Júnové tipy: vyskúšajte 5 receptov na spracovanie kvetov čiernej bazy

Dátum zverejnenia 7.6.2017

Podľa omamnej vône rozkvitnutej bazy bezpečne spoznáte, že leto je konečne tu. Biele kvety veľké ako taniere bývajú na začiatku júna vidieť na hrádzach, okolo cyklochodníkov, alebo aj pri domoch, kde ich majitelia kedysi vysádzali na ochranu svojich stavieb pred zlými silami. Víkendové odpoludnie priamo nabáda k tomu, aby ste spojili príjemné s užitočným, počas prechádzky ich nazbierali plný košík a potom si z nich pripravili aspoň jednu z pochúťok, vďaka ktorej doslova ochutnáte leto.

Než sa pustíte do samotného varenia, je dobré o kvetoch čiernej bazy vedieť niekoľko vecí:

  • Nikdy ich nezbierajte pri cestách, kde ich znečisťujú výfukové plyny.
  • Najlepšie je kvety pozbierať za teplého slnečného odpoludnia, kedy sú najviac roztvorené, a uvoľnia tak maximum vône a chuti.
  • Pred použitím v kuchyni ich po jednom dôkladne pretrepte, aby ste sa zbavili všetkých chrobáčikov a iných hmyzích obyvateľov. Pozor, neumývať – prišli by ste o cenný peľ!
  • Nakoniec odstráňte čo najviac stoniek a vetvičiek, aby vám zostalo iba biele kvetenstvo – okrem neho a plodov obsahuje totiž zbytok rastliny toxíny, ktoré nie sú nášmu zdraviu príliš prospešné.

So zberom bazových kvetov dlho neváhajte, lebo vám odkvitnú! Že už ich máte dávno plnú kuchyňu a nemôžete sa dočkať, až z nich vyčarujete niečo dobré? Tak sa do toho pustite!

Bazový sirup z kvetov

Osviežujúci sirup nezameniteľnej chuti využijete v rade ďalších receptov a vydrží vám kľudne aj rok.

  • 1 kg cukru
  • 1,5 l vody
  • 4 citróny (najlepšie bio alebo dôkladne očistené)
  • 30–50 kvetov čiernej bazy
  • 55 g kyseliny citrónovej

Cukor nechajte rozpustiť v horúcej vode. Po vychladnutí pridajte najemno nastrúhanú citrónovú kôru, citróny nakrájané na kolieska, kyselinu citrónovú a nakoniec bazové kvety. Všetko premiešajte, nádobu prikryte čistou utierkou, uchyťte ju dookola gumičkou alebo povrázkom a tekutinu nechajte 48 hodín lúhovať. Potom je sirup pripravený na scedenie a naliatie do sterilizovaných fliaš, v ktorých vám v tmavom a chladnom prostredí vydrží niekoľko týždňov. Pokiaľ by ste ho chceli uchovávať dlhšie, dá sa zamraziť v plastovej nádobe alebo klasicky zavariť v špeciálnom hrnci. Vychutnať si ho potom budete môcť aj po dlhšej dobe. Nezabudnite si hotový výrobok riadne označiť štýlovými visačkami!

Využitie bazového sirupu je takmer nekonečné – okrem tradičnej limonády ho môžete pridávať do kokteilov, zmrzliny, s jeho pomocou ozvláštnite tradičnú šalátovú zálievku vinaigrette, ľadové čaje a všetky vaše pečené kreácie.

Špecialitou je alkoholický kokteil Hugo, v ktorom hrá sirup z bazových kvetov nezastupiteľnú úlohu. Nie je nič jednoduchšie, než si ho s pomocou výrobníka sýtených nápojov pripraviť, pozvať pár priateľov a vychutnať si letný podvečer s pohárom vychladeného drinku v ruke.

Kokteil Hugo

Na fľašu výrobníka sýtených nápojov myDRINK naskrutkujte odšťavovač a do fľaše vytlačte 2 limetky. Odšťavovač zložte a do fľaše pridajte 80 ml sirupu z kvetov čiernej bazy, 300 ml vody a 400 ml bieleho vína.

Fľašu uzavrite a vložte do výrobníka. Tlačidlo na sýtenie stlačte krátko (menej než sekundu) 6 až 10krát po sebe a pripravte osviežujúci kokteil Hugo.

Fľašu vyberte z výrobníka, zdvihnite šedý uzáver pre pomalé odvzdušnenie a počkajte, až prebytočný plyn odíde z fľaše a prestane syčať. Modré tlačidlo pre rýchle odvzdušnenie nepoužívajte!

Kokteil Hugo nalejte do pohárov s ľadom a lístkami mäty a podávajte.

Nápoj doladíte k dokonalosti tým, že si v tvorítku na ľad zamrazíte pár bazových kvetov – výsledný efekt pri podávaní ohromí určite nielen vás!

 

Bazový „cider“

  • 450 g cukru
  • 2 veľké / 3 malé citróny (najlepšie bio alebo dôkladne očistené)
  • 2 lyžice jablčného octu
  • 3,8 litrov vody
  • 10 kvetov čiernej bazy

Cukor nechajte rozpustiť v jednom litri horúcej vody. Pridajte jej zbytok, na kolieska nakrájané citróny a ocot. Bazové kvety vložte do dostatočne veľkej misy a zalejte ich pripravenou tekutinou. Misu zakryte čistou utierkou, prichyťte ju povrázkom alebo štipcami a nechajte všetko 24–48 hodín lúhovať. Pokiaľ možno, tekutinu ráno a večer premiešajte. Po dvoch dňoch sa objavia známky kvasenia v podobe bubliniek na povrchu. Pokiaľ sa tak nestane, pridajte malú štipku kvasníc a počkajte ďalší deň až dva. Potom nápoj zlejte, nalejte do čistých fliaš a doprajte mu ešte 3–4 týždne odpočinku. Odmenou vám bude osviežujúci šumivý nápoj ako stvorený na horúce letné večery.

 

Bazové vyprážanky alebo kosmatice

Na slano alebo na sladko – netradičný „rezeň“ si zamilujete.

  • ¼ l mlieka
  • 2 vajcia
  • štipka soli
  • cca 120 g / 3 lyžice hladkej múky
  • štipka kypriaceho prášku / lyžica piva
  • slnečnicový olej na vyprážanie
  • podľa chuti: syr (napr. parmezán) alebo cukor a škorica

Všetky prísady premiešajte metličkou. Múku alebo mlieko pridávajte podľa potreby. Výsledná konzistencia by mala pripomínať palacinkové cesto, ktoré na metličke drží a zároveň z nej ešte steká. Olej si čo najviac rozpáľte v hlbšej nádobe (napríklad v rajnici) tak, aby sa do nej kvet takmer celý ponoril. Kvety po jednom namáčajte do cestíčka, za stopku ho preneste do rajnice, počkajte 20–30 sekúnd do zozlatnutia a potom opäť s pomocou stopky umiestnite na servítku, kde z nich odkvápká prebytočný tuk. Na bezpečnú manipuláciu použite kuchársku pinzetu. Stonky neodstraňujte, ale ani ich nejedzte (sú tuhé), a kvety pri vyprážaní neobracajte.

Pokiaľ ste zvolili slaný variant, podávajte bazové vyprážanky napríklad so zemiakovou kašou a uhorkovým šalátom, alebo len tak s cesnakovým dipom. Sladkú verziu dokončite obalením v cukre so škoricou a servírujte napríklad ku káve. Dobrú chuť!

Dobrý tip: nebojte sa zvoliť variant ingrediencií podľa svojich preferencií – mlieko polotučné alebo plnotučné, múka špaldová, celozrnná,…

Bazové madlenky

Rozplývajúcu sa sladkú francúzsku pochúťku by mal aspoň jedenkrát ochutnať každý. Skúste napríklad voňavý letný variant!

  • 80 g masla (+ na vymazanie formičiek)
  • 80 g krupicového cukru
  • 2 vajcia
  • 120 g múky (+ na vysypanie formičiek)
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • 3 lyžice bazového sirupu

Pomocou kuchynského robota vyšľahajte vajcia s cukrom do svetlej a ľahkej peny. Správny výsledok spoznáte tak, že sa za metličkou budú tvoriť stopy a zároveň hmota naberie aspoň dvakrát na objeme – všetko by nemalo trvať dlhšie než 10 minút. Medzitým si v rajnici rozpustite maslo a počkajte, než začne voňať po orieškoch. Tým si vytvoríte tzv. hnedé maslo, ktoré madlenkám dodá farbu aj chuť. Potom preosejte múku s kypriacim práškom a opatrne zapracujte do peny. Nakoniec pridajte do misy aj rozpustené maslo a bazový sirup, premiešajte a dajte aspoň na 20 minút odpočinúť do chladničky. Rúru predhrejte na 200 °C (teplovzdušnú iba na 180 °C), silikónovú formu na madlenky vymastite rozpusteným maslom, vysypte múkou a naplňte. Nechajte im trochu miesta, v rúre narastú. Pečte 8–10 minút dozlatista a po vytiahnutí nechajte vychladnúť.

Nakoniec hotové madlenky posypte cukrom, polejte jednoduchou polevou z práškového cukru a bazového sirupu, alebo ich zjedzte iba tak. Ako len chcete, chutiť vám budú určite!

Komentáre

Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.

Zaregistrovať sa