Hurá, jeseň je tu! Ktože to tak radostne kričí? Predsa gurmáni! Majú na to totiž naozaj skvelý dôvod: DIVINU. Srnčie, zajačie, dančie, muflonie, bažantie, jelenie aj diviačie… všetky tieto mäsá sú známe nielen jedinečnou chuťou a vôňou, ale sú tiež znalcami cenené pre svoje mimoriadne vlastnosti.
Divina je pre človeka dobre stráviteľná, obsahuje omnoho viac železa než bežné tmavé mäsá, vitamíny A aj B, cenné stopové prvky a minerály. Na druhú stranu má menej tuku a cholesterolu. Divé zvieratá majú počas svojho života dostatok pohybu, kvalitnú prírodnú stravu a málo stresu, čo sa na kvalite mäsa rozhodne podpíše.
Divina je lovená výhradne na jeseň, a to ešte v konkrétnom období, nepremeškajte teda možnosť urobiť niečo pre svoje zdravie a chuťové bunky. Divinové hody ponúka v týchto týždňoch takmer každá reštaurácia, ale pokiaľ sa chcete skúsiť s týmto výnimočným mäsom pohrať sami, vyskúšajte na začiatok napríklad lahodnú divinovú terinu pripravenú jednoducho počas chvíľky v našom šunkovare..

RECEPT
- 1 kg srnčieho mäsa (pokiaľ nemáte radi divinu, môžete použiť jahňacie)
- 1 hrsť mäty nasekanej najemno
- 1 balíček syru feta (približne 200 g)
- 1 balíček želatíny
- zeleninový základ: mrkva, cibuľa, zeler, petržlen, soľ, bobkový list
- soľ a korenie
Mäso upečte vcelku na zeleninovom základe a nechajte vychladnúť. Syr a upečené mäso nakrájajte na kúsky, premiešajte s mätou a zmesou naplňte šunkovar. Zredukovaný výpek z mäsa priveďte do varu, pridajte želatínu a miešajte, pokiaľ sa úplne nerozpustí. Potom výpekom zalejte mäsovú zmes a šunkovar uzavrite.
Šunkovar postavte do hrnca a hrniec naplňte vodou cca 1 cm pod úroveň držiaka teplomeru. Vodu ohrejte na 80 °C a pri tejto teplote zmes povarte 1 hodinu. Teplota vody počas prípravy nesmie presiahnuť 85 °C a klesnúť pod 75 °C. Optimálnu teplotu vody počas dusenia zobrazuje ružový výsek na stupnici teplomeru. Po dokončení dusenia nechajte celý šunkovar vychladnúť na izbovú teplotu a potom ho nechajte dokonale vychladiť v chladničke.
Čo ďalšie možno v šunkovare pripraviť?
Komentáre
Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.
Zaregistrovať sa