Kam s úrodou? Predsa do pohárov a fliaš!

Dátum zverejnenia 9.8.2019

Všetko dozrieva  a vy odďaľujete ten moment, kedy budete musieť vytiahnuť z komory obrie zaváracie a odšťavovacie hrnce? Áno, tie, na ktoré sa celý rok práši, musia sa umývať vo vani a keď ich postavíte na sporák,  vedľa nich už nič iné nedáte. 

Potom vedzte, že všetko sa dá urobiť elegantne, jednoduchšie a hlavne efektívnejšie - naša rada znie: spojte zaváranie s odšťavovaním a použite k tomu moderné, ľahké a skladné súpravy, ktoré vznikli vo vlastnom Vývojovom a design centre TESCOMA.

Pomocou Súpravy na zaváranie DELLA CASA s teplomerom a Súpravy na odšťavovanie ovocia a zeleniny DELLA CASA (plus dva hrnce, ktoré už máte doma) totiž spracujete letnú úrodu ríbezlí, jahôd, malín, egrešov, čučoriedok, sliviek alebo rebarbory naraz a odpadá vám dvojitá práca s čistením ovocia a upratovaním kuchyne.

 

Trik spočíva v tom, že hlavnou súčasťou oboch súprav je ľahký, ale odolný plastový nadstavec, ktorý možno posadiť na akýkoľvek hrniec či kastról s priemerom 24 cm. Bez problémov tak môžete na platňu postaviť dve nádoby vedľa seba, a zatiaľ starostlivo kontrolujete teplotu pomocou šikovného teplomera v pokrievke zaváracej súpravy, v hrnci s odšťavovacím nadstavcom už vzniká lahodný domáci ovocný sirup bez akejkoľvek chémie a len s takým množstvom cukru, akým sami chcete. Počas 90 minút, ktoré sú potrebné na výrobu sirupu, zvládnete sterilizovať až 4 dávky vašej obľúbenej zaváraniny.

 

 

Nakoniec všetok riad opláchnite v dreze štandardnej veľkosti (nemusíte ho nosiť do vane :-)), prípadne vložíte do umývačky a je hotovo. Väčšia odšťavovacia súprava pri skladovaní zaberie asi toľko miesta ako päťlitrový hrniec a zaváracia súprava je dokonca ešte o niekoľko centimetrov nižšia.

RECEPTY

Pretože práve vrcholí sezóna ríbezlí, ako inšpiráciu vám prinášame recept na domáci ríbezľový sirup a netradičnú zaváraninu zvanú „ríbezle à la brusnice“, ktorých chuť sa výborne spája so sviečkovou alebo králikom na smotane.

files/2019/08/09-úroda-2.jpg

 

Ríbezle à la brusnice

  • 2 lyžičky kyseliny citrónovej
  • 1 kg červených ríbezlí
  • 500–650 g krupicového cukru
  • celá škorica
  • niekoľko klinčekov
  • polovica citróna
  • 150 ml vody
  • tip: 100 ml rumu

Postup:

Prebraté a umyté ríbezle bez stopiek dajte do hrnca, zasypte cukrom, kyselinou citrónovou, vložte korenie a zalejte vodou. Priveďte do varu, stiahnite plameň a nechajte prebublávať asi 15–20 minút, guličky ríbezlí by sa nemali rozpadať. Správnu konzistenciu vyskúšate tak, že lyžičku zmesi dáte na tanierik a tá by mala po chvíli stuhnúť, takmer prestať tiecť. Pokiaľ sa tak nestane, ešte chvíľu varte a zároveň pridajte lyžicu cukru. Nakoniec vypnite platničku a do čiastočne vychladnutých ríbezlí môžete podľa chuti vmiešať rum. Zmesou naplňte sterilizované poháre a zavarte 15–20 minút v Súprave na zaváranie DELLA CASA s teplomerom.

files/2019/08/09-úroda-3.jpg

Domáci ovocný sirup

1.  Do hrnca alebo kastróla Ø 24 cm nalejte 2 l vody a navrch umiestnite zásobník na šťavu s vloženým parným sitom a zavesenou hadičkou.

2.  Do parného sita rozprestrite cca polovicu roztlačeného ovocia (500 g) a zasypte polovicou krupicového cukru (500 g).  Potom pridajte druhú polovicu ovocia a posypte zvyškom cukru.

3.  Súpravu uzavrite pokrievkou, premiestnite na sporák a zapnite na najvyšší výkon. Akonáhle voda v hrnci začne vrieť, stlmte výkon sporáka, aby voda len mierne prebublávala.

4.  Ovocie odšťavujte 90 minút, počas odšťavovania zmes každých cca 25 minút opatrne premiešajte. Horúca para naruší počas odšťavovania štruktúru ovocia či zeleniny v parnom site a uvoľní ovocnú šťavu, ktorá sa precedí do zásobníka.

5.  Po ukončení odšťavovania sporák vypnite a súpravu aj s hrncom či kastrólom preneste na miesto vhodné na stáčanie sirupu do fliaš. Z okraja sita zložte hadičku a zasuňte ju do hrdla vopred sterilizovanej fľaše s klipsou DELLA CASA (prípadne inej vhodnej fľaše). Posunutím kolieska dozadu otvorte uzáver hadičky a horúci sirup stočte do fľaše.

Fľašu uzavrite a nechajte vychladnúť, domáci sirup vo vzduchotesne uzavretej fľaši uchováte až 1 rok.

Dobrý tip pri príprave sirupov: Pre zvýraznenie chuti pridajte do zmesi lyžicu kyseliny citrónovej alebo strúhaného zázvoru, prípadne celú škoricu, badián či ďalšie korenie podľa chuti. Množstvo cukru môžete prispôsobiť podľa svojej chuti. Dužinu, ktorá zostane po odšťavení v parnom site, použite na prípravu ovocných džemov alebo ako náplň do koláčov a múčnikov.

Komentáre

Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.

Zaregistrovať sa