Jedlý darček? Nadeľte pod stromček domáce cestoviny

Dátum zverejnenia 22.12.2016

Chystáte sa tento rok darovať jedlé darčeky? Domácu šunku, paštétu, terinu alebo dokonca syr s pomocníkmi od TESCOMY síce hravo zvládnete, ale cez Vianoce, kedy sa stoly prehýbajú pod hromadou jedla, sa vyplatí darovať skôr dobrotu trvanlivú, ktorá vydrží, až do doby, kedy sviatočné „obžerstvo“ trochu opadne.

Foodblogerka Zuzka, veľká milovníčka Talianska, nám prispela skvelým receptom na domáce cestoviny. Pomocnou silou jej bol šikovný strojček na prípravu cestovín od TESCOMY. Rýchlosť a pohodlie výroby ju potešili natoľko, že sa o svoje triky na domáce cestoviny rada podelila aj s čitateľmi TESCOMA blogu.

 

Ako teda cestoviny vyrobiť a čo všetko je potrebné vedieť než s ich prípravou začnete? 


Akonáhle sa rozhodnete pripraviť si domáce cestoviny, bude vám stačiť asi tak 1 hodina času a len pár základných surovín ako sú múka a vajcia. Necelých 20 minút trvá spracovať cesto, ktoré potom necháme asi 30 minút odpočívať. Zvyšok času už trvá cesto nakrájať do požadovaného tvaru či naplniť určitou zmesou.


Ideálnym materiálom na spracovanie cesta je drevená doska, na ktorú nasypete múku, uprostred vytvoríte tzv. „vulcano“ (čiže jamku, vďaka ktorej potom múka pripomína Talianom sopku), do ktorého  pridáte vajce. To sa vidličkou rozšľahá a múka sa do neho postupne vmieša prstami. Niekto radí pridávať aj soľ. 


Na každých 100 g múky sa odporúča práve 1 vajce (vajcia by mali mať izbovú teplotu). Cesto sa spracováva niekoľko minút (ideálne 10-15 minút) do gule. Cesto by sme mali v priebehu naťahovať do strán a tiež sa nebáť s ním niekoľkokrát tresnúť do dosky, aby získalo svoju typickú elastickosť. Následne sa nechá 30 minút odpočinúť zabalené do mokrej utierky alebo potravinárskej fólie.


TIP: Je dôležité pracovať rýchlo, aby nám cesto nezačalo na vzduchu osychať.


Spracovanie cesta a varianty


Hotové cesto sa nám vyplatí rozdeliť si do viacerých častí a ešte každé trochu ručne zapracovať než ich vložíme do strojčeka alebo vyvaľkáme valčekom. Na strojčeku je skvelé, že stačí nastaviť požadovanú hrúbku cesta (na každý druh cestovín použijeme inú – napr. tenšie na plnenie cestoviny ako trebárs ravioli a hrubšie na tagliatelle).


Každopádne je dobré nezabudnúť pri spracovaní cesta našu drevenú dosku posypať múkou, aby sa nám nelepilo. Potom už stačí len cesto vložiť do strojčeka a niekoľkokrát ho v ňom prejsť (zakaždým by sa malo cesto ľahko pomúčiť). Väčšinou sa odporúča začínať od väčšej hrúbky a postupovať k stále tenšiemu cestu, pokiaľ nedostaneme požadovanú hrúbku cesta.

 

Receptov na domáce cestoviny je naozaj nespočetné množstvo variant. Nezáleží len na tradíciách každej talianskej rodiny, ale tiež na kvalite múky, teplote či vlhkosti v kuchyni, veľkosti použitých vajec. Je preto potrebné neriadiť sa receptami na 100%, ale skôr nasledovať akýsi cit v priebehu spracovania cesta.


Je dôležité, aby sme zabránili vysušovaniu cesta, aby sa nám nepotrhalo, ale zostalo krásne elastické. Rovnako tak záleží na chuti každého, niekto má radšej skôr hrubšie cesto, niekto naopak tenšie. To isté sa dá povedať o tom, ako ktorý talian varí cestoviny „al dente“ (každý podľa svojej chuti). Obľúbený variant sú aj bezvaječné cestoviny, kde sa miesto vajec použije jednoducho voda.

 

 

Hotové cestoviny usušte a potom skladujte v sklenenej dóze v tme a suchu, alebo naaranžujte do darčekového vrecka, ozdobte stuhou a venujte priateľom pod stromček.

 

Originálny recept nájdete TU.

Komentáre

Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.

Zaregistrovať sa