Farby leta v pohári

Dátum zverejnenia 22.6.2017

Gazdinky milujú poháre všetkých veľkostí naplnené farebným a hlavne chutným obsahom, ktorý samé pripravili, najlepšie z vlastnej úrody. TESCOMA tomu rozumie, a tak pre vás vyskúšala tri nové recepty, ako premeniť jahody, osviežujúce citróny a aromatickú bazalku na kulinárske klenoty, ktorými si môžete osviežiť svoj jedálniček.


Jahodový džem s mätou

Sezóna dozrievania a zberu ovocia sa rozbieha a ako obvykle, začína jahodami. Čo nestačíte zjesť, spracovať do podoby bublaniny, tort či zmrzliny, si ľahko uchováte na chladné dni vo forme domácich džemov a marmelád. Pri ich výrobe môžete využiť napríklad jedinečné chuťové spojenie jahôd s mätou.

Čo budete potrebovať

1 kg jahôd nakrájaných nadrobno, 600 g krupicového cukru, 20 g pektínu (prípadne bežný želírovací prípravok), 3 vetvičky mäty

Ako na to

Nakrájané jahody vložte do hrnca, zasypte ich cukrom zmiešaným s pektínom či želírovacím prostriedkom.  Pridajte mätu a miešajte, kým sa cukor nerozpustí a zmes nezačne prebublávať. Potom varte ešte asi päť minút.

Tip: Aby ste zistili, či je džem hotový, naberte trochu lyžičkou a kvapnite na studený (najlepšie vychladený) tanierik a nakloňte ho. Pokiaľ zmes nesteká, je džem hotový. Odstráňte mätu, džem nalejte do pripravených sterilizovaných pohárov. Zavarte v Súprave pre zaváranie DELLA CASA pri 80 °C počas 20 minút.



Citrónovo-vanilkový džem

Nie každý má záhradku alebo chuť a čas pestovať vlastné ovocie či zeleninu. Aj napriek tomu si nemusíte odoprieť palacinky s domácim džemom, a to ani keď prešvihnete miestnu ovocnú sezónu. Úžasne chutí a navyše aj zaujímavo vypadá napríklad džem pripravený z citrónov, ktoré zoženiete po celý rok.

Čo budete potrebovať

6 citrónov s tenkou šupkou, najlepšie v bio kvalite, 6 šálok krupicového cukru, 1 vanilkový struk (pozdĺžne rozkrojený)

Ako na to

Z citrónov odkrojte konce a potom ich nakrájajte na tenké kolieska. Vyberte z nich všetky kôstky a potom kolieska rozkrojte na štvrtky. Vložte ich do vyššieho hrnca s ťažkým dnom a prilejte k nim 5 šálok vody. Priveďte do varu a potom stiahnite teplotu, aby sa zmes – nezakrytá – slabo varila cca 45–60 minút, pokiaľ nie sú citróny mäkké. Zmes sledujte a často miešajte, dôležité je, aby ste mali sporák nastavený na veľmi nízkom výkone. Potom pridajte cukor a vanilkový struk a neprikryté povarte ďalších 45–60 minút.  V prípade potreby prilejte trochu vody.

Tip: Aby ste zistili, či je džem hotový, naberte trochu lyžičkou a kvapnite na studený (najlepšie vychladený) tanierik a nakloňte ho. Pokiaľ zmes nesteká, máte hotovo. Vyberte vanilkový struk a nalejte džem do pripravených sterilizovaných pohárov. Zavarte v Súprave pre zaváranie DELLA CASA pri 80 °C počas 20 minút.




Bazalkové pesto

V júni sa hlásia o svoje miesto v kuchyni tiež bylinky. Pokiaľ sa u vás tento rok darí bazalke, potom gratulujeme! Môžete pristúpiť k výrobe domáceho pesta, s ktorým vyčarujete hravo a hlavne rýchlo nielen talianske špeciality. Použiť ho môžete na cestoviny, gnocchi, na potieranie rozpečených bagetiek k šalátu či k hovädziemu alebo kuraciemu mäsu pripravenému na grile.

Čo budete potrebovať

2 vetvičky čerstvej bazalky, 30 g píniových orieškov, 1 strúčik cesnaku, 2 lyžice nastrúhaného parmezánu, 2 lyžice kvalitného strúhaného ovčieho syra (Pecorino), 2 dcl extra panenského olivového oleja, hrubá soľ

Ako na to

Všetky ingrediencie za postupného prilievania oleja rozdrvte v mažiari. Pesto môžete mať pripravené na rýchly obed v pohároch v chladničke, kde vydrží vďaka konzervačným vlastnostiam oleja aj niekoľko týždňov, alebo ho môžete v roztomilých pohároch rozdávať ako prekvapenie svojim priateľom.

 

Komentáre

Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.

Zaregistrovať sa