-
VarenieOdporúčame
-
StolovanieOdporúčame
-
DomácnosťOdporúčame
-
Pre detiOdporúčame

Meliete svoju kávu správne?
Kávový rituál začína vo výbere kávy. Znalci rozoznávajú stovky druhov už podľa arómy či chuti. Väčšina kávových „závislákov“ sa však pri nákupe orientuje podľa pomeru zŕn dvoch kávovníkov: arabiky a robusty.
Arabika obsahuje menej kofeínu, ponúka však veľa variácií chutí a vôní. Robusta má menšie zrnká, ktoré sú silnejšie a akoby zemitej chuti, naviac obsahujú dvakrát viac kofeínu ako arabika. Ich kombináciami sa dá dosiahnuť nekonečné množstvo pôžitkov.
Lenže voľbou kávy to nekončí. Akonáhle si svoj poklad prinesiete domov, musíte sa rozhodnúť, aký obrad na jeho prípravu zvolíte. Nezabudnite tomu ale prispôsobiť hrubosť mletia. Kvalitný mlynček umožňuje vybrať si z viacerých variant hrubosti, preto sú potom vaše možnosti oveľa zaujímavejšie…
Moka káva: jemne mletá
Taliani sú kávou takmer posadnutí a nie je teda divu, že práve z ich krajiny vzišiel úžasný vynález, vďaka ktorému si môžete výbornú moka kávu pripraviť doma rýchlo aj bez silných strojov. Moka kanvička funguje na rovnakom princípe, ako napríklad parný stroj alebo tlakový hrniec. Vďaka tlaku pary sa preženie vriaca voda cez sitko plné čerstvo zomletej kávy a zakrátko vás čaká naozaj silný gurmánsky zážitok.
French press: hrubo mletá
Francúzi za Talianmi v láske ku káve nezaostávajú, a preto aj oni majú svoju prípravu kávy, ktorá ma názov príznačne French press (avšak je nám ľúto, milí Francúzi, kanvičku si totiž patentoval Talian – Attilio Calimani – v roku 1929). Do nádoby vyrobenej zvyčajne zo skla či nerezu sa vloží čerstvo zomletá káva, pomaly sa zaleje vodou s teplotou 93–96 °C, nechá sa chvíľu odstáť (1–2 minúty) uzavretá vekom piestu (ešte nestláčať!). Potom sa káva premieša a znova zakryje na 1,5–2 minúty. Následne zľahka stlačíte piest až dole a káva je hotová!
Turecká káva: veľmi jemne mletá
U nás je „turek“ vlastne jemne pomletá káva zaliata vriacou vodou. Ale príprava tradičnej arabskej kávy pomocou džezvy je trochu zložitejšia, avšak milovníci silnej kávy ju radi podstúpia…
Ako na to?
- Džezvu naplňte vodou cca 2 cm pod objímku rukoväti, pridajte čo najjemnejšie zomletú kávu (2 lyžičky na šálku) a cukor (1 lyžička na šálku). Dajte na sporák a varte, pokiaľ káva nezovrie.
- Džezvu odstavte, lyžičkou odoberte trochu peny a preneste ju do pripravených šálok. Počkajte, kým pena v džezve neklesne a nechajte ešte dvakrát zovrieť a klesnúť, penu už neodstraňujte.
- Kávu opatrne nalejte z výšky cca 8–10 cm do šálok tak, aby usadenina zostala v džezve. Ak sladíte, pridajte cukor do džezvy ešte pred spenením.
Espresso: veľmi jemne mletá
Veľmi obľúbený spôsob prípravy kávy, počas ktorého sa zo zrniek získa najviac aromatických aj chuťových látok a súčasne minimum škodlivín, sa volá espresso. Tento rituál na úspech potrebuje vždy čerstvú vodu, predhriatu "espresso" šálku a správne a rozhodne čerstvo namletú kávu – v tomto prípade jemne. V páke kávovaru nesmú zostať pred použitím žiadne zvyšky a kávu je v nej treba dobre utlačiť. Potom sa môžete tešiť na výrazný nápoj so zvláštne (a vítane) horkastou chuťou.
Tým to nekončí…
Medzi ďalšie viac či menej bežné spôsoby prípravy kávy patrí vacuum pot, založený na pretlaku, podtlaku a vôbec zaujímavých fyzikálnych javoch, aeropress – záhadný plastový tubus, ktorý vyčaruje exkluzívnu kávu pokojne aj v karavane, alebo pôsobivý alchymistický proces prípravy kávy za studena zvaný cold brew. Obľube sa teší aj prekvapkávaná káva pripravovaná pomocou kónických dripperov a papierových vreciek.
Komentáre
Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.
Zaregistrovať sa