Ktorá je lepšia? Klasická pizza alebo "Gourmet Pizza"?

Dátum zverejnenia 28.2.2018

Prvé zmienky o pizzi sú staré niekoľko tisíc rokov, ale o gurmánskej pizzi sa hovorí iba chvíľu. A bude sa o nej hovoriť stále viac, pretože sa jedná o kulinárske majstrovské dielo. „Gourmet pizza” nie je synonymum pre dobrú pizzu. Znamená to špecifický spôsob prípravy z cesta, ktoré vypadá podobne ako focaccia. Bola vytvorená ako pochúťka pre „vyvolených” a ich základom je presvedčenie, že menej je niekedy viac. Pripravuje sa výhradne z čerstvých a veľmi kvalitných surovín a iba s jednou či dvoma ingredienciami navrchu. Až vtedy môže mať status „Gourmet pizza“.

Rozdiel medzi ňou a obyčajnou pizzou poznáte pri každom zahryznutí. Definícia gourmet pizze sa skladá z troch bodov:

1. CESTO: kysnuté cesto z pšeničnej či kamutovej múky.
2. KYSNUTIE: tento proces trvá veľmi dlho, až 96 hodín (oproti bežnému 2–3 hodinovému kysnutiu).
3. NÁPLŇ: gourmet pizzu môžu zdobiť len lokálne sezónne ingrediencie, mimoriadne kvalitné čerstvé suroviny.


Gurmánska pizza sa obvykle krája na dieliky a každý z nich sa zdobí samostatne. Servíruje sa v kombinácii s remeselnými pivami, perlivým vínom alebo šampanským.

 

Gourmet Pizza

 

Domáca gurmánska pizza


Suroviny 1
• 175 g celozrnnej pšeničnej múky
• 75 g celozrnnej špaldovej múky
• 1/2 g čerstvých kvasníc
• 140 ml vody


Suroviny 2
• 175 g celozrnnej pšeničnej múky
• 75 g celozrnnej špaldovej múky
• 2,5 g čerstvých kvasníc
• 190 ml vody
• 25 ml extra panenského olivového oleja
• 7 g soli


Suroviny 1 vo veľkej mise rukami dôkladne vypracujte na cesto. Prikryte misu fóliou a nechajte odležať pri izbovej teplote 20–22 hodín. Potom ho zmiešajte so Surovinami 2, mieste ich 10 minút pokiaľ nezískate lepivé cesto. To dajte odležať na 20 minút. Potom ho rozdeľte na 3 rovnako veľké diely a nechajte ich v zakrytej mise vykysnúť pokiaľ nezdvojnásobia svoj objem. Vyvaľkajte kolieska, obložte pizzu kvalitnými ingredienciami, napríklad byvoľou mozzarellou a paradajkami San Marzano. Pečte 7 minút na 270 °C. Pri podávaní ozdobte čerstvými lístkami bazalky.

 

Komentáre

Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.

Zaregistrovať sa