info text
  • Prihlásiť sa
  • Prihlásiť sa
Úvodná stranaTESCOMA blogReceptyMäsovéAko správne upiecť hus?

Ako správne upiecť hus?

ReceptyMäsové
25. 10. 2021
Ako upiecť hus - anot

Na zlatistú pečienku budete potrebovať minimum ingrediencií a kvapku trpezlivosti k tomu. Pomalým pečením hus premeníte na dokonalú sviatočnú hostinu. Stačí dodržať niekoľko základných pravidiel a výsledok vás nesklame.
 
Ako upiecť hus 2

Aby bola pečienka naozaj šťavnatá a dozlata prepečená, urobte si čas a začnite prípravy už deň vopred. Ako prvé musíte hus aklimatizovať. Bola by chyba poslať ju priamo z chladničky, alebo dokonca nedokonale rozmrazenú, rovno do rúry. Pred samotným pečením ju nechajte tri hodiny odpočívať na kuchynskej linke alebo na inom teplom mieste. Predídete tak teplotnému šoku, ktorý pečienkam nesvedčí. Čakanie si môžete skrátiť odstraňovaním zabudnutých pierok.

S ingredienciami nemusíte vôbec experimentovať. Husie mäso je dostatočne výrazné a k jeho dochuteniu vám bude stačiť osvedčená dvojica – soľ a kmín. Pokiaľ predsa len zatúžite po inom variante, môžete dovnútra husi naskladať nakrájané jablká a hrušky alebo tesne pred koncom pečenia hus potrieť medom.
 
Ako upiecť hus 1
Úplne kľúčový je čas pečenia. Hus sa musí piecť pomaly pri nízkej teplote, obvykle sa odporúča 12–15 hodín. Rúru teda rozohrejte už večer na 70–80 °C a dajte piecť. Hus pečte prikrytú a vyhnite sa priebežným kontrolám. Ideálne je, keď pôjdete spať a na rúru zabudnete. Odkrývanie poklopu, alebo dokonca prepichovanie mäsa je zakázané. Nemusíte sa báť, že by sa mäso cez noc spálilo. Práve naopak, počas pomalého pečenia pustí tuk a ráno bude vypadať skôr ako dusené než pečené. Hodinu pred koncom pečenia zvýšte teplotu na 180 °C, polejte hus výpekom a nechajte zozlatnúť.

Chrumkavá pečienka dokonale chutí so sladkou aj kyslou kapustou a žemľovou či viedenskou knedľou. Nezabudnite servírovať s mladým vínom alebo riadne vychladeným pivom.
 
Ako upiecť hus 4

 

Tradičná žemľová knedľa z formy na knedľu DELLA CASA

Potrebujete:

  • 110 g pšeničnej hrubej múky
  • 130 ml mlieka
  • 1 rožok alebo iné biele pečivo (40g) nakrájajte na kocky
  • 1 žĺtok
  • 1 bielok
  • soľ a korenie podľa chuti

Cesto: zmiešajte múku, soľ, korenie, žĺtok, mlieko a rožok, z bielka vyšľahajte tuhý sneh, pridajte ho k ostatným surovinám, premiešajte a pripravte cesto.

Formu aj s vysúvacou lopatkou vymažte maslom a naplňte cestom po 2 rysku zhora. Do hrnca odpovedajúcej veľkosti napustite toľko vody, aby v nej forma bola cca z 1/3 ponorená a hrniec bolo možné zatvoriť pokrievkou. Formu z hrnca vyberte a vodu priveďte do varu. Formu s cestom bez viečka vložte opatrne do hrnca s vriacou vodou, nasaďte pokrievku a varte 30 minút v pare. Po uvarení formu z hrnca vyberte a pomocou lopatky knedľu vysuňte. Podľa obtlačených rysiek naporciujte knedľu na 8 rovnako hrubých plátkov a podávajte.

kvasenie

Domáca kyslá kapusta

Budete potrebovať:

  • 3,5 kg strúhanej bielej kapusty
  • 500 g krájanej cibule
  • 70 g soli
  • 14 g celej rasce

Všetky ingrediencie zmiešajte dohromady a nechajte 3 hodiny odležať, zmes každú polhodinu znova premiešajte. Pohár naplňte po zužujúcu časť vrstvami kapusty, každú vrstvu dôkladne stlačte, hornú nenaplnenú časť pohára očistite od zvyškov kapusty. Obsah pohára zaťažte Závažím na kvasenie DELLA CASA, aby bol pokrm celý ponorený po celú dobu kvasenia, alebo na zaťaženie použite iný vhodný predmet. Na pohár nasaďte Kvasné viečko, ventil nastavte do polohy „kvasenie“ a domácu kapustu nechajte najmenej 3 týždne kvasiť na tmavom mieste pri teplote 20 až 25 stupňov Celzia.