastlinné pletivo z vnútornej strany kôry) sa ťaží z tých 50 a viac rokov starých. Účinky neČAJU (nepripravuje sa z čajovníka) Lapacho sú takmer zázračné – posilňuje imunitu a obranyschopnosť organizmu, pôsobí protizápalovo a antibakteriálne a je silným antioxidantom. Chutí jemne sladkasto a zároveň ľahko horkasto. 

Frenchpress Teo

Ako pripraviť LAPACHO čaj?

kopcovitá lyžička Lapacho • liter vody POSTUP: Lapacho čaj povarte vo vode, odstavte z plameňa a nechajte 10–15 minút odstáť. Dochuťte medom. Pite vlažný.

tip: na prípravu nepoužívajte hliníkové ani pozinkované nádoby, nie je vhodný ani plast.

Komentáre

Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.

Zaregistrovať sa


Súvisiaci tovar

Video
4,50 € (vrátane DPH)
26,00 € (vrátane DPH)
Akcia Video
20,80 € (vrátane DPH)
-20 %
Video
10,30 € (vrátane DPH)
Video
6,20 € (vrátane DPH)