Domáce sirupy bez chémie

Dátum zverejnenia 29.6.2017

Stočte si chuť letného ovocia do pohára! S inovatívnou súpravou na odšťavovanie DELLA CASA na výrobu sirupov zvládnete pripraviť vynikajúcu domácu šťavu bez farbív, dochucovadiel a konzervantov. Nástavec zo špičkového odolného plastu posaďte na svoj hrniec o priemere 24 cm, pridajte vodu, ovocie alebo zeleninu, cukor podľa chuti a za 90 minút, v priebehu ktorých nemusíte pri hrnci stáť, máte hotovo. Ingrediencie sa behom procesu naparia pustia šťavu. Potom už len stačí odistiť pružnú silikónovú hadičku a zliať sirup priamo do fliaš na uskladnenie.

Sirupy nekupujte, ale vyrábajte!

1,5 litra tradičného domáceho sirupu vyrobíte z 1 kg ovocia (ale aj zeleniny) a 1 kg cukru. Biely cukor môžete nahradiť trstinovým alebo množstvo cukru znížiť.

Z čoho sirup vyrobiť?

Jahody, ríbezle, egreše, maliny, čučoriedky, čierny bez, brusnice, hroznové víno, jablká, hrušky, višne, marhule, broskyne, slivky, dyne či rebarbora. Všetky druhy sme vyskúšali a ochutnali priamo v TESCOME v našej experimentálnej kuchyni. A ako to dopadlo? Kupované sirupy už nikdy piť nebudeme! Silnej chuti domácich sirupov vyrobených z čerstvého ovocia sa žiadna náhradka nevyrovná.

Postup krok za krokom

1.  Do hrnca alebo kastróla Ø 24 cm nalejte 2 l vody a nahor umiestnite zásobník na šťavu s vloženým parným sitkom a zavesenou hadičkou.

2.  Do parného sitka rozprestrite cca polovicu roztlačeného alebo pokrájaného ovocia či zeleniny (500 g) a zasypte polovicou krupicového cukru (500 g). Potom pridajte druhú polovicu ovocia či zeleniny a posypte zvyškom cukru

Dobrý tip: Na zvýraznenie chuti pridajte do zmesi lyžicu kyseliny citrónovej alebo strúhaného zázvoru, prípadne celú škoricu, badián či ďalšie korenie podľa chuti.

3.  Súpravu uzavrite pokrievkou, premiestnite na sporák a zapnite na najvyšší výkon. Ako náhle voda v hrnci začne vrieť, stíšte výkon sporáka, aby voda len mierne bublinkovala.

4.  Ovocie alebo zeleninu odšťavujte 90 minút, v priebehu odšťavovania zmes každých cca 25 minút opatrne premiešajte. Horúca para naruší v priebehu odšťavovania štruktúru ovocia či zeleniny v parnom sitku a uvoľní ovocnú šťavu, ktorá sa precedí do zásobníka.

Dobrý tip: Dužinu z ovocia či zeleniny, ktorá zostane po odšťavení v parnom sitku, použite na prípravu ovocných džemov alebo ako náplň do koláčov a múčnikov.

5.  Po ukončení odšťavovania sporák vypnite a súpravu aj s hrncom či kastrólom preneste na miesto vhodné na stáčanie sirupu do fliaš. Z okraja sitka odstráňte hadičku a zasuňte ju do hrdla vopred sterilizovanej fľaše s klipsou DELLA CASA (prípadne inej vhodnej fľaše). Posunutím kolieska dozadu otvorte uzáver hadičky a horúci sirup stočte do fľaše.

Fľašu ihneď uzavrite a nechajte vychladnúť, domáci sirup vo vzduchotesne uzavretej fľaši uchováte až 1 rok.

Ako domáci sirup premeniť v limonádu?

Pozvite si na pomoc Výrobník sýtených nápojov myDRINK, naplňte fľašu sirupom (množstvo zvoľte podľa chuti) a vodou z vodovodu, uzavrite plniacim ventilom a vložte do výrobníka. Tlačidlo na sýtenie stlačte krátko (menej ako sekundu) 6 až 10-krát po sebe a pripravte si osviežujúcu domácu limonádu.

Nemusíte sa báť, že by vám sladký nápoj pri sýtení vyšumel alebo na vás pri otvorení fľaše vystriekol. Vďaka dvom ventilom v uzávere fľaše – jeden pre rýchle a druhý pre pomalé kontrolované odvzdušnenie – sa vo výrobníku myDRINK môžu bez problémov pripravovať aj nápoje s obsahom cukru, ktorý penenie spôsobuje.

Komentáre

Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.

Zaregistrovať sa


Súvisiaci tovar

Video
€ 2,90 (vrátane DPH)
Video
€ 3,40 (vrátane DPH)
Video
€ 3,80 (vrátane DPH)
Novinky Video Doprava zdarma
€ 129,00 (vrátane DPH)