Koriander, rukola a ázijská zmes SENSE: Exotika vypestovaná na parapete

Dátum zverejnenia 7.6.2011

Exotické trio

Koriander, rukola a ázijská zmes novo rozširujú stávajúci sortiment súprav v línii SENSE pre pestovanie byliniek v domácnosti - bazalky, pažítky, petržlena, oregana, tymianu a žeruchy. Prečo práve tieto tri exotické druhy, najmä potom ázijská zmes? Dôvod je zrejmý, dopyt po cudzokrajných druhoch drobnej listovej zeleniny neustále rastie, rovnako ako obľuba ázijskej, resp. svetovej gastronómie v slovenských kuchyniach. Nová rada byliniek dokáže divy nie len v teplej kuchyni, ale skvelo oživí aj rôzne šaláty alebo nátierky.

Potrebujete len čas

Kompletné súpravy obsahujú všetko potrebné pre pestovanie koriandru, rukoly a ázijskej zmesi (tzv. greens - zmes čínskej horčice a mizuny)v  domácnosti. V súprave sú pripravené semienka byliniek, pôdny substrát, dizajnový kvetináč s uzáverom (slúži zároveň ako miska pod kvetináč) a detailný návod pre pestovanie každej bylinky. Vypestovanie byliniek trvá približne 3 týždne, podľa individuálnych klimatických podmienok v domácnosti.

·         Súprava pre pestovanie byliniek SENSE, koriander

·         Súprava pre pestovanie byliniek SENSE, rukola

·         Súprava pre pestovanie byliniek SENSE, ázijská zmes


Príťažlivá jednoročná, štipľavá bylinka a ázijská zmesi chutí

Koriander
Jemná a príťažlivá jednoročná orientálneho pôvodu je všestranne využiteľná. Zbierajú sa listy s jemnou príchuťou anízu, sladkasté semená s ľahko pomarančovým aróma a koreň. Čaj z koriandru pomáha pri bolestiach brucha, pocitu plnosti alebo nadúvaní. Koriander sa ďalej používa k nakladaní húb aj zeleniny, do údenárskych výrobkov, k nakladaní mäsa alebo rýb. Spestrí sendviče, zeleninové a ovocné šaláty, chuťovky a využíva sa pri výrobe alkoholických nápojov. Jednou zo základných zložiek indického karí je práve koriander.   

Rukola
Stále populárnejšia bylinka je typická svojou ostrejšou a štipľavou chuťou, ktorá dokáže spestriť každé jedlo, hlavne potom jarné šaláty, cestoviny, zeleninové pokrmy alebo rizoto. Lístky rukoly, veľmi podobné lístkom púpavy, sa konzumujú najčastejšie čerstvé, prípadne dusené na olivovom oleji s cesnakom a podávané ako prílohu. Rukola, tradičná bylinka stredomorskej kuchyne, obsahuje okrem vitamínu C celú radu blahodárnych látok. Hovorí sa, že pikantná chuť rukoly osvieži zmysly a jej hodnotné zloženie potom celé telo.

Ázijská zmes
Ak máte radi ázijskú kuchyňu, potom je novinková súprava SENSE ázijská zmes určená práve vám. Zmes obsahuje dva druhy exotickej listovej zeleniny, tzv. greens – semienka mizuny a čínskej horčice. Japonská lahôdková zelenina mizuna tvorí mnoho výhonkov veľmi jemnej chuti, vhodných do šalátov alebo použiteľných ako špenát. Využívajú sa buď jednotlivé listy, (bohaté na vitamín C, draslík a vápnik) alebo celé ružice. Mizuna má nízky obsah cukrov a je teda vítaným spestrením pokrmov diabetickej aj redukčnej diéty. Čínska horčica je univerzálna a všestranne využiteľná ázijská zelenina. Mladé listy dodajú šalátom jemný horčičný akcent, staršie listy je lepšie spracovať tepelne. Jednoročná bylinka je bohatá na bielkoviny, vlákninu aj sacharidy. Semená čínske horčice sa používajú na výrobu kremžských horčíc.

Komentáre

Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.

Zaregistrovať sa