-
StolovanieOdporúčame
-
Vonkajšie aktivityOdporúčame
-
Pre detiOdporúčame
-
StolovanieOdporúčame
-
Vonkajšie aktivityOdporúčame
-
Pre detiOdporúčame

Domáce sirupy bez chémie
Stočte si chuť letného ovocia do pohára! S inovatívnou súpravou na odšťavovanie DELLA CASA na výrobu sirupov zvládnete pripraviť vynikajúcu domácu šťavu bez farbív, dochucovadiel a konzervantov. Nástavec zo špičkového odolného plastu posaďte na svoj hrniec o priemere 24 cm, pridajte vodu, ovocie alebo zeleninu, cukor podľa chuti a za 90 minút, v priebehu ktorých nemusíte pri hrnci stáť, máte hotovo. Ingrediencie sa behom procesu naparia pustia šťavu. Potom už len stačí odistiť pružnú silikónovú hadičku a zliať sirup priamo do fliaš na uskladnenie.
Sirupy nekupujte, ale vyrábajte!
1,5 litra tradičného domáceho sirupu vyrobíte z 1 kg ovocia (ale aj zeleniny) a 1 kg cukru. Biely cukor môžete nahradiť trstinovým alebo množstvo cukru znížiť.
Z čoho sirup vyrobiť?
Jahody, ríbezle, egreše, maliny, čučoriedky, čierny bez, brusnice, hroznové víno, jablká, hrušky, višne, marhule, broskyne, slivky, dyne či rebarbora. Všetky druhy sme vyskúšali a ochutnali priamo v TESCOME v našej experimentálnej kuchyni. A ako to dopadlo? Kupované sirupy už nikdy piť nebudeme! Silnej chuti domácich sirupov vyrobených z čerstvého ovocia sa žiadna náhradka nevyrovná.
Postup krok za krokom
1. Do hrnca alebo kastróla Ø 24 cm nalejte 2 l vody a nahor umiestnite zásobník na šťavu s vloženým parným sitkom a zavesenou hadičkou.
2. Do parného sitka rozprestrite cca polovicu roztlačeného alebo pokrájaného ovocia či zeleniny (500 g) a zasypte polovicou krupicového cukru (500 g). Potom pridajte druhú polovicu ovocia či zeleniny a posypte zvyškom cukru
Dobrý tip: Na zvýraznenie chuti pridajte do zmesi lyžicu kyseliny citrónovej alebo strúhaného zázvoru, prípadne celú škoricu, badián či ďalšie korenie podľa chuti.
3. Súpravu uzavrite pokrievkou, premiestnite na sporák a zapnite na najvyšší výkon. Ako náhle voda v hrnci začne vrieť, stíšte výkon sporáka, aby voda len mierne bublinkovala.
4. Ovocie alebo zeleninu odšťavujte 90 minút, v priebehu odšťavovania zmes každých cca 25 minút opatrne premiešajte. Horúca para naruší v priebehu odšťavovania štruktúru ovocia či zeleniny v parnom sitku a uvoľní ovocnú šťavu, ktorá sa precedí do zásobníka.
Dobrý tip: Dužinu z ovocia či zeleniny, ktorá zostane po odšťavení v parnom sitku, použite na prípravu ovocných džemov alebo ako náplň do koláčov a múčnikov.
5. Po ukončení odšťavovania sporák vypnite a súpravu aj s hrncom či kastrólom preneste na miesto vhodné na stáčanie sirupu do fliaš. Z okraja sitka odstráňte hadičku a zasuňte ju do hrdla vopred sterilizovanej fľaše s klipsou DELLA CASA (prípadne inej vhodnej fľaše). Posunutím kolieska dozadu otvorte uzáver hadičky a horúci sirup stočte do fľaše.
Fľašu ihneď uzavrite a nechajte vychladnúť, domáci sirup vo vzduchotesne uzavretej fľaši uchováte až 1 rok.
Môžete vyskúšať aj ďalšie naše recepty na sirupy, želé a džemy.
Ako na domáci sirup vyrábaný za studena?
Odšťavovanie ovocia a byliniek v súprave na prípravu sirupov DELLA CASA bez zahrievania zachová v sirupe maximálne množstvo vitamínov a cenných nutričných látok. Sirup pripravený za studena má prirodzenú a pôvodnú chuť ovocia a byliniek.
Pri výrobe domácich sirupov za studena je možné výrazne obmedziť použitie cukru alebo cukor celkom nahradiť stéviou. Kuknite na naše recepty na sirupy vyrábané za studena.
Ako domáci sirup premeniť v limonádu?
Pozvite si na pomoc Výrobník sýtených nápojov myDRINK, naplňte fľašu sirupom (množstvo zvoľte podľa chuti) a vodou z vodovodu, uzavrite plniacim ventilom a vložte do výrobníka. Tlačidlo na sýtenie stlačte krátko (menej ako sekundu) 6 až 10-krát po sebe a pripravte si osviežujúcu domácu limonádu.
Nemusíte sa báť, že by vám sladký nápoj pri sýtení vyšumel alebo na vás pri otvorení fľaše vystriekol. Vďaka dvom ventilom v uzávere fľaše – jeden pre rýchle a druhý pre pomalé kontrolované odvzdušnenie – sa vo výrobníku myDRINK môžu bez problémov pripravovať aj nápoje s obsahom cukru, ktorý penenie spôsobuje.
Komentáre
Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.
Zaregistrovať sa