Len ty a ja… Dve šálky skutočne silnej kávy z PALOMY

Dátum zverejnenia 3.6.2010

Jeho tvar je nezameniteľný, rovnako ako chuť pripravenej kávy. Mocca kávovary PALOMA si len tak nespletiete, pretože ich vzhľad vychádza z pôvodného dizajnu kávovaru Moka Express z roku 1933.


Mocca kávovary nájdete na pultoch v mnohých tvarových variantoch, a rovnako tak sa líši zvoleným materiálom. Stretnúť sa môžete s nerezovými perkolátormi (pozn. ďalší názov pre mocca kávovary), úplnou klasikou sú však hliníkové, a to aj napriek tomu, že je tento materiál považovaný v kuchyni za nepríliš vhodný. Čo je však neprijateľné pre kuchynské náčinie každodennej potreby, neplatí pre kávovary typu Moka Express.


Žiadúca platina

Práve pre svoju neodmysliteľnú hliníkovu konštrukciu sú tieto výnimočné kávovary toľko žiadané a nie len znalcami kávy vyhľadávané. Hliník má totiž jednu dôležitú vlastnosť – skvelo prijíma prekrásnu vôňu kávy a na povrchu vytvára potrebnú patinu, ktorá je pre správnu chuť kávy nevyhnutná. Patina však vzniká až po určitej dobe, preto je dôležité použitý kávovar opláchnuť iba čistou teplou vodou, a nie saponátom či jej v horším prípade vkladať do umývačky riadu.

Aká je vlastne káva z kávovaru PALOMA? Výrazná, silná a prekvapujúca svojou chuťou a aróma. Napriek tomu sa často káva z mocca kávovarov označuje ako espresso, nie je tomu tak. Mocca kávovary pracujú na princípe vztlaku, kedy fontánovým efektom preniká káva do zbernej nádoby.

 

Dve spojené nádoby

Kto nepozná PALOMU, ten doposiaľ nepil skutočne silnú kávu, preto vám v stručnosti prezradíme, jak si pripraviť skutočne pôsobivý kávový pôžitok. Mocca kávovar PALOMA sa skladá z dvoch nádob spojených zásobníkom na mletú kávu. Nádoby od sebe oddelíte jednoduchým odskrutkovaním, spodnú časť naplníte studenou vodou tak, aby hladina bola pod spodným okrajom bezpečnostného ventilu. Do nádobky vložte zásobník, ktorý ste naplnili po okraj kávou určenou pre prípravu espressa. Na spodnú nádobu naskrutkujte horný diel kávovaru, postavte ho na zapnutý sporák a vyčkajte zhruba tri minúty. Výsledkom je výborná a silná káva, na ktorej aróma nemožno zabudnúť…


História hliníku v slovenských kuchyniach: Ešte pred pár rokmi nebolo kuchyne, ktorá by se nepyšnila kuchynským riadom z hliníka. Bežne sa z neho vyrábali hrnce, panvice, tlakové hrnce, príbory, ešusy, obedáre aj jedálenské príbory. K výhodám hliníkového riadu patrila nízka nákupná cena a relatívne ľahké čistenie. Už naše babičky vedeli, že hliník nemá rád agresívne pokrmy. Preto do hliníkových nádob neukladajte a ani v nich dlhodobo neskladujte príliš kyslé či slané potraviny, do ktorých sa hliník uvoľňuje.

Komentáre

Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.

Zaregistrovať sa


Súvisiaci tovar

Video
€ 13,20 (vrátane DPH)
Video
€ 15,40 (vrátane DPH)
Video
€ 17,60 (vrátane DPH)
Video
€ 22,00 (vrátane DPH)
Video
€ 30,80 (vrátane DPH)