Domáci chlieb a bagetky: Ide to aj bez lepku!

Dátum zverejnenia 3.3.2017

Lepok, alebo ak chcete glutén, obsahuje väčšina najbežnejších obilnín: pšenica, raž, jačmeň, ovos… A práve lepok je zodpovedný za to, že cesto drží pri sebe, je pružné, ťažné, pevné a nadýchané. Pečenie z bezlepkovej múky je preto oveľa náročnejšie a potrápilo už nejednu skúsenú gazdinku. Samotná múka totiž nestačí, je potrebné pridať ďalšie suroviny, ktoré nahradia lepivosť gluténu a výsledné pečivo zvláčnia. Pri sladkých piškótových cestách si väčšinou vystačíte s kukuričným alebo zemiakovým škrobom, pri kysnutých a kváskových cestách to však neplatí.

Tajomstvo vydareného bezlepkového chleba, rožkov, žemlí či bagetiek tkvie v jednej jedinej zázračnej ingrediencii – v psylliu! Že ste o ňom nikdy nepočuli? Psyllium je prírodná rozpustná vláknina zo semien skorocelu indického a je bežne dostupná v lekárňach a obchodoch so zdravou výživou. Okrem toho, že podporuje správny metabolizmus tukov a navodzuje pocit sýtosti, je žiadúcou prísadou do bezlepkového pečiva. Vďaka nemu bude vláčnejšie, pružnejšie a menej sa drobiť. Zabudnite na „hokus pokus“ pečenia z jednodruhových bezlepkových múk a vyskúšajte naše osvedčené recepty na semienkový chlieb a chrumkavé bagetky. Aby sa vám pečivo naozaj podarilo, k receptom prikladáme tiež našich nových pomocníkov – žiaruvzdorné silikónové formy, ktoré sa postarajú o dokonalý tvar.

 

 

Semienkový bezlepkový chlieb so psylliom

  • 350 g bezlepkovej chlebovej zmesi
  • 150 g pohánkovej múky
  • 500–550 ml vody
  • 15 g čerstvého droždia
  • 2 lyžice psyllia
  • 1 lyžica cukru
  • 2 lyžičky soli
  • 2 lyžice oleja
  • 2 lyžičky rasce
  • 3 lyžice ľanových semienok
  • 5 lyžíc slnečnicových semienok
  • 2 lyžice tekvicových semienok

 

Rozpustite psyllium v 500 ml vody a nechajte napučať minimálne 15 minút, najlepšie však niekoľko hodín. Vo zvyšných 50 ml vody rozmiešajte droždie s cukrom a nechajte vzísť kvások. Akonáhle je pripravený, pridajte všetky ostatné ingrediencie, olej ako posledný. V mise na kysnuté cesto zmiešajte všetko dohromady a vypracujte hladké cesto. Pokiaľ neradi miesite cesto rukou, poslúži vám náš praktický hnetač na cesto.

Cesto nechajte vykysnúť, malo by približne zdvojnásobiť svoj objem. So šikovným ohrievačom je kysnutie rýchlejšie, trvá približne pol hodinky. Potom ho vyklopte na pomúčenú silikónovú podložku a niekoľkokrát preložte. Cesto bude lepivejšie, preto odporúčame použiť stierku a preložiť cesto od kraja do stredu a niekoľkokrát zopakovať. Prekladanie je dôležité, aby bolo cesto pevné a po upečení hladké.

Pokiaľ máte v obľube chlieb okrúhly, vložte bochník do múkou vysypaného perforovaného košíka, ktorá mu dodá typické ryhovanie, a nechajte opäť kysnúť cca 30 minút. Aby cesto neoschlo, prikryte ho potravinovou fóliou alebo vlhkou utierkou. My sme sa nakoniec rozhodli pre chlieb obdĺžnikový a nechali cesto vykysnúť priamo v silikónovej forme na celozrnný chlieb. Na klasický chlieb potom použite formu okrúhlu, do ktorej bochník z košíka preklopte.

Rúru rozohrejte na maximum a do spodnej časti rúry umiestnite hlboký plech s horúcou vodou, ktorý zaistí dostatočnú vlhkosť na pečenie chleba. Bochník vo forme na pečenie položte na druhý plech a postriekajte vodou z rozprašovača, po upečení bude lesklý.

Na maximum pečte 10 minút, potom rúru otvorte, vyvetrajte paru, stiahnite teplotu na 200 °C a pečte ďalších 40 minút, pokiaľ nebude kôrka hnedá.

 

 

Bezlepkové bagetky so psylliom

  • 200 g bezlepkovej chlebovej zmesi
  • 250 ml vody
  • 2 lyžice psyllia
  • 12 g čerstvého droždia
  • 1 lyžičku cukru
  • 1 lyžičku soli
  • 1 lyžicu oleja

Postup je takmer totožný s prípravou chleba. Rozpustite psyllium v 200 ml vody a nechajte napučať minimálne 15 minút, najlepšie však niekoľko hodín. Vo zvyšných 50 ml vody rozmiešajte droždie s cukrom a nechajte vzísť kvások. Akonáhle je pripravený, pridajte všetky ostatné ingrediencie, olej ako posledný. V mise na kysnuté cesto zmiešajte všetko dohromady a vypracujte hladké cesto. Misa s ohrievačom kysnutie urýchli a viečko zabráni osychaniu cesta. Pokiaľ neradi miesite cesto rukou, poslúži vám náš praktický hnetač na cesto.

Zmes by mala vykysnúť po cca 20 minútach, potom ju vyklopte na pomúčenú silikónovú podložku a rovnako ako cesto na chlieb niekoľkokrát preložte. Potom rozdeľte na 6 bochníčkov, z každého vyvaľkajte bagetku, dotvarujte v silikónovej forme na pečenie a nechajte ešte ďalších 20 minút kysnúť pod vlhkou utierkou.

Rúru rozohrejte na maximum a do spodnej časti rúry opäť umiestnite hlboký plech s horúcou vodou, ktorý zaistí dostatočnú vlhkosť na pečenie. Bagetky vo forme na pečenie položte na druhý plech a postriekajte vodou z rozprašovača, budú mať zlatistú kôrku.

Na maximum pečte 5 minút, potom rúru otvorte, vyvetrajte paru, stiahnite teplotu na 200 °C a pečte ďalších 20–30 minút, pokiaľ nebude kôrka zlatistá.

Komentáre

Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.

Zaregistrovať sa


Súvisiaci tovar

Video
€ 8,80 (vrátane DPH)
€ 22,20 (vrátane DPH)
Akcia Video
€ 17,70 (vrátane DPH)
-20 %
Video
€ 22,70 (vrátane DPH)
Video
€ 31,70 (vrátane DPH)
Video
€ 11,10 (vrátane DPH)
Video
€ 11,10 (vrátane DPH)
Video
€ 11,10 (vrátane DPH)
Video
€ 8,80 (vrátane DPH)