Ako vyrobiť ochutený bylinkový olej?

Dátum zverejnenia 24.7.2017

Bylinky, ktoré na záhrade vypestujete alebo pozbierate na lúke, sa spracovávajú rôzne. Do bylinkových liečiv sa radia najrôznejšie sirupy, masti, tinktúry, bylinkové vína, octy a tiež oleje. Ich využitie nájdeme hlavne v kuchyni, kde sa môžu pridávať do zeleninových šalátov. Ako si bylinkový olej vyrobiť?

Výroba bylinkového oleja

Bylinkový olej možno vyrobiť dvojakým spôsobom – zahrievaním, alebo lúhovaním. Prvý je zložitejší, ale má o to väčšiu liečivú silu. Pre základ sa ponúka použiť klasický panenský olivový alebo slnečnicový olej, ale na trhu existujú aj ďalšie varianty – výborný je tekvicový olej, ktorý má orieškovú chuť a jasno zelenú farbu, alebo napríklad olej ľanový. Či už zvolíte akýkoľvek druh oleja, pridajte do neho nasekané čerstvé bylinky, prehrejte ho a nechajte 24 hodín až týždeň lúhovať. Potom olej sceďte a prelejte do pohárov. Nakoniec do oleja ponorte vetvičku hlavnej bylinky. Pozor, rastlina musí byť vždy ponorená, inak sa skazí.  Skvelým pomocníkom vám budú vylúhovacie sitká, ktoré rastliny udržia pod hladinou.

Druhý postup je bez prehrievania. Olej iba nalejeme do fľaše a pridáme trošku byliniek. Opäť pripomíname, že musia byť celé ponorené. Na tento účel dobre poslúži Nádoba na olej VITAMINO, ktorej súčasťou je vylúhovacie sitko. Postup je rovnaký – sitko naplníte bylinkami a zalejete studeným olejom. Sitko udrží bylinky pod hladinou a navyše, keď uznáte za vhodné, môžete ich z oleja pohodlne vybrať.

Ktoré bylinky sú do olejov vhodné?

Bazalka je najviac populárna v kombinácii s paradajkami. Navyše táto bylinka pomáha na trávenie. Pre lepšie študijné a pracovné výsledky jedzte šaláty s rozmarínovým olejom. Rozmarín je veľmi povzbudzujúca rastlina, ktorá utišuje bolesť hlavy z vyčerpávajúcej duševnej práce. Tymian podporuje krvný obeh a tiež trávenie. Poslednú rastlinu, ktorú odporúčame, je saturejka. Saturejka sa objavuje hlavne v balkánskych receptoch a v tradičnom korení čubrica. Saturejka podporuje chuť do jedla, znižuje krvný tlak a posilňuje srdce.

Ako využiť bylinkový olej v kuchyni?

Šaláty a rôzne druhy vylúhovaných olejov k sebe jednoducho patria, ale nie je to ich jediné využitie. Výborný je olej na bagete namiesto masla. Opečený biely chlieb s rozotretou paradajkou sú typické raňajky v Španielsku. Ďalšou možnosťou je na bylinkovom oleji prudko vypražiť mäso alebo rybu. Dajte si ale pozor, niektoré oleje lisované za studena na vyprážanie nie sú vhodné. Grilovaný hermelín s cesnakom a tymianovým olejom vám tiež pekne zaplní bruško. Rozmarínový olej sa zase hodí k opečeným šampiňónom.

 

Komentáre

Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.

Zaregistrovať sa


Súvisiaci tovar

Video
€ 7,50 (vrátane DPH)
Video
€ 9,10 (vrátane DPH)
Video
€ 17,70 (vrátane DPH)
Novinky Video
€ 17,70 (vrátane DPH)